Connect with us

Szabadügynök

Most már produkálni kéne valamit – 49ers FA-kitekintő

John Lynch kinevezését imádtuk, szerettük, egyes manőverétől le voltunk nyűgözve, de azóta eltelt két év, és ugyanott vannak, mint amikor átvette a csapatot. Persze van mire fogni, de most már ideje lenne megmutatni hányas az a bizonyos kabát.

 

 

Cap helyzet

 

John Lynchre nem lehet elmondani, hogy túlköltekezné magát, aminek köszönhetően brutális mennyiségű pénzt sikerült a tavalyi capből áthozni 2019-re. Így $65 211 163-ból költekezhet kedvére Lynch, ami még tovább bővíthető.

 

Earl Mitchell például kapásból nem tér vissza, hiszen a csapat nem élt a 2019-es opciós évével, amivel $2,95 millió szabadul fel. Hasonlóan járt Pierre Garcon is, aki mindössze 16 találkozón lépett pályára kétéves kaliforniai karrierje során, vele $1,075 milliót szabadít fel, de az is biztos volt, hogy Garry Gilliam nem marad $5 millióért a rosteren cserének, ez az összeg a kivágásával felszabadult. Malcolm Smith szintén a sérülések áldozatául esett, így vele sem érdemes tovább számolni, amivel további $1,25 millióval nőne a kassza, ahogy Shon Colemannek is fölösleges $2 milliót adni. És ha már csere falemberek, Joshua Garnett sem érezheti magát biztonságban, ő $1,7 milliót szabadíthat fel ha kivágja a 49ers.

 

Ők azok, akiket szerintem mindenképp kivágnak, ez a lista egy fővel bővülhet még reálisan. A legnagyobb fejvakarást Arik Armstead okozhatja majd, aki az ötödik éves opciójával fog játszani 2019-ben. Március 13-ig van ideje dönteni a 49ersnek a sorsáról, innentől válik garantálttá a $9 milliós fizetése, addig viszont ez felszabadulna a kivágásával. Armstead nem rossz játékos, de ennyi pénzt nem ér a játéka.

 

Szabadügynökök

 

Nyugodtan mondhatom, hogy minden general manager álma az, hogy egy halom pénzen üljön, és a rúgója legyen a legfontosabb szabadügynöke.

 

 

Lynch a Senior Bowlon arról nyilatkozott, hogy Gould visszaigazolása prioritás számára. A kérdés csak az, hogy franchise taget tesznek rá, vagy meg tudnak állapodni egy szerződésben, hiszen Gould állítólag nagyon kacsintgat a Bearsbe való visszatérésre. Mike Person két szezon után ismét végigjátszhatott egyet, ami egyenesen a legjobb volt karrierjében. Nem lenne drága újraigazolni, vélhetően ismét egy egyéves kontraktust kaphat, ám ezúttal több pénzért.

 

Ha ők megvannak, akár be is zárhat a bazár. Jimmie Ward hol kezdő, hol nem, hol safety, hol cornerback, igazából Robert Saleh sem tud mit kezdeni vele, ráadásul borzasztó sérülékeny. Alfred Morris Jerick McKinnon sérülése miatt ugrott be korábbi edzője kedvéért, így ő sem valószínű, hogy Jet felépülésével új szerződést kap. A többi játékost a rotációba, vagy a training campre igazolhatja vissza Lynch, hogy megversenyeztesse őket a végső keretbe kerülésért, de igazából senkiért nem lenne kár, ha távoznának.

 

Igazolások

 

A kivágásokkal és új szerződésekkel számolva nagyjából $63-67 millió közötti cap space-re számítok, vagyis ebből kell gazdálkodnia Lynchnek. Mivel van 4 pickjük is a legjobb 105-ben a drafton, így ott elég jó képességű játékosokra rúházhatnak be, ami miatt az FA-n kevesebb erősítés szorul. A hiányposztok a kezdőcsapatban a következők:

 

  • WR
  • DT
  • DE
  • LB
  • CB

 

[quote]Ha érdekel, hogy ezeken a posztokon kik az elérhető szabadügynökök, akkor csekkold a folyamatosan frissülő Free Agency Trackerünket, ahol csapatra és posztra bontva is nyomonkövetheted az idei jövés-menést![/quote]

 

A 49ers igazolásai nagyban függnek a draftstratégiájától. Jelenleg az 1/2 birtokosa a csapat, de egyáltalán nem lennék meglepve, ha ezt elcserélné Nick Bosa 1/1-es kiválasztása esetén, és hátrébb mozogna a boardon, több draftcetlit begyűjtve ezzel. Ha nincs 1/2, akkor jöhet egy szabadügynök védőfalember is, lehetőleg egy jobb nevű, Lynch ugyanis szerette a kisebb nevű játékosokat leigazolni ezidáig, de talán ideje lenne kicsit jobban odacsapni. Linebackerből is akad egy-két kapós név, akire jó eséllyel pályázhat a 9ers, a cornerbacket viszont lehet inkább a draftra hagynám.

 

Azonban a fent felsorolt hiányposztok nem jelentik azt, hogy máshova nem férne el az upgrade. A keret tele van fiatalokkal és projekt játékosokkal, akik elég inkonzisztensek, így nem ártana egy-két rutinosabb, és ami a legfontosabb, jó játékos, aki terelgeti őket a sikeres út felé. Két-három nagyobb nevet kellene csak ebbe a rosterbe illeszteni, és megtörténhetne az a szintlépés, amit már idén is vártak a csapattól, de Garoppolo sérülésével ez szertefoszlott.

 

[quote]Néhány bold név igazolásra

Antonio Brown, WR – Business is boomin’!

Anthony Barr, DE/OLB – Talán ő lesz az egyetlen passzsietettő a nagyobb nevek közül aki csapatot vált, egyben remek fit lehet a 49ers védelmébe

Jordan Hicks, LB – Warnerrel remek párost alkothatnak.

Earl Thomas, S – Egy Seahaws legenda leigazolása már bejött, miért ne jöhetne be még egyszer?[/quote]

 

Összegzés

 

Irigylésre méltó helyzetben van a 49ers, amit illene kihasználni a márciusi nyitáskor, és félredobni az eddigi filozófiát. Két évig egy rendszer szerint épült a csapat, úgy gondolom, hogy azt most már ideje fejleszteni, amihez top játékosok kellenek. Az idei nyár lesz a vízválasztó, ha a 2019-es szezonban sem lesz meg az áttörés, akkor át kell gondolni Lynch tevékenységét a GM székben.

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!