Connect with us

Szabadügynök

Pénz van, segítsük Darnoldot – Jets FA-kitekintő

A New York Jets kerete az egyik legrosszabb az egész ligában – nem véletlenül draftolnak három éve a top6-ban. Igazán top játékos szigorúan nézve csak Jamal Adams a csapatban, de vegyük ide Leonard Williamst is, és akkor van kettő. Vannak azonban bőven jó hírek: végre van franchise irányító, ismét a top3-ban húzhatnak és annyi pénzük van a fizetési keretben, amit elkölteni sem egyszerű. 

Mennyi az annyi és hogyan lehet még több?

A Jetsnek az overthecap számításai szerint 95 millió dollárnyi helye van a fizetési sapkában. Ez nyilvánvalóan rengeteg, konkrétan a Colts után a második legtöbb a ligában. Ezen egyébként még lehet növelni is, például a futó Isaiah Crowell kivágása 3 milliót szabadítana fel, Brian Winters guardé pedig 6,5 milliót. Mivel nincs szükségük feltétlen a pénzre, így nem létfontosságú a kivágásuk, de nem is lennének nagy veszteségek.

Az viszont érdekes pletyka, hogy lehet elcserélné a csapat Leonard Williamst, aki az ötödik éves opcióján játszana 2019-ben 14,2 millió dollárért, ami teljes egészében leírható, ha találnak cserepartnert. Nyilván kivágni semmi értelme, hiszen azért jó játékosról van szó, azonban nem akkora sztár vagy akkora befolyással bíró játékos, mint várták mikor kihúzták az első kör elején négy éve. Ha úgy számolnak, hogy jövőre nem hosszabbítanak vele – ami minden bizonnyal nagyon drága lenne -, akkor könnyen lehet, hogy elcserélik idén és kapnak érte minden bizonnyal egy második körös picket, ami egyébként a tavaly Darnold trade miatt hiányzik a csapatnak.

Kiket kell, érdemes megtartani?

Mivel egyébként sincs tele a Jets jó játékosokkal, így olyan sincs, akinek a távozása nagyon fájó lenne. Steve McLendon nem játszott rosszul a védőfal közepén, de a hatalmas termetű nose tackle nem illik Gregg Williams 4-3-as agresszív rendszerébe, így őt nem is fogja újraigazolni a Jets. Henry Anderson (DL) is inkább 3-4-be illik, de őt el tudom képzelni 4-3-ban is, így nem feltétlen elveszett ötlet megtartani, nem játszott rosszul.

A cornerbackek közül Buster Skrine-t nem érdemes marasztalni, nem játszik jól. Morris Claiborne végre valahára egészséges tudott maradni, erre bazírozva akár meg is lehet tartani, legrosszabb esetben mélységnek jó lesz (de lehet inkább a fiatalokat kéne próbálgatni, mint például Nickersont). Hasonló a helyzet Jermaine Kearse-szel (WR) is és James Carpenterrel (OG), már ami a jövőjüket illeti. Olcsók, mélységnek jók lehetnek, bár krokodilkönnyeket gondolom egy Jets szurkoló sem fog hullajtani, ha esetleg távoznak. Bilal Powell (RB) szintén zenész, kiegészítő szerepben maradhat, de miatta sem kell rohanni bankot robbantani.

Fontos lenne azonban a visszahordó Andre Roberts újraigazolása, illetve a rúgó Jason Myers is jó szezonon van túl, őt sem érdemes elengedni. A végére hagytam Josh McCownt. Nem tudom mi a terve a veterán irányítónak, szeretné-e még Darnoldot mentorálni, vagy esetleg más valakit valahol, vagy az edzősködés felé kacsintgatna… kiderül.

Hiányposztok és igazolható játékosok

Visszatérhetünk oda, hogy nincs sok jó játékos, ami azt jelenti, hogy tele van a csapat hiányposztokkal. Két pozícióban nem kell gondolkodni: irányító és safety. A legfontosabb needek:

A támadófalban nincs egyetlen átlag feletti játékos sem, az elsődleges szempont pedig Sam Darnold segítése kell hogy legyen, így fel kell húzni egy normális falat. Sajnos általában nem tolonganak a jó falemberek a piacon, így ez nem lesz egyszerű, de Mitch Morse például nem elképzelhetetlen, hogy elkerül Kansas Cityből, vele a center posztot meg lehetne oldani. Vagy persze Matt Paradisszal is, ha a Broncos elengedi, de azt kétlem. A többi posztra is hozni kell valakit a falba, igazából kis túlzással bárkit hoznak, az csak jó lehet. A szélre Daryl Williams vagy Ja’Wuan James, guardnak pedig Ramon Foster vagy Rodger Saffold merülhet fel, mint nagyobb nevű igazolások.

A támadóknál maradva kellenek Darnoldnak fegyverek. Szerintem a WR-állomány elég jól néz ki Enunwával és Andersonnal a szélen, de a slotba el tudnám képzelni Golden Tate-et, aki veterán jelenlétet és egy biztos közeli célpontot jelentene a fiatal irányítónak. Futó is nagyon kellene, de olyan, aki elkapni is tud, checkdownoknál biztonsággal kereshető. Természetesen Le’Veon Bell ugrik be mindenkinek először, kíváncsian várom, le akar-e csapni rá a Jets. Pénz van, nagy hasznát is venné a csapat és főleg Darnold, és mellesleg PR szempontból is jól jöhet egy ilyen nagynevű igazolás. Alternatívaként Tevin Coleman nevét lehet bedobni például.

A védelmet is kell erősíteni, szélső passzsiettetés hosszú évek óta nem létezik New York zöld felén. Rövid távú megoldásnak az Eaglesből Brandon Graham, hosszabb távú megoldásnak például a Patriotsból Trey Flowers lehet jó opció a Jets számára. Persze ha a Clowney-Lawrence duó egyikét meglepetésszerűen nem tageli csapata, akkor hajrá, indulni kell a bankba!

Természetesen lehet még hol erősíteni, Leonard Williams esetleges elcserélésével a helyére a védőfal közepére, vagy a CB sorba, ahol Trumaine Johnson gigaszerződése nagyon nem jött be.

Egy kis kitekintés a draftra

A Jets az 1/3-as picket birtokolja és nyilvánvalóan sok függ attól, mi történik a piacon, de lehet kicsit gondolkodni, kit húzzon itt a csapat. Ha valami csoda folytán Nick Bosa elérhető (ezt csak akkor látom esélyesnek, ha ketten is felmennek irányítóért, de ilyen magasra nem valószínű), akkor be kell őt húzni. Ha Josh Allen bent lesz még (ez reális is lehet), akkor őt is be kell húzni és meg van oldva a pass rush egyik fele. Ha egyikük sem lesz bent, akkor egyrészt lehet Quinnen Williams a megoldás a védőfal közepére – főleg ha Leonard Williamst elcserélik -, másrészt pedig egy hátracsere egy irányító needes csapattal. Ezzel vissza lehetne szedni például két második körös picket, de egyet legalább, ami nagyon fontos lenne az építkezés folyamatában. Véleményem szerint ez lehet a Jets legjobb taktikája a játékosbörze elején.

Legfrissebb cikkeink

Facebook

Legutóbbi hozzászólások