Connect with us

Szabadügynök

Új ügynököket keres az olasz maffia – Broncos FA-kitekintő

Dicstelen korszak zárult le Joseph távozásával a Broncosnál, de a megpróbáltatásoknak koránt sem biztos hogy vége. Az új vezetőedző csak egy lépés a helyes útra történő visszatérés felé, de a roster helyzete is csak egy viszonylag jó szerepléshez elég, amit csupán a drafttal nem lehet befoltozni.

 

 

Cap space

 

Nincs könnyű helyzetben Elway, mert úgy kellene helyes útra terelni a franchise-t, hogy a kezdeti szakadás tovább sérült és jelenleg több a bizonytalan pont a keretben, mint a megbízható játékos. Behatárolja tevékenységét, hogy a kicsit több, mint 20 millió dollár költésre váró pénz nem elég arra, hogy minden gondot megoldjon. Pláne nem úgy, hogy az amúgy sem egyszerű irányítóhelyzetet képesek voltak tovább bonyolítani a Flacco cserével. Az irányítókérdésről többet nem szeretnék beszélni, mert már belefáradtam Elway manővereibe… A jelenlegi szerződések amúgy sem sokban könnyítik meg a helyzetet, mert ki lehet vágni embereket, de azzal csak újabb lyukakat ütne a rosteren a csapat.

 

A jövő évi fizetéseket tekintve rögtön a harmadik legnagyobb összegnél megakad a szemünk. Emmanuel Sanders több mint 10 millió dollárt fog keresni. Sanders az egyik kedvencem a támadósorból (ilyen névvel pedig az olaszos vonal nagyon adott lenne), és hasznos játékos is, valamint Flacco mellé inkább ilyen típusú elkapókat képzelek el, de már fiatalabb nem lesz, sérülései is voltak és nem kevés pénzről beszélünk esetében. Ellenben ha kivágja a csapat, akkor nem marad egyetlen épkézláb WR a rosteren, akinek releváns NFL tapasztalata van. A következő név sorsa már jóval egyszerűbb. Darian Stewartnak nagyon köszöni minden Broncos szurkoló a csodálatos SB évet, de már nem képes azon a színvonalon játszani, így a rajta spórolt közel 5 millió dollárral egész biztosan számolhatunk. Rajtuk kívül el lehet gondolkodni Derek Wolfe és a Todd Davis kivágásán is, de Wolfe messze a legjobb falembere a csapatnak, így szerintem maradni fog (és meg is tartanám), Davis mögött/mellett pedig egyelőre csak a másodéves Josey Jewell van, mert ahogy számítani lehetett rá, Brandon Marshall opcióját nem hívta le a klub.

 

Végezetül ott van az immár feleslegessé vált Case Keenum is, akit gőzerővel próbál elcserélni Elway, hogy minél kevesebb halott pénz terhelje a capet, ezáltal több költőpénz maradjon a kasszában.

 

 

Szabadügynökök

 

A szabadügynökök megtartására, tehát egy kemény 35-40 millió dollárral állhat neki a Broncos, ez pedig kemény diónak ígérkezik, mert elég vegyes a lista. Egyrészt több olyan játékos is van, aki sok szerepet kapott, másrészt kevés van köztük aki igazán kincset ér. A free agentek között hét olyan játékos is van aki legalább a playek 40%-án pályán volt és további öt aki a playek legalább 20%-án. Sokat elárul azonban a helyzetről, hogy Paradis után a legértékesebb az a Bradley Roby, akit a szurkolók egész évben távol szeretek volna látni a csapattól.

 

Az egyetlen kérdés nélküli hosszabbítás az a kezdő center, Matt Paradis, aki sérüléséig idén is az egyik legjobb volt a posztján, ennek megfelelően ilyen díjazásban is kell részesíteni, mert egyetlen igazán biztos pont volt a falban, és az ő. A legjobb centerek jelenleg 10 milliós átlag körül keresnek, Paradis megtartásának ára is ennyi lesz. A másik három lejáró szerződésű támadófalember, Max Garcia, Billy Turner és Jared Veldheer. Közülük talán Veldheer megtartásán lehet elgondolkozni, de nagyon nem sietnék ezzel sem. Valami hasonló éves átlagért valószínűleg maradhat, mint a tavalyi 7 milliós fizetése, de inkább faragni kellene. Ez azért bonyolult kérdés, mert még nála is messze rosszabbak voltak előtte right tackle poszton, de az is tisztán látszik, hogy nem lehet megoldás.

 

A védelembe még ennél is több a kérdőjel. Ahogy említettem, Bradley Roby szerződése lejár, a borzasztó produkciója pedig elbizonytalanított mindenkit. A Broncos számára a jó hír, hogy valószínűleg a piacot is, de még így is az egyik legjobb potenciális CB jelölt lehet, így nem vár könnyű licit a Denverre. Én nem szívesen ajánlanék neki éves átlagban 6-7 milliónál többet, de ez lehet nem lesz versenyképes ajánlat. Egy másik corner, Tramaine Brock szerződése is lejár, azonban ő bátran elengedhető és jöhet a következő lutri szabadügynök corner a helyére. Nem egyszerűbb a helyzet a front7-ben sem, ahol a kezdő és potenciális rotációs emberek közül Domata Peko, Shaquil Barrett és Shane Ray szerződése is a végéhez ért.

 

A két pass rusher szebb jövőről álmodott, de Chubb érkezésével eldőlt, hogy soha nem kapnak több szerepet, mint egy rotációs játékos. Ray első körös tehetségként érkezett, Barrett pedig két évig úgy tűnt akár sztár is lehet, de konzisztensen soha nem tudtak klasszis teljesítményt mutatni. Mindketten fiatalok és volt pár jó meccsük így szerintem lesz csapat, aki rámarkol a lehetőségre, de a Broncos nem fogja marasztalni őket. Peko ellenben úgy érkezett, hogy csak szerencsét próbál és nem is sok reményt fűzött hozzá a csapat, de magához képest jól teljesített. Fangio rendszerében lenne is helye, de túlságosan egydimenziós és öreg már, így valami elképesztő diszkont áron tudom csak elképzelni.

 

Ahogy a fentebbi eszmefuttatásból kiderült én csak Paradist és Robyt tartanám meg, de utóbbit sem minden áron. Az RFA és ERFA felhozatalból pedig Shelby Harrist kötelező lenne marasztalni, Tim Patrickot pedig csak a WR sor helyzete miatt. A többiek mehetnek isten hírével.

 

 

Igazolások

 

A pénz nagy része így megmaradna, cserébe keletkezne néhány lyuk és vékonnyá is válna a keret. Nem túl biztató a helyzet mindössze ~30 millió dollárral.

 

A hiányposztok prioritási sorrendje nálam:

  1. cornerback (még Roby maradása esetén is)
  2. 3-4-es defensive end
  3. támadófalember
  4. linebacker
  5. elkapó/tight end

 

Első ránézésre is látszik, hogy minden posztot nem lehet majd befoltozni, ráadásul ezek csak a legfontosabbak lennének. A csapat szerencsétlensége, hogy szabad cornerből nem lesz nagy a kínálat, így versenyezni kell a legjobbakért. Amennyiben Roby távozik, akkor Ronald Darbynak mindenképpen örülnék, de egy veterán, mondjuk Kareem Jackson is elférne. Defensive end posztra Muhammad Wilkerson álom lenne, de őt nem érdemes megcélozni, mert messze a csapat a win now módtól, így egy kisebb vadat ejtenék a piacon és majd draftról erősítenék. Ha Veldheer távozik, akkor rigth tackle-be mondjuk Ty Nsekhe jöhetne, de itt van hasonló minőségű opció még a piacon. Elkapóból és tight endből pedig a lényeg hogy rutinosabb legyen és olcsó, mert a fiatalok köré egy mentor kellene.

 

Összességében naphosszat lehetne még sorolni, hogy ki és hova érkezhetne, mert a safety és a linebacker poszt sincs megoldva, de utóbbira inkább a drafton látok megoldást, az előbbire meg nem igazán tudom, hogy a fiatalokban mennyire bíznak. Én mindenképpen azt várom, hogy Fangio kérésének megfelelően épüljön egy olyan defense, ahol akár kisebb nevek és szupersztárok vált vetve játszanak egy jó sémában, így nem feltétlenül kell lerobbantani a piacot. Támadóoldalon pedig Munchak nekiláthat a támadófal összerakásának, de javarészt meglévő összetevőkből.

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!