Connect with us

Szabadügynök

A jövő oltárán – Chiefs FA-értékelő

A Chiefs úgy vágott neki a szabadügynökpiacnak, hogy sok pénze nem volt a csapatnak, de szerencsére sok szabadügynöke és hiányposztja sem. Sokkal fontosabb dolgokra készülnek a jövőben, így nem várhattunk nagy durranást.

 

 

Azt jól feltételeztük, hogy a lejáró szerződésű játékosok közül nem sokkal igyekeznek majd hosszabbítani, egyedül talán Mitch Morse és Steven Nelson elengedése lehet részben meglepő és fájó. Morse kiváló center, Paradis mellett messze a legjobb volt a piacon, ennek megfelelően a Bills meg is fizette, amit a Chiefs látszólag nem akart megtenni. Nelson esete annyiban érdekesebb, hogy ő jutányos áron írt alá a Steelershez, de nehezebben is megítélhető a teljesítménye. Képes volt nagyszerű játékokra, de voltak borzasztó meccsei is. Összességében fiatal és a Chiefs legjobb cornere volt, így nem biztos, hogy okos döntés született.

 

A két lejáró szerződésű játékoson túl még két nagyobb áldozatot hozott a csapat, amikor kivágta a klub két emblematikus figuráját, Justin Houstont és Eric Berryt is. Mindketten nagyszerű játékosok és emberek is voltak, de Houston már idősödő, folyamatosan hanyatló teljesítménnyel, Berry pedig nem volt képes egészséges maradni. Jelentős helyet szabadítottak fel az elküldésükkel, de hiányozni fognak az érzelgősebb lelkű szurkolóknak.

 

 

Szintén vegyes érzéseket hagyott bennem Dee Ford elcserélése is. A tavaly kiválóan teljesítő pass rusherre előbb franchise taget tett a klub, majd elcserélte Kaliforniába egy 2020-as második körös cetliért.  Ford jó teljesítményt nyújtott és Jones mellett az egyetlen veszély volt az ellenfelek irányítóira, de az új 4-3-as front7-ben kevésbé látták a helyét és még nem is bizonyított eleget, hogy hatalmas fizetésért megtartsák. Houston és Ford elküldésével azonban nem maradt Jones kivételével jó pass rusher a csapatnál.

 

A nagy érkezők névsora sokkal rövidebb. Tyrann Mathieu nagy fogás, még az éves 14 milliós fizetés ellenére is, mert pont egy ilyen sokoldalú játékos hiányzott a Chiefs secondaryből, így annak ellenére is pozitívan látom az érkezését, hogy drága volt. Az egyetlen kockázat, hogy még mindig nehéz elhinni, hogy lehúzza sérülés nélkül az évet, pedig tavaly Houstonban nem volt ilyen gondja.

 

Rajta kívül inkább rotációs emberek jöttek. Damien Williams mellé érkezett a jobb napokat is megélt Carlos Hyde. Nem sok jóra számíthatunk tőle, de cserébe kvázi ingyen volt. Csereirányítónak jött E.J. Manuel jutányos áron, valamint Sammie Coates a WR sorba. A cornerback állományt tűzoltás gyanánt Bashaud Breeland hivatott erősíteni, de tartok tőle, hogy csak eggyel többen lettek személyével és az ösztönzökkel telepakolt szerződése azt sugallja, hogy a csapat is így vélekedik. Két kisebb név érkezett még a védelembe (Dontae Johnson, Damien Wilson), de körülbelül akkora hatásuk lesz a csapatra, mint a fizetésük. Elhanyagolható.

 

 

A támadósorral kapcsolatban nincs hiányérzetem, Morse távozása miatt center poszton lesz egyedül lyuk, de nehéz minden kirakós elemet megőrizni. A védelemmel kapcsolatban viszont szkeptikus vagyok. Egyrészt maga az új védelmi koordinátor személye is fejvakarós, de a 4-3-as rendszerre átállás sem lesz problémamentes. Ami talán mellette szól, hogy az elmúlt időszakban draftolt pár fiatal pass rusherhez jobban illik majd a formáció. A secondary viszont továbbra is kérdés. Mathieu sokat segíthet rajtuk, de egyetlen cornerback nélkül nehéz lesz összerakni egy ütőképes egységet.

 

Az igazán érdekes dolgok azonban még hátra vannak. Minden bizonnyal azért nem költött sok pénzt a csapat és volt hajlandó megválni pár ikonikus figurájától, mert nagy szerződésekre készülnek. Patrick Mahomes 200 milliós kontraktusa még talán várat magára egy évet, de Hillel kapcsolatban is a legnagyobb elkapó fizetést rebesgetik (bár az újabb balhé után ennek búcsút inthet). És akkor még Chris Jones elé is le kellene tenni valamit. Egy biztos a Chiefsnél éppen rendszerváltás zajlik, ahol a régi nagy neveket lecserélik a jövő garnitúrájára.

 

Összességében én maradék nélkül nem lennék elégedett az FA teljesítménnyel, mert egy corrnerback biztosan hiányozni fog és a passzsiettetés is jelentősen gyengült. Ugyanakkor értem az elgondolást és a koncepciót a klubnál, így negatívan sem tudom megítélni őket. Osztályzat: C

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!