Connect with us

Szabadügynök

Cseberből Csődőrbe – Broncos FA-értékelő

Egyik kedves kommentelőnk fogalmazta meg a Flacco trade-et ily módon és az egész szabadügynökpiaci tevékenységre sincs jobb szó. A Broncosnak a Flacco trade után nem maradt elég pénze, hogy minden lyukat befoltozhasson, de nagyon úgy tűnik, hogy meg sem próbálták.

 

 

Mielőtt rendesen ráfordulhattunk volna a piacnyitásra, a Broncos rögtön egy meglepő cserével kedveskedett a szurkolóiknak, a Ravens csapatától érkezett Joe Flacco és a hatalmas cap hitje. Az ellenérték nem volt magas, de azzal mindenki tisztában volt, hogy itt a fizetéseken volt a hangsúly, nem pedig a pickeken. Flacco egy minimális upgrade Keenumhoz képest, ráadásul legalább annyira függ a társaktól, mint a Vikingstól érkező játékos. Az tiszta sor volt, hogy a két irányító nem maradhat rosteren, így nem volt meglepő, amikor Keenum a Redskinshez került, szintén nulla ellenérték fejében. Az irányító cserélgetésnek az lett az eredménye, hogy a csapatnak kevesebb pénze maradt a szabadügynökpiacra, de előrébb nem sokkal került.

 

A kevés pénzt úgy próbálta megoldani a Broncos, hogy a vártnak megfelelően kivágott mindenkit, akire számítani lehetett. Így hagyta el például a klubbot Darian Stewart, Brandon Marshall (nem éltek az opciójával), valamint Veldheer, Barrett, Ray és Roby megtartásán sem fáradoztak. Ellenben Sanders és Chris Harris opciójával éltek. Ezekből a történésekből maximum Sanders megtartása meglepő, de ilyen minőségű elkapót ennyi pénzért nem talált volna a csapat, így védhető és logikus a döntés.

 

Sokkal kevésbé védhető, hogy a csapat legjobb támadófalemberét, Matt Paradis nem tartotta meg a gárda, főleg annak tudatában, hogy a kiváló center 9 millió dollár éves fizetéssel került a Panthershez. Az egyetlen szabadügynök, akiért igazán fájhat a Broncos szurkolók szíve, de véleményen szerint ez nagyon is fajsúlyos mellőzés lesz.

 

 

A távozó right tackle, Jared Veldheer helyére Ja’Wuan James érkezett, aki minden idők legmagasabb RT szerződését tette zsebre éves átlagban. Jó borsos áron érkezett James, de ennek ellenére is egy viszonylag jó szerződésnek gondolom. A Broncos közel 7-8 éve szenved a right tackle poszttal és végre egy olyan játékos érkezett, aki képes átlag felett is teljesíteni. James nem tartozik a liga legjobb 10-15 tackle-je közé, de szorosan a nyomukban liheg. Fiatal még és rajta kívül talán csak Williams lett volna opció, így egyedül a múltbeli sérüléseit lehet feljegyezni negatívumként.

 

A védelemben is egy minőségi cserére került sor, ráadásul itt a Texans és a Broncos között szinte egy swap zajlott le, amikor Kareem Jackson évi 11 millió dollárért aláírt a gárdához, a távozó Roby pedig 10 millió dollárért a Houstonhoz. Jackson sokkal jobb formában játszott az elmúlt évben, mint fiatal elődje, valamint tökéletesen beleillik az új vezetőedző elképzeléseibe, mert egy futás ellen kiváló, magabiztosan szerelő cornerbackről van szó, aki akár safety is lehet. Az egyetlen ellenérv vele szemben, hogy már 31 éves, így bármikor beüthet nála a lassulás. Ennek ellenére az ő leigazolásával sincs probléma, mert a corner posztot fel kell turbózni. Szintén ezt a szemléletet hivatott szolgálni, Bryce Callahan érkezése, aki az egész szabadügynökpiac legjobb slot cornere volt, de tavalyi teljesítményét tekintve a liga legjobbjai között is lehet emlegetni. A két érkezővel és Chris Harris megtartásával újra összeállhat egy No Fly Zone szerű képződmény a magaslaton.

 

Az RFA és ERFA játékosok közül a két igazán fontos név, Shelby Harris és Tim Patrick maradt, de ez talán kötelező feladat is volt a gárdának. Kevésbé volt kötelező Jeff Heuerman megtartása, de Elway mégis fontosnak tartotta. A legjobb indulattal is egy gyenge közepesnek nevezhető tight end egész Broncosos pályafutása során egy jó meccset tudhat magáénak, mégis kapott egy 2 éves 9 millió dolláros szerződést. Érthetetlen.

 

 

Mondhatnánk, hogy csak Paradis elengedése volt igazán komoly baki a vezetés részéről, de én értetlenül állok, hogy mindössze három játékos érkezett (abból kettő ugyanarra a posztra). A safety piac hatalmas volt idén és például Tyrann Mathieu szerződése a Broncos számára is belefért volna, mert így nagyon vékony a secondary. A linebacker sorban csak Davis és Jewell maradt, ráadásul egyikük sem bizonyította, hogy jó megoldás lenne. James érkezett, Paradis elment, így a támadófalról sem lehet elmondani, hogy erősödött volna, bár a fal két széle talán Flaccoval a fedélzeten hangsúlyosabb lesz. Innen továbbá a több poszton bevethető Billy Turner is elment, még ha olyan pénzért is, amit nem baj, hogy nem vállalt a gárda egy cserére.

 

Összességében nem volt könnyű dolga a front office-nak, de csalódást keltő az érkezők listájának rövidsége, a távozók közül egyedül Paradist sajnálom. Rengeteg lyuk maradt még a rosteren, ennyi helyet nem lehet a drafton megtölteni, de szerintem nem is várja el senki. Nálam a fontossági sorrend április végén a belső linebacker, defensive end, támadófalember hármassal kezdődik, de lehetne még sorolni a posztokat. A három igazolás rendben van, nagy tragédia nem történt, de összességében hiányérzettel hagyja a Broncos háta mögött ezt a piacot. Osztályzat: B-

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!