Connect with us

Prémium cikkek

Dee Ford ügynöke vajon mit szívott?

A 49ers egy 2020-as második körös picket adott Dee Fordért, ezzel orvosolva a pass rush gondokat. Nem is szórakoztak San Franciscóban, azonnal kapott a védő egy 5 éves, 85 millió dolláros szerződést. A gond ezzel csak az – legalábbis Ford szempontjából –, hogy ez se nem ötéves, se nem 85 milliós. 

 

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

 

Ford egy egész jó kis pass rusher. Nem feltétlenül elit, de tavaly nagyon jó szezont zárt: 78-szor generált nyomást, ami a legtöbb volt az alapszakaszban, illetve 13 sack mellett pedig 55 tackle-je és hét kierőszakolt fumble-je is volt. Ezt vélhetően nem tudja majd tartani, de ha egy ehhez közeli formát nyújt, már megérte a 49ersnek a 2. kört. Sőt, igazából a 49ersnek bármi van, már megérte.

Ford 85 millió dolláros szerződéséből csupán 20,5 millió dollár garantált, ami borzasztóan kevés, Trey Flowers, aki 5 évre 90 millióért írt alá, például 50 millió dollár teljesen garantáltat kap (bár ő bizonyítottan jobb játékos, és Forddal ellentétben rendszer-fit). Továbbá ezt a 20,5 milliót sem egyben és rögtön kapja meg, ahogy azt ilyenkor a játékosok többsége kérni szokta aláírási bónuszként, hanem egy év alatt. Mondani sem kell, hogy mennyire nem mindegy, mikor és mennyi pénzt kap valaki.

A 20,5 millióból 8 millió dollár aláírási bónusz, ezt a nevetségesen alacsony összeget láthatjuk a fenti képen pirossal bekarikázva. A többi évre már nincs mindenképpen garantált tartalom, mindössze 45 millió dollár sérülés esetére (csak ekkor kerülhet kényelmetlenebb helyzetbe a csapat). Ford idei alapfizetése (4,75 millió) és a 7 millió dolláros roster bónusza garantált még, illetve feltehetőn a per game bónusz (meccsenként ~46 ezer dollár). Továbbá még 500 ezret kereshet, ha megjelenik az offseason-edzéseken és találkozókon. És ennyi.

A zölddel bekarikázott összegek mutatják, hogy mennyit spórolhatna a csapat, ha a csapat kivágná: 10, 13, 15, 17 millió dollárt. Összehasonlításképp Flowerst a Lionst csak a 3. év után tudná kivágni, akkor is 11 millió dollár halott pénz után és csupán 12 milliót spórolva. Ez azt jelenti, hogy Ford nem egy 5 éves szerződést kötött, hanem egy 1+1+1+1+1 éves szerződést. A csapat bármikor kivághatja, elcserélheti, szinte semmijébe nem kerül, a pass rushernek teljesen ki van szolgáltatva. Az ilyen szerződések miatt vágnának eret a játékosok érdekképviselői.

Továbbá az is kifejezetten szánalmas, hogy Ford mindössze 500 ezer dollárnyi ösztönzőt kap minden szezonban, ha bejut a Pro Bolwba – vagyis a szerződése maximális értéke 5 évre 87,5 millió dollár, ami nem valami combos. Éves átlagot nézve persze így is a hatodik a maga 17 milliójával, de ez semmit nem jelent, ha nem kapja meg a pénzét.

A szerződésben egyébként az a legrosszabb, hogy nem igazán tűnik sokkal jobbnak egy sima franchise tagnél. Ha tag alatt játszik egy évet, akkor ez idő alatt 15 millió dollárt kereshetett volna, majd jövőre tesztelhette volna a piacot. Ha megint taget kap, akkor 18 milliót kap garantáltan, vagyis két év alatt 33 milliót, majd aláírhat egy gigaszerződést (ha Flowers 14 milliót kap, akkor Fordnak sincs mitől félnie). Ezzel szemben most a következő két évben 34 milliót kereshet, és azt sem garantáltan, vagyis két éves távlatban nem járt jobban, mint két franchise taggel. A szerződést egyedül az menti meg némileg, hogy a taggel szemben kapott egy szép egészségbiztosítást, de hát ez önmagában nem valami sok.

Ilyen szerződésért kár ügynököt tartani, csak a csapat járt jól.

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!