Connect with us

Draft

DK Metcalf

Az idei class elég mély elkapókat nézve, de főleg 2-3. számú WR-eket találunk. DK Metcalf az egyike azoknak, akik igazi, valódi első számú receiverek lehetnek. Ő a legtehetségesebb és képességekkel, adottságokkal legjobban megáldott elkapó az idei classban.

DK Metcalfnek elég erős az NFL-vérvonala. Édesapja (Terrence Metcalf), nagybátjya (Eric Metcalf) és nagyapja (Terry Metcalf) is játszott az NFL-ben, hárman együtt 27 szezont húztak le a profik közt. Nem véletlen tehát a szörnyeteg felépítése, minden adottsága megvan hozzá. Persze nem csak adottság az egész, keményen kell dolgozni, hogy valaki így (meg így meg így) nézzen ki. Metcalfet pedig édesapja már 5 éves korában elkezdte edzeni, felüléseztek, fekvőztek. Állítólag DK már akkor kinyomott fekve 45 kilót, mielőtt beiratkozott az általános iskolába (!!!), a combine-on pedig beállította a WR fekvenyomási rekordot.

Szörnyeteg…

Metcalf kiváló méretekkel rendelkezik, nagyon jó a felépítése. Magas, erős, hosszúak a karjai. A nagy testével jól ki tudja szorítani a cornerbackeket az elkapás elől, a hosszú karjaival simán át tud nyúlni felettük, akár tömegben is fel tud menni és mindenki felett behúzni a labdát. Az elkapási pontnál a testét és a karjait is használja, hogy elszakadjon, erős kezeivel pedig elrejti a labdát a corner elől. Ez Hopkins-szerű dominancia (nézd végig!):

Méreteiből adódóan természetesen kiváló red zone célpont. Az pedig egy dolog, hogy ilyen méretekkel rendelkezik, lett már toronyból bust (ugye Kelvin Benjamin?). Azonban attól, hogy egy nagy WR-ről van szó, nem probléma neki, hogy elszakadjon és üresre játssza magát. Lenyűgöző, hogy milyen atletikussága van. A Combine-on ilyen méretekkel 4,33-at futott, ami nevetséges. Csak hogy érzékeltessük, a mérethez viszonyított sebesség mutatóban Calvin Johnson és Julio Jones közé került az all-time top4-ben!

Nagyon jó az első lépése, a kezeit pedig borzasztóan jól tudja használni, hogy elinduljon a line of scrimmage-ről. Simán leüti az ellenfél kezét induláskor, nem hatásos ellene a press man coverage, mintha nem is létezne. Az atletikus képességei mellett szerintem ez a legimpresszívebb tulajdonsága.

Tökéletes példa az alábbi videó, leesett az állam ennél a release-nél. Nézzétek csak a szélvészgyors lábakat, a gyorsulást, az irányváltást és azt, hogy milyen könnyedén üti le a corner kezét. Várta a kontaktot és borzasztóan könnyedén verte meg az ellenfelét. Alapvetően nem ezért hoztam a videót, de az is jól látszik rajta, hogy nagy lépéseivel milyen gyorsan tud haladni, emellett látható, milyen jól követi a labdát a levegőben és a hosszú karjaival milyen könnyen húzza be a távoli labdát is.

Emellett Metcalf a nyílt terepen, elkapás után is különleges. A lábát támadni nem érdemes, le fog csúszni róla a védő, az arm tackle-öket simán rázza le magáról. Robbanékonysága miatt a jó szöget is nehéz megválasztani az oldalról vagy hátulról érkező védőknek és sebességével le is fut sokakat. Nagyon fizikális és erőszakos elkapás után is, minden egyes labdaérintést ki akar maxolni.

Méretéből adódóan természetesen kiválóan tud blokkolni. Ha nem az irányába megy a játék, akkor hajlamos elengedni a témát, de egyébként ha összeakaszkodik a védővel, akkor nem sok esélye van senkinek ellene.

… aki nem aknázta még ki a teljes potenciálját

Metcalf mindössze 21 meccsen lépett pályára az Ole Missen, így viszonylag tapasztalatlannak mondható még, ráadásul 67 elkapása, 1128 yardja nem mutat túl jól. Persze a 14 TD-je és az elkapásonkénti yardok mutatója parádés, de a fenti számok nem nevezhetők óriási produktivitásnak. Ez pedig sokakban kétségeket vethet fel. Tegyük hozzá, hogy 3 elég jó elkapója volt az Ole Missnek egy nem túl jó irányítóval és egy borzasztóan kiszámítható route tree-vel.

A route tree-jét mindenképp bővítenie kell majd a profik közt, ugyanis az Ole Missen semmi változatosságot nem engedtek a játékában. Az útvonalai nagyjából 40%-a go route volt és amúgy is csak vertikális pályán mozgó útvonalakat futtattak vele, azaz a go mellett comeback, hitch, curl route-okat. Nem volt valami változatos a rendszer ilyen szempontból, ez pedig limitálta Metcalf lehetőségeit is, ugyanis minden CB tudta, hogy befelé aztán nem fog vágni szinte sosem, legrosszabb esetben megáll és megfordul. Részben ennek is köszönhető az alacsonyabb produktivitása.

A scoutok dolga tehát az lesz, hogy az eddig látottakból jósoljanak a jövőre, hogy hogyan lesz képes megfutni a többi útvonalat is. Technaikailag fejlett játékosról beszélünk, a release-e gyönyörű a line of scrimmage-ről, azonban az irányváltások nem kifejezett erősségei, ahogy méreteiből adódóan gondolhatnánk is. A legrosszabbak közt volt a combine-on 3 cone és short shuttle drillekben, habár azt is hozzátehetjük, hogy Nuk Hopkins sem futott jobb short shuttle-t, mint ő. Ettől függetlenül ez nem nézett ki jól, láthatóan nem hajlékony egyáltalán, ami ilyen felépítéssel nem meglepő, de ez ettől még problémákat okozhat.

Természetesen ilyen felépítéssel nem lesz a legjobb útvonalfutó a classban, néha lekanyarítja kicsit az útvonalait, ami az egyetemen nem okozott problémát hihetetlen fizikai fölénye miatt, de a profik közt ezt jobban kell majd csinálnia és a kis részletekre jobban kell majd figyelnie.

Fejlődhetne még abban is, hogy jobban számítsa ki a felugrási időpontot, kicsit inkonzisztens a játék ezen aspektusában, sokszor rosszkor ugrik fel a magasba, így nem tudja elég jól kihasználni hatalmas fölényét.

A józan Josh Gordon?

DK Metcalf egy borzasztóan tehetséges elkapó, akinek nagyon kevés kifejezett gyenge pontja van, talán csak egy, az irányváltások. Fejlődni való van még, hiszen például meg kell tanulnia pontosan futni a többi útvonalat is, konzisztensebben kell kiszámolnia a felugrási időpontot és sérülései miatt van benne bust potenciál (Kevin White?), de neki van a legnagyobb plafonja bármelyik skill player közül az idei classban. Méretei miatt már hatalmas fegyver, azonban ez ritkán elég a profik közt, ehhez viszont jön hihetetlen atletikussága, a kettőt ötvözve pedig megkapunk egy prototípus elkapó szörnyeteget.

A top formában lévő Josh Gordon juthat róla eszünkbe, ilyen potenciál lakozik Metcalfben – emlékezzünk, Josh Gordon a liga legjobb elkapója volt. Metcalf nyers tehetsége nagyon ritka, ilyen méret, sebesség, gyorsaság, vertikális veszély és levegőben való elkapási képesség kombóval nem találkozunk minden nap, minden évben. Egyértelmű, hogy nem teljesen fejlett még játékosként, így potenciálja kiaknázása kapcsán nagyon fontos lesz, hová kerül a profik közt.

Ő a tökéletes vitatéma a produktivitás vs traits (képességek, adottságok) témakörben, így sokan imádni, sokan pedig utálni fogják prospectként. Én az előbbiek közé tartozom.

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!