Connect with us

Szabadügynök

Elég-e egy év, hogy csodát lássunk? – Cowboys FA-kitekintő

Amerika csapatának minden évben nagyot kell dobbantania, hogy lenyűgözze a nagyérdeműt, ez igaz a szezonra és a holtszezonra is. Minden évben nagy a nyomás, hogy új sztárok jöjjenek, a meglévők pedig maradjanak. Idén sincs ez másképp, pénz is van, de sokaknak még csak ezután kell majd megadni a nagy pénzt. Az edzői stábnak viszont nincs több dobása, 2019-ben kell megváltani a világot, amit csak úgy vihetnek véghez, ha semmivel nem nyúlnak mellé.

Indítsuk kicsit messzebbről az egész szabadügynök dolgot a Cowboysnál, mert a legfontosabb “igazolásokat” a piac nyitása előtt eszközölte a front office. Scott Linehant elküldték, amivel sok Dallas szurkolónak nagy kő esett le a szívéről, de ami utána jött, attól valószínűleg még jobban féltek. Linehan helyére a QB-edző és egykoron irányító, a még mindig csak 30 éves Kellen Moore lépett, akinek a megüresedő helyét szintén egy korábbi irányító, Jon Kitna töltötte be. Ez a két kinevezés több szempontból is fontos, de ha belevesszük az egyenletbe azt is, hogy Jason Garrett az életéért fog edzősködni jövőre, akkor mindenképp olyan játékosokért kell majd lobbizniuk, akik nyeregben tarthatják őket. Mert ha nem jön össze valamilyen nagyobb csoda, akkor a szerződésének utolsó évébe lépő főedző és valószínűleg az egész stáb (kivéve néhány védőstratégát) el lesz bocsátva. Erre pedig bőven van esély, ezért fontos free agency áll a csapat előtt. Nézzük is meg mennyiből gazdálkodhat a csapat és milyen kérdésekre kell választ találniuk!

Mennyi pénze van a Cowboysnak 2019-re?

Egész sok, ahhoz képest, amit a korábbi években megszokhattunk, de ennek természetesen az is az oka, hogy az irányítót egyelőre nem kellett kitömni nagy pénzzel. Elég sok meghatározó játékos van élő és hosszútávú szerződésen, ami mellett további $47 620 275 összeget tudnak a szabadügynökök igazolására költeni. Ez ligaszinten a tizedik legtöbb pénz, de egy kicsit árnyalja a képet, hogy a jövőben olyan játékosok akarnak majd nagy pénzt, mint DeMarcus Lawrence, Ezekiel Elliott, Amari Cooper, Byron Jones és Dak Prescott, akik mind-mind komoly szerepet vállaltak a csapat 2018-as szereplésében. Pénz tehát van és van is mire költeni, leginkább házon belül, ezért folytatásként érdemes azokkal a játékosokkal foglalkozni, akik eddig a csapat kötelékében voltak. Nézzük meg, hogy kik ők és közülük kinek a maradására lehet majd számítani.

Szabadügynökök

Viszonylag rövid azon játékosok listája, akiknél komolyan gondolkodóba kell esni, hogy menjen vagy maradjon, de jó eséllyel fognak olyanok is távozni, akik a korábbi években így vagy úgy, de fontos szerephez jutottak.

forrás: Over the Cap

Látható, hogy a lista legtetején a csapat legfontosabb free agentje, a már egyszer tagelet DeMarcus Lawrence áll, akinek nem titkolt szándéka, hogy olyan pénzeket vigyen haza, mint egy irányító, és ezt lehetőleg Dallasban tegye meg. A vele folytatott tárgyalások egyelőre pozitívak, de a feleknek még közeledniük kell egymáshoz, ami nem biztos, hogy olyan hamar el fog jönni. Ezért nagyon esélyes, hogy D-Law kap egy újabb taget, de közben sem fog megállni az élet. Minden bizonnyal meg fognak majd egyezni a holtszezonban, és Lawrence egy olyan kontraktust fog aláírni, ami valahol Von Miller ($19 millió/év) és Khalil Mack ($23,5 millió/év) pénze között van. A Cowboysnak pedig törekednie kell arra, hogy Lawrencenek megfelelő struktúrájú szerződés dolgozzon ki, mert nélküle a pass rush nem létezik, a csapat egyszerűen nulla eséllyel indulna neki a 2019-es évadnak, ha ő távozna. Nagyon fontos tehát, hogy ő a háznál maradjon, ha Garrett akar még egyáltalán valamit ezzel a csapattal.

Lawrence után jön a slot-dilemma, vagyis hogy kit tartson meg a csapat Cole Beasley és Tavon Austin közül. Mindkettejük mellett lehet érveket felhozni, de azt gondolom, hogy a legésszerűbb az lenne, ha a vezetés Beasley kegyeit nyerné újra vissza és meg tudná győzni, hogy maradjon, mert olyan playbookot fog összerakni Moore, aminek ő nagyon fontos pillére lesz. Az világos, hogy egy megbízható célpont, aki a rövid, gyors passzjátékoknál biztonsági opció lehet Prescottnak, ráadásul ismeri az egész csapatot, a kultúrát, míg ez Austinról nem mondható el. A Ramsnél bebustolódott elkapó/visszahordó nagyjából az utolsó szalmaszálba kapaszkodik, és ha esetleg túl éhes, akkor könnyen az utolsó dobását is eljátssza majd. A legjobb az lenne, ha mindkettejük maradna, mert így diverzebb lehetne az offense és lenne egy potens returner is, de ehhez mindkét játékosnak engednie kell majd, így jó eséllyel csak Beasley fog tudni maradni, hacsak Austin nem megy bele egy vetminimumos szerződésbe.

Nem hosszú a Cowboys listája free agentekből, de azért annyira mégis, hogy mindenkin egyenként végigmenjünk, ezért csak a fontosabb vagy érdekesebb játékosokkal fogok most foglalkozni. Ott van Terrance Williams, akinek az opcióját nem vette fel a csapat, ezért ő is szabadügynök lesz, de minden bizonnyal nem fog visszajönni, mert Cooper és Gallup mellett nincs esélye a szélen kezdőként pályára kerülni, a rosteren pedig vannak még fiatalok, illetve a drafton is jó eséllyel az első két pickből egy wide receiver lesz. David Irvingről érdemes lehetett volna beszélni, de ő is eljátszotta az esélyeit, viszont van olyan ember még a védőfalban, akire érdemes kitérni. Ő pedig nem más, mint Caraun Reid, akit kevesen ismernek, de a csapaton belül egy nagyon kedvelt játékos, az év végén pedig megmutatta, hogy hasznos tagja tud lenni a fal rotációjának. Jó eséllyel ő is maradni fog, méghozzá alacsony összegért, mert egyáltalán nincs bérlet helye, de a nyáron beigazolhatja, hogy jó játékos.

Ugorjunk egyet a fal másik oldalára, ahol Marcus Martin és Cameron Fleming is FA, de ahogy a slot-dilemmánál, úgy az OL-dilemmánál is csak egyikőjüknek lesz maradása. Fleming egy évvel idősebb mint Martin, illetve drágább is, de a tackle poszton több a kérdőjel a csapatnál, mint guardban, és az sem kizárt, hogy hatalmas vész esetén Fleming a fal belsejében játsszon. Összességében hasznosabb játékos mint társa, ezért ő valószínűleg egy csapatbarát szerződés mellett maradni fog Dallasban.

Van még néhány játékos, akiről érdemes pár szót ejteni. Kezdjük Damien Wilsonnal, aki mint szituációs linebacker jó alapanyag, LVE és Smith mellett egy-egy play-ben hasznos lehet, főleg akkor, ha Lee visszavonul vagy idén más csapatban találja magát. Részben ez is fog dönteni sorsáról, de az öltözőben őt is kedvelik, olcsón ő is visszahozható. Mellette ott van még egy érdekes helyzetbe kerülő játékos, Geoff Swaim, akit akár vissza is igazolhatott volna a csapat, de a nyugdíjból még egy évre visszatérő Jason Witten miatt már más a helyzet, hiszen Blake Jarwinnal és Dalton Schultzcal telített a depth chart. Witten pedig sok snapet fog elvenni a fiataloktól, ami részben jó is és rossz is, de erről majd bővebben máskor.

Rod Smith-ről is érdemes pár gondolatot ejteni, hiszen Elliott mögött nincs sok minden, így ha ő nem marad, akkor olcsón kell hozni egy system fit veteránt vagy a draft hátsó köreiben találni egy ígéretes fiatalt. Egyik se lesz könnyű opció, ezért úgy gondolom, hogy ő is egyfajta kötelező igazolás, még akkor is, ha nem akkora volumenű, mint D-Law. A sort pedig egy szintén backfield játékossal zárnám, aki ugyan egy csere keretein belül jött, de nem hagyott semmi nyomot bennünk. Ő nem más, mint Jamize Olawale, akit jobb, ha elfeledünk és sok sikert kívánunk neki a következő állomásán, mert Dallasban egyáltalán nem találta meg a számításait.

Kiknek az érkezésére számítsunk?

Egy év eltelt, de még mindig nem ült el az Earl Thomas-saga, hiszen a kiváló safetyvel kapcsolatban még mindig jönnek olyan pletykák, hogy Dallasban akar játszani. A Combine-on pedig Thomas képviselőivel tárgyalt a Cowboys vezetősége, ami során az is kiderült, hogy ET3 a legjobban fizetett safety akar lenni a ligában, ami – szerintem – mindenki számára rossz hír. Nem jó Thomasnak, mert egyszerűen nem fognak óriási összegeket fizetni a sérülései miatt, nem jó a Cowboysnak, mert ők meg nem fognak agyonfizetni egy veteránt, mikor más játékosokon van a hangsúly. Főleg meg úgy nem jó hír, hogy nem akar Thomas senkinek megalkudni, nincs hometown discount, neki kell a nagy della. Én úgy gondolom nincs akkora need egy free safety leigazolására, mert ott van Xavier Woods, aki nagyon tehetséges, mellette pedig strongban Heath és Frazier tudja egymást váltogatni. Ez a defensive back sor nagyon fiatal és tehetséges, Richard pedig tudja, mit kell velük kezdeni, ezért nem kell feltétlen kapkodni Thomasért.

És ha már pletyka és érkező játékosok, akkor Jaylon Smith nagyon szeretné, ha korábbi egyetemi csapattársa, Tyler Eifert a csapathoz igazolna, de ez is csak egy elméleti párosítás, hiszen Witten valószínűleg sok elképzelést felülírt. Több nevesebb free agent is szóba került a csapattal, akikkel kapcsolatban szintén nehéz elképzelni, hogy Dallasba kerüljenek, de azért pár nevet érdemes felhozni. Többen gondolják, hogy Sheldon Richardson jó opció lehet, de D-Law mellett ő is sokat kérne és kérdés, hogy Marinelli filozófiájába mennyire illik ő. Rod Smith elengedése esetén TJ Yeldont is fel lehet emlegetni, aki tovább tudná színesíteni a passzjátékot és megbízhatóan tud futni, ha nincs nagy workload ráengedve. Ha pedig a slot-dilemma mindkét résztvevője távozik, akkor oda is kell egy potens játékos, aki akár Jamison Crowder is lehet, ha hajlandó egyáltalán szóba állni egy rivális csapattal. Persze mellettük még sok-sok nevet be lehetne dobni, de úgy gondolom, hogy a front office először házon belül fog gondolkodni, aztán a drafton igyekszik dolgozni tovább, aztán fog csak a megmaradó játékosok közül kipróbálgatni egyet-egyet. Ez eddig is jellemző volt, nem várok ebben hatalmas változást, még akkor sem, ha Garrettnek lassan leketyeg az óra és villantania kell valamit.

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!