Connect with us

Érdekességek

Ha nyerni akarsz, tanulj meg passzolni!

Mindig mondjuk és halljuk, hogy az NFL ma már bizony egy passzjátékra építő liga, és a labda levegőben való előrejuttatása a hatékony módszer a pontszerzéshez, előrehaladáshoz, győzelemhez. Azaz ha nyerni akarsz, akkor elsősorban hatékonyan kell passzolnod, másodsorban pedig hatékonyan kell védekezned a passz ellen.

Ezt bizonyítja az alábbi táblázat is, ami a Super Bowlba jutó csapatokat, illetve azok pontkülönbségét és a játék különböző területein elért EPA-ját mutatja 2013 óta. Az EPA jelentése: Expected Points Added, azaz várható hozzáadott érték, vagy várható hozzáadott pontok száma. Az EPA a csapat hatékonyságát méri minden egyes adott szituációban.

Tehát például ha egy csapat harmadik és 7 szituációban van az ellenfél 40 yardosán, akkor várhatóan 1,5 pontot szerez.  Ha a támadósor a következő játékban TD-t szerez, akkor 5,5 volt az EPA.

Forrás: SkorNorth

Látható tehát, hogy a passzjátékban mutatott hatékonyság a legkifizetődőbb, ha valaki Super Bowlba akar jutni. Két kivétellel minden csapat top10-es volt ebben a mutatóban és csak a 2015-ös Broncos tudott SB-t nyerni nem top10-es passzolási EPA-val. Az átlag SB-résztvevő közel kétszer olyan magasan volt rangsorolva ebben a kategóriában, mint bármely másikban. A második legfontosabb dolog pedig a passz levédekezése, ahogy látható.

A legkevésbé fontos a futás megállítása, ezt követi a futás támadóoldalon. Mindkettőben teljes az összevisszaság és mindössze két csapat jutott be a Super Bowlba úgy, hogy jobb volt futásban, mint passzolásban.

Ugyan vannak kivételek, de összességében elmondható, hogy ha sikeres akarsz lenni, akkor úgy van a legjobb esélyed, ha a passzjátékra építed a csapatod.

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!