Connect with us

Magyar foci

HFL Power Rankings ’19 – Week 1

A 2019-es HFL első fordulója már történelem, amiből le kell vonni a tanulságokat és erősorrendet kell állítani. Legalábbis ezt vallja a Hungarian Football, aki update-elte a rangsorát, hogy újra komoly vita és egyet nem értés alakulhasson ki. Lássuk, ők hogy látják az erőviszonyokat.

1. Budapest Wolves

A Farkasok finoman szólva sem nyújtottak eddig lehengerlő produkciót, így első helyük kicsit bizonytalan. Azonban nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy a Miskolc Steelers majdnem napra pontosan 3 éve, 2016. április 3-án tett fel 20 pontnál kevesebbet alapszakasz-meccsen (szintén szezonnyitón a Tigers ellen).  És bár a Steelers offense kicsit sem sziporkázott, azért onnan is megközelíthetjük a kérdést, hogy mindenki annyit tud nyújtani, amennyit hagyják – és ha így van, a meglehetősen foghíjas, többek között a két import és Ágota Balázs nélkül felálló védelem igencsak letette a névjegyét. Ehhez a támadók meglehetősen szerény, ám éppen elegendő teljesítményt mutattak, ami éppen elég is volt a 2 pontos sikerre.

Múlt hétvégén aztán a CEFL Cupban a Bolzano Giants otthonába utazott a Wolves, és egy félidőnyi fej-fej melletti eredmény után a második félidőre leolvadt a csapat, de az eredmény idegenben egy erősebb csapat ellen teljesen vállalható. A mutatott játék itt is hektikus volt, ezekben a hullámvölgyeknek a kezelése még az elkövetkezendő hetek fontos feladata lesz.

A Sharks elleni hazai találkozón egyértelmű favorit a Wolves, a piros-feketék védelme a győriek támadósorának komoly feladatot fog adni, és azt várjuk, hogy ez a matchup önmagában eldönti a párharcot – akár brillírozik a Wolves offense, akár nem.

2. Fehérvár Enthroners

Különösebb megerőltetés nélkül vágott vissza az Enthroners a Sharks elleni tavalyi vereségért, és egy félidő alatt eldöntötte a találkozót, úgy, hogy igazán a futójátékot nem is erőltette túl. Tuiasoa impresszív bemutatkozással állt elő, visszahordó, futó és elkapó poszton is megcsillogtatta képességeit, és 2 TD-t is betett a közösbe. A csapat emellett védőoldalon is a garbage time-ig uralta a párharcot, a speciális egység 2 TD-t (egy kickoff return és egy emlékezetes blokkolt punt utánit) szerzett.

fotó: digitalsport.hu

Eközben az osztrák negyedik vonalban menetrendszerűen jönnek a győzelmek, 3 meccs után 108-17 a csapat tabellán regisztrált pontkülönbsége, miközben a komolyabb ellenfelekkel már egyszer találkoztak. Azonban az eredmény mellett a legfontosabb, hogy amíg a legtöbb csapat még csak keresgéli önmagát az idény elején, a Koronázók meccsben vannak.

Szombaton a Capitals látogat a First Fieldre, és a Digi Sport kamerái előtt is láthatjuk, mire képes az Enthroners. Az első fordulóból kiindulva a hazaiak a meccs esélyesei, és ezt a meccset be is kell húzni, ha jó pozícióból szeretnék várni a nagyobb rangadókat (akár alapszakaszról, akár a rájátszásról van szó).

3. Budapest Cowbells

Az ismeretlen és kellemetlen kijevi ellenfelén sikeresen túljutott a Cowbells (a gyors meccs eleji engedett TD után szép lassan felőrölték a Capitalst), melyen újra Váry Tamás irányított, és egyből a forduló legtöbb fantasy pontját szállította is, szóval egy mérkőzés alapján úgy fest, hogy működik a rendszer. Aztán a CEFL Cupban egy erősebb poszt-szovjet ellenfél érkezett, akik ellen épp fordítva alakult a forgatókönyv: a Cowbells a meccs elején még pariban volt, aztán főleg a második félidőre szépen felőrölték őket a moszkvaiak.

Mindezek után még mindig keleti ellenfél következik, még mindig Budapesten, ám már határainkon belülről, méghozzá a már-már örök riválissá avanzsáló Miskolc Steelers. Ehhez kapott a csapat még egy plusz hét pihenőt is, ráadásul a Steelers az első fordulóban még erősen sebezhetőnek tűnt, szóval elsőre minden a kolomposok kezére játszik; ám ebben a párosításban már sokféle mérkőzést láthattunk, de sima Cowbells sikert még soha. Erre valószínűleg most sem kerül sor, bármilyen jó is volt az offense a Caps ellen, és bármilyen jól muzsikál is szinten minden alkalommal a védelem. Ha esetleg mégis, azzal az erőviszonyok újragondolása is szükségszerűvé válik.

4. Miskolc Steelers

Nehéz a Steelersszel kapcsolatban igazán okosakat mondani. A bajnok ellen elvesztett 2 pontos meccs nem egy rossz eredmény, a Wolves ellen 16 pontot – egyetlen touchdownt – kapni kifejezetten kivételes teljesítmény. A védelem ráadásul a Wolves vörös zónájában labdát szerzett, amit ugyan nem vitt vissza, de az offense touchdownra váltott, szóval a védelem igencsak kitett magáért. A gond – a Miskolctól merőben szokatlan módon – a támadóoldalon volt. Míg a farkasok háromszor eljutottak legalább a mezőnygól távolságig, az acélosoknak ez csak egyszer sikerült, és abból a mezőnygól-kísérletből egy Yordan-futás lett, és turnover on downs. Emellett a támadók bevitték a rövid pályás TD-t, és egyetlen nagy játékból találtak még egy hatpontost, illetve az egyik TD után megcsinálták a 2-pontos kísérletet (a másikat is, csak azt visszafújták szabálytalanság miatt). Dixon fájdalmasan rosszul mutatkozott be, a Yordanhoz szokott szemnek teljesen furcsák volt az amerikai játékos dobásai, futásai és olvasásai egyaránt, ráadásul amíg ő irányít, az elkapó-sor is igen sovány; legjobb célpontja két nagy és pár kisebb játékkal Andre Whyte volt – aki ha elkapót játszik, nem tud futni. Ráadásul Whyte futásai ellen a Wolves szépen fel is készült. Nagy kérdés, hogy Yordan válla alkalmas lesz-e a visszatérésre, és ez esetben Whyte futhat, Dixon elkaphat, és visszaállhat a régi veszélyes Steelers offense, vagy ha nem, akkor Dixonnak kell megtalálnia az összhangot a társakkal. A Steelers nem járt jól, két budapesti meccsel nyitnak, de egyrészt most van +1 hetük felkészülni a Cowbells ellen, másrészt utána jön 3 hazai meccs, és utána jön a biztos rájátszás, szóval idő van bőven, hogy a támadók gatyába rázzák saját magukat.

fotó: KGBphoto

5. Kijev Capitals

A Capitals elindult az Enthroners tavalyi rögös útján: újonc HFL-csapatként az első fordulóban számos újonc-hibát vétve kikaptak rutinosabb budapesti ellenfelüktől, miközben a szomszédvári bajnokságban sima győzelmet ünnepelhettek. A kijeviek a 20 órás útjuk után megszerezték a vezetést a Cowbells ellen, de eddig tartott a lendület, és a Cowbells szépen szisztematikusan bedarálta őket, amiben lehet, hogy a hosszú út is szerepet játszott. Érdekesség, hogy a Capitals nem rúgott se extrát, se field goalt, mindet a földön próbáltak megoldani – nem sok sikerrel. Mindezek után debütáltak az ukrán bajnokságban, és könnyed, 40-0-s győzelmet arattak a Kyiv Slavs ellen – itt sikerélményt és önbizalmat is gyűjthettek, és a hibák javítását is élesben próbálgathatták. Persze épp az Enthroners az élő példa, hogy egy gyengébb bajnokságban szerzett magabiztos győzelem nem feltétlenül ad lendületet a HFL-ben, de az ukránok azon lesznek, hogy cáfolják ezt a párhuzamot, ráadásul tehetik ezt Fehérváron, az Enthroners vendégeként, tévés meccsen. A mérkőzés esélyesei nem ők lesznek, a Fehérvár erőfutásai a fáradtsággal küszködő Kijev ellen tudnak igazán működni, szóval a Caps offense-nek kellene sokkal többet felmutatnia, hogy a védők pihenhessenek, és persze a 6 pont is kevéske lesz bárki ellen.

6. Győr Sharks

Érdekes kontrasztot adott a Sharks tavalyi és idei bemutatkozó mérkőzése: tavaly 47 percen keresztül 0-0-át mutatott az eredményjelző, és technikailag a speciális egység nyerte meg a Gorillaz elleni meccset az utolsó percben rúgott mezőnygóllal. Két hete az Enthroners ellen az első játékból, a kezdőrúgásból TD-t engedett a speciális egység, megalapozva annak, hogy egész meccsen futhassanak az eredmény után. Ráadásul a special team még egy puntból is összehozott egy Enthroners touchdownt, és a Sharks messze nincs jelenleg olyan formában, hogy ezt a két TD-t ellensúlyozni tudja. Kérdés, hogy ha ez a két TD nincs, hogyan alakul a meccs – feltehetően a Fehérvár akkor is megnyerte volna a meccset, ám így igazán sok erőfeszítést sem kellett beletenniük, a támadók egy mezőnygóllal és egy jó drive vezetésével már 17 pontnyi előnyt értek el, ami mindkét csapat játékára rányomta a bélyegét. Ehhez még egy TD-t hozzátettek, hogy aztán jöjjön a punt utáni TD, és 31-0-nál már a lényegi kérdések eldőltek. A Sharks számára fontos, hogy azért feltették a becsületpontokat a táblára, sőt, az utolsó 3 negyedben a támadók és a védők csatájában 7-7-re hozták a meccset, szóval van mire építeni, de az első negyedet és azt a puntot ki kell javítani, ha a részsikerek helyett valódiakat akar elérni. Szóval a Sharks fog még jobban játszani, ehhez persze nem a Wolves az ideális ellenfél, de nincs mese, most ellenük kell bizonyítani.

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!