Connect with us

Draft

A hegy ment Mohamedhez – Redskins draftértékelő

A draft napján a híradások fele azzal volt tele, hogy Dan Snyder tulajdonos miképp presszionálja beosztottjait, hogy minden követ megmozgatva cseréljenek be a top10-be (top5-be!) és hozzanak egy irányítót, mert az akkori állapot tarthatatlan volt. Nem ez történt. A Redskins türelmesen kivárta a sorát, és a 15. helyen elvitte az osztály harmadik irányítóját, aki egyesek szemében könnyen lehetne második. Ez a manőver önmagában a draft nyertesei közé tette a fővárosiakat.

1/15 Dwayne Haskins, QB (Ohio State)
1/26 Montez Sweat, OLB (Mississippi State)
3/76 Terry McLaurin, WR (Ohio State)
4/112 Bryce Love, RB (Stanford)
4/131 Wes Martin, G (Indiana)
5/153 Ross Pierschbacher, C (Alabama)
5/173 Cole Holcomb, LB (North Carolina)
6/206 Kelvin Harmon, WR (NC State)
7/227 Jimmy Moreland, CB (James Madison)
7/253 Jordan Brailford, DE (Oklahoma State)

A mérhetetlen hozsannázás előtt azért említsük meg, hogy mákja is volt a vezetőségnek, hogy senki sem cserélt be eléjük irányítóért. Az 1/15-ös cédulával várakozva eléggé elkeseredett az ember a legtöbb drafton, ha irányítót szeretne. Ritka, hogy felcserélés nélkül ÉS top10-en kívül tud valaki olyan quarterbackre rábökni, aki potens kezdő szint. Nem véletlen, hogy Washington is képben volt, mint Josh Rosen lehetséges landolási pontja, de ha minden forgatókönyvet egymás mellé teszünk, aligha lett volna ennél jobb számukra, hogy extra érték beáldozása nélkül megkapták Haskinst.

Kicsit már túl szép is ez a sztori. Miért nem lépett Bruce Allen korábban, és ment tutira, hogy jusson nekik QB? Lehet, hogy a feltérképezés alatt langyos volt csak a kapcsolatuk az Ohio State irányítójával, akit nem tartottak kihagyhatatlan prospectnek, de most már mindegy, természetesen a teljes franchise mögötte ál. Case Keenumot leszámítva.

A QB-húzást nem kell indokolni. Valószínűleg minden drukker tisztában volt vele, hogy a franchise következő nagy korszakát nem a korábban rosteren lévő irányítók fogják meghozni, és mivel a sportág legértékesebb posztjáról van szó, ha betalálnak Haskinsszel, évekig nyerő helyzetben lesznek gazdaságilag is. Amennyiben pedig Haskins sokat botladozik, nem bénultak meg későbbi draftértékek beáldozásával (lásd RG3-feltrade), a következő években lehet újra próbálkozni legrosszabb esetben.

És akkor maga a játékos: Dwayne Haskinsről joggal gondolják egyesek, hogy Murray mögött a második legjobb QB prospect. Ha tökéletes körülményeket teremtenek körülötte, akkor képes szétszedni az ellenfelet. Nem elég mobilis, és a nyomásra borzasztóan reagál, de Urban Meyer sikerre vitte őt, hiszen tehetséges társai voltak az OL-ben és a skill playerek között, valamint egy szűk elitbe tartozó edzői stáb támogatta. Azt szokás mondani, hogy ideális helyzetben bármelyik NFL QB-val lehet nyerni: lásd épp az itt várakozó Keenumot, vagy a pihenő Alex Smith-t. Haskins limitációi Washingtonban visszaüthetnek, de ugyanez lett volna Rosennel is.

A rookie esetében biztató a fejlődési lehetőség, hogy 1-2-3 év múlva már megteszi azokat a lépcsőket, hogy ő teszi naggyá a társait, nem pedig fordítva. A jelenlegi Washington Redskinsben nehéz elképzelni, hogy be lehet robbanni a ligába egy komforthoz szokott irányítónak, de ne legyen kétségünk róla, hogy Pro Bowl-szintű éves performansz kellene Keenumtól ahhoz, hogy Haskins az oldalvonalon kívül maradjon 2019-ben. Friss az élmény Rosen kapcsán, hogy milyen az, amikor egy tehetségmentes offense-be belökik a felkészületlen fiatalt, és nem biztos, hogy Haskinsnek több szerencséje lesz. Nehéz a megváltó-jelöltek sorsa ugyebár.

Mi aztán értünk ehhez!

Miután kiörömködték magukat a war roomban, hogy feltrade nélkül lett játékosuk, csak nem bírtak tovább magukkal a 26. választásnál és tárcsázták Indianapolist. Az idei 2. körösük mellé a 2020-ast is odaígérték a csikóknak, csak hogy Montez Sweat ne várjon tovább. Illő módon a távozó Preston Smith helyére egy másik Mississippi State-nevelés érkezett, két fokkal atletikusabb kivitelben. A combine-on 4.41-es 40 yardot repesztő, 260 fontot nyomó edge játékos felkészülési időszakát beárnyékolta egy orvosi jelentés, mely szerint szívmegnagyobbodás miatt nincs tökéletes állapotban, de ezt az utolsó napon megcáfolták. Az biztos, hogy a rézbőrűeknél nem kell túl nagy konkurenciától tartania; a tavalyi 2. körös Ryan Anderson nagy eséllyel sohasem lesz húzónév. Sweat tulajdonságai alapján tarthatatlan passzsiettető lehet az NFL-ben, márpedig egy ilyenért két 2. kör nem nagy ár. Az SEC-ben az előző két évben ott volt a jobb DE-k között, szóval nem csak egy workout warriorról van szó. Mivel Kerrigan még a csúcson van pár évig, így nem kell azonnal a vezérbikává lépnie, mégis fontos snapeket fog kapni. Én inkább attól tartanék, hogy a jelenlegi védelmi stáb nem fog sokáig maradni az egyértelmű okok miatt.

A 2. napra így nagyon sokáig csak a beszélgetés és kártyázás maradt a War Roomban, mielőtt elindult a “RHSACS”-terv azaz Rakjunk Haskins Segge Alá Csapatot. Mindezt azzal a korábbi csapattársával indították, aki sokkal inkább hasonlított NFL wide receiverre, mint a 17 pickkel korábban kivitt Parris Campbell. McLaurin amellett, hogy már kiépült harmóniája van az irányítóval, embertelen sebessége miatt akár meccsenként 1-1 játékkal is sokat tehet hozzá a csapata előrehaladásához. Csalóka, hogy a Buckeyes-ban nem sokat találkozott a labdával, mivel elég bőséges volt a rotáció – mindez itt nem mondható el.

Az én kedvenc pickem a 4/112-es Bryce Love-választás. A RB-poszton a legkönnyebb nyerészkedni nem elit helyen választott fiúkkal és Love egy olyan játékos, akiért egy 4. kört nem sajnálunk, amennyiben pedig beválik, akkor azt sokáig lehet emlegetni. A két évvel ezelőtti idény Doak Walker-díjasa Christian McCaffrey helyét vette át Stanfordban és pakolt rá a teljesítményére váratlan módon. Ha akkor jelentkezett volna a draftra, biztosan jobban járt volna pénzügyileg. Végzősként visszaesett és az év végén a térdszalagja is elszakadt, a rehabilitáció pedig nem zajlik zökkenőmentesen. Mivel a hasonló cipőben járó Derrius Guice 2019-ben már bevethető és Adrian Petersont is újraszerződtették, így Love a maga ütemében készülhet az NFL karrierre. Lehet, hogy már az edzőtábor közepén csatlakozik a többiekhez, de lehet, hogy csak 2020-ban debütál. Ha visszanyeri korábbi formáját, akkor egy home-run-threat érkezik a csapatba, már csak a passzjátékban kell több rutint szereznie.

A két OLineman az atletikusság hiányát zsiványsággal palástolta eddig hosszú egyetemi karrierjük alatt. A belső OL posztokon ha az egyikből ki tudnak hozni egy univerzális cserét, már nyertek. Nem látom bennük a sleepert, ellenben Holcomb megszerzése egy értékes meglátás lehet. A combine-ra nem hívták meg, hiába volt a UNC-ben évekig kapitány és tackle-gyáros, ám a Pro Dayen 40 yardon és broad jumpban is megmutatta, hogy nincs lemaradva az NFL átlag linebackerektől, sőt!
Harmon vele ellentétben a pályán ugyan nevet szerzett magának, de a felmérőkön csak leépítette azt. Amíg McLaurin a sebességet hozza az elkapósorba, Harmon a possession receiver lehet, aki megharcol a labdákért és ő jön le velük a levegőből. Mivel a 6. körig csúszott (csúszott?), nem kell félni tőle, hogy Doctson-módjára kinevettetik magukat vele, innen már bármit hozzáad a közöshöz, azt értékelni kell. Nehezen fog elszakadni, az azért borítékolható.

Nem reménytelen a 7. körös Moreland helyzete sem. Az FCS all-american corner 18 picket fogott a JMU-ban, és a harmadát touchdownra váltotta. A slot corner méretű játékos termetéhez képest végtelenül fizikális, egész meccsen a sárga zászló határán dolgozgatva. Mivel az NFL szabályok kevésbé megengedőek a defensive holding kategóriában, így nem lesz zökkenőmentes az átállása a profi focira, de egy pitbull-mentalitású CB a hetedik körből indulva is bekerülhet a meccsnapi keretbe.
A draft egyik utolsó választásaként Brailford 24 évesen került besorozásra egy dicséretes egyetemi karrier után, ahol küzdésből és harcosságból sok gondot okozott az ellenfél backfieldjein, de azt nem látom, hogy ez az ív a profik között is folytatódhatna.

Általában ha egy csapat QB-t választ első körben, akkor az egész draftjukat ő határozza meg. A Redskins most nem így áll, hiszen Sweat kicsit megosztja a figyelmet, de nyilvánvaló, hogy Haskins karrierjén múlik a legtöbb. Most csak azt osztályozzuk, hogy a lehetőségeikből mennyit hozott ki a stáb, és jelenlegi tudásunk alapján ez egy kimondottan sikeresen lezajlott első nap volt DC-ben, a többi pedig nem húzza se fel, se le.

Osztályzat: A

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!