Connect with us

Draft

Az út kikövezve a Super Bowlig, egy darab viszont kimaradt – Chargers draftértékelő

A Chargers kapuja nyitva áll, de sok ideje nincs már, hogy kihasználja Philip Rivers nagyságát és feljusson a csúcsra. A küszöb eléréséhez (és utána átlépéséhez) ki kell kövezni az utat, ami már majdnem kész van. A hiányzó térkődarabok nagy részét lefektette Tom Telesco general manager, azonban egy nagyon fontos darabot kihagyott…

1/28 Jerry Tillery, iDL, Notre Dame
2/60 Nasir Adderley, S, Delawere
3/91 Trey Pipkins, OT, Sioux Falls
4/130 Drue Tranquill, LB, Notre Dame
5/166 Easton Stick, QB, North Dakota State
6/200 Emeke Egbule, Edge, Houston
7/242 Cortez Broughton, DT, Cincinnati

1. nap – Jerry Tillery (iDL)

Nagyon vékony volt a DT poszt a Chargersnél, így nem meglepő, hogy ide választott a csapat az első körben. Személy szerint inkább a támadófalat erősítettem volna Cody Forddal vagy Jawaan Taylorral, de Tillery is egy elég jó választás.

Nagyon magas, atletikus játékos hosszú karokkal, akinek a pass rush az erőssége. Jó az első lépése és jól kapja el a snap pillanatát is, robbanékonyságból pedig sokszor egyből a falember arcában, vagy épp a backfielden találja magát. Sok pass rush move-ja van, a sebességet jól alakítja erővé. Az alsóteste viszont lehetne erősebb, kevésbé tud lehorgonyozni, így futás ellen lehet kivetnivalót találni a játékában.

Passzsiettetésben viszont sokat nyerhet vele a csapat és nagy problémája volt a Chargersnek, hogy ugyan a szélen Bosa és Ingram kiválóan játszott, az irányítók fel tudtak lépni a zsebben és ki tudták kerülni őket. Tilleryvel ezt szeretné megakadályozni a Chargers, így már nem csak a szélre, hanem középre is figyelnie kell mind az irányítónak, mind a támadófalnak, így még félelmetesebb lehet a pass rush Los Angelesben. Ráadásul Tillerynek nem kell aggódnia a duplázások miatt, hiszen Bosáék elveszik a figyelmet, tehát sok egy-az-egy szituációja lesz újoncként, amit kihasználhat majd.

2. nap – Nasir Adderley (S) és Trey Pipkins (OT)

Adderley parádés választás a Chargers számára, egyszerűen tökéletes safety tandemet fog alkotni Derwin Jamesszel, hiszen a tavaly draftolt James tipikis strong safety, Adderley pedig tipikus free safety, ráadásul a legjobb a classban. Zsinórban második évben hullott Tom Telesco ölébe a class legjobb safetyje, sokkal később kelt el, mint várták.

Adderley kisebb egyetemen pallérozódott, így kell majd egy kis idő neki, hogy felvegye a profik ritmusát, például a rutinosabb irányítók manipulálni fogják a szemükkel karrierje elején. A negatívumainak nagy része eltűnik (nem jó blitzelő, emberezésbeli kérdőjelek), ha belerakjuk a Chargers sémájába, ahol ezeket nagyon ritkán kell majd alkalmaznia. Ellenben a single high safety posztra teremtették kis túlzással, elképesztő robbanékonysággal és range-dzsel rendelkezik, a pálya bármely szegletére odaér rövid időn belül. Nagyon laza a csípője, így gyorsan és könnyedén vált irányt, jól is szerel, ezen felül pedig egyedülálló labdaérzéke van, így több akrobatikus interceptiont is várhatunk karrierje során.

Pipkinst sokan nem ismerték (én sem), hiszen Division II suliból érkezik. Itt dominált is, ami elvárható egy draftolt játékostól, azonban rengeteg fejlődésre szorul még. Prototípus méretei vannak és nagyon atletikus is, a lábmunkája is jól néz ki, azonban tényleg nagyon sok fejlesztésre szorul még a technikája, ráadásul nem is elég erős. Sokan practice squadba várták első évére, harmadik körösként ezt viszont nem lehet megkockáztatni, úgyhogy a rosteren tartva kell nevelgetni, de hogy első évében nem lenne szabad pályára lépnie, az biztos. Szerencséjére nem is kell majd minden bizonnyal, és Okung helyét veheti át jövőre.

Nagy problémám ezzel a választással, hogy csak a 2020-as évnek szól – illetve nem is ez önmagában, hanem hogy a Chargersnek idén is kellene nagyon a segítség a támadófalba, ez az óriási need pedig hanyagolva lett a játékosbörzén. A falnál maradva Yodny Cajuste például sokkal jobban tetszett volna.

3. nap – Drue Tranquill (LB), Easton Stick (QB), Emeke Egbule (Edge) és Cortez Broughton (DT)

Tranquill korábban safety volt és utána vált linebackerré. Erős, gyors, atletikus és egy igazi vezér, a személyiségével és intelligenciájával sokan szerelembe eshettek az NFL-ben, viszont mindkét térdében elszakadt már a keresztszalag korábban. Minden bizonnyal nem lesz kezdő idén, inkább tanul majd Thomas Davis mögött, esetleg sub-package játékok során alkalmazhatják már újoncként is, a coverage képességei nagyon jók.

A Chargers 2013 óta először draftolt irányítót, Carson Wentz utódja, Easton Stick érkezett, aki felépítésre és atletikusságra hasonlít az Eagles irányítójára, passzjátékban viszont messze van tőle. Állítólag lehet, hogy egy Taysom Hill szerep jut majd neki a Chargersnél, ami igazán tetszetős lenne számomra. Riverst nyilván nem üti ki, de még csak Tyrod Taylort sem a csereirányító posztról, így pedig ha már lesz egy harmadik QB a rosteren, akkor érdemes lehetne úgy használni, ahogy a Saints tette Hillel.

Egbulénak nagyon jók a méretei, hosszúak a karjai és atletikus is. Lehet játszatni LEO poszton pass rusherként és off-ball linebackerként is. Nem lesz könnyű megtalálni a helyét, mert sok mindenben használható, de semmiben sem igazán jó egyelőre, úgyhogy Gus Bradley feladata lesz elhelyezni a csapatban, a pozíciós edző dolga pedig a fejlesztése. A speciális egységben viszont biztos nagy hasznát veszik majd.

Broughton egy alacsony, vékony játékos DT-khez képest, ellenben nagyon atletikus, kiváló első lépése van, erősek a kezei és egy pillanatra sem áll meg a pályán. Érdekes project lehet ő itt az utolsó körből.

Összegzés

Tom Telesco ismét bizonyította, hogy elég jó kis general manager ő. Tillery nagyon sok pluszt adhat a védelemnek, nem csak mint játékos, hanem teljes csapatszinten talált egy nagyon fontos kirakóst Telesco, hiszen az ő jelenléte sok pluszt adhat az egész front7-nek. Adderley nagy steal a második kör végén, ő is fontos kirakósa lesz a védelemnek, a Derwin James – Nasir Adderley safety-duó már most a kedvencem a ligában. A harmadik körös pick nem tetszett, Pipkins szerintem korai volt és összességében zavar, hogy nem próbálták meg a támadófalat az idei évre megerősíteni – ez lehet a csapat rákfenéje 2019-ben. A harmadik nap is rendben volt, és ha tényleg Taysom Hillként fogják Sticket használni, akkor ismét jár a taps a kreativitásért.

Értékelés: A–

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!