Connect with us

Magyar foci

HFL Power Rankings ’19 – Week 2

Két forduló ment le a 2019-es HFL alapszakaszában, ahol eddig láthattunk bőven meglepetéseket. Az a furcsaság állt elő, hogy a hat csapatból három nyeretlen, három pedig veretlen maradt. De ez vajon hogy befolyásolja a Hungrian Football aktuális rangsorát? Nézzük meg!

1. Budapest Wolves

Igazán őrült mérkőzést láthattunk a második forduló nyitómeccsén, ahol Kovács István hangsúlyozni szerette volna, hogy a Steelers elleni offense teljesítmény már a múlté. Ez olyannyira sikerült, hogy mire a Sharks labdához jutott, 14-0 állt az eredményjelzőn, köszönhetően egy jó drive-nak, egy sikeres onside kicknek és még egy jó támadósorozatnak. Aztán az eredményjelzőt egy csomó nagy játék mozgatta, egy jó része ezeknek akár Bencsics, akár Villanueva kezéből jövő hosszú passz, amik Wolves kézbe szálltak, de volt azért, hogy a Sharks égette meg a Wolves secondaryjét, illetve már jelentős különbségnél maga Bencsics is fogta magát, és nyargalt félpályát a labdával egészen az end zone-ig.

Okosabbnak nehéz lenni, a támadók néhol szisztematikusan építkeztek, néha hatalmas játékokat mutattak be, de ez részben saját érdem csak, részben azért a győri védőké. A Wolves defense pedig egy fél szezonra való interceptiönt szerzett, mégis engedett nagy játékokat. Ráadásul a secondary néha, amikor Villanueva keze elsült, nagyon nem állt a helyzet magaslatán, és az INT-ek egy része is sima nagy játék lehetett volna, ha a labda oda száll, ahova célozták. Mindemellett a Steelers ellen is két nagy játék becsúszott, ezeknek a minimalizálása létfontosságú lesz a jövőben.

A Wolves egyelőre jó pozícióban van, Fehérváron gyakorlatilag a bye weeket meg is szerezheti, és az Enthroners ellen egy esetleges győzelemmel még inkább megerősítheti a többiekben, hogy idén bizony a címvédő ténylegesen védi a címét.

 

2 Fehérvár Enthroners

Az Enthroners lassan kezdheti is szervezni a hazai rájátszás-mérkőzését, hiszen a Sharks és a Capitals legyőzésével karnyújtásnyira kerültek attól, hogy ezt a két csapatot már biztosan megelőzzék az alapszakasz végén. Ám azért még küzdeni kell, hogy ne wild card során kelljen – feltehetően – valamelyikükkel újra találkozni, és ahhoz, hogy ezt elkerüljék, még komoly munkára van szükség. Ugyan papíron remekül mutat, hogy a két meccs első 3-3 negyedében 54-0 a csapat mérlege, és csak az utolsó negyedben engedtek 1-1 garbage time touchdownt, de elsősorban az offense még nagyon rozsdásan üzemel. Az 54 pontból a győri 2 rúgás utána special team TD mellé a kijeviek ellen egy pick 6 került fel, 1-1 FG és 2-2 offenzív touchdown emellett a mérleg.

Mondjuk a többi csapatot elnézve ez a támadósor még így sem rossz, idén sokszor a 20 pont is komoly kihívást jelent néha, ám ne feledjük el, hogy egyelőre a két legkevésbé ütőképes védelemmel találkoztak. A defense sokkal jobban fest jelen formájában, az a 6 negyed alatti 0 pont az megsüvegelendő – még akkor is, ha itt is ugyanezt le lehet szögezni, tudniillik hogy a két legkevésbé kompetitív támadóegységgel kellett megküzdeni.

Mindezeket a kérdőjeleket ki lehet egyenesíteni azonnal, hisz egy esetleges Wolves elleni siker után már senki nem fanyaloghatna az ellenfelek minőségét firtatva, ami meg ugye nem is a saját hibájuk, egyszerűen ezt dobta a gép.

3. Budapest Cowbells

Rettentő érdekes meccsen van túl a Cowbells: egy negyed Czirókkal, 0-21, aztán Váry bejött, és egyből 24 egységet tettek fel a Kolomposok kapott pont nélkül. Field goalt nem próbáltak, négy TD-ből jött ki a 24 pont, emellett 5 eladott labdát is feljegyezhettünk. Tulajdonképpen valahol egy ki tud többet hibázni típusú meccsbe álltak bele a csapatok, amit a 2. negyedtől a Steelers hatékonyabban művelt.

Egy ilyen meccsből következtetést levonni nem valami egyszerű, akár csak az első negyed, akár a másik három, akár úgy egészében értékelendő a csapat – akár az offense, akár a defense oldalon. Váry Tamás nem olyan sérült, mint attól félhettünk, és két biztató meccsen van túl. A védelem nyolcból hat negyedet kapott pont nélkül lehozta, szóval a jól megszokott masszív háttér adott – azt a 21 pontos első negyedet meg felejtsük is el.

A Cowbells a Győr otthonába látogat pihetőhét nélkül, ahol tévés meccsen kell kötelező győzelmet aratniuk, itt nincs mese. A védelem az eddig megszokott formát kell, hogy hozza, a támadók pedig tudnak hasonló hektikus ám eredményes játékot hozni, mint a farkasok tették legutóbb, szóval viszonylag könnyebb meccsre számíthat Troy Baker egykori csapata ellen. Ha így lesz, a tabellán élre ugorhatnak, és a mi rangsorunkban is várhatóan a vesztes felet megelőzik majd.

4. Miskolc Steelers

Tavaly az alapszakasz után posztoltuk, hogy a Steelers 2015 június 6-ától kezdve a Cowbells ellen 2-3-as mérleggel bír, bárki más ellen pedig 17-0-val. Azóta aztán fenekestül felfordult a világ: a Cowbells ellen sikerült nyerni, aztán két vereség a Wolves-tól, majd jött még egy Cowbells elleni vereség. Másképp átfordítva: a Steelers 2016 és 2018 között 17 alapszakaszmeccsen szerzett 2 vereséget, idén 2 meccsen sikerült ezt összeszedni.

Hogy mi változott? Idén első helyen szerepel, hogy Yordan helyett Dixon irányít. És ez nem nagyon működik. A Cowbells ellen egy negyedig, 21-0-ig minden szuper volt, de ennyi az egész, ami a Cowbells elleni meccs sikertörténete. A Wolves ellen a védelem helyén volt, most azért nem a szél fújta össze a 7 engedett TD-t, és ez a szerzett labdák ellenére is igen aggasztóak.

A Steelers kemény sorsolást kapott, a két budapesti ellenfél ellen játszottak idegenben. Most azonban jöhetnek a könnyebb hazai meccsek, és itt már nem szabad hibázni: ezeket szépen egyesével be kell gyűjtögetni, ha idén komoly célokat szeretnének kitűzni. Azonban ez koránt sem lesz egyszerű. Elsőre a szintén mélyponton lévő Capitals ellen kellene összekapniuk magukat, testben és lélekben egyaránt. Aztán későbbre ráérhetnek utána tervezni.

 

5. Kyiv Capitals

Nehéz bármi tényszerű és értékelhető elemzést írni a kijeviek fehérvári produkciójáról. Hisz mik is voltak az első meccs alapján a legnagyobb problémák? A passzjáték döcögött, a védelem sokáig meccsben tartotta a csapatot, de elfáradt az utazás és a sok játék következtében.

Erre jött ez a meccs, nem voltak 30-an sem, hiányzott a kezdő QB, szóval a kirúgás előtt borítékolható volt a meccs kimenetele. És tényleg: a passzjáték még kevésbé ment, a védelem sokáig hősiesen vitézkedett, de miután a támadóktól nemhogy támogatás nem érkezett a sok 3&out során, de az első TD-t is ők hozták össze, a kis csapat végül szépen elfáradt és leolvadt.

Úgyhogy a Steelers ellen a feladat adott: nagyobb létszámban útra kelni, életet lehelni a passzjátékba (remélhetőleg újra Cherepivskiy vezetésével), ezáltal több időt a pályán maradni és pontokat elérni, a védelem pedig ezáltal frissebb marad és egész meccsre kitarthat az erő. A passzjáték másik kulcsa, hogy Fehérváron rövid időre felkerült a két amerikai játékos a támadóoldalra, és az egyetlen értékelhető támadó drive-ot meg is segítették. Erre a garbage time TD-re azért lehet alapozni, most már talán volt is elég idő, hogy egymásra hangolódjanak a támadókkal.

Hazai pályán sem játszottak még azóta a kijeviek, 5-én a Lumberjacks ellen folytatódik az ukrán pontvadászat, így itt lehet még lendületet venni, aztán jöhet a Miskolc, akik ha valamikor, hát most lehet, hogy elkaphatók. Ehhez a fentiek biztos kellenek, de hogy ez elég-e a Steerers otthonában, ezt majd meglátjuk.

 

6. Győr Sharks

Egyelőre a Sharks nem tud előrébb lépni abban, hogy ne nehezítse meg a maga dolgát. Az Enthroners ellen a visszahordott kickoff és az elrontott punt volt a legnagyobb hiba, a Wolves ellen pedig miután az első drive-ban engedtek egy 45 yardos passzolt TD-t, nem szedték össze az onside kicket, és abból a drive-ból is kaptak egy TD-t (ami valljuk be, igen szerencsésen pattant Bartos kezei közé), így Villanueva és társai most 14-0-s hátrányban léphettek először pályára. Amiben aztán nagy köszönet nem volt, szinte egyből egy 35 yardos passzt lőtt ki egyenesen a Nemes Nátán kezei közé. Aztán egy TD-t követően Madarassy, azután Bicskei kezébe is passzolt Villanueva, ebből a három eladott labdából egy FG és két Elek-TD született, és ezzel már 30-7-et mutatott az eredményjelző. 37-14-nél pedig a védelem elengedett egy 52 yardos Bencsics futott TD-t is, aztán az újabb interception után is egy vicces TD-t szerzett Elek.

Szóval simán lehet, hogy a játékok 80%-át, akár 90%-át is jól összerakta a Sharks, de a maradékban akkora szarvashibák jöttek, amik egy Wolves-szintű csapat ellen törvényszerűen 30 pontos vereséghez vezetnek. Az idei szezon nagy slágere, hogy bármilyen vacak eredmény után is lehet mondani, hogy a csapat építkezés alatt áll, és elég majd a playoffra összeállnia a játéknak, de azért az ehhez vezető úton még nem igazán látszik, hogy elindult volna a győri csapat. Mindezt a tévé képernyői előtt próbálhatják cáfolni a Cowbells ellen ezen a hétvégén.

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!