Connect with us

Draft

Minden furcsaság megmagyarázható – Cowboys draftértékelő

A tavalyi Cooper-csere utána a Dallas Cowboys elsőkörös pick nélkül maradt, ami sose jó, de a keret van annyira erős, hogy kibírja ezt, főleg abban a tudatban, hogy az előző évek során is sikerült kezdő kaliberű játékosokat találni a későbbi körökben. Ilyen szellemben vágott neki idén a csapat, amely ezúttal is hozta a meglepőnek tűnő választásokat, amiket ha közelebbről megvizsgálunk, már nem is tartunk annyira furcsának.

Kép: https://cowboyswire.usatoday.com/

Első nap

1/27 – TRADE Amari Cooperért

Drágának tűnő csere volt a Raidersszel kötött üzlet Cooperért, de visszagondolva arra, hogy milyen hatást gyakorolt az elkapó érkezése a csapatra, nem fizetett olyan nagy árat a Cowboys, főleg nem úgy, hogy nem egy top15-ös picket adott fel érte. Persze, a liga egyik legjobbja, Antonio Brown jóval olcsóbban kelt el, de az ő elcserélése teljesen más szituációban és környezetben történt, nem feltétlenül érdemes a két játékost és cserét ilyen szinten egymáshoz hasonlítani.

Cooper Dallasba való érkezése egyszerre javította fel a futó- és passzjátékot, kivirult az offense, ami a jövőbe tekintve még szebb dolgokat rejteget. Egy teljes felkészülési időszakkal a háta mögött Cooper csak még jobb, még magabiztosabb lesz, ami alapjaiban fogja meghatározni a passz- és támadójáték sikerességét.

Második nap

2/58 Trysten Hill, DL, Central Florida

Bár egyértelmű neednek számított Dallasban a védőfal belsejének megerősítése, mégis sokan úgy gondolják, hogy lehetett volna más posztra is húzni, mint a defensive tackle. Főleg annak tekintetében, hogy jó kvalitású safetyk vagy tight endek voltak még benn, mégsem lehet rossz szájíze senkinek, mert Hill egy kiemelkedően atletikus, nagyon nagy upside-dal rendelkező belső védőfalember, aki tökéletes fit a Marinelli által futtatott rendszerben. Némileg még éretlen és fiatal, hiszen márciusban töltötte a 21. életévét, de a pozíciós edzője megfelelően keménykezű, hogy tudja majd kezelni a személyiségét.

Minden valószínűség szerint nem lesz még a szezon elején kezdő, hiszen a posztján ott van előtte Maliek Collins és Tyrone Crawford is, de szituációs belső pass rusherként lesznek snapek, ahol megvillanthatja, miért is rá esett a Jones család választása.

3/90 Connor McGovern, OG, Penn State

Az idei drafton nagyon messze volt a Cowboys vezetőségének gondolkodása a hétköznapi emberekétől, így született meg Hill után a McGovern pick is, de tévedünk akkor, mikor azt gondoljuk, hogy nem védhető a választás. Jelenlegi legjobb felállásában úgy néz ki a támadófal, hogy La’el Collins a jobboldali tackle. De mivel nem valószínű, hogy a sok sztár közül pont őt fogja megfizetni a front office, felmerül a kérdés, hogy hogyan lesz pótolva. Erre pedig a tavalyi második körös Connor Williams guardból tackle-be való mozgatása lehet a legjobb válasz, ami ekkor a baloldali gaurd posztját hagyná lyukasan.

Itt kerül be a képletbe McGover, aki nagyon jó fizikai paraméterekkel és ügyességgel van megáldva, valamint egyaránt tud mind a három belső poszton stabil teljesítményt hozni. Tehát ezzel a pickkel a front office hosszútávra tervez, nem akarják a fiatal falembert erőltetni, igyekeznek majd javítani a hiányosságain főleg a passz blokkolásban, de ígéretes választásnak tűnik ebbe az atletikus falba Smith és Frederick közé.

Harmadik nap

4/128 Tony Pollard, RB, Memphis

5/158 Michael Jackson, CB, Miami

5/165 Joe Jackson, EDGE, Miami

Ha van furcsa választás az Cowboys draftjában, akkor az a negyedik körben kihúzott Pollard, aki a saját egyetemén sem bizonyult a legjobb futónak, hiszen Darrell Henderson mellett nem sokan rúgtak labdába. Más kérdés, hogy Pollard nem is egy igazi futó, inkább egy running backbe oltott elkapó, aki ügyességével, robbanékonyságával és dinamizmusával old meg játékokat. A backfieldről kimozogva vagy a slotból hasznos célpont lehet, de kreatív hívások kellenek majd Kellen Moore-tól, hogy megfelelően ki legyenek használva a skilljei. Kelleni fog az idő, hogy megtalálja a helyét a támadósorban, de a special teamben visszahordóként már az első játékhéten nagyon veszélyes lehet.

Pollardot a két Jackson követte a Miamiról, előbb a defensive back Michael, pár pickkel később pedig Joe. Michael Jackson egy igazi Kris Richard-féle defensive back, aki nagy méretekkel és kiemelkedő futballintelligenciával rendelkezik. Annyi hibádzik csak, hogy technikája nem igazán fejlett, illetve olykor későn reagál, ezzel pedig lépéshátrányba kerül, ami a profik között nagy hátrány. Csapattársa, Joe pedig a defensive end pozíció mélyítését hivatott elősegíteni, ahol nagy a tolongás előtte, hiszen az alap kezdők mellett Dorance Armstrong és Taco Charlton is ott van, hármójukat pedig biztosan nem fogjuk egyszerre a depth charton látni. Előnyére válhat, hogy lehet mozgatni a 3-astól a 7-es technikáig a falban, de robbanékonysága és gyorsasága nem kiemelkedő, ami megnehezítheti a dolgát a végső keretszűkítésnél.

 

6/213 Donovan Wilson, S, Texas A&M

7/218 Mike Weber, RB, Ohio State

7/241 Jalen Jelks, EDGE, Oregon

A harmadik nap utolsó három pickje között ott volt a sokak által prioritásnak vélt safety is, de azt tudtuk korábban is, hogy a vezetőségnek nem égető szükség ezt a posztot megerősítenie, főleg Iloka érkezésével. Wilson egy nagyon nyers játékos, akit leginkább special teamben lehet elképzelni, a tudása és tapasztalata jelenleg még nincs meg ahhoz, hogy akár csak szituációs játékos lehessen a védelemben.

Vele ellentétben Webernek jó esélyei vannak, hogy Zeke mögött cserefutó lehessen, hiszen az Ohio State volt running backje éveken át bizonygatta, hogy a top csapatok ellen is képes yardokat hozni a földön. Természetesen nem annyira kész, hogy sokat lehessen terhelni, de Pollarddal ellentétben több szerepe lesz az offense-ben. A Wilsonról említett mondatok pedig Jelksre is igazak, akiről nehéz egyelőre elképzelni, hogy megragadjon a rosteren, mert mind technikailag, mind atletikusságban jobb játékosok vannak előtte.

Egy érdekes UDFA picket is ki kell emelni, aki nem más, mint Daniel Wise, a patriotsos Deatrich Wise testvére. Daniel a Kansas Egyetemen pallérozódott, majd végül nem kelt el az idei drafton, de a Cowboys lecsapott a nagyon tehetséges, robbanékony és erőszakos védőfalemberre. Ha némi izmot magára tud még pakolni, akkor jó esélyei lehetnek, hogy keretbe kerülhessen, mert ritka egy ilyen jó draftolatlan újonc.

 

Összegzés:

Alapvetően nem egyszerű úgy dolgozni, hogy nincs reális esélyed arra, hogy egy igazán jó kvalitású szupertehetségre le tudj csapni, de a Cowboys kihozta a maximumot abból, ami a csapat rendelkezésére állt. Hoztak out of the box húzásokat, de jobban belegondolva, nem arra mentek rá, hogy hangzatos nevű játékosokkal tömjék tele a rostert, sokkal inkább egy szisztematikus építkezést folytattak, csakúgy, mint az előző években. Nem minden választás tetszik, de az elmúlt draftok alapján arra lehet következtetni, hogy a front office tudja, mit akar és idén újra hasznos építőelemekre leltek, még akkor is, ha például nem hoztak tight endet.

Osztályzat: A-

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!