Connect with us

Draft

Minden okkal történik – Falcons draftértékelő

Thomas Dimitroff kevés hiányposzttal vághatott neki a 2019-es játékosbörzének, ám így is sikerült meglepnie minket. A felmozgás nála már természetes, ám nem mindegy, kiért teszi. Három részre bontottam az értékelőt, így mindegyik napról külön-külön számolnék be.

Day 1

Az első nap kapja a legtöbb rivaldafényt, ahová illik kezdő szintű, vagy minimum óriási potenciállal rendelkező játékost kiválasztani.

 1/14 Chris Lindstrom
 OG, Boston College

 

 1/31 (from Rams) Kaleb McGary
 OT, Washington
 #45 + #79 -> #31 + #203

A szándék a két pick mögött érthető volt: több meccs is elment tavaly a gyenge fal miatt, hiszen gyakran vetásforgóban cserélődtek az emberek Ryan előtt sérülések miatt. Sokakat mégis meglepett a back-to-back OL pick, de amennyi prospectet meghívtak személyes vizitre, nagyon is készültek egy ilyen lépésre a front office-ban.

Ezzel a két választással nem csak mélyített Dimitroff, de a jövőre is gondolt. Egy újonc játékos ugyanis olcsó, a költőpénz pedig nagyon kell a Falconsnak az elkövetkező nyarakra. A két pick egyik lépése volt Brandon Fusco kivágása, aki nem ment át a csapat fizikai tesztjén, ezzel $2,3 millió felszabadult. Korábban Ryan Schraeder is a kivágás sorsára jutott, így máris ott tartunk, hogy két kivágott OL helyére meg is van a pótlás. Viszont nem csak a malacperselyt kell szem előtt tartani, de a pályán is hozni kell magát a két játékosnak. Lindstrom miatt kell kevesebbet aggódni, egy nagyon biztos pick volt Dimitrofftól az ő kiválasztása, és első naptól kezdő lehet right guardként.

McGary helyzete már érdekesebb, egyelőre Ty Sambrailo biztosabbnak tűnik nekem a fal jobbszélén, de a jövő egyértelműen az újoncé. Hogy megérte-e felcserélni érte, mikor voltak bent nála jobb prospectek, az felvethet érdekes kérdéseket. Cody Ford és Jawaan Taylor is csúszott, viszont mindkettejükkel volt privát edzése a csapatnak, így minden bizonnyal oka volt rá, hogy lemondott róluk, és ami miatt mindketten a második körben keltek csak el. Arról nem is beszélve, hogy McGaryvel is több privát meetinget tartott a Falcons, vagyis teljesen biztosak lehettek ebben a választásban.

Lehetett volna másra is költeni ezt a két első kört? Abszolút, hiszen két veterán guard is jött az offseasonban, valamint Ty Sambrailo is új szerződést kapott. Jelen állás szerint 8 kezdő szintű ember is van a bő keretben, akikhez még csatlakozhat legalább egy valaki a Wetzel-Gettis-Gono-Harlow négyesből, sok csapat ölni tudna ilyen O-Line depthért.

Day 2

A második napon a prémium játékosok gyakran nincsenek már itt, de így is lehet bőven olyan játékos találni, aki azonnal a kezdőbe verekedheti magát. Azzal, hogy beáldozta McGaryért a 2. és 3. körös választási jogát a Falcons, és nem cserélt fel a negyedik körből, csak a szotyizás, illetve a boardon lévő nevek kisatírozása maradt a front office számára a draft második napján.

Day 3

A harmadik napon jobbára atlétákat választanak a general managerek, hiszen itt már tényleg javarészt projekt játékosok találhatók, akikből jó edzői munkával sikerülhet kezdő szintű, nem ritkán top játékost faragni.

 4/111 (from Lions) Kendall Sheffield
 CB, Ohio State
 #117 + #186 = #111

 4/135 (from Raiders via Colts) John Cominsky
 Edge, Charleston
 #137 + #230 = #135
 5/152 Qadree Ollison
 RB, Pittsburgh

 

 5/172 Jordan Miller
 CB, Washington

 

 6/203 (from Rams) Marcus Green
 WR, Louisiana-Monroe

 

A két cornerback olyan egyetemről érkezett, ahol értenek a DB-k képzéséhez, ez mindenképp jó jel. Sheffield ráadásul már dolgozott együtt Quinnékkel az offseason során, így tudták mire vállalkoznak vele, főleg ha fel is cseréltek érte. Slot CB úgyis kell majd, ez jó eséllyel inkább Sheffield lehet, akár már idén is, de vele inkább 2020-tól számolnék.

A védőfal egyetlen egy játékost kapott a draftról John Cominsky személyében, aki szintén elég nyers még, így a rotációnál több szerepe nem igen lesz – bár ez egy Beasley-McKinney-Clayborn sor mögött egyelőre bőven elég. Elég atletikus, és még vonzóbbá teheti, hogy a fal szélén és belsejében is elképzelhető a játéka, futás ellen ugyanis elég jó lehet már első naptól kezdve. Vele a Senior Bowlon beszélgetett többet Dimitroff és Quinn, valószínűleg már ott beleszerelmesedtek a karakterébe. A szurkolókat minden bizonnyal megnyerte azzal a reakcióvideóval, amit a csapat hivatalos oldala tett fel Twitterre.

Végül essen szó a két támadóról is. Ollison kicsit FB/RB hibrid lehet majd, aki főleg a rövid yardos szituációknál kerülhet pályára. Nem túl gyors, ám annál nehezebb és erősebb játékos. Ha csak fele olyan jó lesz, mint Dimitroff utóbbi években húzott futóinak átlagteljesítménye, már megérte kiválasztani. Green egyértelműen a special teamben lesz látható a legtöbbször, hiszen alacsony, viszont elképesztően gyors játékos. Idővel biztos az offense-ben is látható lesz 1-1 trükkös játék erejéig.

Összegzés

Tökéletes draft nem létezik, így ahogy mindegyik, úgy erre is mondható, hogy lehetett volna jobb. Nem tudom mennyivel lett volna rosszabb mondjuk egy 8. OL helyett megtartani a 2-3. kört, és abból kivinni mondjuk egy DT-t meg egy gyengébb, de rotációba elegendő OT-t, de ezt majd az idő eldönti. Viszont hiányzó D-Line-nal még mindig többre megy a csapat, mint hiányzó O-Line-nal, talán ez lehet a magyarázat az első napra, de a defense elhanyagolása szerintem hiba. Amúgy meg semmi extra, ez így egy átlagnál picit gyengébb draft volt szerintem, de a Falcons így is a rájátszásért küzdhet idén.

Értékelés: C+

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!