Connect with us

Draft

Mindig az a fránya védelem – Packers draftértékelő

Azok után, hogy az idei drafton két első körös pickje is volt a csapatnak, továbbá összesen is 10 darab, minden Packers drukker izgatottan várhatta a draftot – ahol azonban újra csak a régi zene szólt: erősítsük a védelmet.

Ha visszanézünk az elmúlt 3 év draftjaira, látszik, mennyire a védelem élvezett prioritást a Packers korai választásai során:

  • 2018-ban az első három (1. – 2. – 3.)
  • 2017-ben az első négy (2. – 2. – 3. -4.)
  • 2016-ban az első 5 választásból 4 (1. – 2. – 4. – 4.).

Szinte kivétel nélkül nemcsak az első, de még a második napon is a védelmet erősítette a Packers (főleg a DB sort). Ezt folytatva pedig idén sem maradt el Gutekunst a “hagyományoktól”, mindkét első körös pick ment a védelembe.

1/12 – Rashan Gary OLB/DE Michigan

Hogy is lehet szépen mondani, nem láttam jönni. Volt egy vízióm, hogy a csapat esetleg felcserélne (Gutekunst nagyon szeret cserélgetni a drafton, főleg a top körökben) Hockersonért, de mivel ő kiment, nehezen tudtam volna megjósolni, hogy ki lesz a pick. Garyre azonban nagyon kevesen gondoltak.

Ő az a játékos, aki az élettől egy amerikai focira tervezett testet kapott, egy prototípus játékos. Erős, gyors, remek méretek – mindene megvan (korábbi 5 csillagos középiskolai tehetség volt), azonban a pályán ezt mégsem tudta sosem teljes mértékben megmutatni. A média is örökké követte a teljesítményét, azonban a konzisztens jó játék elmaradt – sokszor került elő a téma, hogy talán a hozzáállása nem az ideális. Ereje egészen elképesztő, ráadásul futás ellen is kifejezetten jó. A pozíciója lehet egyfajta hybrid DE/OLB a Packers 3-4-es rendszerében. Alapvetően két kezdő OLB jött az FA piacról, míg base felállásoknál az egyik DE pozícióba könnyen beverekedheti magát, de felállástól és rotációtól függően játszatható több helyen is.

Hiányossága egyértelműen, hogy nincs meg az a fajta hajlékonysága és éles irányváltási képessége, hogy kívülről verje meg az OT-ket. Azonban ha elhivatott lesz a játék iránt – a kiválasztása utáni érzelmi túlfűtöttség jó előjel – akkor némi munkával hamar kezdő lehet, és egy meghatározó tagja a Packers védelmének. Azonban erősen ott van benne a bust lehetőség is mind hozzáállásbeli problémák miatt, mind az örökös inkonzisztencia miatt.

1/21 – Darnell Savage Jr. S Maryland

Trade: SEA adja 21. – Packers adja 30. + 114. + 118. választás

A játékos személye nagyon tetszetős. Ha valaki megnéz 3-4 videót Savage-ről, nem lehet nem szeretni a játékát. Azonban mind a kiválasztás helye, mind a felcsere ténye elsőre kissé fejvakarós volt. Ezzel nemcsak, hogy az első safety, de az első DB volt, akit kiválasztottak a drafton. Egyértelműen beleszerett a csapat. A gond csak az, hogy akárcsak az FA-n igazolt Amos, ő is a boxhoz közel érzi otthon magát. Kevésszer szeretem kiemelni, mert nehéz megállapítani, de kifejezetten magas a football IQ-ja. Érzi merre folyik a játék, gyorsan reagál és jó szögeket választ. Biztos várható majd tőle pár WOW play, berobbanva a LoS-re a külső futáson mínusz yardos szerelés vagy laposabban megdobott labdát leszedve interception. A hátránya, hogy ha pontosan van megdobva egy labda egy nagyobb termetű elkapónak, akkor nagyjából tehetetlen. Kissé alulméretezett és bár stabilan szerel, a contested catch szituációkban hátrányból indul. Ha Pettine elképzeléseibe inkább egy 2-es, akár 3-as zónázási séma alakul ki, akkor játszatható benne Savage is hátul, ám egyedüli FS-hez csak az egyetemen látottakból kiindulva sokat kéne tanulnia és elvenné a játékából talán a leglátványosabb elemet.

2/44 – Elgton Jenkins C Mississippi State

Két évig kezdő center volt, de megfordult a fal nagyjából mindegyik posztján. Kifejezetten erős játékos, második szintről jövő embereket akár egy kézzel is meg tudja állítani. Ha látja, hogy az ellenfél bull rush-sal próbálkozik, úgy horgonyoz le, hogy egy tank se tolná el. A kiemelkedő erejének hátulütője viszont, hogy nem túl mozgékony. Passz és futás ellen is jó játékos, utóbbi esetében főleg, ha power sémát játszik a csapata. Fejlődnie egyértelműen a kézhasználatban kell – túl szélesen és időnként lassan próbálja meg az emberét megfogni, határozottabbnak kell lennie első szándékból. Ha mindenki egészséges, nem igazán van helye a kezdő csapatban, főleg nem C poszton Linsley helyén, aki az elmúlt 5 évben 10 meccset hagyott csak ki, egyébként mindig ő állt Rodgers ellőt. Azonban a guard posztokban nem megugorhatatlan a jelenlegi kezdők szintje, és bár kissé idegen lenne elsőre, RT-ben Bulaga sérülékenysége miatt is lehet keresnivalója a jövőben. Rodgers a zsebben talán legjobban mozgó irányító, aki egymaga képes jobbá tenni másik 5 ember játékát, de persze sosem árt, ha van mélység egy OL-ben akár kezdő potenciállal rendelkező játékosokkal a padon.

3/75 – Jace Sternberger TE Texas A&M

A sokat várt TE pick! Ugyan nem a két top tehetség közül jött valaki, de ha a mögöttük lévő űrt nézzük, akkor joggal várt a csapat a harmadik körig a választással. Sternberger nem egy prototípus TE, inkább hasonlít egy magas elkapóra. Nagy elkapósugarat biztosít, viszonlag jó labdaérzéke van és posztjához képest jól is szakad el. Igazából csak egy kezdő év van mögötte, így lesz mit tanulnia. A blokkolás sem ismeretlen neki, de abban is inkább a pass block áll közelebb hozzá. Futójátékhoz kevésbé hatékony és tapasztalt. Egy újabb komoly red zone célpont lehet majd. Játékstílusa eléggé könnyen hasonlítható Jimmy Grahaméhez, akinek lehet, hogy egy év múlva a kezdő helyét is átveszi majd a csapaton belül.

A harmadik nap választásai 

5/150 – Kingsley Keke DE Texas A&M

6/185 – Ka’dar Hollman CB Toledo

6/194 – Dexter Williams RB Notre Dame

7/226 – Ty Summers LB TCU

A draft harmadik napján is főként a védelembe érkezett pár keretmélyítésre szánt játékos. Az ötödik körös Keke egy viszonylag atletikus védőfalember, aki ha nem is idén, de 1 év múlva komolyabb snapszámért is harcolhat majd.

Hollman magára a Pro Dayen hívta fel a figyelmet, ahol minden komolyabb felmérőn kiemelkedő eredményt ér el. Mind a 40 yardos ideje, mind a súlypontemelkedése, mind pedig a 3 bólyás tesztje, ahol az irányváltási képességeket mérik remekül sikerült. A játéka még elég nyers, de a hatodik körben a hozzá hasonló atletikus játékosokat sokszor keresik a csapatok.

A harmadik nap egyetlen támadójátékosaként a Packers egy erőfutót drafolt a Notre Dame-ről, így kettőre növelve a Williams nevű futók számát a rosteren. Dexter stílusa is leginkább Jamaléhoz hasonlít és főleg erőfutásokat kaphat.

A csapat utolsó választottja egy szintén elit atletikai paraméterekkel rendelkező játékos, aki azonban ezt a pályán még nem tudta kamatoztatni. A cél nála az 53-ba kerülés lehet és várni a lehetőséget.

Összességében több meglepő választással tarkított draftja volt a csapatnak, sok helyen a lehetőséget látva meg 1-1 kiszemeltben. Így az értékelés B-.

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!