Connect with us

Prémium cikkek

Ne lepődjünk meg, ha jövőre 40 milliót kapnak majd az irányítók

2017 júniusában Derek Carr kapott egy 25,005 millió dolláros szerződést, ezzel ő lett minden idők legjobban fizetett NFL-játékosa. Nem sokkal később őt leelőzte Matt Stafford, majd jött Jimmy Garoppolo, Kirk Cousins, Matt Ryan, Aaron Rodgers, végül pedig Russell Wilson. Két év alatt 25-ről 35 millió dollárra nőtt a legjobban fizetett játékos/irányító fizetése. Ne lepődjünk meg, ha jövőre már 40 milliót keresnek a legjobbak.

 

 

Jövő tavasszal 13 olyan irányító lesz, akinek vagy lejár a szerződése, vagy a kontraktusa utolsó évébe lép, vagy egyszerűen jogosult lesz az új szerződésre. Ilyen körülmények között adja magát, hogy a fizetések rohamosan emelkedjenek.

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

 

Túl fiatal/túl öreg

 

Patrick Mahomes jó eséllyel már jövőre új szerződést kap, hiába lesz még két évig érvényes szerződése (az ötödik éves opcióval együtt), de ettől még nem minden kortársa fog ebbe a magasságba jutni. Mitchell Trubisky például hiába jutott tavaly rájátszásba a Bearsszel, messze nem tűnt franchise-irányítónak. Egy idei pazar szezon ugyan sokat segítene a megítélésén, de ezzel együtt is meglepne, ha a Bears nem húzná el még legalább plusz egy évvel a hosszabbítást.

 

Hasonló a helyzet Deshaun Watsonnal, aki ugyan jövőre már követelhetne magának új kontraktust, de nem gondolom, hogy ezt a Texans meglépné – ahhoz egy MVP-szezon kellene. Ugyanakkor még mindig százszor ő kapjon nagy pénzt, mint Trubisky, ég és föld a kettőjük játéka között a különbség.

 

 

A lista másik végén – legalábbis ami a kort illeti – ott van Tom Brady és Drew Brees. Mindkettőjük szerződése lejár jövőre, és hiába ők ketten a liga két legjobb irányítója, 41-42 évesen már nem fognak 30 millió fölött keresni. Brady eddig sem ragaszkodott ehhez, Brees pedig amennyiben nem vonul vissza, akkor foghatja a korára az alacsonyabb összeget – a játékos szakszervezet tagjaként eddig nem vette ki jól magát, ha a piaci ár alatt kapna fizetést. Ezzel együtt 24-25 milliót így is simán megkaphatnak, bár egy év múlva könnyen elképzelhető, hogy ennél az összegnél szinte csak az újoncok és cserék fognak kevesebbet kapni.

 

Még bizonyítaniuk kell

 

Marcus Mariota és Jameis Winston a 2015-ös draft első két pickjével került a ligába, de eddig egyikük sem hálálta meg a beléjük vetett bizalmat. Winstont tavaly kiszorította a Bucs kezdőjéből Ryan Fitzpatrick, Mariota pedig ugyan bejutott egyszer a playoffba a Titansszel, de az elmúlt két évben összesen 24 TD-t és 23 INT-t dobott 29 meccsen, ami borzalmasan pocsék.

 

Minkét QB szerződése lejár jövőre, ami alapból növeli az esélyüket a nagyobb pénzre, Nick Foles is 22 millió dollárt kapott. Winston és Mariota is tehetségesebb Folesnál, még ha nincs is Super Bowl győzelmük – igaz, messze nem voltak olyan jó csapatban, mint az Eagles. Winstonban látom a több potenciált, Bruce Ariansszel nagyot alkothat, szerintem ő nagyobb eséllyel kaphat 25+ milliót, mint Mariota, akinek inkább a 22 millió lehet reális.

 

Ugyanebbe a kategóriába tartozik Carson Wentz és Jared Goff is, ők 2016-ban voltak 1/1-esek és 1/2-esek. Nem kérdés, hogy mindketten tehetségesebbek és magasabb polcon helyezkednek el, mint a Winston-Mariota duó, ugyanakkor egyikük sem tűnik egyelőre biztos választásnak.

 

 

Wentz eddig 1,5 jó szezont produkált, az elmúlt két évet IR-en fejezte be, ráadásul semmi köze nem volt az Eagles két PO-meneteléséhez, Foles volt a rájátszás és a Super Bowl hőse. Láttuk tőle, hogy képes All-Pro szinten játszani, de ha szezononként csak 10-12 meccs van benne, akkor nem lehet 150 milliós szerződéseket adni neki.

 

Goff helyzete sem túl rózsás, mert bár Wentz-cel ellentétben nem sérülékeny, viszont a Super Bowl is megmutatta, hogy tökéletes coaching nélkül nem tud nyerni. Jelenleg nehéz eldönteni, hogy egy nagyon jó Alex Smith és ez a plafon számára, vagy ott van benne az All-Pro playmaker, csak egyszerűen nem jött ki sem neki, sem az offense-nek a lépés.

 

Mindkét irányítónak 2020 után jár le a szerződése, vagyis jövőre már időszerű lesz a hosszabbítás. Ha átlépnek a saját árnyékukon, akkor a 30+ millió dollár/éves fizetés garantált lesz, de az sem lepne meg, ha megdöntenék Wilson rekordját. Egy rosszabb szezon után sem kell viszont izgulni, az ötödik éves opció miatt még egy évük lesz a bizonyításra.

 

A cél: 40 millió

 

Négy irányító lesz 2020 tavaszán, akiknek komoly pénz nézhet ki. Közöttük felállítottam egy sorrendet és egy projektált éves fizetést is kalkuláltam hozzájuk, figyelembe véve a korukat, a teljesítményüket és a szerződésük struktúráját.

 

  • 4. Philip Rivers, Los Angeles Chargers – 35,5 millió dollár/év

 

Rivers tavaly olyan jó volt, mint Mahomes vagy Brees, 37 évesen pályája csúnyán van, az ideit is beleszámítva 3-4 jó év még simán benne lehet. A szerződése jövőre lejár, de jó eséllyel már idén megszületik a hosszabbítás (könyvelési szempontból így lenne az ideális). Soha nem volt még a legjobban fizetett irányító, de a cap ilyen növekedésével adná magát egy két éves, 70-71 millió dolláros szerződés. Big Ben is 34 milliót kapott, kortársak, ennél kevesebbet Rivers sem fog.

 

 

  • 3. Cam Newton, Carolina Panthers – 37 millió dollár/év

 

Nem tartom Newtont annyira jónak, hogy erre a polcra helyezzem, de láttuk tavaly, mennyire esélytelen nélküle bármire is a Panthers. Még mindig jó korban van, 4-5 év jó játékra nyugodtan lehet tőle számítani. A szerződése 2021 után jár le, vagyis ha jövő tavasszal kapna egy 4 éves, 148 millió dolláros szerződést, akkor az valójában egy 5 éves, 167 milliós lenne, vagyis évi 37 millió helyett 33,4 millió dollárt keresne – ennyit a mai viszonyok között meg is ér.

 

  • 2. Dak Prescott, Dallas Cowboys – Potenciális fizetés: 38 millió dollár/év

 

Szerintem Newton, vagy épp Wentz is jobb irányító, mint Prescott, de neki van pár komoly előnye az előbbiekkel szemben: fiatalabb, mint Newton, nem szokása lesérülni, továbbá működik vele a csapat – három szezonjából kétszer rájátszásba vezette a Cowboyst. Az NFL-ben csak a győzelem számít, ilyen ajánlólevéllel a jövőre szabadügynökké váló Prescottnak óriási piaca lesz (már amennyiben idén nem zuhan be nagyon). Meglepne, ha a Cowboys hagyná elmenni, sőt már idén hosszabbítani kellene vele – ebben az esetben ugyanaz lenne a helyzet vele, mint Newtonnal, csak mivel ő idén 2 millió dollárt keres, így egy 3 éves, 108 millió dolláros szerződés valójában 4 éves és 110 milliós lenne. Ez 27,5 millió dollár/év, ami nagyon adná magát, még ha hivatalosan 38 milliót is keresne az új szerződéssel.

 

 

  • 1. Patrick Mahomes, Kansas City Chiefs – Potenciális fizetés: 40 millió dollár/év

 

Mahomes tavaly az NFL történetének egyik legjobb szezonját produkálta egyénileg, nem véletlenül lett ő az MVP. Idén vélhetően visszaesnek majd a számai, ettől függetlenül egy újabb PO-részvétellel gyakorlatilag garantálná magának a nagy pénzt: korábban 5 évre 200 millió dollárt is jósoltak neki. Ez teljesen reális, mivel 2020-ban 5 millió dollárt fog keresni, az 5. éves opciójával pedig 20-25 millió dollár körül, vagyis hosszú távon legrosszabb esetben így nézne ki a szerződése: 7 év, 230 millió dollár. Persze ez is rengeteg, de éves átlagban mégis csak 33,85 millió, ami nem is tűnik annyira horribilisnek. Ennek ellenére ez így is történelmi lenne, hisz soha senki nem kapott még 200+ milliós szerződést az NFL-ben.

 

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!