Connect with us

Draft

A draft eredete

Mint minden nagy eseménynek, úgy az NFL Draftnak is megvan a maga eredete. Esetünkben ez a történet egészen a ’30-as évekig nyúlik vissza, amikor az NFL még csak alig 10 éve létezett.

A cikk eredetileg az FK! Magazinban jelent meg. 

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

 

1935-ben egy ígéretes tehetség készült belépni a nagyok közé, a Minnesota Egyetem futója, Stan Kostka. Az ő egyetemi karrierje olyan sikeres volt, hogy mind a 9 akkori NFL-csapat szerette volna megszerezni. Mivel Kostka látta, hogy mindenki érdeklődik iránta, ezért kijelentette, ahhoz fog aláírni, aki a legtöbb pénzt adja neki. A csapatok között megkezdődött a licitháború Kostkáért, ami idővel két együttesre szűkült le. A Philadelphia Eaglesre, és a Brooklyn Dodgersre. Végül a Dodgers diadalmaskodhatott, és 5000 dollárért megszerezte Kostkát, aki ezzel az akkori NFL legjobban fizetett játékosa lett. A Dodgersnél eleinte ünnepeltek, de hamarosan az arcukra fagyott a mosoly. Kostka csak egy évet játszott a csapatnál, és ez alatt az egy év alatt annyi sérülést szedett össze, hogy a szezon végén vissza is vonult.

Ez a harc és az eredménye ráébresztette az NFL-csapatokat, hogy a jelenlegi rendszerük az egyetemi játékosok megszerzésére tarthatatlan, találni kell egy megoldást erre a problémára. Ezzel a megoldással végül az Eagles tulajdonosa, Bert Bell állt elő.

Ekkoriban az Eagles az NFL legrosszabb csapata volt, és Bell úgy gondolta, hogy ennek az elsődleges oka az, hogy nem tud jó játékosokat szerezni. A tehetségek vagy a legjobb csapatokhoz mennek, vagy mint Kostka esetén, a legtöbbet kínálóhoz. És ameddig ezen nem változtat, addig az Eaglesnek esélye sem lesz a győzelemre. Ezért kitalált egy új rendszert, ahol a csapatok több körben egymás után választhatnak az egyetemi játékosok közül aképpen, hogy a legrosszabb választhat először, a legjobb pedig utoljára. Ez lett a draftrendszer.

Ezzel elsősorban a saját csapatát tudta volna erősíteni, azonban nem csak a saját érdekei miatt javasolta ezt a rendszert. Ő hitte, hogy az NFL-nek jót tenne az, ha kiegyenlítettebb lenne a verseny, és nem mindig ugyanazok a csapatok küzdenének a bajnoki címért. Ezt világossá is tette a gyűlésen, ahol az ötletét bemutatta.

Uraim, nekem mindig is volt egy elméletem arra, hogy a profi football olyan, mint egy lánc. Ez a lánc pedig nem erősebb, mint a leggyengébb láncszeme, és mivel olyan sokáig én voltam ez a láncszem, ezért tudom, milyen az. Minden évben a gazdag gazdagabb lesz, a szegény pedig szegényebb. Négy csapat irányítja a bajnokságot, a Giants és a Redskins keleten, valamint a Packers és a Bears nyugaton. Mivel ők sikeresek, ezért ők tudják megszerezni a legjobb egyetemi játékosokat is, ami tovább növeli a sikereiket. Íme az én javaslatom, ami változtat ezen.

Bell javaslatát végül elfogadták, részben azért is, mert a többi tulajdonos is rájött a Kostka incidens után, hogy valóban változtatásra van szükség. A megegyezés után pedig 1936. február 8-án a philadelphiai Ritz-Carlton Hotelben meg is tartották az első draftot, ahol az Eagles választhatott először játékost.

A draft azóta is az egyik legfontosabb alappilére a ligának, amelyet minden évben megtartanak Bell eredeti elképzeléseihez híven. Ennek a rendszernek köszönhetően pedig kialakult egy olyan erőegyensúly, ami kiszámíthatatlanábbá, és ezáltal népszerűbbé is tette ezt a sportot.

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!