About the author

37 Comments

 1. 1

  kitalaltnev

  A 31.-est nem gondoltam volna.

 2. 2

  ahanem

  Talán a Chiefs az a csapat, amelyik a legmesszebb van a csoportriválisaitól átlagban, így annyira nem meglepő, ha a szurkolók nagy része nem vállalja be azokat a hosszú utakat.

 3. 3

  makosteszta

  Chargers nincs a bottom 5-ben? Meglepő.

 4. 4

  makosteszta

  Dallas is rohadt messze van a keleti parttól.

 5. 5

  Zoltán Debreczeni

  Ugyanitt a Debbie does Dallas című film előzetese is megtekinthető.

 6. 6

  Zoltán Debreczeni

  Ugyanitt a Debbie does Dallas című film előzetese is megtekinthető.

 7. 7

  bjeela

  A Dallasnak nem volt kunszt a legkedveltebbnek lennie. “A nemzet csapata”, a Dallas sorozat sikere, amihez társult egy sikerkorszak… Szal hatalmas hájp volt/van/lesz körülöttük, nem véletlenül a legdrágább csapat/franchise minden sportágat nézve. A többi csapat nem akkora meglepetés, de a Rams tökutolsó helye nagyon is az.

 8. 8

  wolandrule

  Erre a brit kutatók is csettintenének.

 9. 9

  Bélabá a csótány

  Egyébként amerikában ez a “cowboy” kultusz pont akkora mucsaiság mint itthon a betyárnosztalgia.

 10. 10

  Brain Schottenheimer

  hát pedig a ramsnek konkrétan nincs szurkolói bázisa LA-ben, nem csoda, jó szarok.

 11. 11

  bjeela

  Mármint az a Rams a jó szar, amelyik legutóbb SB-ba jutott? Szakértő lehetsz.

 12. 12

  Brain Schottenheimer

  Igen, pontosan az a rams szar. Goff nyomas alatt iszonyat gyenge, ha nincs szabadra scheemingelve valaki akkor szornyu (ha szabad a wr neha akkor is – cooksnak a sb-ban sima tdt dobhatott volna). A tamadofaluk iden be fog esni a tavozok+a kor miatt, gurley terde is kerdeses ( nem mintha nem lehetne siman helyettesiteni), emiatt tobb pressuret kap Goff az arcába, amitol meg szarabb lesz. AD nem fog megoldani mindent, edge fronton szarul allnak, LB sor gyenge, a secondary ket legjobb kezdoje oreg, Peters mondjuk nem, o viszont tavaly megmutatta, hogy nem egy No.1 corner, foleg a fegyelmezetlensege miatt. Egy-ket serules prominens jatekosoknal, foleg a tamadooldalon es vissza fognak esni, mint a Panthers es Atlanta a SB run után, csak itt nincs top 10es meg top 5os QB, aki kivezethetne oket a godorbol.

 13. 13

  bjeela

  Fussunk neki mégecccer, hátha megérted. A cikkben szereplő rangsor nem az aktuális helyzetről állít ki bizonyítványt, hanem az előző szezon/ok alapján von le következtetéseket. Nos, mit is ért el az elmúlt két szezonban a Rams? Egy SB döntőt és egy szimpla PO-ba jutást. Amennyiben ez szar, akkor mit mondjanak azok, akik ezt sem érték el? :D

 14. 14

  ahanem

  Itt jön be az a képbe, hogy Cowboys szurkolókból több van Philadelphiában, vagy annak a környékén, mint Chiefs szurkolókból Kansastól keletre (vagy nyugatra).

 15. 15

  Brain Schottenheimer

  Azt akarod mondani, hogy ez a szimpatikus rams a 17es PO es a 18as Super Bowl /SB döntő a te szóhasználatoddal :) /utan erte el ezt a megtisztelo helyet a csapatok szurkoloinak rangsoraban? Magadnak mondassz ellent… Ket ev relative jo szereples nem fogja kitorolni azt az elmult 10 evet, illetve fisher bacsi szakertelmenek eredmenyeit, ami ezt a franchiset a melybe taszitotta. Nincs kulturaja, es szar csapat a rams, es ugy latszik, hogy a szurkoloi rangsor is erre mutat.

 16. 16

  bjeela

  Óóóóh, tehát a Rams-nak nincs kultúrája? Ugyanarról a csapatról beszélünk, amelyik a hetvenes években nyolcszor volt zsinórban PO résztvevő és még a 80-as években is hatszor, 1999-ben bajnok lett és a 2000-es évek elején szintén igencsak sikeres volt?(a két NFL bajnoki címét/’45, ’51/ most hagyjuk is) Ne mááá! Értem én, hogy ki vagy akadva Fischerre, de azért nehogymár egy 2012-2016 közötti négy év határozza meg egy 1936-ban alapított csapat kultúráját. A Rams jelenlegi állapotát figyelembe véve pedig azt állítani, hogy ez egy szar csapat legalábbis értékzavarra utal.

 17. 17

  Arnold Patsenegger

  Chiefs engem is nagyon meglepett.

 18. 18

  Tizenkettes

  Ez a lista igencsak hasonlít a legértékesebb NFL-csapatok listájához… Azt hogyan kell érteni, hogy “a szurkolók mennyire támasztják alá a szavaikat dollárok formájában”? Hogy nemcsak beszélnek arról, hogy Dallas-drukkerek, hanem veszik is a Cowboys-sálakat, meg egyéb csecsebecséket?

 19. 19

  Brain Schottenheimer

  Nézd, lehet, hogy tele van az USA nyugdíjas és temetőben lévő Rams drukkerekkel, de, hogy ezek az emberek nem járnak meccsre és nem vokálisak online felületeken, az tuti. Nem azt mondom, hogy a ‘Greatest show on turfnek’ ne lett volna kultúrája, vagy szurkolói. Azt sem állítom, hogy a régi CLE/LA Rams-t ne imádták volna anno. Azt mondom, hogy egy franchise-ra elég keményen rányomja a bélyeget egy 2000+ km-es költözés, vagyis egy oda, meg egy visszaköltözés. (Lásd Chargers, pedig az csak 200km, mégse nagyon járnak szurkolók meccsekre.)Nyilván azért jöttek el St. Louisból, mert nem volt meg a kultúra, és pénzügyileg is azt sakkozták, hogy okosabb dolog LA-be menni. Viszont LA egyelőre eddig nem jött be, nincs jelenleg kultúrája az NFL-nek arrafelé, a Ramsnek se, a Chargersnek se. Ha pedig most jön egy masszív decline, akkor ezután sem lesz. Erősen és sekélyesen fogalmaztam mikor azt írtam, hogy szar csapat a Rams, ezt értettem alatta.

 20. 20

  Fetyke

  Amerikában így mérik a szurkolói potenciált! :) Más ország, más kultúra, fogadjuk el. Végül is nem azt mondjuk, hogy az NFL egy hatalmas nagy üzlet. Akkor pont a szurkolókra ne lenne ez igaz?

 21. 21

  bjeela

  Azért az erős, hogy egy nyolcvanas években tízen/huszonéves, de akár a harmincban lévő rajongó nyugger lenne, de azt elfogadom, hogy a költözködés sokat ront a bulin. Viszont a Rams egy elég régi franchise, elég sok sikeres korszakkal, amire lehet építeni. Engem az lepett meg, hogy seggutolsók lettek, mert LA-ben elvileg van tradíciója a focinak és a sportos létnek. Amúgy nagyon félretereltél a pontatlanságoddal: ha az elején azt mondod, hogy LA-ben kikopott a kultúrája a focinak, azt még megértettem volna, de a Ramsről mondtad, hogy nincs kultúrája, ami nem ugyanaz. De spongyát rá, majd elszívjuk a békepipát… ;)

  Amúgy a Chargerst ne mérjük azonos szinten a Rams-szel, mert azok a nyomorultak hozzászoktak ahhoz, hogy San Diegoban inkább strandolnak, mintsem focit nézzenek. :D

 22. 22

  katonadani

  én így értelmeztem, igen

 23. 23

  conspiracy theory

  De itt Texas-ról van szó, és az egy “másik ország” az USA területén ;)

 24. 24

  ahanem

  Egy 40-50-60 éves ember általában jóval kevésbé aktív a social media felületeken, így a szociális tőke megjelenésén sokat ront ez a csapatnak, így a múlt nem feltétlen pozitív irányba tolja el az ilyesfajta értékelést. LA-ben és környékén rengeteg major league csapat van, emellett az NCAA csapatok nagyon sok embert vonzanak be, így nincs könnyű dolga, úgy meg főleg, hogy Goff egy ilyen se íze, se bűze ember. Kíváncsi kennék ezekre a statisztikákra mondjuk 5 év múlva, amikor már az új stadionban játszanak, lehetőleg saját közönség előtt.

 25. 25

  ahanem

  Minél több franchiseolt cuccod van a csapattól, annál nagyobb szurkoló vagy. easy.

 26. 26

  bjeela

  Háááát, ugyibár a 90-es évektől számítjuk a net korát, ego a 80-as évek tizen/huszonévesei, harmincasai akkor egy tízessel voltak vénebbek, és magamból kiindulva(ötven+) a net úgy beszippantotta őket, mint a huzat. A korosztályom olyan aktív a neten, hogy namég, bár lehet, hogy nekem spec ismeretségi köröm van. De legyen, benyalom ezt az indoklást, bár vannak fenntartásaim.

  Na, látod pont az NCAA csapatok sikerei miatt érzem úgy, hogy itt valami nem smakkol, mert más idősíkban játszanak, ergo a Rams-re maradna idő, még sincs. De mindegy is, akadémikus polémiát folytatunk olyasmiről, amiről félinformációink vannak. Az viszont stimmel, hogy egy jól kialakított stadion és főleg a köré szervezett infrastruktúra sokat tolna a Rams helyzetén.

 27. 27

  bjeela

  Őőőőőő, izéééé, khm… tehát a fácse, a twitter, az insta nem a neten van? Megint tanultam valamit…

 28. 28

  ahanem

  Tudom, hogy menő kiragadni egy szót a környezetéből, de mondjuk nekem az szűrődött le, hogy a social media egyenlő az internettel, nem pedig csak egy része (és nem a nagyobbik, nagyon nem)

 29. 29

  bjeela

  Bocsáss meg, de mondtam én ilyet?

 30. 30

  ahanem

  Van egy feltevésed, miszerint “A korosztályom olyan aktív a neten, hogy namég”, mire nekem erre egy olyan, hogy a net nem egyenlő a social mediaval, így az, hogy adott korosztály aktív a neten, még nem jelenti azt, hogy a social meadiakon keresztül is az. Mivel a cikkben és a rangsorolásban a szociális “tőkéről” van szó, ami a social median való megjelenéseket tömöríti egy fogalomba, így gondoltam, hogy ehhez kapcsoltad az idősebbek netes aktivitását, ami viszont nem teljesen függ össze.

 31. 31

  bjeela

  Bocs, de a net úgy került szóba, hogy te kétségbe vontad, hogy “egy 40-50-60 éves ember általában jóval kevésbé aktív a social media felületeken…”, mire én jeleztem, hogy “…a 90-es évektől számítjuk a net korát…”, márpedig akkor is volt social media, csak akkor még nem volt intézményesítve. ;) Rendesen két malomban őröltünk. Sebaj. Ennél nagyobb félreértésünk ne legyen.

 32. 32

  ahanem

  Pontosan ezért jegyeztem meg a social media után zárójelben hogy fb twitter insta, mert tudom, hogy akkor is voltak már netes fórumok, és én is használtam nagyon sokat, de azok nem voltak ennyire nyitottak, ennyire könnyen elérhetőek, mint manapság az említett 3 (meg van még pár, de ezek a legfőbbek). A www szabvány 1991-es, de számolhatjuk 1993-tól is, amikor már jóval szélesebb körben volt elérhető a zinternet. A social media, mint fogalom, a 2000-es évek közepéből származik, előtte nem létezett, nem hogy intézményesítve, egyáltalán. Mivel a social media a felhasználók által kreált tartalmakon alapszik, ezekhez pedig nem voltak adottak a technológiai feltételek még a 2000-es évek elején sem, ezért ezt szerintem nem is érdemes vitatni, 2006ban sem volt még az, hogy lőttél egy szelfit magadról a Fitzmagices mezedben, oszt odahánytál 20 hessteget, amiből pár így nézett ki: #STL #Rams #LetsGo #Bulger #Fitzpatrick #Best #QBs # Ever

  Leginkább az a különbség, hogy az ilyen kutatók nem tudnának 30 külön fórumról átfogó képet készíteni, ma meg megnézik az eladásokat, a megemlítések népszerűségét, subredditek aktivitását, nézőszámokat, oszt kb készen is vannak.

  Nem mondom azt, hogy a social media egy új dolog, de azt sem, hogy nem az. Már pedig minél idősebb az ember, annál kevésbé fogékony az új dolgokra. Emellett a kultúrák közti különbséget tudnám még megemlíteni, egy 40 éves embert a saját szemében nem az határoz meg, hogy követője van instagramon, míg egy 20 évest (vagy lőjünk még alább, 16 évest) egyre inkább.

  Egyébként én sem tudom, hogy miért a Rams az utolsó, a nyilvánvaló költözésen kívül, én is csak próbálom megmagyarázni, hogy mitől lehet. Innen azt gondolná az ember, hogy azért mégis csak NFC bajnokok voltak, biztos dob a népszerűségen egy ilyen eredmény.

 33. 33

  bjeela

  Egy hatvanas is pletykál, sőt, és ha megtanítják rá az unokák, akkor meg pláne, mivel bőven van rá ideje, szal ez nem érv. Ja, és ne feledd, a most hatvanasok a 70-es évek lázadó rockkorszakának gyermekei, akik rendesen odabasznak, ha kell. :D De komolyan, ez csak technikai ismeret kérdése, amint az megvan, máris tolják ezerrel. Az én mutterom is – amíg élt – ott csücsült a számítógép előtt 80 évesen és osztotta az észt ezerrel a szerencsétlen lúzereknek, mert amilyen hülyék voltunk megtanítottuk rá. Ne tudd meg…

 34. 34

  ahanem

  Az internet és a social media nem egy és ugyanaz, mert utóbbi (facebook, twitter, instagram) inkább a fiatalok körében népszerű, ami alapból is inkább az NCAA csapatok felé tolja az érdeklődést, de ez ott, ahol az adott NCAA csapatok népszerűbbek, mint az NFL csapatok, ott méginkább felborítja az egyensúlyt. Egyébként nem élek az államokban, de ha kimegyek egy meccsre szombaton, nem biztos, hogy vasárnap is elviselném ugyanezt, nekem bőven elég lenne egy meccs egy hétre (vagy inkább két hétre), pedig nem vagyok annyira idős.

 35. 35

  Tizenkettes

  “easy”… WOW!

 36. 36

  Brain Schottenheimer

  Szerintem az nfl után érdeklődő fiatalok, középkorúak nagy része a twittert használja info szerzésre, viszont, ahhoz, hogy értelmesen twitterezz sokkal jobban bele kell ásnod magad az egészbe, mint pl a fbnál. Ott elég bekövetni orbán viktor oldalát, hogy olyan nyugdíjas csatákat láss, hogy elfogyjon az osszes virtualis popkornod, twitteren viszont, mivel kevesebb a lehetoseg a kommunikacio elnyujtasara sokkal tobb forrast kell hasznalnod (twitteren belul). Es ezt az idosebb korosztaly szerintem nem annyira tudja felfogni, mint azok, akik belenottek ebbe az egeszbe. De ez total offtopic, mivel a lenyeg, hogy a rams fuggetlenul a sikereitol valahogy megiscsak egy lelketlen csapat benyomasat kelti szamomra. Nyilvan nem egyszeru azt megcsinalni, amit megcsinaltak az elmult ket szezonban, de valahogy olyan erzesem volt nagyon sok meccsuknel, hogy ugy istenigazabol nem kellett kuzdeniuk. Amikor meg kellett, akkor nem ment (bears, pats). Remelem ertheto voltam, keso van. De vegulis a training camp-ekig elvitatkozhatunk :)

 37. 37

  bjeela

  Azt egy szóval sem vitattam, hogy a Rams jelenleg(!) nem egy vonzó jelenség, itt a polémia köztünk a Rams tradícióját/kultúráját illetően alakult ki egy félreértés/hibás értelmezés vagy akármi kapcsán. Szerintem is van egy olyan érzete az egésznek körülöttük, hogy ez aktuálisan egy sok pénzből létrehozott valami, ami mögött nincs tömegbázisból táplálkozó építmény. Azonban a hangsúly az akuton és az érzeten van, mert a Rams elég tisztességes eredménylistával rendelkezik, amikre lehet építeni tradíciót. Nem mellesleg ez a vád temérdek csapatra igaz lehet, akik röpke pillanatokra felvillantak az NFL egén, mint egy szupernóva, aztán volt, nincs, fenebánja. Amúgy verbális harakirit elkövetve felhozhatom példának a Bears esetét is, amelyik ’85 előtt évtizedekig sehol sem volt(’63 és ’77 között be sem jutott a PO-ba), aztán produkáltak egy olyan legendás hűbazmeget, hogy most is arról beszél a fél világ, és eltűntek megint pár évtizedre. Ehhez képest a Rams még azt mondható, hogy némi folyamatosságot képviselt a sikerességet illetően.

  De azt egy cseppet vitatnám, hogy nem kellett küzdeniük és nem akartak a játékosok győzni. Kapartak azok, de valami elromlott.

Comments are closed.

2014 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team