Connect with us

Magyar foci

HFL Power Rankings – Week 5

Nem sok izgalom maradt az utolsó fordulóra, már ami a kialakult erősorrendet illeti. A csapatok azért odatették magukat, hogy nem sok ép körme maradjon a szurkolóknak, de végérvényben nem borult a Hungarian Footballnak az a sorrendje, ami már korábban kialakult.

1. Budapest Wolves

Idén ünnepli 15. születésnapját a Budapest Wolves, és az idei szezon egyelőre úgy alakul, hogy méltó módon tegyék mindezt. A Wolves, mint arra sokan emlékezhetünk ugyanis a HFL előtti időszak egyeduralkodója volt, a 6 (vagy 7) kiírásból 4-szer indultak el, és mind a négyet veretlenül meg is nyerték. A HFL 2012-es indulása óta azonban veretlen alapszakaszt 4 csapat tudott elérni, de a Wolves nem tartozik ebbe a körbe: kétszer a Hurricanes, egyszer-egyszer a Monarchs és a Steelers menetelt végig az alapszakaszon – de ez a négy csapat is csak 2 Hungarian Bowlt tudott begyűjteni. Érdekesség, hogy a Wolves mind a néggyel összetalálkozott a rájátszásban, és először ugyan legyőzték a Hurricanest, a másik három alkalommal viszont a veretlen csapat megálljt parancsolt a farkasoknak.

A Wolvesnak tehát itt a lehetőség, hogy 2005, 2008, 2009 és 2010 után ötödjére, Lee Hlavka nélkül első ízben veretlen szezont hozzanak le, ám ehhez két mérkőzést még meg kell nyerni. Az első az ebből az elődöntő lesz, és itt igazából nem szabad hibázni. Ha a Steelers megveri a fehérváriakat, ők mennek a farkasokhoz, és ebben a szcenárióban nehéz okosnak lenni: a jelenlegi Steelers nem tűnik komoly ellenfélnek, ám az a Steelers, ami a fehérváriakon átjut, az már igencsak veszélyes lenne. Ha ez nem történik meg, akkor a Sharks-Capitals győztese látogathat a farkasokhoz, ami elég jó matchup: ugyan a Wolves támadósora köhögött egész évben, de a 152 feltett pont az azért elég mutatós, és ebből 93 az említett két csapat ellen jött össze. Ha innen indulunk ki, akkor Bencsicséknek le lesz terítve a vörös szőnyeg az elődöntőben, és csak végig kell ezen sétálniuk, hogy bemasírozzanak a döntőbe anélkül, hogy a védelemnek kelljen újfent megnyerni a meccset.

2. Budapest Cowbells

Dicséretes a konzisztencia, amit a Cowboys és a Rebels összeolvadásával létrehoztak a Kolomposok: az azóta eltelt hat alapszakasz során egy 1. egy 3. és négy 2. helyet zsebeltek be az alapszakaszban, miközben minden más csapat legalább kétszer kiszorult a top 3-ból ez idő alatt. (És ez a hagyomány nem is az egyesüléssel jött létre, 2011-2012-ben a Rebels, 2008-10 között pedig a Cowboys is top 3-as csapat volt, egyedül az egyesülés előtt, 2013-ban csúszott be egy 4. pozíció.) Ráadásul jók az előjelek, a két bajnoki cím egyaránt a 2. helyről startolva jött össze, továbbá az a Steelers, ami kétszer is borsot tört a rájátszásban a Cowbells orra alá, másik ágon van, így – kisebb csoda esetén – csak a döntőben van arra mód, hogy idén a miskolciakkal újra összefussanak a rájátszásban.

A kulcs, ami miatt komoly reményeik lehetnek, azonban nem itt keresendő, hanem ott, hogy 54 pontot engedtek az 5 meccs alatt, ami a HFL-ben abszolút példátlan (eddig a 2016-os, 85 pont / 5 meccs volt a rekord, szintén a Cowbellstől – ezt idén a Wolves és az Enthroners is megdöntötte). És ha a Steelers ellen nem csúszik be az az egy negyed a 21 kapott ponttal, akkor írd és mondd az a 33 pont szerepelne a tabellán, mely a többi 19 negyed alatt jött össze.

fotó: Váradi-Király Photography

A probléma azonban az, hogy idén a Wolves és az Enthroners védelme is hasít – úgy általában is, de a Cowbells ellen is. Váry Tamásék az utolsó két fordulóban kettő darab támadó TD-t (továbbá nulla mezőnygólt) tudnak felmutatni, ráadásul az Enthroners ellen egy rövid pályás, egyetlen játékból álló drive kellett ehhez. Haladni azért ez ellen a két csapat ellen is tudtak a kolomposok, de eladott labdák, elrontott mezőnygólok, sikertelen negyedik kísérletek borzolták Baker edző idegeit. Márpedig a 9-7-es és 13-12-es mérkőzéseken egy dolog biztos: minden egyes elszalasztott pontnak fokozott jelentősége van, és tulajdonképpen törvényszerű, hogy egyszer szerencsésen jött ki ebből a Cowbells, egyszer meg nem.

Emiatt a speciális egység szerepe felértékelődik, és a rúgó fronton a Cowbells elég rosszul áll. Így jobb híján a labda másik oldalán brillírozik a speciális egység is (az Enthroners ellen egy blokkolt puntból TD-t vittek, egy másik puntból lett a rövid pálya, továbbá a fehérváriak egy extrája és az utolsó másodperces mezőnygólja is sikertelen lett).

Szóval a papírforma szerint két hasonlóan erős, jó védelemmel bíró csapatot kell legyőzni a 3. bajnoki címhez, ehhez pedig a 3 (plusz 2) hét során kulcsfontosságú, hogy a buta hibákat minimalizálja a csapat, mert a bajnoki címhez az kevés, ha abban bíznak, hogy kétszer is melléjük áll a szerencse az egylabdás meccsen.

3. Fehérvár Enthroners

A fehérváriak kezei közül éppen csak kicsúszott a hazai pálya és a pihenőhét lehetősége, és ennek még komoly szerepe lehet a továbbiakban. Első körben például meg kell mérkőzni a Steelers ellen, ami önmagában sem egy kellemes program a játékosoknak, akkor sem, ha a 4. fordulóban azért jócskán helyben hagyta az acélosokat a koronázó gárda. Azért fontos ugyanis, mert a fehérváriaknak az AFL Divízió 3 miatt alapból sok meccsük van, így minden egyes plusz mérkőzés hatványozott terhet jelent. Arról ne is beszéljünk, hogy papíron 15-én 16 órakor a Weinviertel Spartans ellen lett volna jelenésük, ezt ugyanis az osztrákok lemondták, így ha eljutnak az elődöntőbe, legalább nem 2, hanem csupán 1 meccset játszanak az elődöntő előtti hétvégén.

Ettől függetlenül a csapat fáradt, és a Steelers ellen sem lesz frissebb, így Ward mesternek egyensúlyoznia kellene, hogy a legjobb játékosait úgy tartalékolja, hogy közben azért a győzelem mindenképp a zsebben legyen. Erre remek alkalom lenne, ha most hívhatná be váratlanul azt a 2 játékot, amivel a felsőzsolcai meccsen egyből 14-0-ra elhúztak Gombos Bence labdaérintése nélkül – ez most biztos nem fog megtörténni, így kíváncsian várhatjuk, mi lesz a fehérvári taktika. Márpedig pihentetni muszáj lenne, hisz a Cowbells ellen láthattuk, hogy 48 percen át szükséges koncentrálni, és a koncentráció nagy ellensége a fáradtság.

Amiben a fehérváriak bízhatnak, hogy a védelmük remek, 67 engedett pontja van a csapatnak, amiben van tulajdonképpen három garbage time TD (vagy négy, ha a Wolves ellenit is ide vesszük), illetve a Wolves és a Cowbells speciális egysége is visszahordott egy-egy TD-t, ami nem védelmi hiba. Ennek a védelemnek másodjára is meg kell ennie az idei miskolci támadóegységet, erre kell alapozni a meccset. És utána másodsorban arra, hogy a miskolciak meccsenként több, mint 36 engedett pontja van, amit egy döntőbe vágyó csapatnak illene kihasználnia.

4. Kyiv Capitals

A Capitals a fehérváriakhoz sok szempontból nagyon hasonló, ám kissé mégis eltérő cipőben van. Mivel az ukrán bajnokság is folyik, nekik egyrészt ki van írva egy meccsük 16-ára a Vinnytsia Wolves otthonába (így ha minden igaz, ketté kell bontaniuk a rostert), másrészt nekik még 9-én a Lviv Lions elleni idegenbeli meccsen is jelenésük volt. Továbbá a negyedik helyezésük ellenére is utazhatnak Győrbe, hisz nevezéskor az egész évre vonatkozóan feladták a hazai pályájukat.

Mindezek ellenére a Capitals a Sharks ellen az esélyesebb csapat. A Sharks védelme a miskolciak ellen váratlanul összezuhant, és ugyan a támadók a pontpárbajt sikeresen megnyerték, erre a meccsre a győri védők egyáltalán nem lehetnek büszkék. Mindezt pedig egy olyan csapat, mint a Capitals, Troy Rice-szal az élen simán kihasználhatja. A 4. fordulóban, amikor a győri védelem rendeltetésszerűen muzsikált, egy szolid 20-7-es győzelmet szerzett a Capitals, ennél azért most lehet, hogy több fog kelleni, de a kijevi csapatban lehetséges, hogy van több. Erre ékes példa, hogy a nálunk azért jócskán lejjebb jegyzett ukrán bajnokságban az ezidáig veretlen Lviv Lions ellen 89 pontot tettek fel egy meccsen – csak hogy érezzük: a HFL-ben 5 meccsen szereztek összesen 88 pontot. Persze azt is jelenti ez, hogy a Caps O valószínűleg nem pihent rá a hátralévő meccsekre (Troy az első negyedben volt csak fent 18-0-ig, Cherepivskyi pedig csereként állt csak be irányítani Verbenko helyére, de például Melnychuk vagy Gon végigmelózta a meccset).

fotó: Kyiv Capitals Facebook

A Sharks ellen a legfontosabb alap, amire építkezhetnek, az a 4. forduló, ott a védelem jól zárta le a győri támadások elől a teret, és csak egyetlen TD-t kaptak, amit két nagy játékkal rakott össze a győri csapat.

A Capitals eddig mind az 5 meccsén egy csapat volt, aki elérte a 20 pontot, és az nyert is, a másik 15-ig sem jutott, és értelemszerűen veszített – náluk sem 9-7-es védelmi háborúkat, sem 44-41-es pontzuhatagot nem láthattunk, ahogy szoros meccseket sem: a nyúli meccsen 13 pont volt a különbség, a többin pedig még ennél is nagyobb. Szurkoljunk tehát először is a Capitals első szoros és izgalmas mérkőzéséért!

5. Győr Sharks

Idén a bajnoki kiírás minden szempontból a Sharks kezére játszik a rájátszással kapcsolatban. Ugyebár eleve a kiírás miatt biztos volt a részvétel, melyről a HFL eddigi hét szezonjában rendre lemaradt a korábbi kétszeres bajnokcsapat. Mindezt tetézte, hogy a szintén nyeretlen Steelers ellen játszottak az utolsó fordulóban, így ki-ki meccsen dönthették el az 5. hely sorsát, és hogy ki is játszik az addigra biztos negyedik Capitals ellen. És a hab a tortán, hogy ezzel az egyetlen kis szerény győzelemmel, és hogy a kijeviekkel játszanak, rögtön hazai pályás rájátszásmeccset is intéztek maguknak. Utoljára ilyen 2007 június 24-én, a jó öreg Dózsa Sporttelepen adatott meg a győrieknek, és abban az évben bajnokok lettek, szóval lehet félnivalója mindenkinek!

Ehhez az első lépcső a Capitals legyőzése lenne. A kijeviek némileg talán erősebbek, de a hazai pálya előnye a győrieknél van, a rájátszásban pedig amúgy is bármi lehetséges. A Sharks tud olyan támadójátékot hozni, ami elég lehet, tud olyan védőjátékot hozni, ami jó lehet, és tud olyan speciális egység játékot is, ami megfelelő. Sajnos eddig egy meccsen sem működött még mindhárom egység egyszerre jól (megj. ezt a többi csapat is kivétel nélkül elmondhatja magáról), szóval a helyzet nem egyszerű. De nem is megoldhatatlan.

A fő stratégia talán az ellenfél kifárasztása. Nagy játékokat nem kellene engedni védekezésben, támadásban pedig szisztematikus futójátékkal és rövid, de biztos passzokkal menni előre. Mert bár Fernandez és Ford kezében is ott a nagy játék és a hosszú elkapás, a játék ezen elemében még nem megbízható Willingham és köztük az összhang. És akkor a speciális egységre visszatérve: nem kellene pontokat engedni puntból vagy kickoffból.

6. Miskolc Steelers

Érdekes stratégiával állt elő a Steelers a győriek ellen: miután van egy ezeryardos futójuk, és van két további, RB/FB poszton bevethető importjuk, Szabó Martint – aki mellesleg három éve az U20-as csapat irányítójaként MVP címet szerzett, és a korábbi meccseken alkalmi elkapóként állt be – betették alkalmi futónak. A kulcsjátékokat mondjuk nem ez a felállás hozta, mindenesetre 41 szerzett ponttal azt is mondhatjuk, hogy a terv bevált.

Azért ezzel együtt is nagyon karcsú a 96 pont 5 mérkőzésen, melynél a 0 győzelem karcsúbb csak. Győzelem nélkül az alapszakaszban a Steelers először és utoljára a 2007-es bemutatkozó szezonban végzett (igaz 2 meccsből), de a 7-9. helyért a helyosztón sikerült egyszer nyerni, így eddig még a csapat nem zárt nyeretlenül szezont. Egyetlen kivétel csupán a tavalyi Steelers II projekt, mely a Divízió II-ben mutatott fel 0-6-os mérleget.

fotó: Miskolc Steelers Facebook

Hogy idén is sikerüljön a győzelem, ahhoz a First Fielden kellene győzedelmeskedni. Ellenfélnek össze sikerült ugyanis futni azzal a csapattal, aki az öt idei csapásból a legnagyobbat adta (pontkülönbségben mindenképp), az idei bajnokság egyetlen mérkőzését, melyen 35-nél nagyobb különbség lett a végeredményben. Azaz egy olyan ellenfél jön, aki ellen legutóbb nem ment a támadás, nem ment a védekezés, nem ment az alapjáték, nem ment a trükkös játék (és még a sérülés is szerencsétlenül nyúlt bele az amúgy is egyoldalú meccsbe). Úgyhogy azt a meccset ki kell elemezni, a hibákat javítani kell, de azt a meccset jól el kell felejteni.

A fő kérdés természetesen újra a QB személye lesz. A szurkolók természetesen Ryan Fitzpatrick hiányában Vasyl Yordant várják messiásként, illetve Morris Carson is állítólag lehetséges, hogy vissza tud jönni (nem mintha egészségesen olyan sokra mentek volna vele eddig). Csak az a kérdés, hogy hisznek-e a miskolciak a győzelemben – mert ha nem, akkor bárki álljon a center mögött, kár is felmenni. És nem csak a center mögött, hanem a védelemben is, hisz a Sharks 44 pontja csúnyán mutat az amúgy sem szép defense statisztikán, hisz 5 meccs alatt immáron 183 engedett pontjuk volt, ami katasztrófa, és ezen az irányító maximum annyit segíthet, ha hosszú drive-okat vezet eladott labda nélkül.

 

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!