Connect with us

Minden ami NFL

Kinek mennyire kemény? – AFC East

A Dolphins tankol, a Bills félúton jár, a Jetsnél áll a bál, a Patriots megint címvédőként várja a szezont – megnézzük, hogy 2019-ben lesz-e változás, vagy folytatódik-e a hegemónia. 

 

 

 

Buffalo Bills

 

A Bills sorsolása a tavalyi szezon alapján a 9., míg a vegasi oddsok szerint az ötödik legkönnyebb a ligában, mindezt két Patriots elleni mérkőzéssel. Ennek ellenére hét győzelemnél többet nem várnak a fogadóirodák, ami a keret minőségét elnézve nem olyan meglepő.

 

 

A Bills New Yorkban kezdi az alapszakaszt, ráadásul rögtön két mérkőzéssel: előbb a Jets, majd a Giants vendégeként. 2006 óta nem fordult elő a csapattal, hogy két idegenbeli mérkőzéssel kezdjen, akkor a Patriots és a Dolphins volt az ellenfél, és 1-1-gyel kezdett a csapat. Most a 2-0 sem lenne meglepő, a Giantsnél erősebbnek gondolom a Billst, a Jets elleni pedig egy ki-ki meccs lesz, de New Yorkban kétszer nem fog győzni a csapat, csak a Giants ellenit adom meg nekik.

 

Ezután két hazai találkozó jön, előbb a Bengals, majd a Patriots ellen. A Bengalst is a Bills mögé sorolnám, így a győzelmet is a hazaiaknak adom, a Patriots elleni viszont sima zakó várható. A csapat ezután Tennesse-be utazik, ahol kikap a Titanstől (2-3), majd jöhet a bye. Érdekesség, hogy a csapat összes, nem főműsoridős találkozója 19 órakor fog kezdődni, ami nem túl jó hír a hazai rajongóknak.

 

A szabad hét után három meccset is otthon játszik a Bills, sorrendben a Dolphins, az Eagles és a Redskins lesz a csapat vendége. A tankoló Dolphins meglesz, és a Redskinsben sem látom a potenciált, az Eagles pedig top10-es csapat, így simán győzni fog. Ezzel együtt is elég jól kezd a Bills, a szezon felénél nem rossz a 4-4-es állás.

 

A következő két meccs már idegenben lesz a Browns és a Dolphins ellen. A Dolphins ellen ismét összejön a győzelem, a Browns viszont túl nagy falat lesz, a Baker Mayfield-parádéval nem fogja tudni tartani a versenyt Allen. Apropó Mayfield: a Bills tavaly választotta ki Josh Allent az első körben, mellette Mayfield, Sam Darnold (Jets) és Lamar Jackson (Ravens) kelt el az első körben, és mindegyik ellen pályára lép a csapat.

 

A következő héten a Broncos lesz az ellenfél hazai pályán, és meglepetésre behúzza a mérkőzést a csapat. 6-5-tel még lenne esély a rájátszásra, de a következő periódus olyan brutális lesz, hogy legfeljebb egy győzelem fog összejönni. A 13. héten a Cowboys vendége lesz a Bills Hálaadáskor – Cole Beasley hazatér–, ez lesz a csapat egyetlen kiemelt meccse a szezonban. A Buffalo mérlege 4-4 az ünnepen, de ez nem most fog javulni, sima Cowboys győzelemmel kezdődik meg a zuhanás.

 

A hátralévő négy héten a Ravens (otthon), a Steelers (idegenben), a Patriots (idegenben) és a Jets (otthon) ellen játszik a Bills, egyiken sem Allenék lesznek a favoritok. Talán a Jets ellenit be lehet húzni, de a másik három top csapat ellen nem sok esélyt látok, így egy 7-9-es mérleg jön össze az alapszakaszban.

 

Miami Dolphins

 

A Dolphins sorsolásának erőssége a 18., ha csak a tavalyi mérlegeket vesszük alapul, de a pontosabbnak számító vegasi oddsok szerint a hetedik legnehezebb. A Billshez képest ez azt jelenti, hogy a Titans és a Broncos helyett a Super Bowlra is esélyes Colts és Chargers ellen kell játszaniuk, az pedig már csak hab a tortán, hogy az NFL leggyengébb keretével rendelkeznek. Már az is meglepő lenne, ha öt győzelmet szerezne és nem 1/1-esként végezne a csapat.

 

 

A Miami sorsolása az egyik legbrutálisabb az egész ligában – hiába lesz három hazai meccse az első négy héten, csoda kellene a 0-4 elkerüléséhez. Az első héten a Ravens érkezik, a másodikon Brian Flores korábbi munkaadója, a Patriots, a negyedik héten pedig a Chargers lenne az ellenfél. A Ravens és a Chargers simán győz, a Patriots pedig hiába veszített az elmúlt hat alkalomból ötször Miamiben, ez így is három hazai bukta lesz, köztük egy dallasi kiruccanással a Cowboys vendégeként. Nagyon hamar elúszik a szezon (0-4).

 

Az ötödik héten jön a bye week, ami arra jó lesz, hogy a Redskinst legyőzze a Dolphins, de ezután sem a Steelers, sem az Bills ellen nem sikerül nyerni – a pittsburghi meccs lesz egyébként az egyetlen főműsoridős találkozója a csapatnak. A kilencedik héten lesz az első Jets elleni csörte, Adam Gase pedig nem kegyelmez korábbi csapatának, majd a Colts és a Bills ellen is kikap a Dolphins. Mivel az idegenbeli Patriots és Jets elleni meccseken sem jósolok sok sikert a Miaminek, így a 2007-es, 1-15-ös szezon után most először végezhet 0-6-tal a csoportban.

 

A 12. héten a Dolphins a Browns ellen lép pályára, ami Jarvis Landry miatt lehet különösen érdekes, bár idegenben nem sok sikerélménye lesz a csapatnak. A következő héten az Eagles ellen is kikapnak, de a szezont így is sikerül relatíve pozitívan zárni, a Bengals és a Giants legyőzésével ugyanis 3-13-as lesz a csapat végső mérlege. Bár arra nem vennék mérget, hogy ez garantáltan elég lehet az 1/1-re.

 

New England Patriots

 

Meglepően könnyű dolga van a címvédőnek: a tavalyi mérlegek alapján a második, Vegas szerint a legkönnyebb sorsolás az övé (ez elsősorban a gyenge csoportellenfeleknek tudható be). Emiatt nem meglepő, hogy a fogadóirodák 11 győzelmet várnak a csapattól, és meglepő lenne, ha azt nem abszolválnák Bill Belichickék.

 

 

A Liga idén szakított a hagyományokkal, és a nyitómeccsen nem a bajnok és első körös ellenfele, a Steelers, hanem a Bears és a Packers lesz a pályán. A Patriots így vasárnap este lép pályára főműsoridőben, és bár voltak, akik jobban örültek volna a bombaformában lévő Chiefsnek, a Steelersre sem lehet panasz – már csak azért sem, mert mindössze ez a két franchise mondhatja el magáról, hogy története során hat Super Bowlt nyert. Én a bajnokot jóval erősebbnek gondolom, így győzelemmel kezdi a szezont a Patriots.

 

A következő három héten három csoportmeccset játszik a Belichick-csapat: hazai pályán sem a Bills, sem a Jets nem lesz ellenfél, a változatosság kedvéért pedig a Dolphinst is sikerül legyőzni idegenben. A hatodik héten a Redskins sem okoz gondot, viszont ezután beindulnak a dolgok, és négy héten belül három főműsoridős mérkőzés következik.

 

Először a két New York-i csapat ellen játszik a csapat: hazai pályán a Giants annak ellenére meglesz csütörtök este, hogy csak három napja lesz felkészülnie a Patriotsnak úgy, hogy előtte Washingtonból is haza kell még utazni. A Jets ellen viszont már nem sikerül másodjára is győzni a szezonban, Adam Gase megint megvicceli Tom Bradyéket (6-1). A Browns sem lesz akadály, viszont kisebb meglepetésre nem sikerül legyőzni a Ravenst Baltimore-ban vasárnap este, így 7-2-vel mehet pihenni a csapat.

 

A bye week után brutális lesz a csapat sorsolása, négy tavalyi PO-résztvevővel kell megküzdenie. Először utazik Phillybe (visszavághat a két éve elveszített Super Bowlért, ráadásul Michael Bennett is volt csapata ellen fog pályára lépni), majd fogadja a Cowboyst, ezután ismét repülőre kell ülni a Texans elleni rangadóra, végül pedig otthon játssza le a tavalyi AFC-döntő visszavágóját a Chiefsszel. A négy csapat tavaly 42 győzelmet szerzett, nem lepne meg, ha kettőt is elveszítene a Patriots (az Eagles és a Chiefs elleni meccset). Érdekesség, hogy ezek közül egyedül a Texans elleni meccs lesz főműsoridős, és ezen kívül nem is lesz több kiemelt találkozója a Patriotsnak.

 

A hajrára 9-4-es mérleggel fordul majd a csapat, a hátralévő három meccs pedig gyerekjátéknak tűnik. Sem a Bengals, sem a Bills, sem pedig a Dolphins nem okozhat gondot az első kiemelésért küzdő Patriotsnak, így magabiztos 12-4-es mérleggel zárja az alapszakaszt (bár a Chiefs elleni vereség miatt nem biztos, hogy meglesz az első kiemelés).

 

New York Jets

 

Nem én vagyok az, aki a legtöbbet kinézi a Jetsből, vagy épp Adam Gase-ből, ettől függetlenül a második (tavalyi mérlegek alapján negyedik) legkönnyebb sorsolásból profitálhat a csapat. Főleg, hogy a csoporton belül összejöhet egy 4-2-es mérleg (Dolphins oda-vissza, Bills és Patriots egyszer-egyszer), ami már egy jó kiindulópont egy PO-közeli szezonhoz.

 

A Jets hazai pályán kezdi meg a szezont a Bills ellen, amire legelőször 1960-ban, legutóbb pedig 2012-ben volt példa. Ezt a győzelmet meg is adtam a csapatnak, ami nem ördögtől való gondolat, a legutóbbi 10 évben hétszer kezdett otthon a Jets, és ebből ötször győzni is tudott. A második héten ismét hazai pályán játszik a csapat, amire korábban csak háromszor volt példa a franchise történetében, legutóbb 2011-ben – akkor Rex Ryanék 2-0-val kezdtek, de csak 8-8-ig jutottak az alapszakaszban. Most nem fog 2-0-val kezdeni a Jets, a Brownsnak megelőlegezem a hype-ot és a hétfő esti győzelmet.

 

A csapat sorsolásának brutális része ezután jön. A harmadik és hetedik hét között a Jets kétszer játszik a Patriotsszal, idegenben az Eaglesszel és hazai pályán a Cowboysszal. Ráadásul a bye week is rosszkor, már a negyedik héten jön, így egyedül a hazai Patriots elleni hétfő esti rangadót sikerül bravúrral behúzni, de 2-4-es állás még nem is olyan rossz a szezon hátralévő részét figyelembe véve.

 

A Jetsnek komoly ellenfele, és ennek megfelelően primetime mérkőzése nem lesz egészen a 14. hétig, ráadásul ez idő alatt egyszer sem játszik kétszer egymás után idegenben. A felzárkózás a Jaguars ellen kezdődik, de szerintem a Dolphins (oda-vissza), a Giants, a Redskins, a Raiders és a Bengals is meglehet. Ha nem is sikerült hozni egy hétmeccses győzelmi sorozatot, de öt-hat W simán benne lehet a pakliban (8-5). Ráadásul kellenek is a győzelmek, a szezon végi ugyanis meglehetősen húzós lesz.

 

A 15. fordulóban rövid hete lesz a csapatnak, csütörtökön lejátssza a harmadik főműsoridős meccsét a Ravens vendégeként. CJ Mosley hazatérése nem lesz örömteli, a Jets kikap Baltimore-ban, majd a következő fordulóban elveszíti a másik revans-meccsét is. Le’Veon Bellel az élen csúnyán megég Pittsburghben a csapat, ez pedig az utolsó fordulóra is rányomja a bélyegét, ahol a tét nélkül futballozó Bills hazai pályán tönkreteszi a PO-reményeket. A 8-8-as mérleg kifejezetten reálisnak tűnik, Vegas 7,5 győzelmet jósolt a csapatnak.

 

Összegzés

 

A Patriots dominanciája jó eséllyel nem idén fog megszakadni, a Dolphins pedig kibérelte magának az utolsó helyet. A Bills és a Jets között viszont nagy csata lesz a csoport második helyéért, de a keret erőssége és az irányító személye miatt én inkább a Jetsben látom a potenciált egy meglepetésre. Főleg, ha sikerül egy-két nagyobb skalpot behúzni, vagy a szezon közepén hozni egy hét meccses sorozatot, a pozitív szezon, de akár a 6. wild card-hely sem lepne meg.

 

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!