Connect with us

Minden ami NFL

Kinek mennyire kemény? – AFC North

Tavaly kicsit visszaesett és 5 év után nem jutott rájátszásba a Steelers, Lamar Jacksonnal robbantott a Ravens, az év második felében – Hue Jackson kirúgása után – pedig Baker Mayfield volt a liga egyik legjobb irányítója, tette mindezt újoncként. Idén a Browns a leghájpoltabb csapat, a Bengals új edzővel vág neki a szezonnak, mindenki kíváncsi tud-e Lamar fejlődni passzjátékban, és hogy mire megy a Steelers AB nélkül.

[quote]2019-ben az AFC North az AFC EAST és az NFC West csapataival méri össze tudását. [/quote]

Baltimore Ravens

  • A Ravensé a 12. legkönnyebb sorsolás a vegasi oddsok alapján.
  • A fogadóirodák 8,5 győzelemre lőtték be a gárdát.
  • Három top5-ös ellenféllel játszanak (Pats, Rams, Chiefs).
  • Négy bottom5 ellenfél jön szembe (Dolphins, Bengals 2x, Cardinals), ebből rögtön kettő az elején.
  • 5 tavalyi rájátszás-résztvevővel csapnak össze és 6 olyan gárdával, amelyik 10+ vereséget szenvedett el 2018-ban.

 

  • Különleges dolog, hogy végig felváltva játszanak hazai-, majd vendég pályán, mindössze a 4. csapat ilyen sorsolással a Ravens, mióta 16 meccses az alapszakasz (1978).
  • Háromszor játszanak főműsoridőben, abból végre lesz hazai is, a Super Bowl győzelem utáni szezon óta nem volt ilyen.
  • 2006 óta először nem lesz Steelers-Ravens primetime-ban.
  • Az első hat héten négy olyan ellenfél jön szembe, amelyik HC-t cserélt.
  • Utána viszont a 7. héttől öt fordulóból négyszer tavalyi PO-csapat ellen kell pályára lépni.
  • Ellenfelek futás elleni védelme alapján nagyon könnyű a sorsolás (2. legkönnyebb).

Az első héten Miamiba utazik a Ravens, ahol minden bizonnyal borzasztóan meleg lesz – jöhetett volna jobbkor is ez a kirándulás. Ez lesz Lamar Jackson első szezonnyitója kezdő irányítóként, ráadásul gimnáziumától 1 órányi autóútra lesz csak a mérkőzés. A túloldalon ez lesz Brian Flores első meccse főedzőként. Jók az előjelek, az utóbbi hat egymás elleniből ötöt nyert a Ravens.

Terrell Suggs ott lesz a Ravens hazai szezonnyitóján, azonban már nem lilában. Kiszámíthatatlan egyelőre a Kingsbury – Kyler Murray duó, de a Ravens 2015 óta nem bukott hazai szezonnyitót, és az utóbbi 5 Cardinals elleni meccsből négyet is behúzott. Könnyűnek számít a szezonkezdet, ugyanis a két ellenfél összesen 10 meccset nyert tavaly és mindkettőnél új HC van.

A 3. héten a Chiefs nagy falat idegenben, de tavaly közel voltak a hollók a sikerhez. A 4. héten jöhet a divízió legtehetségesebb csapata – Harbaugh szerint -, majd utána még két csoportmeccs, előbb a Steelers, majd a Bengals ellen. Eddig az összes meccsüket egyébként magyar idő szerint a 19 órás sávban játsszák majd.

Ha a Chiefs-Browns-Steelers trió nem lett volna elég nehéz egymás után, akkor jön a szezon nehéz része – öt meccsből négy tavalyi playoff-csapat ellen. A Seahawks elleni csörte Earl Thomas miatt lesz kifejezetten érdekes, de nem könnyíti meg a hollók dolgát a nagy utazás és a hírhedten hangos CenturyLink Field sem.

Ezután jön a bye week, ami kelleni is fog a Patriots elleni derbi előtt. Bradyék most látogatnak először Baltimore-ba 2012 óta, így végre hazai terepen mérkőzhetnek meg a címvédővel. A 10. héten aztán Cincinnatibe utaznak, ami azért nehéz, mert az utóbbi hét évből csak egyszer sikerült itt nyernie a Ravensnek.

A Texans nem lesz könnyű falat, ahogy a Rams sem – Eric Weddle miatt különösen érdekes lesz a meccs -, ráadásul sokat is kell utazni Los Angelesbe a hétfő esti rangadóra. Utána rövid hét, ráadásul keddi hazaúttal, ami nem túl szerencsés, azonban könnyebbség, hogy a 49ersnek is utaznia kell a nyugati partról.

Jöhet még két ismerős arc, előbb John Brown a Billsben, majd CJ Mosley a Jetsben, utóbbi ráadásul csütörtök esti rangadón. Ez a 49ers-Bills-Jets trió a tavalyi mérlegek alapján jó kis szezonvégi sorsolásnak tűnik – aztán meglátjuk, ki milyen erős lesz idén -, illetve felkészülésnek az utolsó két, mindent eldöntő hétre.

A 16-17. héten ugyanis a Browns-Steelers duó jön szembe, és ha a várakozásoknak megfelelően szoros lesz a csoport, akkor óriási dráma jöhet itt december végén.

Összességében

Rendben van a Ravens sorsolása, vannak könnyebb-nehezebb periódusok, de nagy egyenlőtlenséget nem látunk azért, a kiegyensúlyozott haza-idegenbeli menetrend pedig külön érdekes. A sok gyenge futás elleni védelem igazán kedvező lehet Lamar Jacksonéknak majd, de persze a szezon közepe kemény lesz. A csoportban egy 3-3 vagy 4-2 kinéz a hollóknak, az AFC East és az NFC West ellen is kellene minimum 4, de inkább 5 győzelem a sikeres szerepléshez, viszont a Chiefs-Texans duó elég nagy falatnak tűnik. Így én 9-7-es mérleget jósolok a Ravensnek.

Tipp: 9-7

Cleveland Browns

  • A Brownsé a 4. legkönnyebb sorsolás a vegasi oddsok alapján.
  • A fogadóirodák 9,5 győzelemre lőtték be a gárdát.
  • Mindössze két top5-ös ellenféllel játszanak, bár ők épp a két SB-résztvevő (Pats, Rams).
  • Ellenben négyszer játszanak bottom5 csapattal (Bengals 2x, Dolphins, Cardinals)

 

  • A futás elleni védelemnek fel kell kötnie a gatyát, ugyanis az övék az 5. legnehezebb sorsolás ilyen tekintetben (tavalyi futóhatékonyságot figyelembe véve).
  • Az első öt fordulóban háromszor is főműsoridőben játszanak, így nagy lesz a hype a szezon elején.
  • Az első hét meccsből négy tavalyi PO-csapat ellen lesz, ráadásul kettő Super Bowl résztvevőkkel.
  • Az utolsó hét fordulóból öt csoportellenfél ellen lesz.
  • A december kegyes lesz egy playoff runhoz, ugyanis három ellenfél tavaly összesen nyert 19 meccset, kettő pedig csoportrivális.

Mayfieldék a Titans ellen kezdik meg a szezont hazai pályán, így egyből bemutatkozhat Odell Beckham új közönsége előtt. Nem kell azonban sokat várni a sztárelkapónak, hogy ismert terepen focizhasson, hiszen a második héten visszatér a MetLife Stadiumba New Yorkba. Hétfő esti rangadó lesz ez egyébként, nem is akármilyen, ugyanis az NFL 100 széria része lesz a mérkőzés, ugyanis épp ez a két csapat vívta a valaha volt első MNF-et. Ezen kívül érdekes lesz Gregg Williams szerepe a Jetsnél, aki volt csapata ellen bizonyíthat, illetve emlékezhetünk arra is, hogy Baker Mayfield épp a Jets ellen mutatkozott be először az NFL-ben, győzelemre vezetve a csapatát.

A rövid hét után sokkal nehezebb ellenfél nem jöhetne, hiszen a Super Bowl résztvevő Rams látogat Clevelandbe, azonban ennek a meccsnek is megvannak az előnyei. A Rams egyrészt nagyot utazik Ohióba, másrészt a Saints elleni rangadóról érkezik, ami sokat befolyásolhat a lelki állapotukon – ismerve a januári történteket. Érdekesség egyébként, hogy a Browns 2008 óta nem játszott vasárnap esti rangadót, most ez a széria is megszakad.

Ezután jöhet az első csoportrangadó a Ravens ellen, majd egy hétfő esti rangadó a 49ers ellen, mindkettő idegenben ráadásul, Frisco pedig nincs közel. Onnan kedd reggel hazarepüni nem a legjobb dolog a következő mérkőzésre való felkészülést figyelembe véve, ráadásul a Seahawks érkezik vendégségbe. Itt is van pozitívum, hiszen nyugati parti csapatként Wilsonéknak is utazniuk kell, ráadásul korai meccset is játszanak, “hazai” idő szerint reggel 10-kor, így nem lesznek feltétlen teljesítőképességük csúcsán.

A hetedik héten jön a bye week, a felkészülés pedig kelleni is fog a Patriots elleni idegenbeli csörte előtt. A Pats borzasztóan jó hazai pályán, de itt is van előny a Browns számára, ugyanis Bradyék MNF-ről jönnek, így a pihenés-különbség extrán kijöhet majd. Ettől még persze borzasztóan nehét lesz nyerni Foxboroughban.

A 9-10. héten jöhet egy kis “pihi”, a Broncos és a Bills is verhetőnek tűnik azért. Aztán megkezdődik a szezon hajrája, sok csoportrangadóval. Rövid héten hazai pályán fogadják Big Benéket, akik a Rams elleni nehéz meccsről jönnek. Sokat nem kell várni a visszavágóra, ugyanis a Dolphins elleni meccs után utazhatnak is Beckhamék Pittsburghbe.

A december elég kegyes egy jó playoff-runhoz, ugyanis kétszer mérkőznek meg a Bengalsszal, Daltonék ellen pedig tavaly két győzelem volt a mérkeg 61-38-as pontaránnyal, így mindenképp verhetőek most is. A Cardinals és a Ravens van még terítéken a szezon végén.

Összességében

Érdekes sorsolás ez a Brownsnak, mert minden nehéz meccsükön, vagy nehéz helyzetben van segítség, az ellenfélnél is vannak hátráltató tényezők. Csoporton belül egy 4-2 kinéz, több náluk gyengébb csapattal is találkoznak (Titans, Dolphins, Cardinals, Jets, 49ers, Broncos, Bills), és még ha be is csúszik egy bukta, akkor is megvan a 10 győzelem. És akkor még nem okoztak meglepetést a Pats-Seahawks-Rams triónak. Szóval én ezt egy 11 győzelmes szezonra lövöm be Mayfieldék számára, a fiatal irányító pedig MVP-közeli évet fog letudni.

Tipp: 11-5

Pittsburgh Steelers

  • A Steelersé a 13. legkönnyebb sorsolás idén a vegasi oddsok alapján.
  • A fogadóirodák 9,5 győzelemre lőtték be a csapatot.
  • Három top5-ös ellenféllel kell szembenézniük (Pats, Rams, Chargers).
  • És emellé négyszer játszanak bottom5 ellenféllel (Dolphins, Bengals 2x, Cardinals)

 

  • Az év második felében sok jó passzvédelem ellen játszanak, összeségében a második legnehezebb a csapat sorsolása ebből a szempontból.
  • 5 primetime meccset kaptak, de 12 év után először nem lesz Steelers-Ravens összecsapás főműsoridőben.
  • Lesz egy 32 napos periódus, amikor nem kell kimozdulniuk otthonról.

Az 1. héten a Patriotshoz utaznak felavatni az új Super Bowl bannert. Zsinórban ötödjére kezd idegenben a csapat, ráadásul ez öt éven belül a harmadik főműsoridős idegenbeli nyitómeccse a Steelersnek. A két legsikeresebb franchise találkozóján nem a vasasnak áll a zászló, ugyanis a Steelers még sosem nyert Foxborough-ban, ha Brady volt az ellenfél (0-5).

A 2. héten jönnek Wilsonék, akiknek a szezon elején idegenben nem annyira szokott menni a játék. A 3. héten fordul a kocka és Big Benék mennek Friscóba, a nyugati part pedig nem épp Roethlisberget terepe, ráadásul ez lesz a 9ers hazai nyitánya a szezonban.

A 4. körben primetime meccs a Bengals ellen, ez pedig nyilván nem Daltonéknak kedvez, ráadásul a Bengals 2015 óta nem nyert a Steelers ellen. Jön két nehéz meccs, ezt tetézi a Ravens ellen a rövidebb pihenő, a Chargers ellen pedig a nagy utazás és a nyugati part – de legalább nem kell korán játszani, főműsoridős lesz a mérkőzés. Mindkét mérkőzés fontos lehet még a végelszámolásnál.

Innentől jön egy kellemes szakasz, már ami az utazást illeti, ugyanis 32 napig nem kell kimozdulni az otthon melegéből. Előbb jön a bye week, majd sorrendben a Dolphins, a Colts és a Rams látogat a Heinz Fieldre. A delfinek ellen kicsit érthetetlen hétfő esti rangadó után rövid hét áll majd csak rendelkezésre felkészülni Luckékból (ha nem hozták ezt előre a bye alá). A Rams ellen kedvező a novemberi időpont, Goffot talán megzavarhatja az északi hideg.

Ezután pedig mennek a Brownshoz, a csütörtöki találkozó pedig általában nem kedvez a vendégeknek. A 10 napnyi pihenő után a Bengals ellen simán nyerni kellene, hogy aztán visszavághassanak a Brownsnak egyből utána. A Cleveland nem nyert már 2003 óta Pittsburghben – ez egy évvel azelőtt volt, hogy Big Bent draftolták volna.

A Cardinals elleni csörte után a 15. héten jön az Edmunds Bowl, Terrell látja vendégül Tremaine-t. A 16. fordulóban pedig utaznak Le’Veon Bell új otthonába, minden bizonnyal be van már jó előre karikázva a december 22-i dátum. A szezont még egy idegenbeli meccsel zárják le Baltimore-ban. Érdekesség, hogy 2015 óta nem fejezte be az idényt két vendég meccsel a Steelers.

Összességében

Vegyes képet mutat a menetrend, vannak kedvező és kedvezőtlen feltételek, nagyjából szerintem kiegyenlítik egymást. A december nem néz ki rosszul egy playoff pushra, a Cardinals-Bills-Jets trió verhetőnek tűnik jelenleg. A csoportban egy 4-2-t jósolok, az NFC West ellen 2-2-t, az AFC East ellen 3-1-et, a Colts-Chargers duó ellen viszont 0-2-t, így nálam 9-7 jött ki végül.

Tipp: 9-7

Cincinnati Bengals

  • A Bengalsé a 14. legkönnyebb sorsolás a ligában.
  • Vegas 6,5 győzelemre lőtte be Daltonékat.
  • Mindössze két top5-ös ellenféllel játszanak, bár ők épp a két SB-résztvevő (Pats, Rams).
  • Három bottom5 ellenfél jön majd szembe (Cardinals, Dolphins, Raiders).

 

  • Fel van adva a lecke Zac Taylornak, ugyanis a Bengalsé a legnehezebb sorsolás az ellenfelek passzvédekezését tekintve. Nyolc darab top10-es pass defense ellen kell idén pályára lépniük.
  • A Bengals utazza a 10. legtöbbet a ligában, több mint 20 ezer mérföldet, ebben ugye benne van a londoni kiruccanás.
  • Nem kaptak egyetlen csütörtök esti meccset sem (csak egy ilyen csapat van rajtuk kívül), ami pihenés szempontból kiváló.
  • Egy olyan csapattal sem találkoznak, amelyiknek pihenőhete volt közvetlenül előtte.

Nem kezdődik egyszerűen a szezon, ugyanis a Bengals a CenturyLink Fieldre látogat, ahol mindig nehéz nyerni, különösen szezonnyitón. A Seahawks ugyanis az utóbbi 10 hazai nyitómeccsét megnyerte, méghozzá 238-74 arányban. Egy héttel később jön a Bengals hazai nyitómeccse, az ellenfél pedig ugyancsak az NFC Westből jön – a 49ersnek kell átszelnie Amerikát, az utazás és a korai kezdés miatt előnyben lehet a Bengals – még ha játékerőben nem is feltétlen.

A szeptember elég rossznak mondható sorsolás szempontból, hiszen még két idegenbeli meccs jön – tehát az első négyből három -, de legalább a nagy buffalói hideget megússzák így szeptemberben. A 4. héten jöhet a Steelers elleni csoportmeccs, ami nem kecsegtet jó előjelekkel, ugyanis 2015 óta nem sikerült megverni a vasast, ráadásul primetime meccs is lesz, ami nem éppen Andy Dalton terepe. Vajon sikerül levetkőzni ezt Zac Taylorral?

A rövid pihenőt jól kompenzálja a sorsolás, ugyanis az 1/1-es Carindals lesz az ellenfél hazai pályán – utoljára ezen a pályán Jerome Simpson szaltós touchdownját szállította ez az összecsapás (2011). A 6-7. héten kemény fába vágja fejszéjét az offense, a Ravens, majd a Jaguars bivaly védelme jön szembe – Taylornak és Daltonnak itt is fel kell kötnie a gatyáját.

Ezt követi a londoni túra, ami az új főedző Zac Taylornak különösen fontos lehet, hiszen volt csapata ellen mérkőzik meg – túl nagy azonban a tehetségbeli fölény, a Rams pedig már tavaly is megtapasztalta a londoni túra viszontagságait, így talán jobban tud alkalmazkodni. Az viszont megnehezíti Goffék dolgát, hogy előtte Atlantában játszanak, így onnan egyenesen repülnek Angliába, tehát sokat lesznek már távol otthonuktól.

Aztán jöhet a pihenőhét, ahol fel kéne készülni Lamar Jacksonból és a Ravensből, szerencséjükre nem sokat kell visszalapozni a meccsfelvételekben. A 11. héten a Raiders és Vontaze Burfict lesz az ellenfél, ez is pikánsnak ígérkezik.

A december elég felemás, a Jets és a Dolphins nem a legerősebb ellenfelek – van olyan csapat jelenleg, amelyik szurkolója nem  W-t jósol a Dolphins ellen? -, azonban a Pats és a két Browns elleni találkozó nagyon nehéz falat lesz.

Összességében

Nem néz ki olyan rosszul a sorsolás összetétele, viszont nem túl veretes ez a Bengals sem. A csoportban egyik meccsen sem lesznek esélyesek, de hátha becsúszik 1-1 meglepetés győzelem, ezen felül a Raiders, a Dolphins, a Jets, a Bills, a 49ers és a Cardinals tűnik foghatóbb ellenfélnek. Persze mindet nem fogják behúzni, én személy szerint 4-6 győzelmet látok a Bengalsban idén.

Tipp: 5-11

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!