Connect with us

Minden ami NFL

Kinek mennyire kemény? – AFC West

A liga talán legbrutálisabb csoportjával zárjuk a Kinek mennyire kemény? sorozatot, ami ennek megfelelően brutális sorsolást is kapott, köszönhetően az AFC Southnak és NFC Northnak. Tavaly két csapat – a Chiefs és a Chargers – is 12-4-es mérleggel fejezte be a szezont, de idén a Raiders is odaérhet, és a Joe Flacco vezette Broncos is okozhat meglepetést. Izgalomból nem lesz hiány.

 

Denver Broncos

 

A Broncos tavaly 6-10-es mérleggel fejezte be az alapszakaszt, pedig 6-6-os mérleggel még a PO-ra is lett volna esélye (az egyik legkönnyebb sorsolása volt a szezon hajrájára). A kudarc végül Vance Joseph állásába került, most pedig a védőguru Vic Fangio és az idén megszerzett Joe Flacco feladata, hogy ismét a helyes útra terelje a csapatot.

 

[quote color=”#002244″ bgcolor=”#fb4f14″]

  • A sorsolás erőssége a tavalyi mérleg alapján: 2. legnehezebb
  • A sorsolás erőssége Vegas szerint: 2. legnehezebb 
  • Bye Week: 10. héten
  • Top 10-es ellenfelek: 8
  • Bottom 10-es ellenfelek: 4
  • Főműsoridős meccsek száma: 2
  • Legnehezebb sorozat: Week 2-9
  • Legkönnyebb sorozat: Week 16-17
  • Utazás: 19. legtöbb (22,9 ezer km)
  • Várható győzelmek száma Vegas szerint: 7

[/quote]

 

Mind a tavalyi mérlegek alapján, mind pedig Vegas szerint a Broncosé a második legnehezebb sorsolás a ligában, amin az sem segít, hogy nem kell olyan sokat utaznia. Mindössze négy olyan meccse lesz a csapatnak, ahol gyengének tűnő csapattal játszik, viszont nyolcszor is játszanak top 10-es franchise-zal, nem beszélve a Vikings és a Texans elleni meccseket, ahol szintén nem a Broncos lenne a favorit jelen állás szerint.

 

A Denver rögtön egy főműsoridős mérkőzéssel kezd, a Raides vendégeként lép pályára hétfő este. Legutóbb hasonlóra 2008-ban volt példa, akkor a Broncos 41-14-re győzött. Ha nem is lesz ilyen nagy arányú, de összejön a győzelem, és kell is a jó kezdés, mert a 16. hétig csak négy olyan ellenfele lesz a csapatnak, ami nem top 10-es vagy nem jutott tavaly rájátszásba.

 

A második héten a Bears érkezik, Vic Fangio korábbi csapata ellen bizonyíthat. Szerintem még Chicagóban sincsenek sokan, akik jobban ismernék a Bears erős- és gyenge pontjait Fangiónál, ez pedig egy Broncos-győzelemben fog manifesztálódni – a vadlovak egyébként rendkívül jó első két fordulós hazai mérleggel rendelkeznek az utóbbi években. A lendület pedig kitart a Packers ellen is, és a csapat védelme pont úgy megfogja majd Aaron Rodgersékat, mint tette 2015-ben.

 

A következő héten a Jaguars érkezik Denverbe, Nick Folesnak pedig nagyon nem fog menni az Eagles-szintű kisegítőszemélyzet nélkül, így ismét győz a Broncos. A nagy menetelés viszont ezután véget ér, a Chargers idegenben legyőzi Flaccóékat – 2008-hoz hasonlóan tehát egy csoportellenfél vet véget a győzelmi sorozatnak, és öt hét után 4-1-gyel fog állni a csapat.

 

A Broncos ezután javít a Titans ellen hazai pályán, de a bye weekig több öröme nem lesz a csapatnak. A 7. héten Denverben kapnak ki a Chiefstől csütörtök este, vagyis a Broncos utolsó főműsoridős mérkőzésén, majd a Colts elleni idegenbeli és a Browns elleni hazai találkozót is elveszítik. A Brownstól egyébként tavaly is kikapott a Broncos 16-17-re, ami az utolsó szög volt a szezon koporsóján (a meccs után 6-8-as lett a csapat mérlege).

 

A bye week ugyan jókor jön, de mivel a következő két mérkőzését idegenben játssza a csapat, így nem túl nagy előny. A Vikings viszonylag simán nyer, ami annyira megrendíti a csapatot, hogy meglepetésre a Billstől is sikerül kikapni (5-6). December elsején a Chargers elleni hazai találkozót viszont megnyeri a Broncos, ráadásul a Texans bravúros legyőzésével sikerül még életben tartani a reményeket. A Chiefs ugyan nem lesz meg a következő körben, de 7-7-es mérleggel várhatja a szezon hajráját a csapat, ami kivételesen könnyűnek tűnik.

 

A Broncos hazai pályán fogadja előbb a Lionst (a mérkőzés időpontja egyelőre nincs eldöntve), majd a Raiderst, és bár papíron mindkettő ellen esélyes, egyszer sem sikerül győzni. 9-7 helyett így 7-9-cel végez a csapat, ami a vegasi oddsok alapján reálisnak tűnik.

 

Kansas City Chiefs

 

A Chiefs mindenkit meglepett a tavalyi 12-4-es szezonjával és Patrick Mahomes MVP-címével (ha pazar szezont is vártak tőlük, akkor is garantáltan nem ennyire). Idén is 10-11 győzelemre lőtték be a csapatot sok helyen, ami Kareem Hunt kivágása és Tyreek Hill potenciális eltiltása ellenére is reális elvárás, bár a sorsolás messze nem lesz egyszerű.

 

[quote color=”#ffb81c” bgcolor=”#e31837″]

  • A sorsolás erőssége a tavalyi mérleg alapján: 5. legnehezebb
  • A sorsolás erőssége Vegas szerint: 8. legnehezebb
  • Bye Week: 12. héten
  • Top 10-es ellenfelek: 6
  • Bottom 10-es ellenfelek: 5
  • Főműsoridős meccsek száma: 5
  • Legnehezebb sorozat: Week 14-17
  • Legkönnyebb sorozat: Week 1-4
  • Utazás: 17. legtöbb (22,8 ezer km)
  • Várható győzelmek száma Vegas szerint: 10

[/quote]

 

A 2019-es lesz a Chiefs 60. szezonja, ennek örömére öt főműsoridős mérkőzést is kapott, amiből kettő hazai lesz. Ezt, illetve a kényelmes bye weeket leszámítva nem túl szerencsés a csapat sorsolása, az első négy héten háromszor is idegenben lépnek pályára Mahomesék.

 

A Jaguarsszal kezd a csapat, ami nem lehet túl nagy kihívás, majd a Raiders lesz a következő ellenfél. A Chiefs 10-2-es mérleget tud felmutatni Andy Reid irányításával a Raiders ellen, az elmúlt három meccsét megnyerte, most sem lesz ez másképp.

 

A harmadik héten lép először pályára az Arrowhead Stadionban a csapat a Ravens ellen, majd 2011 után újra Detroitba utazik. A két mérkőzésből szerintem az egyiket elveszíti a csapat. A kis döccenő nem veti vissza a csapatot, a Coltsot a tavalyi Divisional Roundhoz hasonlóan most is könnyedén legyőzik, ráadásul vasárnap esti rangadón, és a Texansban sem látom a potenciált, hogy az Arrowheadben győzzön (6-1).

 

A következő heti TNF-en a Broncos is meglesz, majd 10 nappal később vasárnap esti rangadón fogadja a Packerst a csapat. Az első Super Bowl újrajátszást ezúttal a Chiefs nyeri, majd egy hét múlva ismét győz a negyedik Super Bowl “visszavágóján” a Vikings ellen. A Titansnek ugyanakkor nem sikerül visszavágni a két évvel ezelőtti PO-vereségért, Marcus Mariotáék óriási meglepetésre győzni tudnak Tennessee-ben. A buktát egy mexikói vereség követ a Chargers vendégeként (már ha a Chargersnél bármilyen kontextusban lehet hazai pályáról beszélni), így 8-3-as mérleggel megy pihenni a Chiefs.

 

A bye week jókor jött: Andy Reid 17-3-as mérleget tud felmutatni a bye után, a Raidersnek esélye sem lesz. Az Oakland elleni hazai találkozó ráadásul kvázi 1,5 hét szünetnek is felfogható, ami meg is látszik majd a Patriots elleni rangadón a következő héten – sikerül revansot venni a tavalyi AFC döntőért. Ezek után a Broncos sem lesz ellenfél, de a Bears elleni SNF meccsen Matt Nagy legyőzi korábbi mesterét egy chicagói pontháborúban, az utolsó héten pedig a Chargersnek is sikerül nyernie az Arrowheadben (vagyis oda-vissza győz), így 11-5-tel fejezi be az alapszakaszt a csapat.

 

Los Angeles Chargers

 

A Chargersnek nem volt szerencséje tavaly, az AFC második legjobb alapszakaszát hozó csapataként csak az 5. kiemelt lett. Sokkal könnyebb dolga idén sem lesz, hisz többet kell utaznia, mintha megkerülné a Földet, viszont cserébe legalább Riverséknek van a legkönnyebb sorsolása a csoportban.

 

[quote color=”#ffc20e” bgcolor=”#0080c6″]

  • A sorsolás erőssége a tavalyi mérleg alapján: 16. legnehezebb
  • A sorsolás erőssége Vegas szerint: 8. legkönnyebb 
  • Bye Week: 12. héten
  • Top 10-es ellenfelek: 5
  • Bottom 10-es ellenfelek: 6
  • Főműsoridős meccsek száma: 3
  • Legnehezebb sorozat: Week 8-11
  • Legkönnyebb sorozat: Week 2-5
  • Utazás: 3. legtöbb (45,4 ezer km)
  • Várható győzelmek száma Vegas szerint: 10

[/quote]

 

Jól látszik, hogy mennyire nem reális a tavalyi mérleg alapján ítélni, Vegas szerint kifejezetten könnyű menetrendje lesz a csapatnak. Azonban hiába a jó tavalyi szezon, mindössze három főműsoridős meccset kapott a Chargers, eggyel többet, mint a Broncos.

 

A csapat a Colts ellen kezdi meg az idényt hazai pályán. Tavaly mindkét csapat bejutott a rájátszásba és a Wild Card körben nyerni is tudott, jelenleg mindkét gárdát top 6-osnak tartják, így a forduló egyik legérdekesebb meccsét nyeri meg a Chargers. Ezután jön a sorsolás legkönnyebb szakasza három gyengébbnek gondolt csapattal és Texansszal.

 

A 2. héten Detroitba utaznak, 2011 óta először: akkor a Lions 38-10-re nyert és kisebb meglepetésre a történelem ismétli önmagát. A Texans ellen hazai pályán javítanak Riversék, majd a két kötelezőt is hozzák a tankoló Dolphins és a Broncos ellen.

 

A hatodik héten lesz az első kiemelt meccse a Chargersnek, a Steelers látogat Los Angelesbe vasárnap este, és hagyja el vesztesen a pályát, majd a Titanst sikerül idegenben legyőzni – a tavalyi évvel ellentétben nem Londonban, hanem csak Tennessee-ben. Riversék tehát 6-1-gyel kezdenek, amire szükségük is van, mert a 8. és 11. hét között három top csapattal játszanak.

 

Először Chicagóba utaznak, a Bears védelem és az ex-Chief Matt Nagy pedig azonnal ront a csapat remek mérlegén (a Chiefsnek nem is lesz több öröme a Chargers ellen). A Packers ellen sem jön ki a lépés, a nem túl fényes 1-10-es örökmérleg 1-11-re módosul. Így pont jókor jön a Raiders elleni idegenbeli meccs, amit ráadásul csütörtökön játszik a két csapat: egy izzadós győzelem után ugyanis 10 napja lesz a Chargersnek a Chiefs elleni mexikói csoportrangadóra. Az extra idő megteszi a hatását, a Chargers legyőzi legnagyobb riválisát és 8-3-as mérleggel megy pihenni a 12. héten, ami 1990 óta a legkésőbbi pihenőnapja a csapatnak.

 

A pihenőhét nem sikerül jól, a Broncos a tavalyi szezon után ismét legyőzi a Chargerst, bár ezúttal Denverben. A Nick Foles vezette Jaguars viszont nem lesz ellenfél még idegenben sem, a következő két héten pedig két hazai győzelem születik: a Vikings ellen egy vasárnap esti rangadón, a Raiders ellen pedig karácsony előtt. Az utolsó fordulót a Chiefs és a Chargers is 11-4-gyel kezdi, így a két csapat rangadója dönti el a csoportgyőzelem sorsát. Tavaly a Chiefs jött ki jobban az egymás elleni párharcból, most a Chargers behúzza a győzelmet és 2009 óta először megnyeri a csoportját. 12-4 a vége.

 

Oakland Raiders

 

Jon Gruden első éve nem volt valami fényes, de ez egy hosszú távú projekt, jó eséllyel sikerül a tavalyi 4-12-nél jobb szezont produkálni. Bár azt sem tartom elképzelhetetlennek, hogy ez lesz Derek Carr utolsó éve és egy gyengébb szezon után all int mondanak valamelyik top irányítóprospectre – erre a nehéz sorsolás miatt abszolút reális az esély, ráadásul a Raiders utazza messze a legtöbbet a csapatok közül.

 

[quote color=”#a5acaf” bgcolor=”#000000″]

  • A sorsolás erőssége a tavalyi mérleg alapján: 1. legnehezebb
  • A sorsolás erőssége Vegas szerint: 3. legnehezebb 
  • Bye Week: 10. héten
  • Top 10-es ellenfelek: 7
  • Bottom 10-es ellenfelek: 4
  • Főműsoridős meccsek száma: 2
  • Legnehezebb sorozat: Week 2-8
  • Legkönnyebb sorozat: Week 9-12
  • Utazás: 1. legtöbb (54,5 ezer km)
  • Várható győzelmek száma Vegas szerint: 6

[/quote]

 

Ahogy fentebb már kiderült, csoporton belül egy 1-5-ös mérleget várok, pont úgy, ahogy tavaly, ráadásul a szezon is épp olyan könnyen elúszhat, mint 2018-ban.

 

Idén lesz sorozatban másodszor, hogy hétfő esti meccsel kezdi a szezont a csapat, ezúttal a Broncosszal – hasonlóra legutóbb 2008-ban és 2009-ben volt példa. Tavaly a Rams volt az ellenfél, és ahhoz hasonlóan most is vereség lesz a meccs vége. Ezután brutális lesz a csapat sorsolása: a soron következő hét csapatból hat PO-ba jutott tavaly, ráadásul a harmadik és a nyolcadik hét között egyszer sem játszik otthon a Raiders.

 

 

A második héten a Chiefs ellen játszik a csapat, vagyis 2009 óta most először játszik csoportriválissal az első két héten. Ezután utazik Minnesotába és Indianapolisba, fogadja Londonban a Bearst, utána pedig Green Baybe és Houstonba vezet az út. Ezen az sem segít, hogy a két NFC Northos mérkőzés között lesz a csapat bye weekje. Egyik csapat ellen sem a Raiders lesz az esélyes, de egy meglepetésgyőzelmet megelőlegezek a csapatnak.

 

A legnehezebb sorozatot a legkönnyebb követi: zsinórban három hazai meccse lesz a Raidersnek a Lions, a Chargers és Bengals ellen, majd New Yorkba utazik a Jets vendégeként. A Lions ellen legutóbb 1996-ban nyert a Raiders, azóta négy detroiti siker született és most is a kékekre fogadok. A Chargers ellen sem jön össze a bravúr, de a Bengals ellen Vontaze Burfict bosszút áll új csapatával, és megszerzi a győzelmet. Ahogy az AFC East elemzésében is írtam, a Jets legyőzi a Raiderst a 12. héten (2-9).

 

Ezek után nyilván elúszott a szezon, de Grudennek mennie kell az eredmény után, szerintem nem fogja elengedni a szezont a jobb draftpozícióért (majd felcserél). A Chiefs ellen ugyan kikap december 1-jén, de az utolsó négy meccséből hármat is megnyer: a Titanst és a Jaguarst otthon, a Broncost pedig idegenben kapja el. Így egy 5-11-es mérleggel fejezi be a szezont, ami nem számít kifejezetten előrelépésnek, de ilyen sorsolás mellett szinte már bravúrnak tekinthető.

 

Összegzés

 

A csoport két legerősebb csapata egyértelműen a Chiefs és a Chargers, közöttük fog eldőlni az AFC West sorsa. A Broncos kis szerencsével akár odaérhet, de a Raiderstől idén nem várok még túl sokat, és ha esetleg QB-cserén gondolkodnának, akkor nem is olyan nagy baj idén szenvedni.

 

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!