Connect with us

Minden ami NFL

Kinek Mennyire Kemény? – NFC West

Tavaly két véglet uralkodott a csoporton. Egyfelől a Rams és a Seahawks is folytatta a szezonját januárban, másrészt viszont az 1/1-es és az 1/2-es csapat is az NFC nyugati négyeséből került ki. Utóbbiak nyilván javítanának tavalyi megítélésükön, megkeserítve ezzel riválisaik életét. Lássuk milyen úton vihetik ezt véghez!

[quote]2019-ben az NFC West az NFC South és az AFC North csapataival, valamint az NFC North és az NFC East 2018-ban megegyező helyezettjeivel méri össze tudását. A sorsolások erősségét Warren Sharp analitikustól vettük, aki nem a tavalyi mérleg, hanem a vegasi oddsok alapján rangsorolta az erősorrendet.[/quote]

Arizona Cardinals

(2018: 3-13)

Új év, új remények, ez a sivatagban határozottan igaz. Kliff Kingsbury és Kyler Murray személyében új edző-irányító párossal vágnak neki a pintyek 2019-nek, ami egy teljesen új szemléletet hozhat be az NFL-be. De vajon egy újabb Chip Kellyt láthatunk majd, vagy ezúttal tényleg teret hódíthat egy eddig csak egyetemi szinten agytrösztnek gondolt szakember?

  • A Cardinals sorsolása a 10. legkeményebb.
  • Kingsbury első hazai meccse épp a nyitófordulóban lesz a Lions ellen.
  • Mindössze egy kiemelt meccse lesz a csapatnak, a 49ers elleni csoportrangadó a 9. fordulóban.
  • A lehető legkésőbb, a 12. fordulóban vonul pihenőre a csapat.
  • Patrick Peterson az első hat meccsről eltiltás miatt hiányozni fog.

Az NFC-re egyre gyakrabban rakják rá szurkolók ezrei azt a jelzőt, hogy a legerősebb konferencia – bár csak kettőből kell választani. Márpedig 12 meccset lenyomni ebből a konferenciából bárkinek nehéz feladat, nemhogy egy 1/1-es csapatnak.

A draft óta kisebb Kyler Murray-láz van imádott ligánkban, ki a bukását, ki a felemelkedését kívánja, de ő az egyik fő beszédtéma most, akinek a bemutatkozására mindenki kíváncsi. Fortuna igyekezett a kedvében járni, és az első négy meccsből hármat is a University of Phoenix Stadiumban rendeznek, ráadásul nem is verhetetlen ellenfelekkel. A Lions elkapható, a Panthers Newton állapotának függvényében szintén verhető, és a Seahawks sem szeptemberben a legacélosabb. A nyolcadik fordulóig igazából csak a Falcons és a Ravens ellen várnék egyértelmű vereséget, szóval a jó kezdés akár meglehet a fiatal irányítónak.

Az első hullámvölgyre ez után látok reális esélyt. A Falcons elleni hazai találkozó után New Yorkba utaznak a Giants vendégeként, amivel megkezdődik az utazások sorozata. Négyszer is megteszik a kelet-nyugat túrát, egyszer ráadásul egy rövidhéten, valamint öt meccsükből négy is idegenben lesz. Jót fog tenni az a bye week, bár rettentő későn jön.

A rájátszást a decemberi forma határozza meg, nos, ha tényleg a közelébe lesznek Kingsburyék, alaposan fel kell kötniük a gatyamadzagot. Ugyan a pihenés után zsinórban három hazai meccsük lesz, ez sorrendben a Rams, a Steelers és a – nem gondoltam volna hogy ez veszélyt jelenthet más csapatra, de a – Browns ellen, majd a Seahawks és a Rams elleni idegenbeli csoportrangadóval zárul a sorsolásuk. Nem egy leányálom a rájátszáshoz közeledve, de teher alatt nő a pálma.

Ismerős arcok

  • Miután Kingsbury egy hónap után otthagyta USC-t a Cardinals kedvéért, a Rams elleni utolsó fordulós találkozón nem teszi zsebre, amit a közönségtől kap.
  • Néhány Cards játékos is “bosszút” állhat korábbi csapatain. Robert Alford és Brooks Reed a Falconsnak, Terrell Suggs és Maxx Williams a Ravensnek, Marcus Gilbert a Steelersnek, Justin Pugh a Giantsnek, JR Sweezy (és ne adj isten Brett Hundley) pedig a Seahawsnak bizonyíthatja be, hogy hiba volt lemondani róluk.
  • Az előző két HC-jával is megmérkőzik a Cardinals. A 10. héten Bruce Arians (és szinte a komplett 2015-ös arizonai stáb), míg a 15. körben Steve Wilks lesz az ellenfél stábjának a tagja. New Yorkban korábbi védőkoordinátoruk, James Bettcher készül túljárni az eszükön, míg a Browns ellen Freddie Kitchens, korábbi segédedző lesz az ellenfél.
  • A Ravens elleni összecsapás több szempontból is érdekes lehet. Két korábbi Heisman-győztes irányító nézhet farkasszemet, akik könnyen megdönthetik az egy meccsen legtöbb QB által futott yardok rekordját. Kyler Murray pedig kedvenc célpontja, Marquise Brown csapata ellen léphet pályára.

Tipp: 4-12


San Francisco 49ers

(2018: 4-12)

Meddig él vajon a bizalom Kyle Shanahan és John Lynch felé? Megérdemelne a csapat egy végig egészséges Garoppolót, hogy lássuk mennyi van ebben a projektben, de már az OTA-k kezdetén előjöttek az aranyásókat szezonok óta gyötrő sérülések.

  • A 17. legnehezebb sorsolás az övék.
  • Két MNF-et is játszik a csapat, az 5. héten a Browns, a 10. héten a Seahawks ellen, mindkettőt hazai pályán.
  • A lehető leghamarabb, már a 4. héten bye weekre mennek.
  • A Panthers és a Packers is bye weekről érkezve játszik majd ellenük.

A szezon végi bye weeknél már csak a szezon eleji bye week a rosszabb. Mire egy csapat felvehetné a ritmus, rögtön ki is pihenheti azt, ráadásul az első meccs a szusszanás után MNF, ami plusz egy nap pihenés, a szezon közepén ez azért nagyobb ajándék lenne. Pedig az első három meccs nem reménytelen Shanahanék számára a két idegenbeli csörte ellenére sem, de így alakult.

A folytatásban nem sikerült kifogni, hogy a Redskins ellen ne a fővárosban kelljen játszani, így át lehet szelni az országot, majd rögtön vissza. Szerencsére a későbbiekben ez nem fog megtörténni egy fordulón belül, de így is az egyik legtöbb utazással megtett mérföld a 49ers neve mellett lesz a 2019-es szezonban ezeknek hála. Hogy miért fontos ez? Nos, a csapat 2014. november 16-a óta nem nyert idegenben keleti parti időzónában játszó csapat ellen. A Bucs, a Bengals, a Redskins és a Ravens nagyon örül ennek a ténynek.

Az első 9 forduló még ennek tükrében sem vészes, ha sikerül egészségesen tartani a rostert, akkor simán versenyben lehetnek a csoportelsőségért is, de előbbiben kételkedek. Az igazi móka viszont ezután kezdődik! Három zsinórban lejátszott hazai meccs jól hangzik, ám sem a Seahawks, sem a Packers nem tartozik azon csapatok közé, akiket szívesen látnak vendégül az ellenfelek, de még mindig jobb, mint a késő novemberi Wisconsinba utazni. Az utolsó öt ellenfélből négy is bejutott a rájátszásba 2018-ban, így kellő megmérettetést jelenthetnek egy playoff runhoz.

[quote]A visszatérések éve

Emociókban gazdag lehet a szezon a board számára, hiszen John Lynch és Kyle Shanahan is visszatér korábbi sikerei helyszínére. Lynch rögtön az első fordulóban Tampába utazhat, míg Shanahan a Texanst leszámítva minden korábbi munkát adó csapata ellen megmutathatja tudását. A játékosok közül két friss igazolás, Kwon Alexander és Tevin Coleman is egykori csapatai ellen léphet pályára.[/quote]

Tipp: 6-10


Seattle Seahawks

(2018: 10-6)

Tavaly a Seahawks kerete alaposan átalakult, a sokak által jósolt behorpadás viszont elmaradt, nem is kicsit. 2019-ben ismét átalakult a keret, de már senki nem vár behorpadást. Vajon jól teszik?

  • A Seahawksé a 13. legkeményebb sorsolás.
  • Öt kiemelt időpontú meccset is játszanak 2019-ben (2 MNF, 2 SNF, TNF)
  • A Seahawks utazza a legtöbb mérföldet a szezonban, 27 476-ot.

Az első 8 forduló felét nagyjából a repülőn tölthetik, annyi utazás várhat a csapatra, leszámítva azt a könnyebbséget, hogy Glendale után “csak” Seattle-ig kell menni, igaz cserébe az rövid héten lesz. A szeptember sose a diadalmenetről híres a grunge hazájában, de a sors most kegyes volt hozzájuk. A nehezebbnek tűnő meccseket rendre a 12. ember előtt játszák majd le, egyedül a pittsburghi túra lehet fájó.

Amerika nagyon kíváncsi lehet a liga legjobban kereső irányítójára, ha öt meccset is kaptak prime time-ban, ráadásul nem is akármilyen ellenfelekkel szemben. Wilsonékat ez nem hatja meg, hiszen ők az egyik legjobban teljesítő csapat kiemelt időpontban játszott mérkőzéseken, és nem idén szeretnék megszakítani a hagyományaikat.

Pete Carrollék szempontjából a december a legfontosabb hónap, hiszen ilyenkor kezdi egy olyan aura átlengni a csapatot, ami legyőzhetetlenné teszi őket, és nem egyszer ez segíti elő a rájátszásba jutást. A Vikings-Rams-Panthers-Cardinals-49ers sor lehet most az áldozat, amiből egyedül Goffék ellen lehet keményebb dió idegenben, de az sem lehetetlen küldetés. Tavaly sokkal rosszabb előjelekkel lett meg a rájátszás, viszont most sokkal több a fiatal, akik vélhetően nagy szerepet kaphatnak már az első héttől kezdve. Kérdés mennyire sikerül felvenniük ezt a ritmust, amihez csapattársaik az évek során azért hozzászoktak már washingtoni csapatként.

Tipp: 12-4


Los Angeles Rams

(2018: 13-3)

A 2018-as bevásárlásnak egy meccs híján meglett az eredménye, pechükre pont a legfontosabb találkozón szenvedtek fájó vereséget. Ennek a garnitúrának az idei éve lehet az utolsó esélye gyűrűt szerezni Rams mezben, utána a salary cap miatt több játékostól is el kell köszönni.

  • A Rams sorsolása a 7. legkönnyebb.
  • A 8. héten Londonban játszanak a Bengalsszal, így csak 7 Los Angeles-i hazai meccsük lesz megint.
  • A 2. héten jöhet a bírói hibával eldőlő Saints elleni NFC-döntő visszavágója a Superdome-ban.
  • 4 kiemelt meccsük lesz, ebből kettő a csoportrivális Seahawks ellen.

Azok táborát erősítem, akik szerint a Ramsre alaposan ki fog hatni a Super Bowl hangover. McVayék tehetetlenek voltak a Patriots elleni döntőben, Gurley ügye sem letisztázott, és sokan Goff magabiztosságában is kételkednek a döntőt követően. Ennek ellenére persze nem kell az 1/1-től tartani, de a tavaly jósolt behorpadás (helló!) talán most következhet be.

Az Angyalok városa csapataként nem meglepő, ha többször kell átszelniük a felhők között az országot egy találkozóért, ami az ő utazási mérföldjüket is alaposan megdobja. Összesen ötször teszik meg egy fordulón belül oda-vissza a nyugati-keleti parti túrát, amikből csak a 5-6. és a 12-14. forduló jelenthet számukra pihenést, hiszen csak nyugaton kell utazniuk.

A Saints elleni meccs lehet érzésem szerint a vízválasztó. Breesek minden bizonnyal kettőzött elánnal várják majd a Ramset, bosszút állva a tavalyi vereségért, és ha becsúszna egy kiütéses győzelem, az akár megroppanthatja kicsit a csapatot – cserébe legalább jókor jönne a pofon. Ha viszont ismét győzelemmel távoznak a Superdome-ból, az kellő önbizalomdoppingot adhat a Browns-Seahawks-Falcons hármas legyőzéséhez.

Bár decemberre becsúszott egy Seahakws elleni csoportrangadó és egy dallasi túra is, aligha kívánhatna rosszabb sorsolást magának a Rams a hajrára fordulva. Ha nem kerülnek addigra borzasztó hullámvölgybe, akkor egy nagy hajrával ismét meg lehet ágyazni az egyik rájátszás helynek.

Tipp: 10-6


Végeredmény:

1. Seattle Seahawks 12-4

2. Los Angeles Rams 10-6

3. San Francisco 49ers 6-10

4. Arizona Cardinals 4-12

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!