Connect with us

Hír

Pont került az új pass interference-szabály végére

A Versenybizottság is jóváhagyta az új pass interference-szabály nyelvezetét, ami egyelőre csak a 2019-es szezonra szól, bár nem minden esetben lettünk sokkal okosabbak.

 

 

A PI-t – akár bedobták a zászlót rá, akár nem – csak a félidők végén, az utolsó két percben lehet automatikusan visszanézni. A liga külön kiemelte, hogy ez nem azt jelenti, hogy minden passzt visszanéznek, mert volt valami kontaktus, sokkal magasabb lesznek a követelmények: alapvetően, ha az erre kijelölt személyek (replay officials) nem látnak valami egyértelmű bizonyítékot, akkor nem lehet kérvényezni a visszajátszást. Magyarán lesz egy ember, aki ha valami olyasmit lát, mint például ami a Saints-Rams NFC-döntőn volt, akkor jelez, hogy vissza kellene nézni a dolgot.

 

A fentiekkel csak az a baj, hogy azért bőven vannak más esetek is, amik nem ennyire egyértelműek, így ennek megítélése a replay officialokon fog múlni. Ezért elvileg lesz egy egyértelmű és konzisztens standardja, hogy mi milyen esetekben kell intézkedni.

 

Ami a Hail Mary-t illeti, a játék gyakorlatilag külön szabályozás alá esett, a bírók a visszajátszásokat is pont olyan hozzáállással fogják nézni, mint ahogy a pályán hoznak ítéletet. Vagyis sokkal kevésbé lesznek szigorúak a PI-t illetően, valami nagyon durva vagy látványos szabálytalanság kell a zászlóhoz (mi végül is érthető, hisz a tömegben rengeteg olyan helyzet alakulna ki, amikor a szigorúan értelmezett szabályok szerint egyik vagy másik oldalra lehetne zászlót dobni PI-miatt).

 

Ami a kvázi normál játékidőt illeti, nincsenek automatikus visszanézések, ha a főedző szerint a bíró elnézett egy szabálytalanságot, akkor be kell dobnia egy piros zászlót. Magyarán a játék nem lesz jobban tördelve, mint eddig volt, hisz a HC-nak ugyanúgy 2+1 challenge-lehetőségük lesz, mint eddig.

 

Az előszezonban egyébként nagyon jó eséllyel rengeteg visszanézést fogunk látni az utolsó két percben, hogy mindenki kitapasztalja a rendszert. Az alapszakaszban így remélhetőleg már tényleg csak az egyértelmű dolgokat nézik vissza.

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!