Connect with us

Magyar foci

HFL 2022 – Cowbells@Enthroners meccsel indul a szezon!

Április 16-án, szombaton útjára indul a labda Magyarország kiemelt osztályában, a Veolia HFL-ben, ahol ezúttal öt csapat fog versengeni az ország trónjáért. A Kickoff hétvégéjén Székesfehérváron az Enthroners és a Cowbells feszül majd egymásnak, minden szempár rájuk fog szegeződni, kíváncsian figyelve, hogy a 2021-es szezon után miben és hol tudtak fejlődni a csapatok. Mi viszont most nem csak a nyitómérkőzéssel foglalkozunk, hanem megmutatjuk, hogyan fog kinézni az idei szezon, milyen keretek között zajlanak majd a küzdelmek és kikkel fogunk találkozni!

A 2022-es lebonyolítás

Vendégcsapat nélkül vágnak neki az együttesek a 2022-es évadnak, tehát idén nem lesz külföldi nevező, hiába történt az offseason során több próbálkozás is annak irányába, hogy a HFL mezőnyét kibővítsék akár szlovák, cseh vagy ukrán csapatokkal. Az öt nevező nem ismeretlen a magyar foci köreiben mozgók számára, a tavalyi szezonhoz képest csak egy változást tapasztalhatunk, ugyanis a Steelers idén újra a HFL-be nevezett a tavalyi Div1-es bajnoki siker után.

A csapatok pontos menetrendje a szövetség oldalán megtekinthető, idén minden együttes négy alapszakasz mérkőzést fog vívni, majd a legjobb négy mérleggel rendelkező kvalifikálja magát az elődöntőkbe. Szokás szerint az első kiemelt játszik majd a negyedikkel, míg a második a harmadikkal, hogy a két győztes végül július 16-án, a XVI. VEOLIA Hungarian Bowlban eldöntse, ki ülhet fel Magyarország trónjára.

A bajnokság küzdelmeit idén is élőben lehet majd követni a HFL TV YouTube csatornáján, de újítás lesz idén, hogy valamennyi mérkőzést felvételről fogja sugározni az Arena4, tehát az online platform mellett Tv-s felületen is elérhető lesz a bajnokság.

A csapatok

Budapest Cowbells

A 2021-es szezon nem úgy alakult Karim Trabelsiék számára, ahogy azt tervezték, sok viszontagság mellett nyeretlenül zárták a tavalyi idényben, mely után rengeteg változással és nehézséggel kellett szembenézniük egyesületi szinten. A holtszezonban igyekeztek a gombokat újravarrni, rengeteg energiát fektetve az utánpótlás-toborzásba és képzésbe, az alulról való építkezésbe, ami a csapat elnökének, Varga Károlynak az egyik alapfilozófiája. Ennek megfelelően, egy teljesen új Cowbellst láthatunk majd 2022-ben, hiszen sok fiatal és új érkező ölti majd magára a kék mezt, de nem szabad szó nélkül elmenni a fontosabb távozók mellett sem.

Új éra köszönt be a Kolomposoknál, hiszen másfél évtized után Váry Tamás szögre akasztotta a sisakot, a karmesteri pálcát a csapat fiatal üdvöskéje, Kelemen Marcell kapta meg, akinek fel van adva a lecke, hiszen felfordult körülötte az offense. Szintén a távozók sorát hosszabbítja – a teljesség igénye nélkül – Arató Miklós, Pozsonyi Bence és Bánfi Mihály is, akik a nagy hiányzókként fognak majd jelentkezni a fal két oldalán. Illetve ki kell térni Golita Zoltánra is, aki az egyik legtehetségesebb magyar játékosként idén már a Vienna Vikings AFL csapatát fogja erősíteni. A távozók listája tehát hosszú, a sztárok mellett sok volt a jövés-menés, a csapat igyekezett minőségi játékosokkal feltölteni a keretet. 2021 tavaszától kezdve több energiát fektetett a Cowbells játékosmegfigyelésbe és toborzásba, így idén több olyan válogatott szint körüli tehetséget láthatunk majd a csapat mezében, akik alsóbb osztályból érkeztek. A magyar játékosok mellett ezúttal érkeztek külföldiek is, főleg a falak megerősítésére, így 2022-ben Ethan Kiley, Evangalos Trasanis és Dalton English is fontos játékperceket fog kapni a labda mindkét oldalán. Melléjük száll vissza a táncba Takács Bence is, aki Mészárossal, Borossal és a fiatal üdvöskékkel komoly fegyverarzenálként fog Kelemen oldalán állni.

A feladat tehát összetett, a komoly átalakuláson átmenő Budapest Cowbells nincs egyszerű helyzetben, de a csapat egyértelműen úgy gondolkodik, hogy a minimális elvárás magukkal szemben a rájátszás, de úgy tervezik a szezonjukat, hogy július közepén is még futballozni szeretnének majd. Ehhez persze minden csillagnak együtt kell állnia, a rutinos magba jól kell beolvadnia a fiatal üdvöskéknek, hogy komolyan lehessen számolni velük.

Budapest Wolves

Általános stabilitás jellemezte a regnáló bajnok elmúlt hónapjait, szokás szerint a maguk ütemében és módszerei szerint készültek az idei szezonra. Ami viszont igazán felkavarta az állóvizet, az Hartai, Arató, és Bánfi érkezése, akik a bajnokesélyes riválisoktól igazoltak át a Farkasokhoz, hogy kívülről úgy gondolkodjunk a 2022-es szezonjukról, mint egyfajta Last Dance, amire még minden nagynevű, válogatott sztár visszajön, hogy bajnok lehessen. Amit biztosan tudunk, hogy a támadósor stabilitása nem fog visszaesni, hiszen az évek óta olajozottan működő sor nem lett gyengébb, sőt. 2022-ben újra találkozhatunk Elek Ádámmal, aki egy olyan fegyvert ad Kovács István és Bencsics Márk kezébe, ami különbséget jelenthet minden mérkőzésen, bármelyik védelemmel is kell szembenézniük. Az amúgy is félelmetes elkapósorba ő egy olyan rugalmasságot tud hozni, amitől mindenkinek kicsit szabadabb tere lesz, újabb dimenzió nyílhat meg a labda ezen oldalán – a támadófal erősödése mellett.

2021-ben Sződy Ferenc lépett védőkoordinátori szerepkörbe, ami változást jelentett a sémában, de jól alkalmazkodott a csapat az újításokhoz és akkor amikor nem ment igazán a támadóknak, a védelem mindig megoldotta a feladatát és fellépett, ezzel meccsben tartva a csapatot. Ezt a stabilitást kell átmenteniük 2022-re, amire megvan az esély, hiszen sikerült egyes posztokon erősödniük. Arról viszont nincs még információnk, hogy érkeznek-e import védők, hogy oldják meg a feladatokat a defensive backek sorában, haladnak-e azon az úton, amit korábban követtek. Azonban az a nagyon erős mag, ami az évek során kialakult, 2022-ben is adott lesz, a kiegészítő elemeket kell majd megtalálniuk, hogy újra abban gondolkodhassanak, hogy Magyarország csúcsára törnek. Erre minden esélyük megvan, hiszen a Last Dance-hez sokan csatlakoztak, mi pedig kíváncsian várjuk, milyen lesz ez a keringő.

Fehérvár Enthroners

Minden évben rengeteg izgalom övezi a Koronázók csapatát, ezzel idén sem vagyunk másként, hiszen idén is olyan erősítésekkel és tervekkel rukkoltak elő, amik párjukat ritkítják az országban. 2022-ben nem csak játékosfronton, hanem edzői szinten is elindult a fegyverkezési verseny, Jamie Hill maradt HC poszton, a stábjához pedig érkezett Jesse Thompson, Josh Willoughby és Jeremy Parker is. Úgy tűnhet, hogy ez az építkezés annak szól, hogy mindenképp meg akarják nyerni a HFL-t, de ennél immáron sokkal többről van szó, hiszen rövidtávon cél, hogy megnyerjék az osztrák másodosztályt is, illetve pályáznak arra, hogy az európai szuperligába, a ELF-be (European League of Football) is csatlakozni tudjanak. Az erősítésekre tehát ilyen szemmel kell nézni, hogy Fehérváron valami olyasmibe szeretnének fogni, ami egy nagyon távoli jövőbe mutat.

Ennek alapjául rengeteg új játékost fedezhetünk fel a csapatban, magyarokat és külföldieket egyaránt. A Cowbellshez hasonlóan itt is hangsúlyt fektetnek a hazai csapatok játékosainak megfigyelésére, így került át Fehérvárra például Nosza Vilmos vagy Madaras Erik is, akik az elmúlt években dominálták a korosztályos bajnokságokat, de említhetjük Horváth Benedeket is, aki Győrből tette át a székhelyét Székesfehérvárra. A magyar érkezők sora szinte végtelen, azonban az importokat tekintve meg van kötve a csapat keze. Jebrai Ragent már alapvetésként kell kezelni, mellé hozták vissza Rashad Stillt, valamint érkezett a CFL-t (Canadian Football League) is megjárt Chris Merchant, illetve a Frankfurt Galaxyval tavaly ELF-et nyert, a Jacksonville Jaguarsban is feltűnő Desmond Coopert. A lista azonban itt nem ér véget, nem kiemelt importként csatlakozott még az elkapósorhoz Willem Vancompernolle, akit ismerhetünk közelebbről is, hiszen a belga válogatottban még irányítóként vitézkedett hazánk legjobbjai ellen.

A célok nagyok Fehérváron, több fronton is küzdenek majd 2022-ben, de ha csak a HFL-t nézzük, akkor egy cél lebeg a szemük előtt: vissza akarnak vágni a Wolvesnak, meg akarják mutatni, hogy nem férhet kétség ahhoz, ki a legjobb az országban.

Győr Sharks

Új szelek fújnak Győrben 2022-ben, a tavalyi szezon után náluk is sok változás történt, igyekeztek mindent megtenni, hogy egyben tudják tartani a tavalyi csapat magját. Ez többé-kevésbé sikerült is, de az új Sharks-éra edzőváltással indult, érkezett Les Szeredi, akit korábban már az Eger Heroes élén láthattunk edzősködni, idén ő készíti fel HC-ként a Cápák csapatát. Minden évben az egyik legnagyobb kérdés náluk, hogy végre sikerül-e hosszútávú megoldást találniuk irányítóposzton, erre idén új lehetőség nyílik, hiszen importként Issiah Bachelder érkezik a center mögé, aki elé óriási elvárások tornyosulnak, hiszen szeretné végre megugrani a csapat a következő lépcsőfokot, elvárásuk az, hogy vele döntőben szeretnének szerepelni. Segítséget fog nyújtani neki futóposzton Miece, azaz Nemieceo Loureiro, akik a Budapest Titansben idén már megmutatta, hogy Madden számokra képes, rá fogja alapozni futójátékát a Sharks, hiszen Ráthonyi Kende idén a Vikings ELF keretében vitézkedik majd. Az importkvótát Győrben is kimaxolják, Kevrette Brown érkezik a második, Anthony Figueroa pedig a harmadik vonalban, hogy stabilitást nyújtson a védelemben középen és hátul.

De nem csak az importokról szól az élet Győrben sem, a Titansszel való összefonódás eredményeként idén is több budapesti tehetséget láthatunk majd Sharks mezben, illetve az ország más csapataitól is érkeztek játékosok az egyébként tehetséges utánpótlásra építő alakulatba. A “régi” győri mag már nem abban a fényében tündököl, mint korábban, ezért kellett sok változtatást eszközölni, új erőforrásokat bevonni, illetve visszanyúlni azokhoz a veteránokhoz, akik már a visszavonulás gondolatával barátkoztak. Nagyon izgalmas csapat képét festi majd idén a Sharks, ugyanis nehéz látni, hogy a sok viszontagság (pályakérdés, fontos távozók) ellenére mit tudnak majd hozni, mennyire sikerül a távozókat pótolni, az érkezőket beépíteni és egy új filozófiát meghonosítani Szeredi mester kezei alatt. Az elvárások nem lesznek alacsonyak velük szemben sem, főleg annak tekintetében, hogy igyekeztek magasabb minőségű importokkal befoltozni a keletkezett lyukakat. Ugyanakkor nem lesz egyszerű a helyzetük a támadófal kérdésének megválaszolásában, illetve az összeszokottság sem az ő kezükre játszik, de nem lehet más a cél, mint a tavalyi harmadik helyet megugrani, titkos esélyesként a Hungarian Bowlba jutni.

Miskolc Steelers

2021-ben fuzionálva indult a Renegades és a Steelers a Div1-ben, ahol szinte minden meccsükön – a döntőtől eltekintve – ellentmondást nem tűrően játszottak, oktatták a másodosztályt. Várható volt, hogy ez a szint nem kielégítő a csapat magjának, lépni kell, így idén újra megosztva, de együttműködésben a városi “kistestvérrel” vág neki újra a HFL küzdelmeinek az Acélcsapat. A legtöbb kérdőjel és találgatás minden évben a keleti csapat körül vetődik föl, hiszen rendre az utolsó pillanatokban csöpögtetnek fontos információkat a közérdeműnek. Annyit biztosan tudunk, hogy a számos magyar tehetség mellett legalább két import náluk is feltűnik, Elijah Fera idén is megmutatja magát Magyarországon, illetve a tavalyi szerb bajnokság legértékesebb támadója, Carson Oulette is a miskolciakat erősíti majd. Mindketten multifunkcionális szerepkört fognak majd betölteni, a labda mindkét oldalán fel fognak tűnni, illetve a speciális csapategységet is a hátukon viszik majd.

Nagy kérdés továbbá az irányítóhelyzet, amit tovább bonyolít az Ukrajnában dúló háború, de arra számíthatunk, hogy Vasyl Jordan idén is szállítja majd az extra megmozdulásokat és veterán rutinjával összefogja majd az offense-t és az egész csapatot. Ebben lesz segítségére Tim Bishop, aki óriási tapasztalattal és rutinnal, a GFL-t is megjárva érkezik a csapathoz mint újdonsült vezetőedző. Nagy reményekkel vágott bele az itthoni munkába a tengerentúli szakember, aki Fera és Oulette mellett – úgy tudjuk – számol még egy kanadai érkezővel, illetve bízik benne, hogy a megszokott ukrán kontingens is a rendelkezésére tud majd állni.

A puzzle darabkák tehát szépen, lassan Miskolcon is össze fognak állni, az erős és tehetséges, válogatott szinthez közeli magyar mag köré épül majd itt is a csapat, amit külföldi segítséggel fognak egy nagyobb szintre emelni. A sötét ló közhelye idén is elsüthető rájuk, ugyanis senki sem tudja pontosan, hogy fognak kinézni, mit fognak játszani, ezért lesznek az a csapat, akitől mindenki fázni fog. Ha pedig abból indulunk ki, hogy az utolsó pillanatokban akárkit képesek meglepni, akkor őket is tollal kell beírni a döntőbe pályázó esélyesek közé.

TD Store Divízió I.

A másodosztály küzdelmei április első hétvégéjén elindultak, ebben a divízióban 2022-ben hét csapat vesz majd részt, akik mind komoly eséllyel forgathatnak fel mindent, amit előzetes elvárásként elgondoltunk. Tavalyhoz képest itt is sok változás volt, felment a Miskolc, lentebb lépett a Sparks és az Heroes, illetve új érkezőként jelentkezett a Mustangs és a Guardians. Ahogy azt várni lehetett, a kavalkád két hete meg is kezdődött, három nagyon izgalmas meccsen vagyunk túl, születtek meglepetések, de a sornak még nincs vége, a HFL mellett itt is nagyszerű találkozók váratnak magukra. A küzdelmek nyár közepéig tartanak majd, két elődöntő után, a 2022-es Pannon Bowlt július 23-án rendezik majd.

Grafika: Hungarian Football (a menetrend esetekben változhat)

Redda-Futár Divízió II.

Nagyon erős létszámmal vágott neki a 2022-es évnek a Div2 is, hiszen 13 csapattal számolhatunk idén, az új indulóktól (Oroszlány Bears) egészen a rutinos csapatokig, minden színt megtalálunk a skálán. A lebonyolítás némiben más lesz, mint a felsőbb osztályokban, az alapszakaszt követően lesz egy wild card kör, ahol a harmadik kiemelt a hatodikkal, míg a negyedik az ötödikkel vív egy mérkőzést az elődöntőbe jutásért. A divízió legjobb négy csapata a jelenlegi tervek szerint 07.17-én mérkőzik meg a Duna Bowlba jutásért, melynek időpontját július 30-ára tűzték ki.

Grafika: Hungarian Football (a menetrend esetekben változhat)

   

A borítóképért köszönet Kutasi Petrának.

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!