Connect with us

Állandó rovatok

A Washington Redskins és az egyenértékűség elve

redskins-logoTudjuk, mi az egyenértékűség elve? Egy nagyon népszerű felfogás, mondhatni életszemlélet, még, ha nem is mindig ezen a néven. Van, aki sorsnak, van, aki karmának, van, aki igazságnak nevezi. Vannak olyanok, akik személyre szabottnak tartják, míg mások világméretű rendszerként gondolnak rá. Én speciel abban hiszek, hogy a befektetett munka valamilyen módon mindig megtérül, de a pillangó-effektusnak nevezett jelenség sem áll távol a hitvilágomtól. Ám, azt hiszem jelen esetben a „számlát mindig meg kell fizetni” megfogalmazás tűnik a legidevágóbbnak.

Nem fogok arról írni, hogy mik történtek a telepesek és az őslakók között. Nem voltam ott, több száz év távlatából pedig igazságtalan lenne ítélkezni. Hogy a Redskins név sértő-e vagy nem? Nekem nem az, így tőlem maradhatna a név. De én egy hófehér bőrű, szőke hajú európai vagyok, több ezer kilométerre Amerikától, így kétséges, hogy kellőképp át tudom-e átérezni a helyzetet.

MP-2013-10-09-2-e1381378484802

Van, aki elbagatellizálja a dolgot

A téma elvi- és erkölcsi háttere meglehetősen kényes, hisz az oly felvilágosultnak tartott Egyesült Államok legsötétebb múltjához köthető. Mint tudjuk, még Obama is felszólalt az ügyben, és határozottan a Redskins név megváltoztatása mellett érvelt. Ugyanakkor rengeteg indiánt teljesen hidegen hagy a dolog (tavaly októberi felmérés szerint 61 százalékukat), vagy egyáltalán nem zavarja őket. Sokuk szerint ez a perhadjárat a 21. század „trendjének” eredménye, miszerint ott gyártunk problémát ahol nincs. Én olyat is olvastam, hogy sok bennszülött kifejezetten sértőnek tartaná, ha megváltoztatnák a Redskins nevét.

Akkor most mi a helyzet? Van egy kisebbségi csoport, amelyik nehezményezi, hogy az őseik földjét elvevő, életüket, méltóságukat és becsületüket porba tipró amerikaiak még a gúnynevüket is pofátlanul felhasználják egy rasszista show keretein belül? Vagy esetleg kölcsön kenyér visszajár alapon, ha már megalázták őket, most adnak ők is egy fricskát a sápadt arcúaknak? Talán is-is?

Tényleg! Mi hogyan éreznénk magunkat, ha lenne egy olyan csapat, amely sápadt arcúaknak nevezné magát? Derogálna nekünk? Sértene? Vagy nem érdekelne bennünket, nem vennénk magunkra? Külsősként könnyű dobálózni a szavakkal. Én mindig is azt hittem, hogy engem nem lehet szavakkal sebezni. Hisz, ahogy mondani szokás, a szó csak szél és elszáll. Nem értettem soha, hogy például Harry Potter karaktere miért veri ki a balhét, amikor a szüleit sértegetik, amikor tisztában van vele, hogy ha lenyeli a békát, akkor igenis jól jár. De aztán rájöttem, hogy a szélből könnyedén lehet vihar. Még, ha mosolyogva le is erőszakolom a torkomon a sértést, annak nyoma marad. Én az ukránozást sem szeretem, pedig nem vagyok ukrán. De itt élek és bánt, ha valaki könnyelműen, ostobán dobálózik a sztereotípiákkal. Meg tudom érteni a sérelmezett bennszülöttek érzéseit.

hi-res-7664718_crop_exact

A kép önmagáért beszél

De Dan Sydnert is tudom sajnálni. Én nem tartom valószínűnek, hogy Sydner bárkit is idegesíteni akar azzal, hogy kitart a Redskins név mellett. Ahogy azt sem hiszem, hogy az 1933-ból származó Redskins elnevezéssel nyilvánosan provokálni akartak volna egy etnikai réteget.

„… mind meghalunk… csak a család neve élhet tovább, csak az marad fenn. Nem a dicsőség(ed), nem a becsület(ed), csak a család” – a Washington Redskins egy háromszoros Super Bowl győztes csapat. A Redskins címert, a Redskins mezt viselték a játékosok, és a Redskins nevet tették naggyá. A nevünk az identitásunk egyik legfontosabb része. Egy márka, egy védjegy. Hisz akár több ezer forintot is kidobnak az emberek ugyanazért az áruért, ha van rajta egy Calvin Klein logó. Még jó, hogy Sydneris küzd a sajátjáért.

307460

Ahogy a szurkolók is küzdenek…

De nem csak Obama meg Sydner nyilatkozott ez ügyben, hanem több aktív játékos is. Champ Bailey szerint: “Amikor azt hallod, hogy egy bennszülött amerikai azt mondja, hogy a “rézbőrű” degradáló, az majdnem olyan, mint a fekete embereknek az N- betűs szó. Ha így éreznek, akkor ez nem helyénvaló, hisz ők is az országunkhoz tartoznak. Akkor van-e értelme megtartani a nevet?“. Richard Sherman szintén a névváltoztatás mellet tette le a voksát. DeAngelo Hall ugyanakkor mindkét fél szempontját megérti és nem kíván állást foglalni az ügyben, ami Redskins játékos révén nem meglepő.

Ha elfogadjuk, hogy azok a régen megtörtént cselekedetek bűnnek számítanak, és hogy a világegyetem kiegyenlítő ereje előbb-utóbb minden számlát törleszt, akkor mondhatni a Washington Redskins elleni ítélet a megtorlás kezdete. De, ha így is van, én ezt nem tartom helyénvalónak. Bárhogy is nevezzék át a Redskinst, ha megtörténik, akkor az egy teljesen más franchise lesz. Bár lehet, csak én látom így, de szerintem a Washingon Redskins ezzel elveszíti a történelmét, a tradícióit. Hiszen “Rengeteg emlék kötődik a névhez. Ez határozza meg, hogy honnan indultunk és kik is vagyunk” nyilatkozta Synder, a Redskins tulajdonosa.

100713_ff_redskins_640

Bár inkább a futballról lenne szó!

Nem vagyok az indiánok ellen, de a Redskins név megváltoztatása mellett sem. Civilizált emberekről van szó, egyezzenek meg! Mert mi lesz, ha a Chiefst is sértőnek találják a bennszülöttek? Vagy, ahogy egy elmés kommentelő írta, ha Norvégia beperli a Vikingst, mert a teljesítményük sérti a történelmüket? A St. John’s Redmen és a Stanford Indians már váltott és most a washingtoni alakulat van soron. Pedig, szerintem a Redskins nem egy provokatív célzattal létrehozott franchise. Ebből adódóan pedig inkább a megoldást, a kompromisszumot kellene keresni, nem pedig precedenst teremteni, ami egy idő után könnyen nevetséges adok-kapokká silányulhat.

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!