Connect with us

Minden ami NFL

Extra pont – extra izgalmak?

Az NFL tulajdonosi gyűlése tegnap azzal a céllal jött össze, hogy szavazzon a 2 yardosról elvégzett, szinte automatikussá vált extra pont reformjával kapcsolatos három javaslatról:

  • A Patriots javaslata alapján a rúgást a 15 yardos vonalra helyezik, de maga az extra pont továbbra is elkülönített marad, a labda halottá válását követően véget ér a játék.
  • Az Eagles által ajánlott verzióban a rúgás a 15 yardos vonalra kerül, a kétpontos kísérlet azonban egy yarddal előrébb (az 1 yardosra) kúszik, és a védelem is megszerezheti a labdát.
  • A liga versenybizottsága lényegében az Eagles tervét javasolja azzal a különbséggel, hogy a kétpontos kísérlet marad a 2 yardos vonalon.

A szavazás eredménye meglehetősen egyöntetű lett: két csapatot kivéve mindenki a versenybizottság javaslatára voksolt, így a kétpontos kísérlet 1988-as bevezetése után először változik meg érdemben a futball pontszerzési rendszere. A 2015-ös idénytől a touchdown utáni extra pontokat a 15 yardosról végzik majd el a csapatok (ez egy 33 yardos field goalnak felel meg), a kihagyott extra pont / kétpontos kísérlet pedig visszahordhatóvá válik, két ponttal gazdagítva a sikeres csapatot.

Szerintem minden NFL-fan nevében nyilatkozhatok arról, hogy a liga jó döntést hozott azzal, hogy megpróbálja felpezsdíteni az extra pontokat, hiszen 1983 óta minden szezonban 95% feletti sikerességgel dolgoztak a rúgók (2014-ben ez épp 99,3% volt, összesen 9 kimaradt XP-ről beszélhetünk). Persze az 1 pont szinte automatikus megszerzése pont azt jelentette, hogy egy-egy kimaradó rúgás jelentős felfordulást okozott, de úgy általánosságban az extra pontoknak nem volt igazi befolyásuk a játékmenetre.

Minden idők legdurvább XP-sztorija: a Saints egy őrült lateral játékkal kiegyenlítene a rendes játékidő végén, de John Carney kihagyja a rúgást 

Mostantól viszont lesz? Nos, nézzük, mit mond a matematika: az előző 10 szezon adatai alapján a 2 yardos vonalról indított kétpontos kísérletek 47,4%-a lesz sikeres, míg a 33 yardos field goalok 91,6%-át vágják be a rúgók. Ez tehát azt jelenti, hogy a kétpontos várható értéke 0,474*2 = 0,948, míg az XP-é 0,916*1 = 0,916, így az egyszeri statisztikus rá is vághatja, hogy akkor innentől kezdve mindig a kétpontosra kell rámenni.

A józan (futball) ész azonban ellenkezik, nem véletlenül: a kétpontos kísérletek varianciája jóval nagyobb, így kis mintán (egy meccsen) jóval kockázatosabb – gondoljunk csak arra, hogy mi is jóval szívesebben fogadunk el biztosan 100.000 forintot, mint hogy 50% eséllyel kapjunk 200.000-et.

Ennek megfelelően arra nem számíthatunk, hogy a csapatok ész nélkül elkezdjék darálni a kétpontosokat, ugyanakkor a kellően változatos fegyvertárral rendelkező offense-ek (hatékony futó, mobilis QB, jó redzone WR/TE gárda) ettől függetlenül biztosan fel fognak készülni egy-két trükkel.

Ilyen csapat a Seahawks is, bár ennél talán kidolgozottabb playekre lesz szükség 

Már csak azért is érdemes felkészülniük a támadókoordinátoroknak, mivel a valószínűség-számítás azt mondatja velünk, hogy 91,6%-os rúgási hatékonyság miatt a 7-nél több TD-t eredményező shootout meccseken legalább egy extra pont ki fog maradni, így a pontszerzési dinamika jó eséllyel gyakrabban fogja a kétpontos kísérlet felé terelni az edzőket.

Érdemes még megemlíteni azt is, hogy az egy- és kétpontos kísérlet kiindulási helyének elmozdításával megszűnt a csapatok lehetősége arra, hogy extra pont fake-kel őrjítsék meg az ellenfeleiket, viszont cserébe egy sokkal őrültebb játékelem fog megjelenni az NFL-ben azzal, hogy a labda nem válik halottá a támadó csapat általi elvesztését követően. Egyrészt ugye alapból sok izgalmas jelenetre számíthatunk a védelem által megkísérelt visszahordásoknak köszönhetően, másrészt pedig bevezetésre kerül egy teljesen új pontszerzési lehetőség: az egypontos safety. Amennyiben az XP/2P kísérletnél a védekező csapat megszerzi a labdát, de az eredetileg támadó csapat mégis kikényszeríti a safetyt, úgy az eredetileg támadó csapat egy ponttal gazdagodik. Extrém helyzetnek tűnik? Igen, de természetesen az NCAA-ben már fordult elő ilyen:

Csodálatos, hogy a kommentátor nem tud erről a szabályról

Persze erre még mindig rá lehet tromfolni: előfordulhat az is, hogy az eredetileg támadó csapat egyre inkább hátraszorul, majd valamilyen varázslatnak köszönhetően a QB-t egészen a saját end zone-jáig tolják vissza, ahol aztán végül kigurítja a labdát touchbackre – bamm, safety! 1 pont az eredetileg védekező csapatnak! Megnyugtatok mindenkit: ilyen még soha nem történt a futball történelmében, de ki tudja, lehet, éppen a 2015-ös szezon fogja elhozni ezt a csodát. Még egy apró adalék, a „védekező egypontos safety” azt is lehetővé teszi, hogy egy csapat egész pontosan 1 pontot szerezzen az egész mecsen – akar valaki fogadni, hogy ki lesz a szerencsés?

Na, ennyit a fantáziákról, térjünk vissza a valósághoz: én úgy gondolom, hogy példaértékű, ahogy az NFL kezeli a szabályváltozásokat. Felmerült egy évek óta fennálló, a nézőket és a játékosokat is zavaró probléma, majd rövid kísérletezés és modellezést követően elfogadásra került egy, a játékot érdemben meg nem változtató, de új izgalmakkal járó szabályozás, amit kísérleti jelleggel vezetnek be, hogy aztán a valós tapasztalatoknak megfelelően a jövőben tovább fejlesszenek. Én személy szerint máris sokkal jobban várom az extra pont kísérleteket (mikor írhatott vajon bárki ilyesmit 2015 előtt) – és ti, hogy vagytok ezzel?

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!