Connect with us

Minden ami NFL

Mivel trükközött a Patriots?

Nagyon jól jelzi, hogy mennyire meccsben volt a Ravens és mennyire kellett minden bevethető opció Belichickéktől, hogy többször is használtak nem hagyományos játékokat, ami nem annyira jellemző rájuk normál esetben.

Amit mindenki észrevett, az természetesen Edelman passza Amendolának, ami parádésan volt kivitelezve. Tökéletes a hátra passz Brady-től, tökéletes a passz Edelmantől Amendolának, mindent el kell ismerni.

Ennél viszont volt sokkal érdekesebb, izgalmasabb és nagyobb port kavaró trükk is volt Belichick tarsolyában. Történt ugyanis, hogy a harmadik negyedben a hazafiak az öt helyett csak négy falemberrel álltak fel és 6 elkapóval. Az egyik elkapó közülük “ineligible reciever”, tehát nem kaphat labdát a line of scrimmage-et átlépve és kvázi falemberként funkcionál, csak nem a falban. Nézzük meg az első példát, hogy érthetőbb legyen. A felállás így néz ki, a nyíl mutatja, ki nem kaphat el labdát. Öt ember van a falban, de az egyikük a tight end, ez ne zavarjon meg senkit, ez egy 4 falemberes felállás.

Látszik a négy falember, a nyíl pedig Shane Vereenre mutat, ő nem kaphat el. Nézzük mi történik a játék során. Mosley épp fut ki Vereenre, hogy fedezze, hiszen nem tudja, hogy ő “ineligible”. A védők próbálják fogni az elkapókat, de természetesen valaki üresen marad, most épp Gronk.

Teljes zavar a Ravensnél, nem csoda. Na de nézzük meg még egyszer, egy másik játéknál, utána rávilágítok, hogy mi volt itt a probléma. Ugyanaz a helyzet, 4 falember és 6 elkapó, Vereen az ineligible (nyíllal jelezve):

Ugyanaz történik, a védők nem tudnak cserélni, nem tudják kit kell követni és kit nem. Ennél a játéknál Hoomanawanui kapja a labdát könnyedén, de volt, aki még üresebben várta volna.

Most, hogy megértettük a dolgot, nézzük, miért vannak kiakadva a hollóknál. Az egész dolog teljesen szabályos, ezzel nincs semmi féle probléma. Nyilván, ha nem lenne az, akkor büntetnék. A probléma ott van, hogy a védelem információhiányban szenved. A bírók nem jelentették be, hogy ki az a játékos, aki nem kaphat labdát. Fordított esetben, ha egyel több falember jön fel és az egyik elkapó is lehet, akkor bekapcsolják a mikrofont, bemondják, hogy például “No. 99 is eligible” (J.J. Watt esetében) és akkor utána állnak fel a snaphez. A bírók jelezték az oldalvonal felé a dolgot (elvileg a védelem kapitányáak kell jelezni, ezt nem láttam, hogy megtörtént-e, feltételezhetően igen), de utána szinte egyből indult is a játék, semmi esélye se volt a védelemnek, hogy cseréket hajtson végre.

Vereen (aki mindkét esetben az ineligible reciever szerepét játszotta) nem futhat route-ot, mert akkor az sárga zászlót vonna maga után “ineligible man downfield” néven. Egyébként a LoS mögött Vereen is kaphatna labdát, egy screen például, ez még érdekesebb lett volna.

Szabályba nem ütközik semmi ebben a trükkben, de ezen feltehetőleg változtatni kell a jövőben. Szerintem annyi elég is lenne, hogy a bírók a mikrofonba bemondják, hogy ki ineligible, tehát ki nem kaphat labdát. Ha ez megtörténik, az edzők és a játékosok is tudják, hogy őt nem kell fedezni, esetleg még cserélni is tudnak.

Belichick kihasználta, hogy ő tudja kívülről a szabálykönyvet és talált egy “kiskaput”, amivel teljesen meglepte nem csak Harbaught, de az egész világot. Tom Brady is megjegyezte a meccs utáni sajtótájékoztatón, hogy a srácoknak tanulmányozniuk kellene a szabálykönyvet. Még egyszer mondom, semmi szabályellenes nem történt, habár az ilyen esetekre ki kell kötni valamit a bírók oldaláról, meglátjuk történik-e valami az ügyben, Harbaugh kérvényezte is ezt egy interjúban a meccs után. A Ravens főedzője megtévesztésnek hívta ezt a fajta játéktípust, ami láthatóan nagyon is működött a Patriots oldaláról.

Az Alabama egyébként használt már hasonló játékot az LSU ellen a hosszabbításban:

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!