Connect with us

Minden ami NFL

Rossz, csúnya Pats!

Hosszas civódás, vacillálás, egy független nyomozás és rengeteg „valószínűbb, mint nem” után megszületett a döntés: Tom Brady 4 mérkőzéses eltiltást kapott, a Patriots 1 millió dolláros büntetést, valamint elvették a csapat 2016-os első- és a 2017-es negyedik körös pickjét. Be kell, valljam: csalódtam!

 

Kezdjük a történetet az elején! Sugar Ray Rice, a Baltimore Ravens Super Bowl győztes futója kiütötte tavaly ilyenkor a menyasszonyát egy Atlantic City-i hotelban. Ez kezdésnek 2 mérkőzés volt Roger Goodell NFL komisszártól. Majd, mikor az eset további részletei is kiderültek, Rice-t határozatlan időre eltiltották. Ugyanazért a cselekedetéért másodszor!

Az esetet követő negatív sajtó-visszhang következtében a Carolina Panthers Greg Hardyt, a Minnesota Vikings Andrian Petersont függesztette fel. Mindkettejüket családon belüli erőszak miatt. Előbbi a barátnőjét bántalmazta, utóbbi elnáspángolta a fiát. Hardy ügyéből még bírósági tárgyalás sem lett, megegyeztek a felek peren kívül, míg Petersont elítélték, pénzbírságra és próbaidőre kötelezték. Az NFL természetesen lépett, a hivatalosan semmit el nem követő Hardyt 25 mérkőzésre, a bűnösnek talált Petersont 15 mérkőzésre meszelte el a liga.

Remélem, jól látszik, hogy Roger Goodell teljesen következetlenül osztogatja a büntetéseket és általában nem ura a helyzetnek. Hardy büntetése nonszensz! Ha ő és a barátnője képesek voltak megegyezni csendben, otthon, akkor minek büntetni? Persze, a PR. Ám Petersonnak, akkor miért járt kevesebb? Nem mintha ne lett volna nevetségesen nagy ügy kreálva egy nevetlen gyerek elfenekeléséből („Ahogy édesapám engem”). Véleményem szerint ugyan Hardy tettei százszor súlyosabbak, mint Petersoné, de aligha ez motiválta Goodellt a döntéshozatalban.

A 2014-es év tehát a túlzott és logikátlan büntetésekről (is) szólt, melynek ékköve a Patriots ellen ítélt brutális büntetés. Egy ítélet, melynek nincsenek valós tárgyi bizonyítékai, csak kontextusból kiragadott szövegfoszlányok, rengeteg „ha” és „valószínűbb, mint nem” (bővebben katonadani itt ír az esetről). Nyilván embere válogatja ki mit hisz, ám szerintem ez csak egy, az utóbbi évtized nevetséges büntetései közül. Számomra Brady vagy Roethlisberger eltiltása, a Spygate, a Bounty-botrány olyan, mint a WTCC-ben használt extrasúly. Aki túl gyors, az kap egy kis nehezéket, hogy kiegyenlített legyen a verseny. És lássuk be, a Patsre ráfér.

Az utóbbi 15 évben 4 Super Bowlt nyert a csapat, 6 döntőn játszott és még egy Matt Cassellel is PO aspiránsok tudtak lenni. Tényleg jó lenne már egy Dolphinst, egy Jetset vagy egy Billst látni a rájátszásban. Ez az NFL érdeke, hisz egy rendszerben, ami elvileg mindenki számára egyenlő feltételeket nyújt, nem jó, ha valaki ennyire dominál. Lehet nincs igazam, vagy egyedül vagyok a véleményemmel, de nagy tételben fogadtam volna rá, amennyiben a Seahawks nyeri a Super Bowlt, akkor a 2016-os szezon során már a szemkontaktusért is járt volna a DPI. Az NFL nem szereti a dinasztiákat.

Erre mondhatnánk: „Persze, hogy dinasztia a Pats, hiszen folyamatosan csalnak!” Tényleg?

Elég naiv dolog lenne feltételezni, hogy egyedül Bill Belichick ismeri a szabálykönyvet, hogy egyedül ő tesz meg mindent a sikerért, hogy csak ő táncol a határon. Mike Tomlin nem lépett be véletlenül a pályára, a Browns tulajdonosai nem SMS-eztek az edzőknek, a Falcons sem generált mesterséges zajt, ahogy a Cowboys is szellőztetett, hogy véletlenül se dehidratálódjanak a Lions játékosai. Mindenki megtesz mindent a győzelemért és ez jól is van így.

 

Fontos azonban leszögezni, hogy a Patriots, vagyis Brady jogerősen nem csalt, hisz erre nincsen közvetlen bizonyíték, csak puszta gyanú. Pontosabban: „valószínűbb, hogy tudott a dologról, mint nem”. Ugyanakkor felmerülhet a talán jogos megállapítás, hogy a kellő információk Tom Brady át nem adott telefonján megtalálhatóak. Bíróság esetén erre lehetne őt kötelezni akár, az NFL-nek erre viszont nincsen jogalapja, ezzel nem tudnak élni. Ám az egészben mégis az a legironikusabb, hogy azok a végtelenül megfontolt (azok, hisz a jövőbeli bevételeket tartják szem előtt) egyének ítélik el Bradyt és a Patst pusztán gyanú miatt, akik jóhiszeműen elhitték Suhnak, csak azért taposta meg kétszer gyors egymásutánban Aaron Rodgers bokáját, mert a hidegtől elzsibbadt a lába.

Én biztosra vettem Brady eltiltását (a csapat büntetése nonszensz), hisz Goodellék nem szeretik az ilyesmit, de hogy még ezt is bénán csinálják?! Nem értem a logikát. A Patriots (mint bajnok) játssza a szezon nyitómérkőzését – parádé, hatalmas show, nagybetűs ünnep – a Super Bowl éra legeredményesebb csapatával. Imádom Garappolót, de közel sincs (még) akkora vonzereje, mint Bradynek. Nem lett volna bölcsebb megvárni a nyitófordulót a büntetéssel? Nem szalad az a 2016-os pick sehova.

Mélységesen csalódott vagyok az ügy komolytalansága és büntetések kiosztása végett is. A Patsnek szerintem nem kellett volna bűnhődnie Brady vélt ostobasága miatt, hisz a Steelerst sem büntették meg Tomlin gáncsolása után. Ilyen alapon minden doppingos után járna a büntetés a csapatnak is, hisz az ugyanolyan csalás a teljesítményfokozó szerek használata, mint a labdák manipulálása. Kaphatna a csapatorvos is négymeccses eltiltást példának okáért, ha már vélhetőleg ő szúrja a tűt. Bradynek pedig legalább 8 meccs járt volna az én szemszögemből, a négy meccs (amit a doppingosok kapnak) nem biztos, hogy elég lesz Jimmynek kijátszania őt a kezdőből.

Zárásképp ennek apropóján engedjetek meg egy boldot nekem, ami az ügy méltó lezárása lehetne: Jimmy Garoppolo 4 mérkőzés alatt kijátssza Tom Bradyt a kezdőből, akit Bill Belichick elcserél a Houston Texansszal egy 2016-os első, harmadik, illetve egy 2017-es negyedik körös pickre!

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!