Connect with us

Minden ami NFL

A Los Angeles projekt

A Los Angeles Raiders 1994-ben, karácsonykor fogadta a Kansas City Chiefs csapatát egy alapszakasz meccsen. A mérkőzést 19-9-re a vendégek nyerték, és azóta egyetlen NFL mérkőzést sem rendeztek Los Angelesben. Több mint 20 éve. Ám, ha igazak a hírek, három franchise is kész arra, hogy akár már 2016-ban visszahozza az NFL-t az USA második legnagyobb piacára. A verseny Los Angelesért megkezdődött!

 

 

Los Angeles az Egyesült Államok második legnépesebb városa New York után a maga 3.8 millió lakosával. Nem meglepő tehát, hogy az NFL szeretne ide visszatérni, hisz hatalmas kiaknázatlan piacról van szó. Nem beszélve Los Angeles NFL-történelmi szerepéről sem.

 

Az első Los Angeles-i franchise a Cleveland Ramsből lett 1946-ban és 1994-ig maradtak a városban. 1960-ban, LA-ben alapították meg a Los Angeles Chargerst, igaz, ők a következő évben átköltöztek San Diegóba. 1982-ben az Oakland Raiders tette át a székhelyét Dél-Kaliforniába, hogy a Ramsszel együtt az 1994-es szezon után elhagyják a várost. Ezen kívül Los Angeles volt a házigazdája az első Super Bowlnak, valamint a Los Angeles Raidersnek hála még bajnoki címe is „van” a városnak.

 

Jim Taylor (31) a Chiefs ellen az első Super Bowlon

Füstbement tervek

 

Több projekt is napvilágot látott az utóbbi időben, amely az NFL LA-be való „csábítását” tűzte ki céljául. Ilyen volt többek között az AEG- vagy az Industry projekt. Előbbi esetében az AEG nagyon optimista módon kötött egy névadói szerződést a Farmers’ Insurance-szel 2011-ben egy még megépítetlen stadionra, amely 30 évre szólt és 700 millió dollárba került. Ez eddig rendben is volt, csakhogy az AEG úgy tervezte, hogy a birtokában lévő létesítményekből (például az új stadionból) befolyó bevételek nagy részét ők kapnák meg, nem pedig a városba költöző csapat. Ez persze nem tetszett az NFL-nek, így 50 millió befektetett dollár és 5 év kemény munka után az AEG felhagyott a projekttel.

 

Az Industry projekt hasonló elveken alapult, csak ebben az esetben egy bizonyos Ed Roski nevezetű üzletember (3.8 milliárd dollárra becsült vagyonnal) próbált volna csapatot csábítani az általa megszerzett területre. Persze sikertelenül. Igazság szerint a tervek mögött húzódó elvi kérdések miatt (egy külsős személyhez/szervezethez folyik be bevétel az NFL csapatból) eleve halálra volt ítélve mindkét kezdeményezés. Csak új franchise-ok alapítása esetén (ami jelenleg nincs tervben) lehetett volna az AEG- vagy az Industry projekt megfelelő megoldás. Így viszont nincs mit tenni, már meglévő franchise-t kell LA-be hozni. A sors iróniája, hogy épp a Rams, a Raiders és a Chargers versenghet a régi-új otthonért és a vele járó előnyökért.

 

Lehetséges helyszínek

 

Hosszú távon a cél mindegyik költöző franchise esetén a saját stadion építése, ami természetesen több évbe is beletelhet. Ezért, ha már 2016-ban mérkőzést szeretnének rendezni Los Angelesben, akkor valahogy meg kell oldani az építkezés ideje alatt az ideiglenes stadion kérdését. A 2014-ben megrendezett októberi tulajdonosi találkozón szóba is került a dolog, akkor a Rose Bowl, az LA Coliseum és a Dodgers Stadium merült fel, mint lehetséges alternatíva. Pontosabb információkat és konkrétumokat még nem lehet tudni, ugyanakkor állítólag a Rose Bowl stadiont tartják a legalkalmasabbnak egy NFL mérkőzés lebonyolítására.

 

 

A Rose Bowl stadion

 

Ám, mint fentebb írtam, a fő irányvonal a saját stadion építése, ehhez pedig a költöző csapat tulajdonosának vagy meg kell egyezni a képviselőtestülettel, vagy saját zsebből területet kell vásárolnia. Ekkor jöhet szóba a 300 holdas Hollywood Park, amelyet a Stockbridge Capital Group birtokol és közel 600 millió dollárért lenne hajlandó megválni tőle. Így, az LA-projekt nagyságrendileg 2.8 milliárd dollárt emésztene fel: 600 millió ugye a telekért, 1.5-1.8 milliárd az új stadionért és 500 millió dollár költözési költség, amit a többi NFL csapat kap meg.

 

„Szívesen maradunk, de inkább lelépnénk”

 

Az idei évtől kezdve a St. Louis Rams, a San Diego Chargers és az Oakland Raiders egyaránt költözésképes, évről-évre dönthetnek, hogy maradnak-e a jelenlegi otthonukban vagy sem. A költözésről értesíteni az NFL-t január 1 és február 15 között van lehetőség, amire természetesen most még nem volt precedens, sőt a tulajok megnyugtattak mindenkit, hogy nagyon szívesen maradnak ott, ahol vannak. Mi mást mondanának? Ám a tények makacs dolgok.

 

A Rams 1995-ben egy 30 éves bérleti szerződést írt alá, amely 2025-ig biztosítaná, hogy a csapat az Edward Jones Dome-ban, St. Louisban maradjon. A franchise költözésére a lehetőséget az a kikötés tette lehetővé, amely szerint a CVC-nek (a stadiont üzemeltető cégnek) folyamatosan a legjobb stadionok között kellett volna tartani az Edward Jones Dome-ot. Amennyiben a létesítmény nincs a legjobb 8 NFL stadion között 2015-ben, a Rams szabadon elköltözhet bármelyik évben, következmények nélkül. A top 8-hoz a franchise kalkulációi szerint legalább 700 millió dollár szükséges, amit a CVC és a város aligha fog ilyen rövid idő alatt megfinanszírozni, így elhárult az akadály a Rams távázása elől.

 

Már nincs a legjobb 8 között

 

A Raiders ma már az egyetlen olyan NFL csapat, amely egy baseball csapattal, nevezetesen az Oakland Athleticsszel osztozik egy stadionon. Ez persze egyik félnek sem ideális. Ráadásul olyan furcsa helyzet állt elő, hogy míg a várost nem zavarná a Raiders költözése és az Athleticset marasztalná, a két csapat éppen hogy fordított álláspontot képvisel. Ugyanakkor Mark Davis, ha az LA (vagy más) projekt kedvezőbb feltételeket nyújt, mint a városi tervek, késlekedés nélkül azt fogadná el.

 

A Chargersnek évek óta olyan bérleti szerződése van, amely lehetővé teszi a csapat számára a költözést. A Qualcomm Stadiummal elégedetlen a Spanos család, lobbiznak is becsülettel egy új stadionért. És épp itt van a bökkenő: „becsülettel”. Az LA-be költözés lehetőségét nem igazán használták fel eddig a tárgyalások során, így érthetően nem is igyekezett a város vezetése az új stadion tervezetével. San Diego nyugodt, a Chargers költözésére van jelenleg a legkisebb esély.

 

A Qualcomm stadion

 

Természetesen az egészbe az NFL-nek is van beleszólása. Először is, hogy egy franchise költözhessen, ahhoz legalább 24 tulajdonos áldására van szükség a 32-ből. Másrészt, a liga legfeljebb két csapatot szeretne a régióban, amiből az egyiknek jobb esetben Chargersnek kellene lennie, ezzel próbálná óvni a piacot. A San Diegói alakulat bevételeinek 30%-a a Los Angeles-i piacról származik, így egy új franchise komoly konkurenciát jelentene, kettő pedig túlságosan is megosztaná a bevételi forrásokat. Ennek fényében nem meglepő, hogy kijelentették, egy esetleges tulajdonosi voksoláson nemmel fognak szavazni.

 

A Rams mindenkinek beintett, indulhat a verseny

 

A szakmabeliek többsége szerint az NFL Los Angelesben elképzelhetettlen két csapat nélkül. Erről bizonyára Stan Kroenke, a Rams tulajdonosa nem tudott. Kroenke ugyanis nemcsak, hogy felvásárolt egy 60 holdas telket Iglewoodban 90 millió dollárért és felvette a kapcsolatot a fentebb említett Stockbridge Capital Grouppal, előállt egy 1.86 milliárd dolláros stadiontervvel is. Ezzel pedig olyan helyzetet teremtett, ami eddig elképzelhetetlennek tűnt: hogy egy franchise egyedül kivitelezze a Los Angelesbe való költözést.

 

Így nézne ki a Rams új stadionja

 

Az ingatlanokból meggazdagodott Stan Kroenke az NFL harmadik leggazdagabb tulajdonosa a maga 6.3 milliárd dollárjával. Így már nem is olyan meglepő az Iglewood projekt. A Kroenke által megálmodott stadion 80 ezer néző befogadására lenne alkalmas, 9000 parkolóhelyet biztosítana, ideális esetben 3 év alatt készülne el és a megépítéséhez nem használnának közpénzeket. Érdekességek a létesítménnyel kapcsolatban, hogy a több mint 83 méter magas stadion meg lenne „süllyesztve”, a földből mindösszesen 53 méter látszódna ki. A tető szerkezete lehetőséget nyújtana Kroenkenak, hogy kvázi óriásplakátként használja a napi 35 millió, Los Angelesen keresztül repülő embernek. Végül, de egyáltalán nem utolsó sorban pedig: a stadion két franchise számára készülne, azaz két hazai öltöző, két tulajdonosi páholy és ugyanannyi irodahelyiség jutna mindkét csapatnak. Hogy milyen feltételekkel, révén az egészet a Rams állja, nem tudni.

 

Kinek az imái hallgattatnak meg?

 

Stan Kroenke aktívan kampányol a tulajdonosi körökben csapata LA-be költözése mellett és már az első lépéseket is megtette az ügy érdekében. Erre válaszul a San Diego Chargers és az Oakland Raiders nemrég benyújtott egy közös 1.7 milliárd dolláros stadiontervezetet. A két csapat új otthona Carsonban lenne, 15 mérföldre Los Angeles belvárosától egy 168 holdas területen. Ennyi, amit biztosra lehet venni, a projekt jelen állás szerint közel sem annyira meggyőző vagy kiforrott, mint az Inglewood terv.

 

A városok is beleszólhatnak a dolgokba

 

A májusi tulajdonosi találkozón lesz legközelebb terítéken az LA-projekt, addig az NFL részéről minden érintett csapatnál és városban megjelennek ezzel kapcsolatban a liga képviselői.

 

Jelenleg úgy áll a helyzet, hogy a költözés előkészületeibe igen komoly energiát fektető Ramst St. Louis városa egy új, 64 ezer férőhelyes stadionnal szeretné marasztalni. Állítólag igen agresszív és konkrét tervvel készülnek, és bár Kroenke nem tárgyal a várossal, az NFL igen. Roger Goodell folyamatosan tartja a kapcsolatot St. Louis polgármesterével és a hírek szerint meg van elégedve az eddig megtett lépésekkel.

 

Goodell elégedett

 

San Diegóban már 14 éve próbálnak forrásokat és támogatókat szerezni egy új stadion megépítésére. A San Diegóban felállítottak egy stadion bizottságot is erre a célra, alakulgatnak is végre a tervek, de nem eléggé agresszív a folyamat, így pedig aligha történnek mérvadó előrelépések a közeljövőben. A Raiders háza táján pedig sem tervek, sem agresszív magatartás nem fellelhető a város részéről, Oakland polgármestere egyenesen kijelentette, hogy a városkasszából egy dollárt nem pótol bele az új stadion építésébe.

 

Lehetséges forgatókönyvek

 

A jelenlegi tényállások ismeretében több scenario is elképzelhető. A legracionálisabb és egyben legvalószínűbb forgatókönyv rövidtávon a Los Angeles Rams, San Diego Chargers és a St. Louis Raiders. A Rams annyi konkrét tervvel állt elő, hogy meglepő lenne, ha az NFL végül megfúrná az LA-projektet. San Diegóban nagy eséllyel nem épül új létesítmény, valószínűleg az Iglewood stadion elkészülte után ők is átteszik a székhelyüket Los Angelesbe. Oakland nem marasztalja a Raiderst, St. Louis pedig mindenképp a városban tartaná az NFL-t, így ez egy mindenki számára előnyös lépés lenne.

 

Újra kell rajzolni a térképet?

 

Kevesebb a valószínűsége, de az sem elképzelhetetlen, hogy Chargers helyett a Raiders költözik LA-be a Rams mellett, míg a Chargers átteszi a székhelyét St. Louisba. A két legvalószínűtlenebb forgatókönyv szerint pedig vagy mind a három csapat Kaliforniában köt ki (Rams és Raiders LA-ben, Chargers San Diegói új stadionban), vagy az NFL által is jobban támogatott Chargers-Raiders páros költözik Los Angelesbe, míg a Rams marad St. Louisban. Utóbbinak többek között azért is kevés a valószínűsége, mert Mark Davis a liga egyik legszegényebb tulajdonosa, aki 200 milliót is csak nagy nehézségek árán tud befektetni, nemhogy 500 + 850 millió dollárt.

 

Véleményem szerint az első forgatókönyv fog győzedelmeskedni és az a csapat (Rams) tud Los Angelesbe költözni, amelyik ki is tudja vitelezni a projektet. Természetesen a dolog már nagyon képlékeny, mint tudjuk, ez az NFL, itt bármi megtörténhet. Rengeteg érdekes kérdés és lehetőség van még terítéken (London, Mexikó, Németország, Brazília), nem beszélve arról, hogy a nagy költözködésben könnyedén csapatot cserélhet egymás között az NFC és AFC West.

 

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!