Connect with us

Minden ami NFL

Pozíciós rangsor – NFC North – védelem

Miután Renningan kivesézte az NFC North támadó szekcióját következzen a védők rangsorolása is. Vajon tényleg a Bears védelme a leggyengébb a csoportban?

 

A támadóktól eltérően a védőknél különösebb súlyozást nem fogok alkalmazni, megítélésem szerint minden csapategység egyformán fontos a védelemben, a támadó oldal kiegyensúlyozásának érdekében mindenhol 1,5-szörös szorzóval számolunk. Egyedül a pass rushra adok egy 2-szeres szorzót, és Renninganhoz hasonlóan itt is a legtöbb pontot elérő csapat lesz a legjobb. Az NFC északi szekciójában két csapat 4-3-as felállásban játszik (Vikings, Lions), a másik kettő pedig 3-4-ben (Bears, Packers). A Bears kapcsán fontos megjegyezni, hogy ők idén először használják majd a 3-4-es rendszert.

Belső falemberek (3-4 NT, DE, illetve 4-3 DT)

Ahogy az NFC Eastben, ebben a kategóriában is a 3-4-es védelmeknél a teljes fal, 4-3-asban pedig a két DT kerül rangsorolásra. A 4-3-as rendszerben játszó csapatoknál egy picit figyelembe vettem a két end kvalitását is (bár ők a következő pontban jönnek), lévén ők együtt 4-en alkotják a védelem első vonalát.

Suh távozását követően bár gyengült az Oroszlánok hírhedt fala, de Ngata személyében sikerült azért a lehetőségekhez képest a legjobban pótolni a kiváló DT-t. Annak ellenére megkapják most a képzeletbeli első helyet, hogy minőségi mélysége egyáltalán nincs ennek az egységnek. Egyedül abban bízhatnak, hogy a negyedik körben draftolt Wrightból egy tisztességes rotációs játékos lesz első évben. Második helyre a Packers egysége futott be. Daniels a liga egyik legjobb 3-4-es endje, jelen pillanatban ő a fal legértékesebb játékosa a Fagyott Tundrán. Raji sikeresen felépült, eredeti posztján jelentős lendületet fog adni a falnak. Harmadik helyre a Vikings került, mert bár egyenként tehetségesek és jó játékosok, valahogy nem sikerül őket George Edwardsnak egységgé kovácsolnia. A lista végét pedig a Bears zárja, nem meglepő módon. Az egy szem Ratliffon kívül csak a második körben draftolt Goldman lehet majd tényező.

Passzsietettők (3-4 OLB, 4-3 DE)

Ennél a pontnál ugyancsak a Katonadani által felállított szisztémát használtam, a 3-4es védelemben a külső linebackerek, 4-3as esetben pedig a defensive endek kerültek ebbe a részbe. Azzal a különbséggel, amit a felvezetőben említettem, miszerint ezt a kategóriát 1,5-szeres szorzóval veszem figyelembe a végelszámolásnál.

Nem volt könnyű értékelni ezt a részt, csapatszinten ugyanis ez a négy gárda egymáshoz képest 3 sacken belül van, ami szinte elhanyagolható differencia. Első helyre a Packerst raktam, Clay Matthewst annak ellenére ide soroltam, hogy jövőre kimondva is tovább fogják foglalkoztatni ILB poszton is, de az ő eredeti helye a védelem szélén van, echte pass rusher. Peppers másodvirágzását éli a zöld-arany alakulatban, igazi playmakere a védelemnek. Második helyre a Vikings futott be, mert a Lions Suh személyében elvesztette legeredményesebb passzsiettetőjét. Everson Griffen tavaly először minden meccsen kezdő volt és ezt 12 sackkel hálálta meg a vezetőségnek, ezzel a csoport legeredményesebbje volt, Tom Johnson pedig annak ellenére szerzett 6,5 egységet, hogy csak szituációs játékos. A képzeletbeli dobogó harmadik helyére csúszott így a Lions pass rusher alakulata. Ezekiel Ansah maradt az egyetlen a tavalyi csapatból, aki értékelhető mennyiségű sacket halászott össze. A lista legvégére pedig a Bears került. Új rendszert kell a játékosoknak elsajátítani, a két szélen valószínűleg McPhee és Houston fog kezdeni, de ezt szerintem még az új védelmi koordinátor, Vic Fangio se tudja biztosan. McPhee nem egy sack király, Houston sem az irányítók nagy rémálma, Jared Allen pedig látványosan szenvedett új csapatában. McPheehez hozzátenném, hogy egyébként jó kis játékos, még ha számokban kevésbé is mutatkozik meg, bőven erősítés a csapatnak.

Linebackerek (3-4 ILB, 4-3 WLB, MLB, SLB)

A csoportban a legjobb linebackerrei a Vikingsnek vannak, Barr és Hodges mellé ráadásul Kendricks személyében az egyik legjobb ILB prospectet sikerült a drafton megszerezni. Őket követi a Tulloch és Levy nevével fémjelzett Lions LB-sor. Ehhez a második helyhez megelőlegeztem Tulloch-nak, hogy nem szakítja szét a térdét feleslegesen miközben áll a játék. A Packersnél bajban voltam, mert Matthewst szívbaj nélkül beírhattam volna ide is, de egyel feljebb pass rusherként szerepeltettem és egyszerre csak egy poszton tud játszani (sajnos). Barrington a szezon végére egész szépen játszott, az egyik ILB biztosan ő lesz. Akkor lesz jó világ ha a negyedik körben draftolt Jake Ryan is beválik majd középen és Matthews mehet vissza állandóan a szélre, addig is sanszosan Clay fog kezdeni középen. Megint csak a Bears zárja a sort, bár Foster egy igazán jó játékos, maximálisan nem tudok elvonatkoztatni attól, hogy Matthews ezen a poszton is játszik. No meg a már említett Barrington is teljesen rendben van, ez döntött a harmadik hely sorsáról.

Cornerbackek

A legnehezebb poszt ez, már ami a rangsorolást illeti. A Packers CB sorában nagy volt a jövés-menés, a Vikingshoz az egyik legjobb CB prospect érkezett első körben, az amúgy sem gyenge felhozatalhoz. A Lionsnál bár jó ez az egység, Mathis már nem mai gyerek, a Bears egysége meg – ahogy szinte minden pontban – itt is kilóg lefelé. Az első 3 csapat között csak nüanszok döntöttek. Nem segít az értékelésben az engedett passzolt yardok statisztikája sem, ugyanis a három gárda alig 8 yardon belül van egymáshoz, átlagosan 227 yardot engednek meccsenként, amivel a liga első felébe tartoznak. A versenyt végül az döntötte el a Packers javára, hogy a turnoverekben a legjobb alakulata nekik van a csoportban. Bár Williamst elvesztették, Hayward egy igazi szörnyeteg, rotációs játékosként is igazi playmakernek bizonyult, állandó kezdőként is megállja a helyét.

Safetyk

Az első hely ezen a poszton egyértelműen a Lionsé. Quin tavaly élete szezonját futotta, 7 szerzett interceptionje a legtöbb volt a ligában, mellette Ihedigbo is hozzátette a maga 4 pickjét, mindezt úgy, hogy 3 mérkőzést kihagyni kényszerült. Második helyre a Vikings került, Smith brutális szezonon van túl, Renningan nem véletlenül nevezte pár hete a csapat MVP-jének. De nem csak a Ő, a PFF is elismerte egy All-Pro első csapatba választással a harmadéves free safetyt. A Packers egysége nem sokban marad el a két riválisáétól, a 2013-as gyenge teljesítmény után jelentős fejlődésen ment át ez az alakulat, köszönhetően főleg Clinton-Dix érkezésének. Másodévesként biztos vagyok benne, hogy még érettebb játékot fog bemutatni, ezzel is növelve a passz elleni hatékonyságot. A Bears bár most beújította Rolle-t, ez még egyelőre kevés lesz, hogy akármelyik másik egység elé merjem őket nyugodt szívvel tenni.

Összegzés:

Mint ahogy a végeredményből látszik, a védelmeket tekintve ez a csoport rettentő kiegyenlített. A Lions futás elleni védelme szinte borítékolhatóan gyengülni fog a következő szezonra a távozók miatt, de Teryl Austin szakértelme garantálja, hogy nem lesz ez olyan jelentős. A Packers futások ellen jelentősen javult a bye-week után, Raji bevetésével pedig még tovább javulhat. Passzok ellen 3 gárda szinte azonos erőt képvisel, ami külön megsüvegelendő egy Rodgers, Nelson, Stafford, Megatron, Bridgewater nevével fémjelzett csoportban.

Még egy dolgot fontosnak tartok megemlíteni. A Bears fanok most szinte biztosan habzó szájjal követelni fogják a fejemet, de maradjunk a realitások talaján. A Bears védelme történelmi mélységekben van, elengedhetetlen volt a váltás, mind edzők, mind a sémák terén. Jelen pillanatban egy csapatrész sincs a védelemben, aminél nyugodt szívvel kijelenteném, hogy van náluk rosszabb. Hangsúlyozom ez csoporton belül értendő, nem liga szinten. A drafton sem jeleskedtek, összesen 2 védőt draftoltak. Vannak tehetséges játékosok a csapatban (Fuller, Young, Houston, Mundy) de együtt, csapatként nem működik a dolog egyelőre. Mindenképp javulást várok majd tőlük, de a hosszú építkezés legelején járnak jelen pillanatban.

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!