Connect with us

Minden ami NFL

Pozíciós rangsor – Rájátszás – NFC Wild card – I. rész

A csoportküzdelmek során megkaptuk, hogy kik a csoportgyőztesek és melyik csapatok értek oda a wild card helyekre a főcsoportokban. Most következhet a rájátszás, hogy aztán kiderüljön, melyik csapatnak van a legjobb kerete a ligában. Ma az NFC wild card párosításai közül először a Panthers @ Eagles meccset játsszák le.

 

A négy csoportgyőztes a Seahawks (54 pont), a Packers (52,5), az Eagles (50) és a Saint (49) lett, a előbbi kettő pedig megkapta a kiemelést és az ezzel járó pihenőhetet. A két legjobb csoportmásodik a Cowboys (48,5) és a Panthers (47,5) lett, így alakult ki az NFC wild card párosítása. Ma a Panthers@Eagles csatát szimuláljuk le, minden nap egy mérkőzés alapon pedig eljutunk majd a Super Bowlig is.

Carolina Panthers (6.) @ Philadelphia Eagles (3.)

A pontozási rendszer a szokásos, az irányítók 2,5-szörös, a támadófal 2-szeres, a futók és elkapók 1,5-szörös, a tight endek egyszeres, minden védőpozíció 1,5-szörös szorzót kap, kivéve a passzsiettetők, akik 2-szereset.

Irányítók

Két 1/1-es irányító küzd meg ebben a párharcban, azonban egyikük sérülései miatt nem váltotta még be a hozzá fűzött reményeket. Bradfordnak itt van a nagy – talán utolsó – esélye, hiszen Chip Kelly kezei alatt újra az egyetemi énjét mutathatja – ha bele nem sérül ismét. A túloldalon Cam Newton, akinek vannak pontossági problémái, de a földön is rendkívül veszélyes, így egyértelműen ő nyeri a küzdelmet.

Futók

Az Eagles futótandemével nehéz felvenni a versenyt ligaszinten, így egyértelműen a Murray – Mathews – Sproles trió viszi itt a prímet. A túloldalon Stewart kaphatja a legtöbb lehetőséget, fullback poszton pedig Tolbert brusztol majd szokás szerint. Nem rossz egység ez sem, de az Eaglest nem verik.

Elkapók

Itt sokkal nehezebb a rangsorolás, mivel egyik csapat sem az elkapóiról híres. Az egyik oldalon az ikertornyok, Kelvin Benjamin és az újonc Devin Funchess várják Newton kissé pontatlan labdáit és mivel hatalmas területet fednek le a nagy testükkel és a hosszú karjaikkal, így ki tudják őt segíteni. A sasoknál Jordan Matthewsnak remek újonc éve volt, most érkezett az első körben Nelson Agholor, a csapatnak van a legfiatalabb elkapó-sora a ligában és én sokat várok tőlük. Azért adom a sasoknak az előnyt, mert Agholorban többet látok, mint Funchessben, de nagyon közel van egymáshoz a két csapat WR-egysége.

Tight endek

Itt sem olyan egyszerű a helyzet, mint ahogy elsőre tűnne. Greg Olsen egy kiváló TE, mögötte azonban csak Ed Dickson van. Az Eaglesnek nincs olyan jó játékosa a poszton, mint Olsen, azonban ketten is – Celek és Ertz – remek tight endek és ezáltal nagyobb variációs lehetőségeket biztosítanak. Kicsit kiegyenlítve az elkapóknál a hajszálnyi Eagles-előnyt, most ugyanennyivel a Pantherst raktam az első helyre.

Támadófal

Itt nincs kérdés, az Eagles fala jóval erősebb a Panthersénél, még úgy is, hogy a két kezdő guard, Mathis és Herremans elhagyta a csapatot. A párducok falának egyetlen kiemelkedő pontja a center, Ryan Kalil, azonban az Eagles is rendelkezik egy elit centerrel Kelce személyében. Jason Peters, Bradford vakoldali örzője is elit játékos és a túloldalon Lane Johnson is egy kiváló falemberré fejlődött rövid karrierje során is. A két új guardtól, Barbre-tól és Gardnertől még kissé kérdőjeles, mint várhatunk, én előbbivel kapcsolatban magabiztos vagyok, utóbbit pedig majd meglátjuk. A Panthersnél nem túl jók a kilátások egyik centertől eltérő poszton sem.

Belső falemberek (3-4 NT, DE és 4-3 DT)

Az Eagles 3-4-es, a Panthers pedig 4-3-as rendszert használ, tehát nem könnyítik meg a dolgomat a rangsorolásnál. Ha a teljes védőfalat néznénk a Panthersnél is, akkor lehet, hogy az Eagles jönne ki győztesen, azonban náluk csak a fal belsejét soroljuk ebbe a kategóriába, így pedig a Lotulelei-Short duó jobbnak bizonyul a sasok egységénél, mégpedig azért, mert a nose tackle Bennie Logan egyelőre nem elég jó játékos. Flecther Cox elit 3-4 defensive enddé nőtte ki magát, a túloldalon Cedric Thornton pedig az egyik legalulértékeltebb játékos, futás ellen rendkívül jól játszik, azonban Logan lehúzza az átlagot, így a Panthers 2013-as első- és második körös választottja nyeri ezt a párharcot.

Passzsiettetők (3-4 OLB, 4-3 DE)

Greg Hardy távozásával jelentősen gyengült ezen a poszton a Panthers, így egyértelmű az Eagles fölénye. Connor Barwin tavaly parádézott, Brandon Graham pedig ugyan csak szituációs pass rusherként, de szintén brillírozott, most megmutathatja, hogy mit tud teljes munkaidőben. A párducoknál Charles Johnson nagyon jó játékos, de a másik oldalon Wes Horton egyáltalán már nem az.

Linebackerek

A sasok szinte minden csapat linebacker-sorát vernék, de a Carolináét pont nem, hiszen Luke Kuechly és Thomas Davis is elit játékosok, mellettük pedig az első körös újonc Shaq Thomson kezdhet, így az NFL legjobb LB-sorát ők adják. A Kiko Alonso – Mychal Kendricks – DeMeco Ryans triónak sem kell szégyenkeznie egyáltalán, de Kuechly-éket nem múlják felül.

Cornerbackek

A Panthersnek elég alulértékelt cornerback-sora van, nem hiszem, hogy sokan “high quality” csoportba sorolnák a Josh Norman – Charles Tillman – Bene Benwikere trió mindegyikét, tavaly azonban mindannyian parádésan játszottak, nem lehetett panasz senkire. Az Eagleshöz érkezett Byron Maxwell, de még bizonyítania kell, hogy első számú cornerként is megállja a helyét, a fizetése már megvan hozzá. Mellette az újonc Eric Rowe vagy a tavalyi szerzemény Nolan Caroll kezdhet, aki azonban nem tudta tavaly kiszorítani sem Cary Williamst, sem Bradley Fletchert, szóval remélem Rowe remek felkészülési időszakot fog produkálni.

Safetyk

Ezt a csatát úgy nyeri meg az Eagles, hogy Malcolm Jenkins mellett még nem tudni biztosan ki fog kezdeni. Valószínűleg a slot cornerből átképzett, ballhawk Walter Thurmond kaparintja meg ezt a helyet, az eddigi információk alapján jól sikerült az átállás számára. Jenkins személye azonban az, amiért a Harper – Boston duó elé emeltem a Philly egységét, hiszen a néhol pocsék New Orleans-i teljesítménye után kivirágzott Chip Kelly és Billy Davis kezei alatt.

Összességében

Látszik, hogy ez már a rájátszás, hiszen rendkívül szoros eredmény született a két csapat találkozóján, tényleg csak egy hajszállal nyert az Eagles és jutott a következő körbe, ahol a Packers lesz az ellenfelük a havas Lambeau Fielden.

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!