Connect with us

Fantasy

Mi is az a fantasy foci?

Tegnaptól lehet jelentkezni az idén megújult FK! Fantasy foci ligákba, azoknak pedig, akik még csak ismerkednek eme remek játékkal, nagy segítséget nyújthat az alábbi poszt, amelyben leírjuk, hogy mi is az a fantasy, specifikusabban pedig hogy az FK! ligákban milyen szabályok vannak.

 

Az alapok

Az alapfeltevése az egésznek az, hogy van egy csapatod, amely a benne lévő játékosok valós életben nyújtott teljesítménye alapján pontokat kapnak. Minden héten egy másik csapat ellen lépsz a virtuális pályára és nála kell több pontot elérned, így szerezhetsz győzelmeket. Természetesen az a cél, hogy minél több győzelmet összeszedj, bejuss a rájátszásba, majd ott is diadalmaskodj. Nézzük a játék menetét.

A csapatod

IDP, azaz Individual Defensive Player ligákban játszunk az FK! ligákban, ami azt jelenti, hogy a megszokott támadók mellett egyéni védőjátékosokat is kell draftolni. Nézzük, hogyan néz ki egy csapat kerete:

  • 1 irányító (QB)
  • 2 futó (RB)
  • 2 elkapó (WR)
  • 1 tight end (TE)
  • 1 FLEX, ami lehet elkapó vagy futó (W/R)
  • 1 rúgó (K)
  • 1 védelem (DEF)
  • 2 védőfalember (DL)
  • 2 linebacker (LB)
  • 2 defensive back (DB)
  • 1 bármilyen védő játékos (DP)
  • 10 cserejátékos, aki bármilyen posztot képviselhet

A Draft

Miután kialakult a liga mezőnye, egy előre egyeztetett időpontban megrendezésre kerül a Draft online formátumban (baráti társaságoknál érdekesebb az offline draft, amikor összeültök élőben, sörözgettek és így választjátok ki a csapatotokat). Fél órával a kitűzött időpont előtt megtudjátok, hogy hányadik helyen draftoltok, ezt a gép sorsolja. A mi ligáink 14 fősek, így az első kör 14 húzásból áll, majd a második körben megfordul a sorrend és utolsóból első lesz, elsőből pedig utolsó, ezt hívják snake draftolási sorrendnek. Megnézve gyorsan két példát tehát, ha mondjuk a 14. helyet kaptad a sorsoláskor, akkor te választasz 15.-nek is, majd azt követően ismét duplázol, méghozzá 42-43. helyen. Ha például a 8. helyet kaptad, akkor legközelebb 21. választási jog a tiéd.

Érdemes lehet néhány mock draftot megcsinálni az nfl.com oldalán, hogy képben legyünk a dolgokkal és ne élesben lássuk meg először a felületet se. A következő napokban, hetekben jövünk majd néhány poszttal, ami segíthet abban, hogy melyik játékosokat érdemes draftolni és melyikeket kevésbé, illetve hogy milyen stratégiákkal lehet nekivágni a draftnak. A draft a legfontosabb része a fantasy ligának, hiszen itt alakul ki a csapatod, nem érdemes róla lemaradni, mert különben egy robot húz helyetted, ami elég lutri, láttam már elég jó robot által összerakott csapatot, de borzalmasat is. A FK! ligák draftja 26 körből áll, hiszen ennyi játékost kell kiválasztani, 1-1 húzásra maximum 60 másodperc áll rendelkezésre, így azért fel kell készülni egy jó két órás időtöltésre.

Ezzel ugyebár kialakult a csapatod, viszont ez természetesen nem végleges, nézzük, hogyan lehet fejleszteni a csapatodat.

Waiver

Ez talán a legkevésbé ismert és/vagy a legbonyolultabb része a fantasy focinak egy kezdő számára. Itt arról van szó, hogy a csapat nélküli játékosok először nem szabadügynökök lesznek és szabadon rabolhatóak, hanem rákerülnek a waiver listára. A csapatok pedig kapnak egy waiver besorolást, a draftot követően csökkenő sorrendben (tehét aki 1/1-re választhatott, az 14. lesz a waiveren, a 14.-ént választó pedig első). A waiveren lévő játékosokra be lehet adni egy úgynevezett waiver claimet, amivel jelzed a szándékod, hogy szeretnéd a csapatodban tudni. Ha többen is szeretnék őt, akkor dönt a waiver sorrend, akinek alacsonyabb a száma (magasabb a waiver priorityja), az kapja meg. Ha felveszel valakit waiverről, akkor a mi szabályaink szerint a lista végére ugrasz automatikusan.

A waiver period nálunk 1 nap, tehát ha 1 nap után nem kel el egy játékos a waiveren, akkor szabadügynökké válik.

Szabadügynök-piac

Minden waiver period után minden játékos szabadon igazolhatóvá válik egészen addig, amíg az adott héten pályára nem lép. Ahhoz, hogy így leigazolj valakit, csak annyit kell tenned, hogy – ha tele van a csapatod – akkor valakit kivágsz (drop) és helyette felveszed (add) az új játékost.

Trade

Az év során egészen november 27-ig lehet cseréket végrehajtani a csapatok között. A határidőnek azért van értelme, mert ha valaki már elvesztette a reményt a rájátszásra, az ne adhassa oda csak úgy egy barátjának a legjobb játékosait. Egyébként a nem fair trade-eket a ligában lévő FK! szerkesztő megvétózhatja, erre 2 napja van.

A trade-ek menete úgy zajlik, hogy küldesz egy ajánlatot valakinek, aki azt vagy elfogadja, vagy küld egy ellenajánlatot vagy egyből elveti azt.

A meccsek

Minden fordulóban ugyebár összeméred erődet egy másik csapattal. A játékosaid a való életben szerzett teljesítményük alapján kapnak pontokat a fantasy ligában. A legfontosabb, hogy a futott és elkapott 10 yardokért 1 pont jár, passzolt 25 yardokért jár 1 pont, futott TD 6 pont, passzolt TD 4 pont. Ezek talán a legfontosabbak, de minden ligában meg lehet találni a pontos adatokat, miért hány pont jár.

Egy meccsnapon addig mozgathatók a játékosok a kezdőből a cserepadra és/vagy a szabadügynökök közé, amíg el nem kezdődik a mérkőzésük. Tehát például ha valaki csak 22.25-kor játszik, akkor őt még lehet mozgatni a 7 órás meccsek közben is. Hétfő éjjelig, illetve kedd hajnalig lehet még izgulni, hiszen sokszor döntenek az MNF-ek 1-1 forduló végkiementeléről.

A szezon

13 alapszakasz-mérkőzést rendezünk, így mindenki játszik mindenkivel egyszer, majd következhet a rájátszás a kialakult mérlegek alapján. Döntetlen esetén a több szerzett pont dönt. A rájátszás felsőházába 6 játékos jut be (így az első két kiemelt bye weeket kap a 14. hétre), az alsóházban pedig 8 csapat verseng a kiesés elkerüléséért.

Így elsőre ennyi lenne, talán túl tömény is volt, de jelentkezzetek bátran, nincs vesztenivalótok.

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!