Connect with us

NCAA

Heisman watch – Week 1 edition

Forrás: operationsports.com

Forrás: operationsports.com

A Heisman-trófea elnyerése minden college foci szezon egyik legérdekesebb versenyfutása az ország legtehetségesebb játékosai között. Az elmúlt években olyan tehetségek hódították el, mint Cam Newton, Robert Griffin III, Johnny Manziel (He is Manziel), Jamies Winston vagy Marcus Mariotoa. Mi a közös bennük? Mindegyikőjük irányító, és az NFL Draft első körében lett kiválasztva. Most azonban eljött az év, hogy Mark Ingram után egy újabb non-quarterback nyerje meg a díjat. Lássuk, hogy az első hét után ki a top10 legesélyesebb:

1. Derrick Henry (RB, Alabama): a Roll Tide a koránt sem kiscsapatnak nevezhető Wisconsin ellen lépett pályára a szombati játéknapon, és a legértékesebb játékosuk máris megmutatta, mire lehet tőle számítani a szezonban. A 6’3 (191 cm) láb magas és 242 (110 kg) font nehéz running back 147 yardot és 3 TD-t szorgoskodott össze a Badgers védelme ellen, ami elég impresszív, így nem túlzás őt az első helyre rakni.

2. Nick Chubb (RB, Georgia): ugyan nem első osztályú ellenféllel mérkőzött meg a Georgia, de a Gurley-utód is összepakolt 120 yardot 16 futásból (7,5 yardos átlag). Nem szabad ebből a statisztikából messzemenő következtetést levonni, inkább majd a SEC-en belüli párharcokra érdemes figyelni, úgy, mint a most következő Vanderbilt elleni meccsre. Valószínűleg, ott sem fog kevésbé kisebb számokat produkálni a másodéves futó.

3. Trevone Boykin (QB, TCU): Boykin volt a legnagyobb favorit a szezon előtt, azonban a Minnesota elleni teljesítménye, ami nem volt gyenge, azonban kirívóan jó se a harmadik helyre sorolta őt vissza. 42 passzából csupán csak 26 ért célba, egy lett belőle touchdown, egy pedig az ellenfél kezei között landolt. Földön is eredményes volt a dual-threat QB, 18/92/1-es mérleggel zárt. Ugyan nem az első meccsből kell kiindulni, azonban jóval többet vártam Boykin debütálásától.

4. Braxton Miller (WR/RB, Ohio State): a végzős játékos a holtszezon során posztot váltott, így irányítóból elkapó (vagy futó?) lett, mindenki legnagyobb örömére. A regnáló bajnok a VA Tech ellen kezdte meg a menetelését, ahol ugyan nem sokat volt a labda Miller kezében, de amikor igen, akkor megmutatta, milyen jó atléta is valójában. Futott egy TD-t, illetve el is kapott egyet, amely során a konkrét Hokies védelmet elküldte szotyiért, gyönyörű megmozdulás-sorozat volt. Sok mindent kell még tanulnia, de jelenleg talán ő a leginkább érdekes játékos az FBS-ben.

5. Ezekiel Elliott (RB, Ohio State): valójában neki kellene a negyedik helyen lennie, de Miller annyira király volt, hogy letaszította őt onnan. 11 futásból 122 yard, ami 11,1-es átlagot jelent, ehhez nagyon nincs mit hozzáfűzni. Ha nem lenne telepakolva sztárokkal az OSU offense, simán lehetne top1 a listán, de ez semmit nem von le az érdemeiből, még akár az első kiválasztott futó is lehet a 2016-os Drafton.

6. Jared Goff (QB, California): most kicsit csalok, de ez a csóka annyira jó, hogy nem túlzás őt a jövő évi Draft 1/1-eseként emlegetni. Szintén nem első osztályú volt a Golden Bears ellenfele, így a 24/32-es passzpontosság, a 309 yard és a 3 TD (+1 INT) fenntartásokkal kezelendő, de ha megnézzük, hogy milyen labdákat oszt Goff, akkor nincs mit magyarázni, egyszerűen NFL-kaliber. Heisman-t ugyan nem valószínű, hogy nyerni fog, mert nem az NFL-készségre osztják, de kénytelen vagyok berakni a listába.

7. Myles Garrett (DE, Texas A&M): jöhet az első védő, egy igazi szörnyeteg (mint anno Vonn Miller volt) az Aggies csapatából. A srác még csak a második szezonját tölti az egyetemen, de már tavaly megdöntötte a SEC freshman sack-rekordját, idén még nagyobb babérokra tör. A Sun Devils ellen 2 zsákolást gyűjtöttbe, illetve a futások ellen is foghatatlan volt (8 total tackle). Ez már önmagában sem piskóta, de a játékát látva olyan, mintha egy profi focizna az egyetemisták között. Simán lehet az év védője is, ha megtartja ezt a formáját.

8. Corey Coleman (WR, Baylor): az első igazi elkapó a listán, aki valószínűleg szintén profinak áll jövőre, ennek megfelelően játszott pénteken az SMU ellen. 5 elkapásból 178 yard és egy hatpontos jött össze neki. Alkatra nem egy tipikus elsőszámú célpont, de technikája és gyorsasága megvan hozzá, hogy a defensive backeket faképnél hagyja. A Bears szisztémájában rengeteg yardja lehet, ami fentebb lökheti ezen a listán, azonban ehhez erősebb ellenfelekkel szemben is bizonyítania kell.

9. Deshaun Watson (QB, Clemson): kis túlzással, ő a legjobb irányító az ACC-ben, amire alaposan rászolgált az első idénye során. Ezen a listán a top5-ben kellene lennie, azonban a másodosztályú Wofford ellen nem annyira vállalta túl magát. 194 yard jött össze neki, 81,4%-os passzpontosság mellett, ami ugyan szép, de egy kiscsapat ellen talán lehetett volna több is. Mindezek ellenére, a Heisman-trófea egyik legnagyobb esélyese, akiről a szezon végén ódákat fognak zengeni, nagy előreugrást várok tőle ezen a listán.

10. Jaylon Smith (LB, Notre Dame): egy újabb védő a listán, aki szintén nem csak a számaival került fel a listára. Smith a legjobb LB az NCAA-ben, ha kell, elmegy blitzelni, ha kell, fedezi az elkapót, mindent tud, amit a profi ligában elvárnak egy linebackertől. Korábban, Manti Te’o volt már döntős a szavazáson, amire Smithnek is bőven megvan az esélye. A Texas ellen 7 szereléssel és egy zsákolással jeleskedett, de jelenlétét végig érezni lehetett a pályán, amit mi sem bizonyít jobban, mint a Longhorns offense által szerzett 163 yard 3 pont.

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!