Connect with us

Beharangozó

FK! Premium Selection #5

premium-selection

 

Már túl vagyunk az alapszakasz negyedén, de természetesen még rengeteg nyitott kérdés van előttünk. Hat csapat is hibátlan és van még egy nyeretlen gárdánk is. A hétvégén több szoros párharcot és kiélezett meccset is kínál a sorsolás, így nehéz döntés, hogy melyek elé poshadjunk be a fotelba. Én most szorossági sorrendben mutatom be a meccseket, a legkiélezettebbtől a leginkább eldöntöttig haladva. Ezek előtt azonban a Kandallós meccsekkel bővebben is foglalkozok.

 

Seattle Seahawks @ Cincinnati Bengals 19:00

 

Az első összecsapásunk máris egy veretlen csapat pályára lépését hozza el, de amíg év elején azt gondolhattuk volna, hogy ide érkezve ez az együttes ebből a párharcból a Hawks lesz, már láthatjuk, hogy a Bengals (már megint) erősebbnek mutatja magát, mint azt bárki gondolta volna. A párharc 9-9-es döntetlenre áll, de a legutolsó egymás elleni meccsig egészen 2011-ig kell visszamenni, amikor a Bengals valósággal megsemmisítette az épp még épülő Seahawkst idegenben. Utoljára pedig, amikor ezen a pályán találkoztak, még egy bizonyos Matt Hasselbeck irányította a seattle-i gárdát, aki akkor 344 yardig és 3 touchdown passzig jutott.

Cincinnati+Bengals+v+Seattle+Seahawks+mWmR5LrP4UWl

 

A mérkőzés egyelőre nem Russel Wilsonéknak áll, a Bengals mind támadó, mind védő oldalon  erősebben kezdett a szezonban. A legnagyobb különbség a két csapat támadófala között mutatkozik, ahol a Tigrisek alakulata top5 formában játszik, a másik gárda viszont a liga aljához tartozik. Daltont mindössze kétszer sackelték és ő maga is ihletett formában van. Passer ratingje második a ligában és továbbra is nagyszerű a kémiája A.J. Greennel. További jó hír a csapatnál, hogy nem azért kérdés a csapatnál, hogy melyik futó lesz többet fent, mert annyira rosszak, hanem, mert mindkettő back magabiztosan játszik (Hill fumble gondjai ellenére is). Mindketten 100 scrimmage yard felett átlagolnak és a goal line szituációkat is jól oldják meg.  A védelem, ha pluszt nem is, de a kötelezőt jól látja el. Ezek után az előjelek után láthatjuk, hogy a Seahawks dolga nem lesz egyszerű, ha el akarják venni a Bengals szüzességét, ráadásul a nyugati parti gárda nem is a legjobban kezdte a szezont. Wilson előtt a támadófal helye egyre és egyre rosszabb, de ennek ellenére a fiatal irányító teljesítménye fokozatosan javul. Az igazán nagy fejlődést azonban a védelem mutatta be az elmúlt két meccsen. Chancellor visszatérése óta, az addig 27 és 34 pontot kapó védelem mindössze egy field goalt engedett. Azt, hogy ehhez mennyi köze van a safetynek mindenki döntse el maga, de sokan még az MVP címmel is szóba hozták holdout után visszatért játékost.

usa-today-8845070.0

 

A védelem tehát mondhatjuk, hogy jókor találkozik az AFC egyik vezető támadósorával, de mi a helyzet a támadókkal? Wilson játékáról és a támadófalról már esett szó, de egyedül aligha hozhatja el az üdvösséget a csapatnak. Lynch Beast Mode-ra kapcsolására ezúttal nem számíthatunk, ezért a tapasztalt Fred Jackson és a fiatal Thomas Rawls jó teljesítményére talán minden eddiginél nagyobb szüksége lenne a gárdának, mert a Jimmy Graham vezette elkapó és tight end sor egyelőre nem brillírozik. Minden jel tehát a Bengals győzelmére mutat, de tavaly kísértetiesen hasonló körülmények között találkoztak a Patriotsszal és mindannyian tudjuk mi lett annak a meccsnek a vége. Érdekes adat még, hogy amennyiben a Bengals beváltja a papírformát, akkor 1988 után újra 5-0-al nyitna, Seahawks pedig az első interceptionjét is üldözi a mérkőzésen. Én meglepetést és Seahawks sikert várok, de sokan hisznek a Bengals sokadik eljövetelében is.

seacin

 

New England Patriots @ Dallas Cowboys 22:25

 

Év elején még elégedetten csettintettünk volna ez után a párosítás után, azóta viszont kiesett a Cowboys keretének két legértékesebb játékosa, a Patriots pedig dühtől felfújva kezdte meg a szezont. Amennyiben nem eresztenek le ezen a mérkőzésen se, valamint Weeden úgy játszik, mint ahogy mindannyian várjuk tőle (szar lesz), egy végtelenül unalmas meccset fogunk látni. Az esélyt, hogy ez ne így történjen meg, érdekes módon a Dallas védelme jelentheti, akik véleményem szerint a tavalyihoz hasonlóan idén is túlteljesítenek az elvárásokon. Igaz, akit meg kéne állítani, az az a Brady, aki a második játékos, aki 1000-nél több passzolt yarddal, minimum 9 TD-vel és interception nélkül kezdi a szezont három mérkőzés után.

FOXBORO, MA - OCTOBER 16:   Jason Witten #82 of the Dallas Cowboys scores a touchdown against the defense of  Dane Fletcher #52 and  Devin McCourty #32 of the New England Patriots in the first half at Gillette Stadium on October 16, 2011 in Foxboro, Massachusetts. (Photo by Jim Rogash/Getty Images)

 

Elég impozáns statisztikák ezek, de további rossz hír a Cowboys számára, hogy a Patriots futójátéka is jól segíti a dolgát. Van viszont még e kettőnél is egy fontosabb pont a bostoniaknál. Ez pedig az előbb említett két dolog omegája, a támadófal. Tavaly az év eleji gyengélkedés után összeállt a támadófal és idénre úgy mentették át ezt a formát, hogy a kezdőben több csere is történt. A legnagyobb fegyver értékéről pedig Jimboy kolléga a napokban elmélkedett. A Patriots ugye bye weekről érkezik, tehát egy extra hete volt felkészülni a csapatnak, de meglepetésre Belichickéknek csak 15-11 a mérlegük egy pihenőhét után. Ez, azonban nem egy olyan érv, amit bármilyen formában figyelembe tudnánk venni a Cowboys javára. Az előző meccs esetében meglepetést éreztem, de itt még csak a legkisebb szikrát se a papírforma felborulására.

nedal

 

Denver Broncos @ Oakland Raiders 22:25

 

Sikerült úgy mérkőzéseket választanunk (és a Sporttvnek), hogy a harmadik általunk közvetített mérkőzésen is egy hibátlan csapat kerüljön terítékre. A Broncos ugyanis hibátlan mérleggel vezeti a csoportját, hogy azt ismét magabiztosan húzza be. Ám a csoportellenfél Raiders is sokkal biztatóbb, mint az elmúlt években. Érdekes módon a mérkőzés pikantériáját az fogja szolgáltatni, amikor a liga jelenlegi legjobb defense-e találkozik Derek Carrékkal, nem pedig Manning kontra Raiders védelem. Az oaklandi támadósor ugyanis egyelőre igen biztató. Ez elsősorban a kiváló támadófaluknak köszönhető, akik elegendő időt hagynak Carrnak Cooper elkapói megtalálására és nagyszerűen segítik a Murray vezette backfieldet is.

Broncos-vs-Raiders

 

A fiatal futó átlagban 94 scrimmage yardot kapar össze, de most minden eddigi meccsnél nehezebb dolga lesz. A Carr-Cooper kapcsolat egyébként eddig 24 elkapást és 339 yardot eredményezett, ami a legtöbb elkapott yardot jelenti a draft negyedik választottjának az újoncok között. A mérkőzés valószínűleg ott fog eldőlni, hogy az eddig jól működő pass protection kiállja-e a brutális denveri pass rush próbáját, így elegendő pontot tesznek fel a pályára a támadók. Ez nem is biztos, hogy olyan elképesztő mennyiséget jelent majd, mert a másik oldalon Manning egyelőre szenved, alkalmazkodni próbál és keresi a megfelelő játékot. Az elmúlt két meccsen már többet volt pistol és shotgun formációban, mint a center mögött, ez pedig fokozatos javulást eredményezett a játékában. Erre pedig szükség is lesz, hogy a párharcot az elmúlt hét alkalommal megnyerő Denver folytatni tudja ezt a remek szériát.

denoak

 

További meccsek sorrendje:

(a tippversenynél megszokott pontozást alkalmazom, tehát az a mérkőzés kapja a legkisebb pontszámot, amit a legszorosabbnak vélek és az a legtöbbet amit a legsimábbnak. Mivel már csak 9 mérkőzést maradt, így 1 és 9 közt terjed a skála)

 

Washington Redskins @ Atlanta Falcons 19:00

Kimenetel: Falcons : 8

 

Mennyire lesz szoros: Az idény eddigi állása alapján egy tükörsima mérkőzésre kellene számítani Falcons győzelemmel. A Redskins egyetlen reménye –kapaszkodjuk meg- a védelmében van. A defense ugyanis az elmúlt négy forduló alapján top5-ben van total yardokat tekintve és több nagycsapatot is maga mögé utasít ebben a statisztikában. A nevetséges NFC East helyzet miatt ráadásul reális esélyük van a csoport első helyre is, így várhatóan nem adják könnyen a bőrüket.

 

Kik döntik el a mérkőzést: Kirk Cousins és a Washington támadói valószínűleg nem fogják tudni eléggé megtámogatni a védelmet, sőt az irányító, aki eddig is igen adakozó volt interceptionok terén, most is megfogja ajándékozni az atlantai védelmet egy-két jó mezőnypozícióval.

 

A túloldalon pont az ellentéte zajlik. Matt Ryan-Julio Jones-Devonta Freeman és az egész támadófal a liga elitjébe tartozik az eddigi forma alapján, ami még a relatív jó Washington defense ellenére is sok pontot fog hozni a Falconsnak.

wasatl

 

Cleveland Browns @ Baltimore Ravens 19:00

Kimenetel: Ravens 1

 

Mennyire lesz szoros: A két csapat párharcát a Ravens uralja, az elmúlt 14 meccsből 13-at megnyertek a hollók. Az előző forduló előtt még azt mondtam volna, hogy ez egy szoros mérkőzés lesz, ahol bármi megtörténhet, de Flaccoék heroikus győzelmet arattak a nagy rivális Kohászok ellen, amivel valószínűleg áttörték azt a mentális gátat, ami elegendő lesz a Barnák legyőzéséhez. Ennek ellenére nagy különbséget se várok a két gárda között, mert a Browns védelme idén is van olyan jó, hogy az elkapósor nélkül játszó Ravenst limitálja.

 

Kik döntik el a mérkőzést: Itt most Manziel nevének kellene állnia, de Pettine nem szereti, ha bármi szórakozása is van az egyszeri Browns nézőnek, ezért McCown döntheti el a mérkőzést. Mégpedig a Ravens javára. Hiába volt múlt vasárnap jó McCown, nem tudom elképzelni, hogy még egyszer úgy játsszon. Szerintem minimum két labdaeladással és 50% alatti passzpontossággal játssza ki ismét magát a kezdőből. A másik oldalon az újra erőre kapó örök fiatal Forsett kiélheti vágyait a liga leggyengébb futás elleni védekezésén és 2 touchdownnal 100 feletti yardmennyiséggel szállítja a győzelmet a Hollóknak.

clebal

 

Louis Rams @ Green Bay Packers 19:00

Kimenetel: Packers 9

 

Mennyire lesz szoros: A Rams semmi meglepetést nem okozva, ismét legyőzte a liga egyik legjobb formában lévő csapatát, ezzel 2-0ra alakítva a csoporton belüli mérlegét. Ámde ezúttal egy csoporton kívüli gárdához utaznak, ami már kevesebbszer szokott menni. A sors azt diktálja, hogy megint akkor nyerjenek, amikor senki nem számít rá, de véleményem szerint esélyük sem lesz. És nem azért, mert Rodgers a liga legjobb irányítója és nem okoz gondot neki a Rams védelmének szétszedése is, hanem azért mert a Packers védelme –akikről méltánytalanul kevés szó esik A-Rod árnyékában- nagyjából összerakta a futásmegállítást, a defense line tud nyomást gyakorolni és a secondary is teszi a dolgát. Ez a Rams támadóoldal pedig igencsak jól játszó Folesszal, a múlt héten berobbanó Gurleyval sincs olyan jó, hogy hozhassa a meccset a Kosoknak.

 

Kik döntik el a mérkőzsét: Ezt a szekciót egyszerűen nem lehet Rodgers nélkül hagyni. Mindegy hány yardot passzol, mindegy hány TD-t oszt ki, ennek a támadósornak ő az szíve. Hihetetlen magabiztossággal hívja a játékokat, dobja meg kulcsszituációban a passzt és lép el a nyomás elől a legtermészetesebb egyszerűséggel. A két védelemből 1-1 embert szintén ki lehet emelni, aki képes lenne eldönteni a meccset. Donald és Peppers egyaránt 3,5 sackkel áll, ám a Packers kiválóságának sokkal könnyebb dolga lesz a pocsék Rams fal ellen, ezt számot növelni.

stlgb

 

Chicago Bears @ Kansas City Chiefs 19:00

Kimenetel: Chiefs 7

 

Mennyire lesz szoros: John Fox a Chiefs ellen 9-1-s mutatóval büszkélkedhet, de ennek nagy részét Payton Manning vezette Denvernek köszönheti. Ezúttal azonban csak egy beszari Cutler, egy folyton sérült Jeffery jutott neki, akikkel sokkal nehezebb dolga lesz. A mérkőzés akkor tud szoros maradni, ha a chicagói védelem tudja hozni azt a földöntúli bravúrt, amit eddig mutatnak. Erről a Bears defense-ről év elején senki nem gondolta volna, hogy ilyen jól is tudnak játszani, és hogy nem rajtuk fog múlni egy-egy mérkőzés. Alex Smith pedig továbbra sem az a clutch irányitó, aki ellen egy jó meccsel nem tudnának eredményesen fellépni.

 

Kik döntik el a mérkőzést: Az előbb azt mondtam, hogy Smith-t akár limitálni is tudja a Bears védelem. Ez igaz is lehet, de arra már kevesebb esélyt látok, hogy ugyanezt megteszik Charlesszal is. A futó 115 scrimmage yardot ért el múlt héten és úgy összeségében 5.5 yard/carryvel dolgozik karrierje során, ami NFL csúcs. Érzésem szerint ezen a meccsen is kulcsszerepet vállal a mérkőzés megnyerése érdekében. A segítsége a védelemből érkezik, mégpedig Justin Houston személyében, aki az egyetlen a Macikkal való találkozása során 3 sackket és egy forced fumble-t jegyzett és ezúttal sem lesz sokkal kíméletesebb.

chikc

 

New Orleans Saints @ Philadelphia Eagles 19:00

Kimenetel: Eagles 4

 

Mennyire lesz szoros: Két kiváló csapat, két kiváló támadósor, két nagyszerű edző. Kezdhetnénk a felsorolásba, ha az idény eleji várakozásokat néznénk, vagy másik évet. Helyette két pocsék csapat, alulteljesítő, borzalmas offense-ek, két megbukni látszó edző. Most egymás ellen valaki megkezdheti a felzárkózást, ha bárki hisz még igazán abban, hogy ez egy jó szezon lehet. Én nem várok egyik csapattól se brillírozást. A mérkőzés egy szoros, sok hibával tarkított találkozó lehet.

 

Kik döntik el a mérkőzést: Brees múlt héten átlépte a 400 TD-s határt és az 5000 completiont is. Idény eleji szenvedése ellenére, múlt héten egyértelműen sokat segített a csapatnak a jelenléte és a héten is elkaphatja az amúgy nem rossz Eagles secondaryt. Az Eagles támadósor, ha más csapatot nem is, de saját védelmét rendszerint sikeresen veri. Hiába a defense kiváló munkája, ha a támadók rendszerint 1 negyedet hajlandóak érdemben hozzátenni a mérkőzéshez. Nem látom egyelőre, hogy ki lenne a vezér, ki az, aki a hátára tudja venni ezt az egységet, így pedig nagyon nehéz lesz. A Jets ellen azt mondtam, hogy bízok benne, hogy feljavulnak. Ha ez nem is igazán jött össze, de legalább nyertek. Most utoljára még adok egy esélyt nekik, de ha most is csalódást okoznak, akkor már remélni se akarom a győzelmüket.

nophi

 

Jacksonville Jaguars @ Tampa Bay Buccaneers 19:00

Kimenetel :Jaguars 2

 

Mennyire lesz szoros: Ha két, a liga alsó feléhez tartozó csapat találkozik, akkor törvényszerű, hogy egymással egy szoros, hajtós mecset játszanak. A két fél eddigi öt találkozójából négyet is a Jaguars nyert, ráadásul az utolsó négyet. Igaz az utolsó megmérettetésük 2011-ben, amikor még Maurice Jones-Drew volt a csapat futója. Egy brusztolós mérkőzésen hasonló kimenetelre van kilátás az én véleményem szerint.

 

Kik dönthetik el a mérkőzést: Két megosztó megítélésű irányító csap össze vasárnap a két csapat találkozóján. mind Bortlesnek, mind Winstonnak vannak megrögzött hívei, akik a csapat hosszútávú irányítóját látják az úriemberekben. Erre most Bortlesnek van nagyobb esélye, akinek 96 yard kell ahhoz, hogy elérje a 4000 passzolt yardot. Igen, jól látjátok, a kicsi kis Bortlesünk a szemünk előtt ér el ehhez a mérföldkőhöz. Ráadásul ezt egy kis különbségű győzelemmel ünnepelheti. Mindenki boldog? Nem? Persze, hogy nem, ugyanis ezt a meccset valószínűleg az sem fogja választani, aki imádja a fiatal irányítók csatáját.

jaxtb

 

Buffalo Bills @ Tennessee Titans 19:00

Kimenetel: Bills 3

 

Ők ugyanis ezt a találkozót választják.

Mennyire lesz szoros: A Billst az év elején – egészen a Patriots elleni meccsig – az egekig magasztaltuk. Most már tisztán látunk, így nem írjuk habzó szájjal, hogy ez egy sima Bills győzelem, ahol a Bills D összeroppantja Mariotát. Ez is történhetne ugyan, de a védelem eddig igen keveset mutatott, a Titans pedig egészen kreatív és tetszetős game-planekkel készült az eddigi meccsekre. Ez köszönhető Mariota mobilitásának és középkategóriás futóik megszámlálhatatlan mélységének. Nem gondolom, hogy a Titans lenne a mérkőzés esélyese, de nem lesz ez olyan sima, mint illene.

 

Kik dönthetik el: Mariota mobilitásárólmár esett szó, de a másik QB is jeleskedik ebben a képességben. Taylor ugyan az első két ígéretes meccs után kicsit visszább vett a tempóból, de a Titans védelmének még így is kihívás lesz fognia a mozgékony QB-t.

buften

 

Arizona Cardinals @ Detroit Lions 22:05

Kimenetel :Cardinals 5

 

Mennyira lesz szoros: A mezőny egyetlen nyeretlen csapata eddig igen szoros mérkőzéseken maradt alul és a látszólagos reménytelenség ellenére, nem olyan esélytelenek a múlt hétig meggyőző Cardinals ellen sem. A párharcot az utóbbi időben uraló Pintyek (utolsó 6 meccset mind behúzták), múlt héten egy kemény védelemmel találkoztak és ez most sem lesz másképp, így pedig egy kevés pontos meccsen bajba is kerülhetnek akár.

 

Kik dönthetik el: Carson Palmer, az elmúlt 19 kezdőként megvívott csatájából 16-et megnyert és amikor nem hátráltatja sérülés akkor az elit irányítók mutatóihoz mérhető statisztikákat produkál. Ő és az elnyűhetetlen Fitzgerald a levegőben könnyedén az ellenséges vonalak mögé juthat, pláne ha John Brown tovább fejleszti formáját. A földön Chris Johnson mellé alighanem visszatér Ellington is, ez pedig nehéz helyzetbe hozhatja a Levy nélkül eddig nem brillírozó Lionst.

aridet

 

San Francisco 49ers @ New York Giants Hétfő 2:30

Kimenetel: Giants 6

 

Mennyire lesz szoros: A Frisco az első meccsen jól ránk ijesztett, hogy rosszul mértük fel ezt a csapatot, de aztán gyorsan bebizonyították, hogy az csak egy hatalmas véletlen volt. Kaepernick ezúttal is elmondhatja, hogy jó a mérlege az ellenfél ellen, de láthattuk, hogy ez múlt héten se segített. A Giants pedig hát ciklusban van az NFC East legnagyobb esélyesévé lépett elő hirtelen és ennek megfelelően múlt héten könnyedén verték a Bills és én most is hasonló játékot várok tőlük. A kisebb Manning a 171-edik kezdésére készül sorozatban, ez pedig a leghosszabb a jelenlegi játékosok között.

 

Kik dönthetik el: Cruz ugyan nem tért vissza, de Beckham mellett így is vannak akiket Eli elő tud venni ha hisztisz fiúnkat éppen jól védekezik le. Mellettük a futójáték is egész pofás a védelem pedig egészen zseniális. Nincs igazán nagy név, nincs igazán húzóember, de ennek ellenére futás és a passz ellen is kiválóan védekezik a gárda. Kaeperpicknek ez pedig nem sok jót jelent, max. egy-két új becenevet.

sfnyg

 

Tippverseny:

Így állunk 4 hét után, az ötödik TNF-je nélkül:

tippversenyeredmény

Bold predictions:

Cefre: Jarryd Hayne megszerzi első TD-jét!

 

Renningan: Matt Stafford 300+ yardot és 3 TD-t fog passzolni, INT nélkül

 

gomes88: A Cardinals@Lions meccsen nem születik TD, safety viszont kettő is lesz.

 

jimboy: Az Eagles nem kerül hátrányba a Saints ellen a meccs egyik szakaszában sem

 

rowi: Folytatódik az elmúlt 3 hét sormintája; Russell Wilsont 8x sackelik, ennek ellenére a passer ratingje 125,0-nál magasabb lesz.

 

leonidasz: Az Oakland nem enged sacket a Broncosnak.

 

tszajko: Russel Wilsont vasárnap látjuk utoljára kezdeni az idényben. :(

 

MZoli: A Chiefs 10+ sacket ér el hazai pályán a Bears ellen

 

katonadani: Charles Woodson a héten lett 39 éves, Peytontól pedig két szülinapi ajándékot is kap majd interceptionök formájában. Mindkét játékos az 1998-as class tagja, de Woodsonnak még nem sikerült leszedni Manning egy passzát sem.

 

packernation: Nem lesz elrontott extra pont, így nem lesz kicker cut a jövő héten.

 

 

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!