Connect with us

Minden ami NFL

Lesz-e bombaüzlet idén?

November 3-ig van lehetőségük a csapatoknak, hogy játékosokat cseréljenek egymással. A szezon ezen szakában mindig van pár lejtmenetben lévő együttes, mint a Texans, a Lions, a Bears vagy a Chiefs, és ilyenkor mindig szárnyra kelnek a spekulációk. Elmegy-e Calvin Johnson vagy Matt Forte egy rájátszás esélyes csapathoz, mint a Broncos vagy a Panthers? Megéri-e két elsőkörös picket adnia a Packersnek J.J. Wattért? Összegyűjtöttük az amerikai sajtóban megjelent spekulációkat és megmondjuk, szerintünk mekkora az esélye egy-egy trade-nek, és hogy kinek miért érné meg. Persze ilyen szintű cserék nem nagyon szoktak lenne, de jó elfantáziálni róluk.

 

Vernon Davis (TE), San Francisco 49ers -> 6. körös pick, Denver Broncos

Az Alex Smithes időkben Vernon Davis az egyik legjobb tight endnek számított a ligában és az irányító lecserélése után is maximálisan az ő pártján állt. Talán ez az oka, hogy nagyon látványosan nincs meg a kémia közte és Colin Kaepernick között: az idei évben még nem volt TD elkapása, az utóbbi két évben pedig összesen 2 TD és 400 yard volt a termése 19 meccsen. Szerződése utolsó évében jár, jövőre minden bizonnyal már nem marad, így ez lenne az utolsó esély, hogy „pénzzé” tegye őt a 49ers.

Davis

zimbio.com

 

Az egyik potenciális jelölt a Denver Broncos lehet, ahol nagyon elférne egy playmaker red zone célpont. Nincs kétségem a felől, hogy még a tavalyi Peyton Manning is tudott volna remek számokat hozni Owen Danielsszel, ám idén szemmel láthatóan nem megy olyan könnyen a sztárcsinálás. Davis még mindig az egyik legatletikusabb tight end a ligában, tökéletes red zone és biztonsági célpont lehet, egy contender csapatban pedig minden bizonnyal a motiváció is adott lenne.

 

Esély a cserére: 60% (de csak azért, mert erre még látok is valós esélyt, nem csak sima spekuláció)

 

Értékelés 6. körös pick esetében:

 

Denver Broncos: A+

San Francisco 49ers: A

 

Calvin Johnson (WR), Detroit Lions -> 2. körös pick, Carolina Panthers

Calvin Johnson Randy Moss óta a legjobb elkapó, aki a ligában játszott. Ennek Detroitban annyira megörültek, hogy gyakorlatilag franchise irányítónak járó fizetést tettek elé, a következő 4 évben rendre 20-24 millió dollárt fog elfoglalni a fizetési sapkából, ami nonszensz. Ráadásul a szerződés struktúrája is igen kellemetlen, ha a Lions elküldi vagy elcseréli, 12 millió dollár még mindig bent ragad utána, hasonló kvalitású játékos pedig 10 millió alatt nem nagyon van, tehát egy évig még elég fájdalmas elküldeni a játékost. Viszont csak most kaphat érte a Lions viszonylag magas árat.

 

A Carolina Panthers az egyik legrosszabb elkapó helyzettel rendelkező franchise, az elkapók több interceptiont okoznak, mint TD-t szereznek. Kelvin Benjamin kiesésével egyedül Greg Olsen számít potens célpontnak, akit ha kivesznek a játékból, akkor gyakorlatilag nullázzák a Carolina passzjátékát. Newton az újonc Benjaminnal 1000 yard fölött és 9 TD-t produkált, és nyilván mondani sem kell, hogy Megatron még 30 évesen is erősebb, gyorsabb, atletikusabb és biztosabb kezű elkapó. A futójáték ül, a védelem elit Carolinában, Johnson ideális fit Newton „elhajítom a p*csába” stílusához, vele komoly Super Bowl esélyes lehet a csapat.

Calvin+Johnson+Carolina+Panthers+v+Detroit+dd_OxcfXZXIl

zimbio.com

 

Nyilván, egy 30 éves Megatron is értékesebb, mint a liga legtöbb fiatal vagy veterán elkapója, kvalitásai alapján akár egy első kör végét, második kör elejét is megérne még mindig, csakhogy a magas fizetése miatt nincs jó alkupozícióban a Lions. A szükség nagy úr, a Panthers beáldozhat egy második kört, hogy az idei esélyeit megdobja. Ráadásul, amennyiben sikerülne megegyezni a játékossal egy szerződésmódosításról, akkor 3 évre átlag 10-12 millióért hatalmas biznisz lenne és még a Lions is a legtöbbet hozhatná ki az egészből. A jelenlegi feltételek mellett a Lions legkésőbb a jövő évi szezon után kivágja az elkapót, az offseason alatt pedig legjobb esetben is egy 5. körös pickre számíthat, tehát egy esetleges idei 2. kör, vagy egy idei és jövő évi 3. kör nagyon is fair ajánlat lenne.

 

Esély: 10% (pedig nagyot szólna, tudnék szurkolni a Carolinának)

 

Egy 2. körös, vagy két 3. körös pick esetén pedig:

 

Carolina Panthers: A+

Detroit Lions: A-

 

Alex Mack (C) és Joe Haden (CB), Cleveland Browns -> 1. körös pick, Jacksonville Jaguars

Alex Mack a liga egyik legjobb centere, Joe Haden pedig egy elit corner. A probléma csak ott van, hogy Mack már két éve is inkább választotta volna a Jaguarst, mint a Brownst, ráadásul a szerződése is úgy van felépítve, hogy ha akar, akkor 2015 után minden következmény nélkül felmondhatja. Haden pedig agyrázkódás miatt idén elég limitáltan és fizetéséhez képest gyengén játszik. Mackkel ellentétben Haden után maradna 10 millió dead money, de ezzel együtt a Jagstől kapott első körrel igen komoly esély lenne arra, hogy a csapat feltrade-elhessen az egyik top irányítóért. Legalábbis én csak ezt látom elfogadható indoknak a csere mellett.

haden

 

Jelenleg az 1/1-ért a Tennesse Titans és a Detroit Lions harcol, ám nekik nem kell irányító. Másnak, mint a Chicago Bearsnek, a Houston Texansnak vagy a San Francisco 49ersnek viszont különösen fontos lenne egy épkézláb QB, a Jaguarstól kapott első körrel pedig előnybe kerülhet a Browns a licit során. Alex Mack helyett ott van az idei első körös center, Cameron Erving, Haden helyére pedig a szintén első körös, de eddig nem sokat mutató Justin Gilbert (bár nagy kérdés, hogy fog-e valaha is mutatni valamit). A Jags is örülhetne, hisz ők két elit játékossal gazdagodnának egy darab elsőkörös pickért cserébe.

 

Esély: 30%

 

Egy első körös pick esetén:

 

Cleveland Browns: B+

Jacksonville Jaguars: A-

 

Matt Forte (RB), Chicago Bears -> 4. körös pick, Denver Broncos

Ez az első trade, aminek nem sok értelmét látnám. A Broncosban Ronnie Hillman és C. J. Anderson révén vannak futók, és bár Forte egyértelműen jobb játékos, a Broncos futójátéka nem elsősorban a futók hibája. Ráadásul csak az idei szezonra van szerződése, közel a 30-hoz, így nem hiszem, hogy megérne egy 4. kört, pláne nem a Denvernek. Sokkal inkább el tudnám képzelni egy Giantsben vagy Cowboysban. A Bearsnek sem különösebben érné meg, nincs Forte mögött alternatíva.

 

Esély: 0.1% (de csak, mert az NFL-ben bármi megtörténhet)

 

Egy negyedik körös pick esetén:

 

Chicago Bears: B

Denver Broncos: C+

 

Tamba Hali (OLB), Kansas City Chiefs -> 6. körös pick, Atlanta Falcons

Ez viszont már egy abszolút valid trade lenne. A Chiefs szezonjának vége, Hali már 31 éves, szerződése utolsó évében van, Dee Ford pedig csak a lehetőségre vár (habár, a lenti gif alapján…). Hali nincs ihletett formában eddig, de egy 6. kört még mindig megér, a Falcons passz elleni védelme pedig csak 25. a ligában, 8 sackjük pedig a legkevesebb. Ezzel az üzlettel mindkét fél csak nyerne.

ford

 

Esély: 60%

 

 

Egy 6. körös pick esetén:

 

Kansas City Chiefs: A

Atlanta Falcons: A

 

Alshon Jeffery (WR) Chicago Bears -> 5. körös pick, New York Giants

Jeffery egy elképesztően jó elkapó, minimum top10-es, csak sajnos ezt idén nem tudja megmutatni, gyakorlatilag 1,5 éve nem volt 100%-os. Ennek ellenére egy 5. körös pickért bárkinek ajándék lenne, még ha csak egy évre is (jövőre neki sincs szerződés), így nem is értem az ötletet. Azt aláírom, hogy jelenleg ennyit ér, mert jövőre szerződést kell vele kötni, de a Bearsnek jövőre 58 millió dollárja lesz, a White-Jeffery duó pedig a liga egyik legjobbja lehet. Nekik nincs okuk Jefferyt értékesíteni, sőt! A cserepartner sem teljesen világos a számomra, a Giantsnek már van egy sérülékeny elkapója Viktor Cruz személyében, Odell Beckham mellé meg fölösleges még egy első számú elkapó, hacsak nem azért, mert viszonylag olcsón van. A Panthers sokkal reálisabb opció lehetne.

 

Esély: 5%

 

Egy 5. körös pick esetén:

 

New York Giants: B+

Chicago Bears: D

 

JJ Watt (DE), Houston Texans -> két 1. körös pick (+ még hátsóbb körösök), Green Bay Packers

Ez egy nagyon érdekes üzlet lenne. Már Suh-val kapcsolatban is írtam, hogy egy védő hagyományosan nem váltja meg a világot, de egy Aaron Rodgers fémjelezte csapatnál nem is ez lenne a cél. Szerintem Wattért pont egy Packers féle top csapat adhatna két első kört, nekik érhetné meg, hisz az 1/25+ az már szinte második kör, Watt pedig hatalmas erősödést jelentene és a rendszerbe is illik. Ráadásul Watt fizetésének egy jelentős részét a Texans állná, 9-10 millióért egy ilyen kvalitású játékos ajándék. Tehát egy Packersnek akár meg is érhetné (még ha ők alapvetően csak a draftról építkeznek), de a Texansnak?

Houston Texans defensive end J.J. Watt (99) celebrates after sacking Green Bay Packers quarterback Aaron Rodgers (12) in the first quarter of an NFL football game Sunday, Oct. 14, 2012 in Houston. (AP Photo/Dave Einsel)

Photo/Dave Einsel

 

Watt után 14 millió dead money maradna, a csapat elveszítené messze legjobb, legértékesebb és legnépszerűbb játékosát, ráadásul, ahogy fentebb írtam, az 1/25+ az már majdnem második kör. De az apróval együtt (3. és 4. körökkel) már szerintem ez az a szint, ahonnan már el lehet kezdeni a tágyalásokat.

 

Esély: 0.01%

 

Két darab 1. kör és apró esetén:

 

Green Bay Packers: A-

Houston Texans: C

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!