Connect with us

Összefoglaló

Chip Kelly szétbarmolt mindent

Hálaadás alkalmából három NFL-meccset rendeztek meg csütörtökön, így az egyszeri magyar szurkolónak is volt miért hálát adnia. Ráadásul a két korai, számunkra emberi időben lejátszott mérkőzést is adta a SportTV, bár az Eagles-Lions meccset én inkább streamen követtem végig. Mindhárom mérkőzést külön posztban foglaljuk majd össze, van miről beszélni. A sort a Chip Kelly által tönkretett Philadelphia Eagles és a Joe Lombardi kivágása óta éledező Detroit Lions párharcával nyitjuk.

lions eagles

 

Az Eagles szezonjának annyi

 

A Philadelphia Eagles 3-3-mal kezdte a szezont, amivel még vezették az NFC East csoportját, majd a következő öt meccsükből négyet elvesztettek, ráadásul az utolsó kettőt borzalmasan csúnyán. Előbb a Tampa Bay Buccaneers pakolt fel nekik 45 pontot hazai pályán, most pedig egy szintén 45 pontos késbe szaladtak bele Detroitban és nem mondhatjuk, hogy a Lions vagy a Bucs az NFL topcsapatai közé tartozik. Az agyon hype-olt offense 14 és 17 pontra volt képes, a rendszer életképtelen, ráadásul az eddig jónak mondható védelem is összeomlott. Beérett Chip Kelly munkája.

 

Az számomra egy pillanatig nem volt kérdés, hogy Andy Reid jobb edző, mint Kelly, nagyon drukkoltam anno, hogy Jim Swartzot kivágva valahogy hozzák el Detroitba. Az, hogy az Eaglesnek nem ment alatta az utolsó 1-2 évben annak volt köszönhető, hogy egyszerűen belefásultak egymásba (meg ugye családi tragédia), kellett a változás. A csapat, különösen az offense nagyon össze volt rakva, Jason Peterst, Evan Mathist, Jason Kelce-t, LeSean McCoyt, DeSean Jacksont, Jeremy Maclint nem Kelly vitte oda. Ez a támadófal a 2012-es összeomlás előtt a liga második legjobb támadófala volt a PFF szerint és a skill playerek sem alatta tanultak meg játszani. Ezt a brigádot csak fel kellett rázni, ami Kelly érkezésével meg is történt, ráadásul Foles, de még Sanchez is bejött, csak valami olyat kellene játszatni velük, amit tudnak, és nem erőltetni az idióta hurry up tempo offense-t, mert egyszerűen nem megy.

 

A tavalyi szezonban azért volt az Eagles 10-6-os, mert McCoy viszonylag jól játszott, az elit támadófal együtt volt és Maclin csodálatos szezont futott. Aztán a mester elkezdett belenyúlni a dolgokba, kivágta Mathist, nem tartotta meg a rendszert ismerő Maclint, elcserélne a csapat egyik vezérét, LeSean McCoyt a sérülékeny Kiko Alonsora, miközben LB-kből jól állt a csapat. Elhozta a dallasi DeMarco Murrayt, elcserélte a rendszert ismerő Nick Folest a sérülékeny és évek óta gyengén játszó Sam Bradfordra, de még egy második körös picket is adott mellé. Szétcseszte az egész offense-t és most csodálkozik, hogy nem megy (a videónak az első 17 másodpercét ajánlom, még a McCoy trade után készült, de most is kellően jól reprezentálja Kelly munkáját).

 

Lehet, hogy ez a csapat szárnyalna Marcus Mariotával, de nincs Marcus Mariotája, tehát mi a fenének erőltet egy rendszert, amire nincs játékosa? Mintha csak Lombardit látnám. Persze lehet mondani, hogy a védelmet jól összerakta, de azért lássuk be, az alapanyag eddig is adott volt, Maxwell nem játszik jól, Alonso pedig nem is játszik, ráadásul a védelmi játékokat nem ő, hanem a védelmi koordinátor hívja. Tehát mondhatjuk, az Eagles D azért volt jó, mert abba csak mértékkel nyúlt bele.

 

A Lions elleni meccsen tökéletesen látható munkája gyümölcse. A futás elleni védelmet tekintve a meccs előtt 25. helyen tanyázó Lions ellen sikerült 68 yardot futni, DeMarco Murray 2,1-es átlaggal rohangált. A támadófal 6 sacket engedélyezett, összesen 227 yardot tettek meg, Sproles megint nem volt normálisan használva és látszott rajtuk, hogy egyszerűen mentálisan szét vannak esve. 4-7-tel állnak, a jövő héten Bostonba utaznak a címvédő Patriotshoz, játszanak még a Billsszel és a Cardinalsszal, majd Redskins-Giants duóval fejezik be a szezont. Ha ebből kettőt megnyernek, már boldogak lehetnek, bár az sem lepne meg nagyon, ha innen végigzakóznák az évet. Persze lehet majd arra fogni, hogy hajtanak valami top irányítóra a drafton, de egyre erősödnek a hangok, hogy Kellynek nem sokáig lesz Phillyben állása, GM jogok ide vagy oda.

 

Feltámadó Oroszlánok

 

Már többször is mondtam sőt, nem bírom eléggé hangsúlyozni, hogy Joe Lombardi tönkretette az idei, de még a tavalyi szezont is. Amolyan Chip Kellysen eszeveszettül ragaszkodott egy nem működő szisztémához, amiről akkor sem volt hajlandó lemondani, amikor nagyon ingott alatta a pad. Persze nem lehet csak a nyakába varrni a történteket, bizonyára a GM és az igazgató is erősen benne volt a rossz teljesítményben (nyilván erősen protezsálták Lombardit), de láss csodát, ki lett vágva mind és azóta négy meccséből hármat megnyert a Lions. Nem azt mondom, hogy lehengerlő offense teljesítménnyel, de relatíve működő rendszerrel.

stafford megatron

 

Már a Packers ellen is lehetett látni az új, ideiglenes támadókoordinátor, Jim Bob Cooter munkájának eredményét, aki Peyton Manninggel dolgozott évekig, tehát volt ideje ellesni ezt-azt a legendától. Bizonyára az egyik ilyen jó tanács, amit Manningtől kapott az volt, hogy hagyd azt csinálni az irányítódat, amit tud. Lombardihoz képest egy borzasztóan leegyszerűsített playbookot hozott, egyszerű útvonalakkal és sémákkal. Szép folyamatosan megjelentek az olyan játékok, mint a „Megatron fuss előre”, a „Tate fuss keresztbe” vagy a „Riddick fuss oldalra”. Rájött arra, hogy ez a Golden Tate rohadt gyors meg fürge, vagyis lehet használni screeneknél, vagy a számok között. Sőt, még a Manning által annyira kedvelt bubble screen passzok is megjelentek a playbookban és viszonylag jól is működtek. Felfedezte azt, hogy az NFL egyik legjobb elkapó és passzblokkoló futója, Theo Riddick, nem csak a 4. negyed utolsó két percében tudja elkapni a labdát és tud futáshoz blokkolni. Meg azért illik Megatrónról is megemlékezni, hisz 93 yardot és 3 TD-t szerzett, ráadásul mint kiderült, blokkolni is tud, az első félidőben több jó blokkja volt mint sikeres elkapása.

 

Nem állítom, hogy elit lett a Detroit támadójátéka, nem lett a támadófal sem olyan jó, ahogy az utóbbi három meccsen engedett két sack mutatja és nem lett playoff esélyes Lions, hiába optimisták. De arra jó volt az utóbbi három meccs, hogy lássuk, Stafford tud jól játszani (27/38, 337 yard, 5 TD  – pedig Bell, Megatron, Tate és Pettigrew is elejtett labdát), ha olyat kérnek tőle, amit végre tud hajtani és hogy ebben a csapatban megvan a kvalitás a rájátszáshoz, csak jó edzők kellenek hozzá. Erre alkalmas lehet a jelenlegi védelmi koordinátor, Teryl Austin, aki jövőre biztos, hogy valahol HC lesz. Hisz az utóbbi időben a védelem is felszívta magát. Ezekiel Ansah holtversenyben vezeti a sack listát J. J. Wattal, Sanchezt 3,5-szer zsákolta be, valamint kiharcolt és összegyűjtött egy fumble-t is. Magyarán, van minek örülni most Detroitban.

lions d

 

Persze minden egyes győzelemmel egyre messzebb kerülnek a top draft helyektől, de ki a francot érdekel? Ez az NFL, itt ne bohóckodjunk már, ne csináljunk már suck for Luckokat. Nyerjen a csapat minél több meccset, találják meg azt, ami működhet jövőre és lehetőleg okozzanak minél több örömet a hozzám hasonló szomorú Lions drukkereknek.

 

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!