Connect with us

Playbook

Playelemzés – Miért ilyen jó a Panthers D#?

NFL: Green Bay Packers at Carolina Panthers

 

Újra érkezek egy playelemzéssel, most kicsit szűkösebbek az idő-erőforrásaim, így csak egy játékkal mutatom meg, miért is tud ilyen domináns lenni a mindenki meglepetésére veretlen Carolina Panthers. Egy Packers elleni játékot választottam (most kis segítségemre volt a RealFootballNetwork), ahol Rodgers esélytelen bárminemű pozitív játékra. A blitz séma neve: Double Mug.

 

Szituáció: Első negyed közepe, 3-0-ás Panthers vezetés, 3rd&9 a Packers 26 yardos vonalán.

 

Támadóformáció: 11-es felállás, tehát egy futó és 1 tight end, azonban utóbbi elkapó pozícióban található a faltól jobbra.

 

offensefeladat

 

A négy elkapónál (a képen fentről lefelé: Davante Adams, Richard Rodgers, Randall Cobb, James Jones) bejelöltem, hogy milyen útvonalakat futnak (később meglátjuk, hogy ebben a védelemnek is szerepe van), a futó Lacy pedig marad blokkolni, felveszi majd az egyik blitzelő linebackert. Rodgers a játék indítása előtt fel is hívta rá a figyelmét, hogy a két LB valószínűleg jönni fog.

 

Védőformáció: Cover 1 blitz, tehát emberfogás, egy safety középen, két linebacker blitzel.

 

defensefeladatok

 

Még egyszer tehát, emberfogás (4 fekete vonal), a safety Kurt Coleman biztosít hátul középen, a négy védőfalember (narancssárga) mellett a két linebacker (piros), Kuechly és Davis megy az irányítóra.

 

felállásRFN

A képért köszönet a RealFootballNetworknek

 

Mivel jobb kameraállás nem volt, így ezzel az ábrával tudom szemléltetni, mi is fog történni, kinek mi a feladata. A két kiváló belső védőfalember, Lotulelei és Short bull rusht alkalmazva nyomják be a guardjukat az irányító torkába. A két szélső védőfalember, Jared Allen és Mario Addison pedig úgynevezett QB contain feladaton vannak, tehát az a dolguk, hogy az irányítót a zsebben tartsák. Ezt úgy érik el, hogy nem nyomulnak eszetlenül Rodgersre, hanem kontroll alatt tartják a széleket, nehogy ki tudjon mozogni, hiszen tudják milyen veszélyes ilyen helyzetekben. A sack és a kifejezett nyomás gyakorlása ebben az esetben nem az ő feladatuk, hanem a két DT-é és a blitzelő linebackereké. Kuechly és Davis a legjobb LB-tandem a ligában, így nincs könnyű dolga a Packersnek. A center veszi fel Davist, Lacy pedig Kuechlyt, ami – mondanom sem kell – hatalmas mismatch, még Lacy súlyproblémáival együtt is.

 

defensesnap

 

Nézzük meg a defensive backeket is, kezdjük a támadók bal oldaláról.  James Jonest az a Josh Norman fogja, aki idén a legjobb corner a ligában. Funfact, hogy jobban járnak az irányítók passer rating szempontjából, ha folyton földhöz vágják a labdát, mintha felé dobnának. Ő a pálya széle felé kényszeríti Jonest, mivel a belső vállához áll fel a snapnél. Mivel Norman egy elit shutdown corner, így Jones ezzel ki is van kapcsolva a játékból.

 

A slotban Bene Benwikere védekezik Randall Cobbon. Benwikere egy jó kis corner, de Cobb azért jobb elkapó, így itt lehetne esélye ARodnak. Azonban okosan befelé kényszeríti Cobbot, mivel a külső vállához áll fel és arra nem engedi. Ennek azért van jelentősége, mert így be tud segíteni neki a safety Kurt Coleman, tehát valójában két ember figyel Cobbra.

 

A túloldalon a Packers jó kis crossing route-okat hívott, tehát a tight end és az elkapó útvonalai keresztezik egymást, ezzel összezavarva a védőket. Ezzel jelen esetben csak az a baj, hogy két veterán, Charles Tillman (13. éve a ligában) és Roman Harper (10. éve a ligában) védekezik rajtuk, akik ezt hamar észlelik és átadják egymásnak a védőjüket. Ezzel sem sikerült átverni a védelmet, ahogy a play indítása után pár másodperccel lőtt képen is látható, legfeljebb Cobb lehetne szabadon, de eddigre már nagy a nyomás Rodgersen, nem tudja elindítani a dobómozdulatot.

 

snapután1

 

Csináltam egy vine-t is, ahol láthatjuk, hogy Rodgers mennyire elképesztően jól kezeli a nyomást és keresi a kiutakat a zsebből. Azt is láthatjuk, hogy erre semmi esélye sincs, körbevették a Panthers játékosai, majd a végén 7 másodperc után (!!!) Star Lotulelei tudja földre vinni a regnáló MVP-t:

 

https://vine.co/v/iB7tTpJ3Ete

 

A Panthers védelme azért ennyire domináns, mert minden egységében van legalább egy elit játékos. A védőfalban a két DT, Lotulelei és Short parádézik, a linebacker sorban a liga legjobbjai, Kuechly és Davis terrorizálnak, a secondaryben pedig Josh Norman vesz ki egy támadót a játékból, a veteránok pedig hozzák a tőlük elvárható, átlag feletti szintet. Persze a Panthers nem csak a védelme miatt veretlen, a támadók is remek teljesítményt nyújtanak hétről hétre, azonban az ő kitárgyalásuk nem képezi a mai cikk részét.

 

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!