Connect with us

Minden ami NFL

Pro Bowl – akik bekerültek és akiknek be kellett volna kerülniük

Nyilvánosságra hozták a 2016-os Pro Bowl kereteket. Nem meglepő módon a Carolina Panthers adta a legtöbb játékost (10), utána a Seattle Seahawks, a New England Patriots és az Arizona Cardinals (7-7), de öt játékost szavaztak be a Kansas City Chiefstől és a Cincinnati Bengalstól is. Végig nézve a neveken nagyon brutális kereteket lehetne össze rakni, ugyanakkor látszik, hogy a Pro Bowl szavazás inkább közönségszavazás. Rengeteg játékos került be, akiket sokan a szerkesztőségből, meg úgy általában az amerikai szakértők közül sem válogattak volna be és ebből adódóan sok klasszis hiányzik a listáról. Két posztban nézzük meg, kik is jutottak be a Pro Bowlba, mindegyik játékos mellett feltüntetjük, hogy szerintünk helye van-e a legjobbak között (BOOM, OK, BUST), illetve, hogy kiket hiányolunk. Kezdjük a támadókkal.

watch-sundays-2013-pro-bowl-football-game-online.w654

 

Elkapók (8) – Odell Beckham (New York Giants – BOOM)Antonio Brown (Pittsburgh Steelers – BOOM), Larry Fitzgerald (Arizona Cardinals – OK), DeAndre Hopkins (Houston Texans – BOOM), Julio Jones (Atlanta Falcons – BOOM), Brandon Marshall (New York Jets – BOOM), A.J. Green (Cincinnati Bengals – OK), Calvin Johnson (Detroit Lions – BUST)

 

Odell Beckham vezeti holtversenyben a ligát TD-kben, sorra halmozza a rekordokat, 1396 yardjánál csak Antonio Brown és Julio Jones jobb. Bár a Panthers elleni meccs inkább a dropjairól (még az első negyedben elejtett egy sima TD passzt) és a balhéiról szólt, egész éves teljesítményével és látványos játékával abszolút helye van a legjobbak között. Sajnálhatja a Giants azt az egy meccses eltiltást, egyébként Beckham a csapat egyetlen Pro Bowler játékosa.

beckh

 

Antonio Brownt aligha kell magyarázni, jelenleg talán a liga legjobb elkapója és a Pro Football Focusnál is ő az abszolút első. 116 elkapás, 1586 yard (a legtöbb a ligában) és 9 TD, nincs kérdés. Ahogy DeAndre Hopkins is vitán felül áll, hisz akinek úgy van 1315 yardja és 10 TD-je, hogy Ryan Mallett, TJ Yates,  Bryan Hoyer és Brandon Weeden passzol neki, ráadásul csapata egyetlen épkézláb elkapójaként csak rá figyelnek, nem lehet kérdés a helye Hawaiin.

 

Ami igaz Hopkinsra, az igaz Julio Jonesra is, annyi kivétellel, hogy neki egy Matt Ryan dobál és elvileg lennie kellene futójátéknak. 42 yarddal van lemaradva Browntól és 2 elkapással többet szerzett nála (118 a legtöbb a ligában). Én Brandon Marshallnak is örülök, hisz a negyedik csapattal is megvan a 1000+ yard, ráadásul 11 TD is összejött a Ryan Fitzpatrick vezette Jetsszel.  Marshall megújult New Yorkban, reméljük, egy évnél tovább tart a jó kedélyállapota.

 

Larry Fitzgerald kicsit vissza vett a szezon eleji formájából, a 9. hét óta nincs TD-je és csak egyszer lépte át a 100 yardos határt. Persze ő az idei év egyik legjobban blokkoló elkapója, meg a lista egyetlen mondhatni slot játékosa, az 1000 yard és 7 TD nagyon is komoly fegyvertény. Az 1200+ yard és 8 TD is kifejezetten jó, bár én AJ Greent nem tartom egy elit játékosnak és nagyon vonakodva írtam csak be azt az OK-t. Green borzalmasan hektikus, egy 30 yardos meccs után jön egy 220 yardos, majd utána még egy 30 yardos. Ráadásul a jobb cornerek rendre kiveszik, helyette az utóbbi időben szárnyaló Doug Baldwint is megnéztem volna (10 TD az utóbbi 4 meccsen). Megatron pedig hiába minden idők egyik legjobb elkapója, de már tavaly és az idén is erősen kérdéses a játéka, 1000 yardjával mindössze 15. az elkapók között, sok a drop és a fumble-ök is a legrosszabbkor jönnek. Csak a neve miatt van itt.

 

Akit hiányolunk: Allen Robinson (Jacksonville Jaguars)

 

A másodéves elkapó 16.5 yardot átlagol elkapásonként, 1141 yardja van, 13 TD-je holtversenyben a legtöbb és a Jaguarsban játszik. Amelyik csapat egyébként egyetlen játékost sem adott a Pro Bowlba, Robinson helye bőven itt lehetett volna.

robinson

 

Futó (6): Devonta Freeman (Atlanta Falcons – OK), Todd Gurley (St. Louis Rams – BOOM), Doug Martin (Tampa Bay Buccaneers – BOOM), LeSean McCoy (Buffalo Bills– OK), Adrian Peterson (Minnesota Vikings – BOOM), Jonathan Stewart (Carolina Panthers – BOOM)

 

Devonta Freeman olyan szezonkezdetet produkált, hogy mindenki csak nézett, a Falcons pedig 6-1-gyel kezdett. Freeman ezalatt 10 TD-t, 600+ futott és közel 300 elkapott yardot termelt. Azóta viszont 6 meccsen két TD, kevesebb mint 300 futott yard és 200 elkapott yard került a neve a mellé. Persze csak 93 yard kell az 1000 futott yardos szezonhoz és a 12 total TD is teljesen rendben van, de az egész éves teljesítménye hagy némi kívánnivalót maga után. Todd Gurley, Doug Martin és Adrian Peterson szereplése nyilvánvaló, Gurley az év újonc támadója cím egyik fő várományosa (1023 yard, 9 TD, 4,9-es átlag), Martin konzisztenciája, 5,1-es átlaga és 1305 yardja, legtöbb broken tackle-je és kontaktus utáni yardja révén véleményem szerint az idei szezon legjobb futója, csak 9 yarddal marad el Petersontól.

rb-s

 

Bejött Jonathan Stewartnak DeAngelo Williams távozása, 11 yardra van az 1000 yardos határtól, 2009-óta most először jöhet neki ez össze. Konzisztensen jól játszik, 6 TD-je teljesen rendben van, Cam Newtonnak kiegészülve az idei szezonban minden egyes mérkőzésen 100 yard fölött futott a Panthers. LeSean McCoynak ugyanakkor annyira nem jött be a váltás, bár az Eagles jobban megszenvedi a hiányát. Az nem kérdés, hogy osztálykülönbség van közte és hamarosan a kirúgás sorsára jutó DeMarco Murray között, de az idei teljesítménye szerintem nem ért Pro Bowlt, pontosabban, lett volna jobb opció is. Nem rossz a 4,4-es átlag és a 895 yard, ám nem is olyan kiemelkedő, három futott TD mellé két elkapott társul. Legalább három jobb jelölt lenne az ő helyére:

 

Akit hiányolunk: Chris Ivory (New York Jets)

 

Chris Ivory kicsit Freeman, egy hihetetlenül jó kezdés után masszív visszaesés, az első négy meccsén 460 yard és 4 TD, azután pedig hat alkalommal az 50 yardot sem érte el. De 951 yardja és 7 TD-je is 6. a futók között, illetve játéka alapján is jobban megérdemelné, mint az amúgy nagyobb név Shady McCoy.

chris-ivory

 

Rajta kívül egyébként még Thomas Rawlst és DeAngelo Williamst mondanám. Előbbinek úgy van 860 yardja 5.6-os átlaggal, hogy csak 7 meccsen kezdett (csereként legjobb esetben is 6 futása volt), Williams pedig ha nem is tökéletesen, de kellően produktívan pótolja Bellt, csak 8 meccsen kezdett, de összesen 799 futott yard és 9 TD, valamint 300 elkapott yard került a neve mellé.

 

Tight End (4) – Tyler Eifert (Cincinnati Bengals – OK), Rob Gronkowski (New England Patriots – BOOM), Greg Olsen (Carolina Panthers – BOOM), Travis Kelce (Kansas City Chiefs – BUST)

 

Az, hogy Rob Gronkowski (11 TD) és Greg  Olsen (7 TD) a listán van, egyáltalán nem meglepő, posztjuk legjobbjai. Előbbi blokkolási képességeinek hála az abszolút legjobb TE, Greg Olsen pedig az abszolút legjobb elkapó TE a ligában, egyedül ők ketten lépték át az 1000 yardos határt. TD-kben Tyler Eifert vezet a maga 12 hatpontosával, ugyanakkor ő a mezőnyben kifejezetten gyengén teljesít, 564 yardja nem olyan sok, ettől függetlenül védhető a jelenléte. Nem úgy Travis Kelce-é, aki a tavalyi bomba szezonja után idén visszafogottan, helyenként pocsékul játszik. 822 yardja még csak-csak elmegy, de 4 TD-je kifejezetten kievés, ráadásul meccsekre képes teljesen eltűnni. Nálánál több yarddal rendelkezik Delanie Walker és Gary Barnidge is, ráadásul az említett két játékoson kívül Jordan Reed (9), Richard Rodgers (7), Delanie Walker (6), Benjamin Watson-Julius Thomas-Zach Miller (5) is több TD elkapást jegyez.

 

Akit hiányolunk: Gary Barnidge (Cleveland Browns)

 

Talán Walker egy fokkal nagyobb név, de a Titans egy fokkal jobb csapat, Barnidge pedig Jordan Cameron után ismét egy szarból várat építő TE. Egyébként csak 5 yarddal szerzett kevesebbet (930), mint Walker, de cserébe hárommal több TD-t jegyez, ráadásul az instant kezdők közül csak Gronk és Olsen ért el több 1st downt nála.

barnidge

 

Quarterback (6) – Tom Brady (New England Patriots – BOOM), Cam Newton (Carolina Panthers – BOOM), – Carson Palmer (Arizona Cardinals – BOOM), Aaron Rodgers (Green Bay Packers – BUST), Ben Roethlisberger (Pittsburgh Steelers – BOOM), Russell Wilson (Seattle Seahawks – BOOM)

 

Itt az egy Aaron Rodgerst leszámítva nincs kérdés. Tom Brady vezeti a ligát yardokban (4405) és a TD/INT aránya (35/6) is neki a legjobb. Cam Newton MVP formában játszik egész évben, az utóbbi 5 meccsen 18 TD-t és 1 INT-t passzolt, csapata veretlen, Tom Brady mögött a második legtöbb hatpontost osztotta ki 33-mal, ráadásul idén három meccsen is volt 5 TD-s meccse. Russell Wilson szintén newtoni formában, az utóbbi 5 meccsen 19 TD eladott labda nélkül, a kezdők között az övé a legjobb passer rating az egész ligában. Big Ben ugyan elmar statisztikailag a többiektől, de az köszönhető a sérüléseinek, meccsenkénti passzolt yard átlaga neki a legjobb 336,9-cel, a második Brees 18 yarddal van lemaradva mögötte, vagyis ilyen ütemben jelenleg ő lenne a liga passing leadere.  Carson Palmer harmadik a ligában passzolt TD-ket tekintve (32), csak 9 eladott labdája van, Russel Wilson után övé a legjobb passer rating (106.7), a PFF-nél pedig ő a legjobbra értékelt QB.

pro bowl

 

Eme ötöshöz képest a tavalyi MVP Aaron Rodgers csak szenved, hiába a 29/6-os TD/INT arány, a Packers offense meg sem közelíti a tavalyit. Lehet persze elkapózni, de Rodgers legalább annyi homályt dob, mint amennyit Adams elejt.

 

Akit hiányolunk: Andy Dalton (Cincinnati Bengals)

 

Tudom, dívik utálni Daltont, nálunk Leonidasz és Jimboy is rühelli, de a teljesítményt illik elismerni. Andy Daltoné idén a harmadik legjobb passer rating, épp hogy lemaradva Palmer mögött. 25/7-es TD-INT aránya épp annyival rosszabb Rodgersénél, amennyivel kevesebb meccset játszott, a sérüléséig ő állt jobban. Nem mellesleg egy magabiztos 10-2-es mérleget hozott össze és még az MVP-vel kapcsolatban is felmerült a neve. Természetesen kvalitásait tekintve Aaron Rodgers a jobb irányító, de idén Dalton jobban teljesített.

 

Offensive Tackle (6) – Jason Peters (Philadelphia Eagles – BUST), Tyron Smith (Dallas Cowboys – BOOM), Joe Thomas (Cleveland Browns – BOOM), Andrew Whithworth (Cincinnati Bengals – BOOM), Joe Staley (San Francisco 49ers – OK), Trent Williams (Washington Redskins – OK)

 

Az NFL egyik legjobb tackle-jére talán túlzás azt mondani, hogy Bust, legyen az bármilyen kontextus, de tény, hogy Jason Peters idén közel sem játszik olyan lehengerlően, mint akár tavaly vagy az utóbbi években. Különösen a passzblokkolása esett vissza, ami azért egy left tackle-nél nem elhanyagolható, ez a Pro Bowl kvázi életműdíj a számára. Tyron Smith csak a szokásos: a második legjobb passzblokkoló tackle a PFF adatai szerint és nemes egyszerűséggel a legjobb futásblokkoló a posztján. Nem kérdés. Rajta kívül egyébként még két Cowboys falember került be a keretbe.

joe thoms

 

Viccesek voltak a pletykák, hogy Joe Thomast, a liga legjobb left tackle-jét (idén 1 sack és egy holding a mérlege) hosszútávú, élő kontraktussal elcserélné a Brows. Mondjuk megnéztem volna a Broncosban, hisz miért ne, de jobb helyeken csak úgy nem pazarolják el a csapat legjobb támadóját. Nem mintha a Browns most olyan jó hely lenne. Ellenben Cincinnatiben minden happy, még Andrew Whithworth sem öregszik, a 34 éves LT-nek nagyon nagy szerepe volt Dalton remek játékában, a PFF-nél is egyike a négy elit tackle-nek.

 

Nagyon szeretem Trent Williams játékát és magát a játékost is, top5 left tackle, de hiányolom a right tackle-ket a listából. Viszont Joe Staley már nem annyira meggyőző, azért akadtak nála idén bőven jobb tackle-ök a fal mindkét oldalán. Példának okáért Cordy Glann, a Bills támadófalembere, vagy a Saintses Terron Armstead.

 

Aki hiányzik: Terron Armstead (New Orleans Saints)

 

Armstead idén moster szezonon van túl, mindössze 19-szer engedélyezett nyomást 567 snap alatt. Neki lehetett volna a legnagyobb esélye első blikkre Pro Bowlba jutni a Szentek közül, de mivel nem sikerült, így 2007 óta most először Pro Bowler nélkül maradhat a gárda.

 

Guard (6) – David DeCasto (Pittsburgh Steelers – OK), Mike Iupati (Arizona Cardinals – BOOM), Zack Martin (Dallas Cowboys – BOOM), Josh Sitton (Green Bay Packers – BOOM), Tria Turner (Carolina Panthers – OK), Marshal Yanda (Baltimore Ravens – BOOM)

 

Ez egy nagyon sima szavazás volt, közel azonos szinten voltak sokan, ugyanúgy be lehetett volna tenni a Packersös TJ Langet, mint mondjuk a Giantses Justin Pugh-t is. Valamennyi játékos közel elit szintet hozott idén, kivéve Marshal Yanda, aki egyenesen a guardok JJ Wattja. Nálam a hatos közül David DeCasto, egy játékost mindenképp tudok mondani, aki nála jobban rászolgált volna a szavazatokra.

 

Akit hiányolunk: Richie Incognito (Buffalo Bills)

 

Kevés olyan játékos van idén, aki meg tudta közelíteni Marshall Yandát, de Incognito igen. Mindezt úgy, tavaly nem is játszott, ha nem ő lenne a liga egyik legaljasabb játékosa, akkor az év visszatérője díj fő várományosa is lehetne. Futás és passz blokkolásban is kiváló, abszolút elit teljesítményt nyújt idén.

incognito

 

Center (4) – Travis Frederick (Dallas Cowboys – BOOM), Ryan Kalil (Carolina Panthers – OK), Alex Mack (Cleveland Browns – BUST), Mike Pouncey (Miami Dolphins – BUST)

 

Ryan Kalil kicsit túl van hype-olva érzésem szerint, de futás ellen jól működik, egy 14-0-ás csapatból jön, még vállalható. Travis Frederick pedig a dallasi támadófalból érkezett, onnan elég nehéz mellé nyúlni. Alex Mack nem rossz, de közel sem az, aki sérülése előtt volt, idén már 30-szor engedélyezett nyomást az aktuális Browns irányítóra, Mike Pouncey pedig karrierje egyik leggyengébb évét futja, az ő szerepeltetése a szenvedő Dolphinsból teljesen érthetetlen.

 

Akit hiányolunk: Weston Richburg (New York Giants)/Joe Berger (Minnesota Vikings)

 

Richburg mellett indén csak kilencszer tudtak Eli Manningre nyomást helyezni, a Giants falának legstabilabb pontja és nem túlzás azt állítani, hogy legjobb játékosa. Joe Berger pedig az idei év legjobb futás blokkoló centere, igaz, passz ellen azért még van hová fejlődni. De egy olyan csapatban, ahol a playbook nagy része abból áll, hogy “Fuss Peterson”, illene kiemelni, ráadásul a szinte biztosan rájátszás résztvevő Vikingsból mindössze Petersont választották Pro Bowlba.

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!