Connect with us

Hír

Chip Kellyt menesztették

Chip Kellyt, az Eagles főedzőjét menesztette állásából Jeffrey Lurie, a csapat tulajdonosa. Az, hogy ez megtörtént, talán nem akkora meglepetés, azonban az, hogy ezt az utolsó forduló előtt lépte meg, mindenképp sokkolta az NFL világát. A játékosok sem, illetve a beat writerek sem sejtettek semmit, szinte csak a hivatalos közleményből értesült mindenki. Helyét a Giants elleni utolsó fordulóra a csapat támadókoordinátora, Pat Shurmur veszi át. Kelly mellett távozott egyébként Ed Marynowitz is, aki Kelly jobb keze volt a keret összeállításában.

 

gettyimages-497268380

 

Lurei úgy tűnik, hogy gondolkodott már egy ideje arról, hogy elvegye Kellytől a “kvázi-GM” szerepet, ezt támasztja alá, hogy már kész tervvel érkezett a bejelentésre és visszatér a tavaly még GM, majd a pénzügyi oldalra száműzött Howie Roseman, aki ismét a keret összeállításáért lehet felelős. Ezzel Lurie bemondott egy front office mea culpát és visszacsinált mindent tavalyról. A kérdés az volt igazából, hogy Kelly maradjon-e edző, azonban állítólag nem akarta feladni a játékosok kiválasztásárt való felelősséget. Erről érkeztek ellentmond riportok is, hiszen Kelly állítólag nem ragaszkodik, hogy jövőbeli új csapatánál ez is a feladatkörei között legyen sőt, inkább csak edzősködne.

 

“If he doesn’t want to be here, he doesn’t have to be here”

 

A kirúgás közvetlen okai között szerepel, hogy a játékosok és maga Lurie is elvesztette bizalmát Kellyben. DeMarco Murray pár hete, a Patriots elleni győzelem után beszélt a tulajdonossal egy repülőút alatt és egyrészt kifejezte nemtetszését a játékidejével kapcsolatban, másrészt pedig elmondta, hogy nem bízik főedzőjében. Ezért lehetett arra számítani, hogy Murray bevégezte Philadelphiában, hiszen Kelly nem tűrte meg azokat a játékosokat, akik ellenszegültek neki. Ha rossz volt a kapcsolata valakivel vagy valaki nem hitt a módszereiben, akkor kirúgta őket és ezzel elvesztett jó futballistákat, mint például LeSean McCoy vagy DeSean Jackson. “Ha nem akar itt lenni, nem kell itt lennie”-mondta például Evan Mathis esetében.

 

CXbumifVAAANpWj

 

A probléma igazából ott van ezzel az egésszel, hogy az újításai nem igazán jöttek be. Más edzésmódszer, sports science, miegymás, aminek az lett volna a lényege, hogy év végére frissebbek legyenek a többi csapatnál és kevesebb sérültjük legyen. Utóbbi egyébként meg is valósult, előbbi viszont nem, 2014-ben és 2015-ben is elfogytak az év végére. Volt játékosai hevesen kritizálták is módszereit és mivel a problémás játékosoktól megvált, így olyanokkal kellett feltölteni a keretet, akik hittek Kellyben és ebben a kultúrában, ami oda vezetett, hogy rosszabb lett a játékosállomány.

 

“We just have to execute better”

 

Ez egyébként mind elfogadható lenne, ha eredményes lett volna a csapat. Ez azonban nagyon nem sikerült, folyamatosan romlott a teljesítmény. Kelly egyre kisebbre vette a playbookot, mert abban hitt, hogy ha ezeket a játékokat jól begyakorolják és mindig végre tudják hajtani, akkor minden helyzetből jól jöhetnek ki. Ez viszont oda vezetett, hogy rendkívül kiszámítható lett a támadósor.

 

Mivel az Eagles nagyon gyorsan játszik, így támadóoldalon egy szezon alatt másféllel több meccsnyi snapet játszottak az NFL állaghoz képest, és kettő meccsnyivel többet védőoldalon. Ez nagyon lefárasztotta a védelmet, azonban most nem erre akarok kilyukadni. Emiatt nem meccsenkénti, hanem drive-onkénti statisztikákat érdemes nézni a csapatnál, ami a támadók számait bőven csökkenti, a védelem “borzalmas” teljesítményét viszont elfogadható szintre emeli. Nézzük hogy teljesítettek 2014-ben és 2015-ben (14 meccs statisztikái alapján) a csapatrészek:

 

2014PHI

 

 

2015PHI

 

Ebből látható, hogy a támadósor borzalmasan tejesít az egyébként egész jó meccsenkénti számok ellenére (főleg 2014-ben voltak ezek még jók), a védelem pedig bőven jó szintet hoz ahhoz képest, hogy meccsenkénti mutatókban mennyire a liga legvégén tanyáznak. Ez egyértelműen Kelly sara, hiszen mindenki úgy beszél róla, mint egy támadógururól, a “géniuszról”.

 

Újjáépítés?

 

A holtszezonban azt húztuk rá az Eaglesre, hogy újjáépítés van. Az újjáépítés feltétele azonban, hogy fiatalabb játékosok kerüljenek a csapathoz. Az Eagles viszont évről évre öregebb lett (év eleji 53-as roster átlagéletkor, zárójelben a ligában elfoglalt fiatalsági helyezéssel):

 

PHIév

 

Ez sem mondható épp egy pozitív iránynak, amivel hosszú távon lehet a csapat sikerét garantálni, vagy legalábbis a felé haladni.

 

Hogyan tovább?

 

Kezdjük Kelly oldalával. Az első csapat, amelyik eszünkbe jut, az természetesen a Tennessee Titans, ahol Marcus Mariota lenne az irányítója. Az viszont egyértelmű, hogy neki nagyobb szüksége van egy Mariota-féle irányítóra, mint fordítva, így azért ne boronáljuk őket össze, fogalmunk sincs hogyan gondolkodnak Tennessee-ben. A Cleveland Browns is opció lehet, hiszen mielőtt az Eaglesbe került volna, szerették volna megszerezni és könnyen lehet, hogy Mike Pettine munkáját megköszönik jövő héten, habár egyes riportok szerint csak a GM távozik Clevelandből.

 

Kelly elmondta, hogy nem vágyik teljes kontrollra, inkább megmaradna csak edzőnek, ami persze lehet, hogy csak marketingfogás, hogy kelendő legyen a piacon. Hiszen melyik GM venné fel őt főedzőnek azzal a tudattal, hogy előző állomáshelyén két év alatt Kelly kitúrta a GM-et állásából. Kelly azt is elmondta, hogy szeretne maradni az NFL-ben, de nem zárhatjuk ki egy újabb egyetemi állás lehetőségét sem.

 

Az Eagles pedig kisebb repülőrajtot vett a potenciális főedzők kutatásában így, hogy egy héttel mindenki más előtt kirúgta edzőjét (kivéve azokat, akik már jóval korábban, év közben menesztették HC-jukat). Jeffrey Lurie be is jelentette, hogy Howie Rosemannel fognak új edző után kutatni. Én személy szerint örülnék egy védőgurunak, mint például a Panthers védőkoordinátora, Sean McDermott, hiszen a védelem elég jó nevekből áll jelenleg, csak össze kellene őket rakni rendesen, amihez szükség van egy jó edzőre. Az viszont valószínű, hogy senki miatt nem lesz annyira felvillanyozva a szurkolóközönség, mint volt Kelly kinevezése után 2012-ben, amikor kvázi megváltóként érkezett az akkor legkövetettebb névnek számító edző.

 

 

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!