Connect with us

Playbook

Elkapók és útvonalak – X-től Z-ig

Legutóbbi stratégiával foglalkozó cikkünk során, katonadani nagyszerűen mutatta be a különböző irányítófelállásokat. Ennek folytatása következik most, ahol én a kisegítő személyzet munkáját veszem górcső alá. Következzenek hát az elkapók. Természetesen az összes útvonal, taktika felvázolására e sorok nem elegendőek, de egy kezdeti támpontot adnak a stratégiák iránt érdeklődőknek.

 

Alapfogalmak

 

Amikor az elkapókról beszélünk jó, ha előre tisztázunk pár alapfogalmat, ugyanis az NFL-be kerülő játékosok nem egyformák, így szerepük is más és a védelmek is máshogy készülnek fel belőlük. Alapvetően három különböző elkapó típust használ egy csapat. Vannak az X elkapók, az Z elkapók és a slot elkapók. Természetesen a tight endek (Y elkapó) és a running backek is futhatnak útvonalat, de ezekről majd később.

 

X elkapó

 

Rendszerint a legnagyobb sztár a csapat elkapógárdájában. Magas, erős fizikumú, gyors elkapó, akivel szemben a védelmek a legjobb cornereiket küldik, sokszor próbálják jammelni a line of scrimmage-en őket és nem ritka az sem, hogy safety segítséget küldenek az oldalára. Ő áll a pálya széléhez a legközelebb, általában a gyenge oldalon (tight enddel ellentétes oldal) és rögtön a line of scrimmage-en áll.

 

NFL prototípus: Dez Bryant, Demaryius Thomas, Calvin Johnson.

 

Z elkapó

 

Egy kicsit alacsonyabb, biztos kezű, sokat brusztoló játékos, aki az X elkapó túloldalán áll fel, általában az erős oldalon. Feladata azért is nehéz, mert ha az X elkapó megjátszása sikertelen, akkor neki kell lehetőséget biztosítania az irányítónak a továbbhaladásra. Blokkolási képességük sem elhanyagolható. Legtöbb felállásban a line of scrimmage mögül indul pár yarddal, hogy a tight end „eligible” receiver lehessen, azaz futhasson route-ot és megjátszható legyen, valamint sokszor küldik úgynevezett motionbe, azaz mozgatják snap előtt.

 

NFL prototípus: Golden Tate, Emmanuel Sanders

 

Slot elkapó

 

A legalacsonyabb elkapó a pályán. Ő áll a legközelebb a támadófalhoz, rendszerint a X elkapó oldalán. Sok az opciós útvonaluk, azaz a védelem mozgásából kell megválasztaniuk a route-juk végét. Általában nickel cornerek fogják őket, de akár linebackereknek is juthat ez a nemes feladat. Nem szokatlan manapság, hogy magasabb elkapókat küldenek slot szerepbe csapatok, akik így könyedén verik meg nem az ő fogásukra szakosodott védőjüket. Erre a legjellegzetesebb példa idén Larry Fitzgerald, aki nagy százalékban slotból indult, pedig X elkapónak is elmenne termete és képesség alapján. A tipikus slot receiverek szép lassan kezdenek kikopni a ligából, mint például Welker volt a Patriotsban.

 

NFL prototípus: Danny Amendola

 

Útvonalak

 

Az elkapók feladata természetesen az elkapási képességükön felül is sokrétű, de a legfontosabb teendőjük továbbra is ez. Nem egyzer hallani egy prospect kapcsán kritikának, hogy nem megfelelően futja meg a route-okat. Elsőre ez piti hiányosságnak tűnik, hiszen „neki csak futnia kell, azt kapja el” mondaná a fotelszurkoló, de ez nem ilyen egyszerű. Rengeteg útvonal létezik a terminológiában (olyannyira rengeteg, hogy nem létezik szerintem hely ahol az összes össze van rendesen szedve. Én most csak a legfontosabbakat kívánom elétek tárni), ezt legjobban talán a „Ne csak a labdát nézd” című Pat Kirwan könyv szemlélteti, ezért ennek az ábráját szúrom most ide, de alatta pár kiegészítő útvonal is szerepelni fog. (Az útvonalak mellett a standard megtett távolságok láthatóak).

 

 

Természetesen minden útvonalnak megvan a maga előnye és hátránya is. A Corner route-nál például elég egy jó mozdulat, hogy hintába ültesd a cornered és máris üresen vagy, mivel nehezen érhet oda más.

 

 

Ugyanakkor ha nincs elég helyed, akkor kivitelezhetetlen.

 

A Slant az egyik legkedveltebb útvonal, mivel a pálya bármely pontján kivitelezhető. A saját 5 yardosodtól kezdve a goal line szituációknál egyaránt veszélyes, de sok yardot nem remélhetünk tőle.

 

 

A Curl out, a cornerhez hasonlóan a gyors visszafordulásra épít, azonban zóna ellen nehezebb kivitelezni.

 

 

A Go pedig egyszerűen csak a gyorsaságra, de nem használható a pálya bármely pontján és éles szemű safetyk esetén végzetes is lehet.

 

 

És pár szokatlanabb útvonal

 

 

Természetesen ez nem az összes útvonal, de a legtöbbet használtak és a leginkább kedvelteket lefedik. A futóknak persze speciális útvonalakat kell futni. Ezt a következő ábra szemlélteti.

 

 

 

Az útvonalak jelentősége akkor jön ki igazán, ha jól használják ki az elkapók erősségeit és azt, hogy gyakran két útvonal úgy keresztezi egymást, hogy szinte lehetetlen legyen egyszerre mindkettőre odaérni vagy felismerni, hogy mi következik. Az egyik leginkább kedvelt kapcsolat például, hogy az egyik elkapó Go útvonalra megy, míg a mellette lévő a helyére bevágva egy Out-ot fut és már meg is van az üres, fedezetlen terület.

 

Védők olvasása

 

Az útvonalak másik fontos tulajdonsága a változtathatóság. Ehhez persze sok tapasztalat és jó snap előtti és snap pillanatában lévő olvasási képesség is szükségeltetik. A játék előtt már sokszor látszik, hogy egy védelem milyen felállást választ, valamint az első pár lépés is meghatározó lehet. (Erről majd egy későbbi cikkben). Amennyiben egy elkapó cornerbackje a labda feladásának pillanatában elkezd rohamosan hátrafelé mozogni Cover 3-ba, akkor az elkapó nagy valószínűséggel nem fog Go útvonalat futni, hanem megváltoztatja egy Out-ra. Ugyanígy, ha a futó azt észleli, hogy nincs felvehető blitzelő ellenfél, akkor ki fog mozogni egy Swing útvonalra, hogy megjátszható legyen.

 

A következő ábrán egy Cover 2 (defensive backek két részre osztják a pálya hátsó részét) ellen lévő útvonalformációt láthatunk. A X elkapó egy nagyon rövid In vagy Stop útvonalat fut, a Z egy Cornert, az Y (tight end) Quick outra megy, a slot elkapó pedig szintén egy Cornert fut. A zónázó védelem ellen az összes elkapó olyan részre próbál érkezni, ami két zóna közti lefedetlen területet takar, hogy megjátszhatók legyenek.

 

 

A következő videón, pedig egy elég összetett útvonalat láthatunk. Előbb az elkapó elindul Go route-ra, aztán egy rövid bevágással (stutter move) megtorpantja a cornerbacket, hogy aztán ismét Go útvonalra menjen, de ezúttal már nála az előny, majd hogy teljesen bohóc legyen a védőből, 15 yard után comebackkel visszalép 3 yardot és elkapja a passzt.

 

vidi

 

Az elkapók világa tehát nagyon sokrétű és nehezebb feladat, mint azt sokan gondolnák. Nem véletlen, hogy az elmúlt években több elsősszámú (X elkapó) is 10 milliós évi átlagfizetést akasztott le a saját csapatáról. Az útvonalakon kívül természetesen nagyon fontos a receiverek blokkolási képessége is. Fitzgerald például a Vikings ellen egy olyan blokkot mutatott be, amely következtében társa egy plusz 20 yardot és TD-t köszönhetett neki. Ezen felül pedig ott a sok vita az elkapás-elnemkapás ügyben is. Egy kis tiszteletet tehát a jó elkapók megérdemelnek, főleg a kiemelkedőek. Így álljon itt egy lista a PFF idei top10 WR-éről, lehet egyetérteni:

 

 

Szerintetek fedi a valóságot? Az én személyes kedvencem az örök ifjú Fitzgerald, aki ismét bebizonyította, hogy képes a megújulásra és teljes alázattal van a csapat teljesítménye iránt, a másik pedig Beckham, aki pedig új színt vitt az elkapások világába.

 

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!