Connect with us

Beharangozó

FK! Premium Selection #16

premium-selection

 

Az év legkellemesebb időpontjában rendezett NFL-forduló természetesen idén is rendkívüli izgalmakkal szolgál, a hétvége során megrendezett 14-ből 11 mérkőzés hatással lesz a playoffra. Figyelem: a hétvége ezúttal is szombaton kezdődik az NFC East “döntőjével”! Aki pedig vasárnap fantasztikus társaságban, finom kézműves sörök kíséretében szeretné követni a mérkőzéseket, azt ezúttal is szeretettel várjuk a Kandallóba.

 

Redskins @ Eagles (szombat)

 

Kinek ajánljuk? Mindenkinek, aki kedveli a karácsonyi pihenőt és az NFL-t, a szombatról vasárnapra virradó hajnalban induló „TNF” után kiválóan visszaaludhatunk.

 

A szezon előtt nem gondoltuk volna, hogy ez a meccs gyakorlatilag az NFC East döntője lesz – az Eaglest talán ennél a szintnél magasabbra, a Redskinst pedig jóval lejjebb jósoltuk. A valóság azonban nem az előzetes esélylatolgatást igazolta, Kirk Cousins szintet lépett, és nagyon úgy néz ki, hogy a lejáró újoncszerződését jó pénzért fogja meghosszabbítani csapata. Az igazi tűzpróbát a szombati meccs fogja elhozni, ahol Cousinsnak fenn kell tartania kiemelkedő redzone hatékonyságát (ligaszinten 6.), illetve játékba kell hoznia a volt csapata ellen várhatóan feltüzelten pályára lépő DeSean Jacksont. Fontos szerep hárulhat továbbá a futójátékra is, ugyanis mindkét csapat a hátsó régiókban található engedett futó yardokban, így érdemes lesz majd beizzítani a két committee-t, és megtalálni, hogy ki lesz majd a nyerőember, én Morris vs. Mathews összecsapásra számítok ezen a fronton.

 

A Redskins ugyan idegenben eddig nem brillírozott, de a Bears ellen megszerzett első idegenbeli győzelem megadhatja azt az alapot, amely lehetővé teszi, hogy a fővárosiak kihasználják a támadósoruk fölényét. A szerkesztőség megosztott a kérdésben, de a többség inkább Chip Kelly csapatának győzelmét várja a hazai pálya, és az utóbbi hetekben mutatott meggyőzőbb játék miatt.

 

redskinseagles

 

Panthers @ Falcons

 

Kinek ajánljuk? Hardcore NFC South rajongóknak, és azoknak, akik látni akarják a liga idei MVP-jét egy viszonylag tét nélküli meccsen.

 

camsocks

 

A Panthers hazai pályán 38-0-s büntetésben részesítette a Falconst, akik biztosan szeretnének visszavágni a csoportriválisnak, és mivel minimális esélyük még van a rájátszásra, így mindent meg fognak tenni az upset érdekében. A Pantherst mind támadó-, mind védőoldalon élmény nézni (ezt bizonyítja a 10 Pro Bowl jelölés is), a támadóknál Cam Newton mellett az újonc Cameron Artis-Payne-t lehet majd érdemes nyomon követni, aki a múlt héten közel 100 yardot tudott összegyűjteni. A Falconsnak pedig abba az irányba kell elindulnia, amit a Jags ellen is mutattak, szorosabb védelemre és lendületes támadójátékra lesz szükség: ezúttal azt nézhetjük meg, hogy Julio Jones mit tud kezdeni Josh Normannal (én kevesebb trash talkra számítok). A futójátékban Devonta Freeman egyedül fogja tartani a frontot, ugyanis Tevin Coleman fürdőszobai balesete után kiszállt a szezonból.

 

A Panthers számára nyitott a kapu a 16-0 felé, mind egyet értünk abban, hogy az Atlanta ezúttal is kevés lesz Newtonék megszorongatására.

 

panthersfalcons

 

Patriots @ Jets

 

Kinek ajánljuk? Akik a forduló legjobb, és várhatóan legizgalmasabb mérkőzését akarják megnézni (akár a Kandallóban a mi társaságunkban).

 

brady

 

Hazai pályán szoros meccsen győzött a Pats ebben a párosításban, így a lendületben lévő Jets számára itt lehet a lehetőség, hogy megpróbálják megcsípni a sérülésekkel terhelt hazafiakat. A motivációk mindkét oldalon erősek: a playoff remények megőrzéséhez mindenképpen nyernie kell a Jetsnek, a Patriots pedig biztosíthatja a nagyon kívánatos pihenőhetet. Mivel mindkét csapat védelme a liga jobbjai közé tartozik (futásban a Jets, passz ellen a Pats az erősebb), így a kiegyensúlyozott támadójáték lehet célravezető. A zöldeknek a kiválóan működő Fitzpatrick-Decker-Marshall trió (összesen 21 elkapott TD) mellé fel kell zárkóztatniuk a visszaeső futójátékot, amiben a megkopó Ivory helyett inkább a lendületben lévő, passzjátékban is jól használható Bilall Powell lehet a nyerőember (és a volt csapata ellen játszó Ridley is közbeszólhat). Bradynek természetesen ezúttal is elkapómentesen kell pályára lépnie (Amendola és Edelman a playoffra vissza tud majd térni), de amíg Gronk játszani tud (tud), addig a passzjáték miatt nem kell aggódni, Belichick futómágiáját pedig nem lehet megállítani, kíváncsian várjuk, hogy a héten igazolt, egy évet játékon kívül töltő Steven Jackson meddig fog jutni (ezzel az igazolással egyébként ez lett S-Jax karrierje első pozitív szezonja).

 

Egészen biztos, hogy a Jets képes lesz megszorongatni a sérültekkel küszködő (Chung és Hightower pályára küldhetősége nagyon fontos kérdés) Patriotsot, de a szerkesztőség jó része úgy érzi, hogy a szoros meccs nem lesz elég ahhoz, hogy összejöjjön az upset.

 

patsjets

 

Packers @ Cardinals

 

Kinek ajánljuk? Akik a forduló második legjobb, és várhatóan pontesőben végződő mérkőzését akarják megnézni (akár a Kandallóban a mi társaságunkban).

 

Az NFC 2. kiemelését már csak a Packers és a Cardinals szerezheti meg, így kiemelt jelentősége van a mérkőzésnek, ahol mindkét csapatnak van mit bizonyítania. Bár a Packers jelenleg 2 győzelemmel le van maradva, egy esetleges győzelem esetén már csak egy Vikings elleni győzelem és a Cards Seahawks elleni veresége kellene a 2. helyhez. Na, de vissza a vasárnaphoz: a meccs esélyese egyértelműen a Cardinals, hiszen jelenleg a sivatagiak átlagolják a legtöbb pontot meccsenként (31,8), emellett tökéletesen vigyáznak a labdára (a 11. forduló óta nem volt labdavesztésük), és a védelem is jól muzsikál (7. legkevesebb engedett yard), bár Matthieu kiesése várhatóan több teret fog engedni a Packers passzjátékának. Kellhet is a tér, ugyanis (fura ezt leírni) a Packers támadójátéka idén igencsak döcögős, és bár a futójáték feléledni látszik, a kőkemény Cards defense ellen tökéletes teljesítményre lesz szükség a vendégek oldaláról. A hazaiak oldalán sokkal ideálisabb a helyzet, a liga egyik legjobb elkapó triója ezúttal egészségesen áll Palmer rendelkezésére, a futójátékot pedig az a David Johnson fogja előrevinni, aki kezdővé való kinevezése óta 157 yardot átlagol (trükkös dolog volt Arianstól eddig pihentetni a játékost), így Clay Matthewséknak mindenképp megoldást kell találnia az újonc futóra.

 

Minket  – MZoli homer pickjét leszámítva – meggyőztek a Cardinalsnak álló előjelek, de egy Rodgers által vezetett Packerst semmiképpen nem lehet leírni, így legalább a szoros eredmény kivívását várnám a vendégektől.

 

packerscardinals

 

 

Texans @ Titans

 

Kinek ajánljuk? A gyenge QB-teljesítmény rajongóinak.

 

Orakpo leírhatatlan karácsonyi szettje

Orakpo leírhatatlan karácsonyi szettje

 

Az AFC South folyamatosan szállítja a kiváló QB-összecsapásokat, ezúttal Brandon Weeden / Brian Hoyer (egyelőre questionable a státusza) és Zach Mettenberger párharcát figyelhetjük majd meg. Pozitív előjel, hogy mindkét irányítónak voltak szép megmozdulásai a múlt héten, amikor is a kezdő sérülését követően kellett beugraniuk, de kérdéses, hogy egy egész meccsen konzisztensen tudnak-e majd dolgozni. Ha a passzjáték nem működne hatékonyan, akkor a Texans egyrészt számíthat a Blue által vezetett futójátékra (múlt héten 107 yard), illetve az utóbbi 7 meccsen átlagosan 14 pontot engedő védelemre. A hazaiak szűkösebb arzenálból válogathatnak: a védelem alapvetően korrektül helyt áll, de túl sok időt kell a pályán tölteniük, ugyanis a döcögős futójáték és a stabil elkapók hiánya a 30. helyre sorolja a csapat offense-ét.

 

A szerkesztőség egyöntetűen bízik a Texans sikerében, ami egyben azt is jelenti, hogy három szűk esztendőt követően újra a houstoniakhoz kerül az AFC South, a Colts pedig kifüggesztheti a „AFC South 2. hely” bannert.

 

texanstitans

 

Rams @ Seahawks

 

Kinek ajánljuk? Akik látni akarják a liga legjobb formában lévő QB-ját.

 

Az O-line továbbra is riasztó

A Seahawks O-line továbbra is riasztó

 

A Rams – Seahawks meccsek mindig magukban hordozzák a meglepetés lehetőségét, de hazai pályán mindenképpen az 5. kiemelésért (és az NFC East győzteséért) hajtó Seahawkst látjuk esélyesnek. A Rams visszaeső védelme nem fogja tudni megakadályozni Wilsont abban, hogy tovább folytassa őrült sorozatát, és mondjuk további 3 TD-t fog feltenni az utóbbi 5 meccsén gyűjtött 19 mellé, pláne így, hogy a korábbi hírekkel ellentétben Doug Baldwin is harcra fogható lesz. Sokat segíthet az is, hogy a Browns elleni futócasting tapasztalatai alapján Christine Michael képes lehet kiegyensúlyozott megoldást nyújtani a posztján. Ezen a téren természetesen a Rams jelenleg jobban áll, de az biztos, hogy Gurley-nek nem lesz könnyű dolga a liga 3. legjobb futás elleni védelmével, így Case Keenum stabil játéka is fontos lesz, a múlt héten mutatott 230 yard – 2 TD egész jó előjel, pláne, ha Chancellor nem tud még pályára lépni. A Rams emellett támaszkodhat még hagyományosan eredményes trükkös játékaira, illetve az ezerarcú Tavon Austin futásaira.

 

Újra egyöntetű a véleményünk: a Seahawksnak jelenlegi formájában le kell gyűrnie a Ramst, akik ezzel rohamosan közelednek egy újabb 7-9-es szezonhoz.

 

ramshawks

 

Giants @ Vikings

 

Kinek ajánljuk? Azoknak, akik nosztalgiáznának, hogy milyen is volt a Giants támadójátéka Odell Beckham előtt.

 

A meccs tétjére nagy hatással lesz a szombati Redskins – Eagles, ugyanis a Giants playoff reményei csak az Eagles győzelmével maradnak meg. A Vikings számára biztosan fontos lesz a mérkőzés, hiszen ugyan a playoff szereplésről már csak egy armageddonnal maradhatnak le, de az 5. hely megszerzésével a Packers helyett az NFC East győzteséhez utazhatnak. A hazaiak a múlt héten megmutatták, hogy ha nagyon kell, akkor képesek a levegőben is előrehaladni (231 yard, 4 TD a Bears ellen), de az igazán megnyugtató az lenne, ha a kisebb sérüléssel küszködő Adrian Peterson is vállalni tudná a játékot. Más kérdés, hogy a Giants cseppet sem megnyugtató passz elleni védelme (legtöbb engedett yard) mégis csábítani fogja Bridgewatert, hogy nagyobb kockázatot vállaljon a levegőben. A New York iak támadójátéka várhatóan meg fogja szenvedni Beckham hiányát, hiszen a csapat passzolt yardjainak harmadáért az ecsetfejű játékos felelős. A csendben egészen nagy szezont összehozó Eli számára tehát kulcsfontosságú lesz az alternatív célpontok játékba hozatala: elsősorban Harris és az egyre jobb formába kerülő tight end, Will Tye lehet majd segítségére.

 

Szinte teljesen egyetértünk abban, hogy a Giants nem lesz képes feldolgozni Beckham hiányát, és a Pats szurkolók nagy örömére elbúcsúzik a rájátszástól.

 

giantsvikings

 

Jaguars @ Saints

 

Kinek ajánljuk? A védőfoci gyűlölőinek.

 

A Jaguars playoff reményei még élnek, de mivel a bejutásuk három további meccs eredményétől függ, most egyelőre inkább csak arra kell koncentrálniuk, hogy nyerjenek a Saints ellen. Bármennyire is csalódást keltő a Saints szezonja, amíg Drew Brees van a center mögött, addig mindenkire veszélyt jelentenek, pláne erre a bizonytalan Jaguarsra. A két csapat között bőven vonhatunk párhuzamot: mindketten 5-9-es mérleggel állnak, a futójáték a kezdő (Ingram / Yeldon) játékos kiesésével esetlegessé vált, a passzjátékot egy a labdával nem fukarkodó irányító vezeti, a védelmek hatékonysága pedig a liga hátsó részébe tartozik.

 

Nehéz megjósolni azt, hogy a várható shootout végén ki fog felülkerekedni, de mi a hazai pálya előnyét élvező Saintset érezzük inkább esélyesnek.

 

saintsjaguars

 

Steelers @ Ravens

 

Kinek ajánljuk? Akik hisznek abban, hogy a liga egyik legnagyobb rangadója mindig kiélezett küzdelmet tud hozni.

 

Mert hogy a rangadó hagyományain kívül nem sok minden utalhatna arra, hogy hogyan nehezíthetné meg a teljesen szétesett, Jimmy Clausen (esetleg Ryan Mallett)  által vezetett Ravens a megállíthatatlannak tűnő Steelers dolgát. A két csapat pittsburghi találkozóját (már akkor is nagy meglepetésre) a Ravens nyerte, de ekkor még Flacco, Forsett, Steve Smith és még sokan mások is a pályán voltak, így érthető, hogy a Ravens miért kap a történelme során 4. alkalommal kétszámjegyű hendikepet (+10) Vegasban. A Steelers robog a playoff felé, és ugyan Ben az utóbbi 6 meccsén 350 passzolt yard felett átlagol, elképzelhető, hogy a gyenge futásvédelem ellen helyzetbe hozzák az utóbbi hetekben hanyagolt DeAngelo Williamst.

 

Természetesen mi is egyöntetűen a Steelersre szavazunk, de azért nem számítunk arra, hogy a Steelers képes lesz megismételni az 1997-es 37 pontos győzelmét.

 

steelersravens

 

Browns @ Chiefs

 

Kinek ajánljuk? Aki annyira nem kedveli a Steelerst vagy a Ravenst, hogy inkább az ő meccsük lightos verzióját nézné. Vagy óriási JFF-rajongó.

 

A 8 meccse veretlen Chiefs számára a playoff tárva-nyitva lévő ajtaja mellett lassan a csoportgyőzelemé is kinyílik, így Smithék igencsak érdekeltek abban, hogy behúzzák utolsó két mérkőzésüket. A 8 meccses sorozatban átlagosan 29,8 pontot szerez és 12,3 pontot enged a Chiefs, így a Brownsnak igencsak össze kellene szednie magát ahhoz, hogy szoros meccsre kényszerítse a főnököket. A Brownsnak igazából különösebb motivációja sincs arra, hogy igazán ellenálljon, ráadásul sem a védelem (pláne Haden nélkül), sem a támadófal nem működik túl hatékonyan, így újra Manzielé lesz a lehetőség, hogy tovább erősítse a CV-jét a jövő évi munkakereséshez. Túlságosan könnyű dolga nem lesz, hiszen a vele szembe néző védelemből 4 játékos (Berry, Houston, Peters és Hali – az utóbbi két játékos kérdéses) is jogosan Pro Bowl kaliberű.

 

Az ítélet újra egyértelmű, mindannyian a Chiefs győzelmét várjuk.

 

brownschiefs

 

Colts @ Dolphins

 

Kinek ajánljuk? A tét nélküli fociban rejlő lehetőségek híveinek.

 

A Colts a Texans elleni vereséggel elbúcsúzott a reális playoff esélyektől, és abba a faramuci helyzetbe került, hogy a Dolphins elleni mérkőzés igazából nem is számít, csak a 17. heti Titans elleni győzelmet és a Texans két vereségét kell kiszurkolniuk. Ez a tét nélküliség várhatóan rá fogja nyomni a bélyegét a mérkőzésre, pláne úgy, hogy a Coltsnál a sérülésekkel küszködő Hasselback fog kezdeni, aki hatékony futójáték és az elkapók által nyújtott segítség nélkül nem lesz képes érdemi pontmennyiséget tenni a táblára, pláne, ha a Pro Bowlról lemaradás miatt bedühödő Reshad Jones képes lesz haragját a pályára összpontosítani. A Dolphins támadóoldala egy fokkal jobb állapotban van, a megszokott Tannehill-hullámzást Jay Ayaji hozhatja a szinkronba – mivel Lamar Miller várhatóan a szezon végén távozik a Dolphinstól, így inkább a tehetséges újonc meccsrutinját akarja bővíteni az edzői stáb.

 

A szerkesztőségi vélemények megoszlanak, de 7-3 arányban inkább a hazai csapatnak adjuk a mérkőzést.

 

coltsdolphins

 

49ers @ Lions

 

Kinek ajánljuk? A két csapat rajongóinak? Azoknak, akik nem láttak eleget DuJuan Harrisből?

 

A Lions játékosait 5000 dollárra büntették az MNF-en viselt cipők miatt.

A Lions játékosait 5000 dollárra büntették az MNF-en viselt cipők miatt.

 

A forduló három tét nélküli mérkőzésének egyikén a megcsapzott 49ers próbálkozhat a Ford Fielden, de a szezonban átlagosan szerzett 14,4 pont kevés lesz ahhoz, hogy megszorongassák a Lionst, akik talán nem is olyan rosszak, mint azt a mérlegük mutatja. Míg a vendégeknek mind a passz-, mind a futójátéka összeomlott, addig a Lionsnál a szezon második felére beindulni látszik a támadójáték, mind Bell, mind Abdullah egész szép futásokat hozott össze a Saints ellen, a passzjátékban pedig nagy segítség lehet Johnson és Tate fizikai fölénye a 49ers secondaryjével szemben.

 

A tutira megyünk, és a szezon során talán először all-Lions tippel állunk elő.

 

49erslions

 

Cowboys @ Bills

 

Kinek ajánljuk? A Cowboys idei meccseinek nézhetetlensége miatt nem ajánljuk jó szívvel senkinek.

 

A Cowboys jelképesen is eltemette a szezonját, IR-re tette Tony Romot, jó eséllyel kivonja Dez Bryantet a hátra lévő két meccsből, és a szezon negyedik kezdő irányítójával vág neki a Bills elleni meccsnek. Kellen Moore-nak voltak értékelhető megmozdulásai, de a Jets ellen gyűjtött 3 interception nem túl bizalomgerjesztő előjel. Így hát a Billsnek nincs is egyéb dolga, mint hogy néhányszor végigsétáljon a pályán, és kihasználja a Tyrod Taylor – Watkins kapcsolat, valamint a Karlos Williams – Mark Gillislee páros frissességében lévő potenciált.

 

A véleményünk természetesen itt is megegyezik, mindenki Bills sikert vár.

 

cowboysbills

 

Bears @ Buccaneers

 

Kinek ajánljuk? A futójáték lelkes rajongóinak.

 

Mivel egyik csapat sem érintett már a playoff küzdelmekben, így egy nem különösebben parázs, de várhatóan szoros meccsre számíthatunk Tampában. A Bucs Pro Bowler RB-je, Doug Martin mindössze 9 yarddal van lemaradva futott yardokban Petersontól, és az edzői stáb ígéri, hogy mindent meg fognak tenni annak érdekében, hogy átvegye a vezetést. Amennyiben mégis passzolásra kényszerül a Bucs, úgy érdekes lehet a tavalyi draft két top15-ös játékosának, Mike Evans és Kyle Fuller összecsapása Winston labdáiért. A Bears szintén inkább a futásra összpontosíthat majd, hiszen úgy tűnik, Jeffery kihagyja a mérkőzést (a szezon során ez lehet a 6.), így a csapattól várhatóan távozó Forte és a helyettesítését már idén megkezdő Langford vállalhat jelentősebb szerepet.

 

A hazai pálya előnyét élvező Bucs megkapja a bizalmunkat, 8-2 arányban őket várjuk a találkozó győzteseként.

 

bearsbucs

 

Tippverseny

 

tipp15

Bold predictions

 

Egy kicsit elfáradtunk a boldok gyártásában, de azért jöjjenek az erre a fordulóra vonatkozó jóslataink:

 

gomes88: A Jaguars@Saints meccsen több, mint 90 pont lesz

 

renningan: A denveri támadósor legalább 20 pontot tesz fel a második félidőben.

 

leonidasz: A Chiefs defense több pontot tesz fel, mint az Chiefs offense.

 

tszajko: Bortles 6 passzolt TD-t szed össze.

 

katonadani: DeSean Jackson még az Eagles mezében szerzett egyszer 210 yardot egy Dallas elleni találkozón. Most az Eagles ellen ennél többet szerez,

 

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!