Connect with us

Minden ami NFL

Pro Bowl – akik bekerültek és akiknek be kellett volna kerülniük – Védelem

Az előző részben  megnéztük, mely támadókat választották be, és kik a legnagyobb hiányzók. Az osztályozási rendszer ugyanaz (BOOM, OK, BUST), csak most a védőket vesszük górcső alá.

mack

 

Defensive End (6) – Ezekiel Ansah (Detroit Lions – BOOM), Michael Bennett (Seattle Seahawks – OK), Chandler Jones (New England Patriots – BOOM), Khalil Mack (Oakland Raiders – BOOM), JJ Watt (Houston Texans – BOOM), Muhammad Wilkerson (New York Jets – OK)

 

Khalil Mack az idei szezon legjobb védőjátékosa, mondom ezt azért, mert a szintén zseniálisan játszó Aaron Donald egy sokkal jobb védelemben tevékenykedik. Mack futás ellen egyszerűen csodálatos, ami nem sok igazi defensive endre igaz, 15 sackével vezeti a ligát, két kiharcolt fumble és 50 solo tackle került a neve mellé. Chandler Jones és Ziggy Ansah szintén remek szezont produkálnak, előbbi 12,5, utóbbi 13,5 sacket jegyzett idáig, ráadásul mindkettőnek van 4 kierőszakolt fumble-je, illetve Ansah-nak két összeszedett labdája, Jonesnak pedig egy interceptionje is van.

 

A lista további neveivel az a legnagyobb baj, hogy bár JJ Watt és Muhammad Wilkerson defensive end, igazság szerint ők 3-4-es endek, pont, mint a belső falemberként Pro Bowlba választott Fletcher Cox vagy Calais Campbell. De ha már így alakult, végül is nincs ezzel olyan nagy probléma, bár Watt idén aligha lesz az év védőjátékosa. A 14.5 sack rendben van, második vele a listán, de sem a fumble-ök (2), sem az interceptionok (0), sem a TD-k (0) nem jönnek úgy, mint tavaly, persze nem lehet minden évben parádézni. Wilkerson két és fél sackkel  van lemaradva Watt mögött és ugyanannyi fumble-t harcolt ki, tehát rendben van, de lett volna jobb opció nála.

watt

 

Ugyanez igaz Michael Bennettre, annyi különbséggel, hogy ő egy fokkal gyengébb szezont fut (9,5 sack), mint Wilkerson, ami még mindig a nagyon jó kategória, de ő már üti azt a szintet, ami felett szerintem jobb választások akadtak volna (akár csapattársa, Cliff Avril).

 

Akiket hiányolunk: Cameron Jordan (New Orleans Saints)

 

Mondhatnám Oliver Vernont is a Miamiból, aki be férhetett volna  a legjobbak közé, hisz Cameron Wake kiesése után megállíthatatlan volt, csak Watt és Wilkerson szerzett több QB hitet nála. Cameron Jordan viszont egész évben parádézott a történelmi mélységekben lévő Saints védelemben, 66-szor generált nyomást, leütött öt passzt, és csinált 30 tackle-t, összeszedett két labdát, szerzett 9 sacket és egy kierőszakolt fumble-t.

 

Defensive Tackle (6) – Geno Atkins (Cincinnati Bengals – BOOM), Calais Campbell (Arizona Cardinals – BOOM), Fletcher Cox (Philadelphia Eagles – BOOM), Aaron Donald (St. Louis Rams – BOOM), Gerald McCoy (Tampa Bay Buccaneers – BUST), Kewann Short (Carolina Panthers – BOOM)

 

Geno Atkins és Aaron Donald fizikai paramétereiket tekintve ugyanolyanok: alulméretezettek és megállíthatatlanok. Donald 11 sacket szerzett, Atkins 10-et defensive tackle-ként, előbbinek egy összeszedett, utóbbinak egy kiharcolt fumble került a neve mellé, pass rusht tekintve nincs náluk produktívabb, a PFF értékelése szerint ők ketten a legjobb belső védőfalemberei.

aaron-donald-sack

 

A szintén elit teljesítményt nyújtó Kewann Short sem lehet kérdés, 11 sack, 3 kiharcolt és 2 összeszedett fumble egy 14-1-es csapat elit védelméből.  Fletcher Cox jelenléte sem meglepetés, a Patriots támadófala és Rex Ryan is bizonyítja.

 

Calais Campbellel már tudnék vitatkozni, legalábbis a Packers elleni meccsig tudtam. Futás ellen kiemelkedő, mondtam volna, de 2,5 sackje a legkevesebb rookie szezonja óta. Erre jön a hétvége meccse, ahol Campbell átment állatba és összezúzta Rodgerst, a támadófalat és mindent, ami az útjába került. Formát időzíteni tudni kell. Gerald McCoyon viszont az utolsó forduló sem segített, 7,5 sackje az egyetlen, ami vállalható, futás ellen teljes homály, karrierje talán legrosszabb szezonját futja, olyannyira, hogy a PFF szerint mindössze a 65. legjobb tackle a ligában.

 

Akiket hiányolunk: Mike Daniels (Green Bay Packers)

 

McCoy Pro Bowlba választása mutatja igazán, hogy sokan csak a sackek számát nézik (különben Ndamukong Suh is remekül játszik, csak olyan pocsék a Dolphins D, hogy elvész a sok szemét között). Daniels a maga 4 sackjével elmarad McCoytól, de összességében többször generált nyomást és sokkal jobb teljesítményt nyújt futás ellen.

 

Outside Linebacker (6) – Jamie Collins (New England Patriots – BOOM), Thomas Davis (Carolina Panthers – BOOM), Tamba Hali (Kansas City Chiefs – OK), Justin Houston (Kansas City Chiefs – BOOM), DeMarcus Ware (Denver Broncos – OK), Von Miller (Denver Broncos – BOOM)

 

Nehéz lenne gyakorlatilag bárkibe is belekötni itt a jövőbeli Hall of Famer DeMarcus Ware csak azért kapott rosszabb értékelést, mert viszonylag sokat volt sérült. Ware 6,5 sackje 8 kezdő meccsen kiváló, főleg, hogy nem sok OLB ért el több sacket nála 15 meccsen sem. Amikor pályára lépett, elit játékot nyújtott, de kicsit zavar, hogy majd a mérkőzések felén nem játszott.. Justin Houston 7,5 sacket, egy kiharcolt fumble-t és két INT-t is szerzett, egyet TD-re is visszahordott, sérüléséig elit teljesítményt nyújtott. Szerencsére mindkét játékos párja, Von Miller és Tamba Hali is elő tudott lépni, előbbi a liga legeredményesebb OLB-je a maga 10 sackjével és 4 kiharcolt fumble-jét sem kell magyarázni, Hali pedig a 6. legjobbnak értékelt pass rusher a PFF adatai szerint.

Hero_C

 

Jamie Collins is kiválóan játszik, már amikor pályára lép. Nagyon szeretem a játékát, pass rushban csak Telvin Smith, Anthony Barr és a csapattársa, Dont’a Hightower jobb nála nem passzsiettető LB-k között, futás ellen és coverage-ben is remek. 5,5 sack, 5 fumble és 1 interception a mérlege 11 meccs alatt. Thomas Davist sem kell magyarázni, 100 tackle, 5,5 sack, 4 fumble és 3 interception süvegelendő teljesítmény.

 

Akiket hiányolunk: Anthon Barr (Minnesota Vikings)

 

Lenne még itt bőven kit említeni, például a Seahawksos KJ Wrightot, aki zseniális szezont fut idén, de a sok pass rusher elnyomja, pedig futás ellen és coverage-ben is az egyik legjobb idén. Csak azért nem őt választottam, mert a Seahawks így is ad 7 játékost (akikből mondjuk 3-4 nem érdemelné meg, pontosabban, más érdemelné meg a csapatból), miközben a csoport elsőségért hajtó Vikings mindössze egyet, aki nem Barr. Pedig Barr az NFC Jamie Collinsa. Írtam egy elemzést arról, hogyan szívatta a Vikings védelem a Lions támadófalat, többször is megnéztem a védők munkáját és Barr valami hihetetlen és gyakorlatilag egész évben hibátlanul játszik. Ő a legjobb siettető LB, passz ellen is jól védekezik, amit egyszerűen a számok (52 stop, 2,5 sack, 1 INT és 3 kiütött labda) nem adnak vissza.

 

Inside / Middle Linebacker (4) – NaVorro Bowman (San Francisco 49ers – BUST), Luke Kuechly (Carolina Panthers – BOOM), Clay Matthews (Green Bay Packers – BUST), Bobby Wagner (Seattle Seahawls – OK)

 

Az ILB-MLB poszt volt az, ahol a leginkább érvényesült a közönségszavazás az összes poszt közül. Luke Kuechly teljesítményére egyszerűen nincsenek szavak, 4 interception, egyet visszahordva TD-re, két kiharcolt és egy összeszedett fumble, 109 tackle és egy sack. Persze NaVorro Bowman vezeti a ligát tackle-ökben, meg mégiscsak egy nagy név, ahogy Bobby Wagner is az, de igazából az ő idei szezonjuk a remek példa rá, hogy van különbség tackle és tackle között. Ugyanis nem mindegy, hogy a tackle, amit megcsinálsz, negatív yardos, öt yardos, vagy egy 20 yardos játék után születik. Bowmannek azért van annyi tackle-je, mert minden, amit az irányába dobnak, abból elkapás lesz, és ez nem a jó játék ismérve, pláne egy középső linebackernél. Wagner egy fokkal jobb, mert legalább eredményese, blitzel (nem sackekben, hanem nyomás generálásban mutatkozik meg) és képes nagy játékokra, amit a két kiharcolt, három összeszedett és két visszahordott fumble is jól mutat.

 

clayjerk.0

 

Clay Matthews pedig nem ILB, sőt kifejezetten pocsék középen, minden előnye odavész. Az 5,5 sacket pass rusherként szerezte, az utóbbi 9 mérkőzésén összesen egyet, ráadásul sem a Cardinals, sem pedig a múlt heti Oakland elleni meccsen nem szerzett tackle-t (63-at összesen a szezonban). Lehet, hogy inkább fel kellene segíteni Carson Palmert és a fölösleges energiákat a játékra fordítani.

 

Akiket hiányolunk: Sean Lee (Dallas Cowboys)/Derrick Johnson (Kansas City Chiefs)

 

Sean Lee OLB, de amennyire Matthews vagy Bowman nem érdemelt ILB-ként, úgy Lee megérdemelte volna OLB-ként a Pro Bowlt. 128 tackle-je az 5. legtöbb a ligában és mellette nem nagyon lehetett elkapni a labdát. Ráadásul konzisztensen jól játszik, a PFF szerint idén ő a második legjobb Kuechly után LB poszton. De az ACL szakadásból visszatért 33 éves Johnsonnak is jár a dícséret, 87 solo tackle-je több, mint Matthews összes szerelése, 4 sacket és 2-2 kiharcolt fumble-t és interceptiont jegyzett idén.

 

Cornerback (8) – Malcolm Butler (New England Patriots – BUST), Chris Harris (Denver Broncos – BOOM), Josh Norman (Carolina Panthers – BOOM), Marcus Peters (Kansas City Chiefs – OK), Patrick Peterson (Arizona Cardinals – BOOM), Darrelle Revis (New York Jets – OK), Richard Sherman (Seattle Seahawks – BUST), Aqib Talib (Denver Broncos – BUST)

 

Ez sem egy egyszerű pozíció. Malcom Butler a Super Bowl hőse, de az idei éve borzalmasan hullámzó, hogy nincs a legjobb 8 corner között, az 100%. Darrelle Revisnek ez egy életmű díj. Persze, most is szerzett egy interceptiont Bradytől, van neki 5, meg összekapart 3 fumble-t, de ez annak köszönhető, hogy jól helyezkedik. Egyébként lassú és nagyon csúnyán megtudják égetni. Idén Richard Shemannek sincs egy kiemelkedő éve, a szezon első 7 meccsén 100-as passer ratinggel dobáltak rá, a felé dobott labdák 66,7%-át elkapták és nem volt interceptionje sem. Azóta persze jobban teljesít, de ha figyelembe vesszük, hogy Manziel, Gabbert, Schaub, Cassel és Keenum ellen kellett helyt állnia (Keenumnak egyébként TD-t engedett most hétvégén), nem egy biztató teljesítmény.

britt

 

Ugyanúgy Aqib Talibtól sem kell elájulni, a szezon elején volt 3 interceptionje, amiből kettőt visszavitt TD-re, azóta viszont kifejezetten átlagos teljesítményt nyújt. Ellenben Chris Harris  továbbra is jól játszik, bár a Steelers ellen a múlt héten majd két év után ismét engedett TD-t, de általánosságban véve nincs rá panasz. Ahogy a szezon második felére Marcus Peters is beindult, egy gyengébb kezdés után 60.7% – os elkapási arány, 7 engedett TD, 3 INT és 101.7 rating után már csak 41,4%-kal passzolnak rá, nem engedett TD-t, szerzett öt interceptiont (8-cal holt versenyben első)  és 25.7-es passer ratinget engedélyezett.  Josh Normanről és Patrick Petersonról már írtunk korábban .

 

Akiket hiányolunk: Darius Slay (Detroit Lions)/Adam Jones (Cincinnati Bengals)/Delvin Breaux (New Orleans Saints)/Ronald Darby (Buffalo Bills)

 

Darius Slayről is volt szó már korábban, így hát beszéljünk kicsit Adam Jonesról és Delvin Breauxról. Utóbbiról portré is készült, akkor még top 10 corner volt a PFF szerint, jelenleg a harmadik Darius Slay és Tyrann Mathieu mögött. Az egyetlen értékelhető játékos gyakorlatilag a pocsék Saints védelemből (Cameron Jordan mellett). Adam Jones pedig az idei szezon folyamán összesen 1 TD-t és 382 yardot engedett. Valamint ne feledkezzünk meg egy másik rookie-ról, Ronald Darbyról, akinek bár nincs 8 interceptionje, mégis sokkal kiegyensúlyozottabb játékot mutatott, mint Peters: 21 leütött passz, 4 engedett TD, 343-mal kevesebb yard, és 2 INT.

 

Free Safety (3) –  Tyrann Mathieu (Arizona Cardinals – BOOM), Reggie Nelson (Cincinnati Bengals – OK), Earl Thomas (Seattle Seahawks – OK)

Strong Safety (3) – Eric Berry (Kansas City Chiefs – OK), Kam Chancellor (Seattle Seahawks – BUST), Charles Woodson (Oakland Raiders – BOOM)

 

 

Charles Woodson megérdemli, még akkor is, ha nem is inkább storng safety, mint ahogy megszavazták. 5 interception, 1 kiharcolt és 3 összeszedett fumble a 18. évét lehúzó veterántól. Legenda. A rákot legyőző Eric Berry is korrekt  játékkal tért vissza, Tyrann Mathieu-ról pedig már korábban linkelt cikkben volt szó. Earl Thomast sem érheti egy rossz szó sem, a Legion of Boom legmegbízhatóbb és legjobban teljesítő tagja az idei szezonban, Reggie Nelson pedig 8 interceptionje révén került be a legjobbak közé.

eric-berry-featured-pic

 

Akit viszont egyáltalán nem értek, az a hisztiző Kam Chancellor, aki idén egy közepes szezont bírt hozni. Érthetetlen, hogy a 102 stoppal rendelkező Reshad Jones, aki az idei szezon legjobb futás elleni safetyje, hogy nem fért be? Vagy ott az Eaglesös Malcom Jenkins, aki végre betöltötte a Philadelphiában évek óta tátongó safety pozíciót és minden téren remek játékkal rukkolt elő, ennek ellenére csak a hetedik alternatíva, ha visszamondják a jelenlegi játékosok (coverage-ben is csak egy valaki jobb nála). De mégsem ő hiányzik a legjobban, hanem…

 

Akiket hiányolunk: Harrison Smith (Minnesota Vikings)

 

Harrison Smith a liga egyik, ha nem a legjobb safetyje idén. Futás ellen csak Reshad Jones volt jobb, mint ő, passz ellen pedig nincs párja a ligában. Persze az egy sack és interception nem egy nagy adat, de nem is nagyon mernek az irányába dobni, akit pedig egyszer megütött, az meg lett csapva becsülettel. Érthetetlen, hogy a remek Vikings defense-ből miért nem választottak be egyetlen játékost sem.

 

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!