Connect with us

Beharangozó

TNF beharangozó – Vikings@Cardinals

Végre eljött az a nap is, amikor nem csak semmitmondó csoportrangadót láthatunk csütörtök este, hanem igazi rájátszásért vívott mérkőzés vár mindenkire, aki leül a képernyő elé péntek csütörtökről péntekre virradólag. Félreértés ne essék, semmi bajom nincs azzal, hogy csoportmeccseket tesznek csütörtökre – meg persze az is nyilvánvaló, hogy a legjobb párosítások mindig vasárnapra kerülnek érthető módon. Ezért is becsüljük meg a mostani Minnessota Vikings@Arizona Cardinals összecsapást.

 

A Minnesota számára létkérdés a győzelem. A múlt heti Seattle elleni zakó után muszáj valamit virítania a vikingeknek. Leginkább azért, mert látótávolságon belül van a Seahawks és akár még a Tampa Bay is odaérhet a Wild Card helyre. Hozzátéve, hogy a sorsolása Adrian Petersonéknak a legnehezebb mindhárom csapat közül. Ráadásul rövid hetük volt, így kevesebb ideje volt Zimmeréknek összerakni a dolgokat. Bár nem kellett nagyon válogatni, hogy mi működött és mi nem, ugyanis a játék minden elemében szinte a nullával volt egyenlő a Vikings. Rengeteg missed tackle a védelem részéről, a támadók teljesen tanácstalanok voltak a Seahawks védelmével szemben. Az is kiderült, nem azon múlik a Vikings sikeressége, hogy Bridgewater 200 yard alatt passzol-e, hanem azon, hogy Peterson hogyan fut. A Seahawks megállította futást, a másodéves irányító pedig egyelőre még nem tud olyan teljesítményt előhúzni a kalapból, amivel meccseket tudna nyerni.

teddy-bridgewater-seattle-seahawks-minnesota-vikings_3385634

 

Ez azért rossz hír, mert feltehetőleg a játékkép most is hasonló lesz, ugyanis az Arizona futás elleni védekezése engedett yardokat tekintve negyedik a ligában, 1.2 yarddal engednek többet meccsenként, mint a harmadik helyezett Seattle, szóval Petersonnak most sem lesz egyszerű dolga. A Seahawks D persze nem csak a futójáték megállításában jeleskedett, hanem a passz elleni védekezésben is. Mind pass rushban, mind coverage-ban eléggé megnehezítették a Vikes előrehaladását. Olyannyira, hogy nem is nagyon ment.

 

Mai ellenfelük hasonlóan jól védekezik passz ellen, ugyanis a Cardinalsé a liga egyik legjobb secondaryje, sőt mi tegnap el is mentünk addig, hogy az idei év 4 legjobb cornere közül 2 is az Arizona játékosa. Tegyük hozzá, hogy ez nem csak az engedett yardokban nyilvánul meg – abban a tekintetben csak nyolcadikok a ligában – hanem az interceptionök számában (16 – harmadik legtöbb a ligában), az ellenfél irányítóinak átlagos passer ratingjében (75.7 – harmadik a ligában) és végül abban, hogy az ellenfelek a második legkevesebbszer ellenük érnek el passzból first downt (124). Ebből a 16-ból ötöt Rashad Johnson, négyet pedig Tyrann Mathieu szerzett.

CVoszkUWsAAgAEM

 

Ha már ennyire belementem a védelmek mutatóiba akkor azt az igazság kedvéért hozzá kell tenni, hogy Palmeréknek sem lesz könnyű dolga. A Minnesota passz elleni védekezése engedett yard/meccs alapján jobb, mint a Cardinalsé, ám az irányítók sokkal jobb mutatókat érnek el ellenük (90.0 az átlagos engedett passer rating). De ez még nem is lenne akkora baj. A gondok akkor kezdődnek, amikor az ellenfél nekiáll futni. A liga alsó harmadában foglalnak helyet, 115 yard körül átlagolnak ellenük, igaz csak 7 touchdownt kaptak futásból – ahogy az Arizona is. A Vikings ilyen húzd meg – ereszd meg futás elleni védekezést nyújt, engedik az ellenfelet haladni, majd amikor igazán fontos, akkor odateszik magukat rendesen. Az összkép tehát nem olyan rossz, ma viszont eléggé lyukas lesz a védelem, ugyanis négy alapember is hiányozni fog a Vikings védelméből. Biztosan nem játszik majd a kezdő defensive tackle Linval Joseph, a két safety Harrison Smith és Andrew Sendejo sem, illetve a linebacker Anthony Barr sem.

 

Ami a két védelem között nagy különbség, azok a szerzett labdák. Az interceptionöknél már kiemeltem, hogy az Arizona a harmadik legtöbb labdát szerezte az ellenfél passzából, azonban 13 kierőszakolt fumble-jével még veszélyesebbnek néz ki ez az egység – a teljesség kedvéért azonban illik megemlíteni, hogy csak 6-ot szereztek meg ezekből. A Vikings viszont egyik téren sem jeleskedik. Fumble-ök terén még csak-csak felveszik a versenyt (9 kierőszakolt, ebből 7 megszerzett), azonban intercepetionök terén már nagyra nyílik az olló, melynek végén a két csapat foglal helyet. A Minnesota mindössze 8 passzt húzott le.

 

Ha csak a védelmeket nézzük akkor még viszonylag szoros meccset várhatunk. Az a bizonyos olló akkor nyílik igazán nagyra, hogyha a csapatok támadójátékát nézzük. A Cardinals ugyanis a liga legponterősebb és legtöbb yardot szerző offense-ét mondhatja magáénak. Passzjátékban egy hajszálnyival maradnak 300 yard/meccs alatt, de ez sem zavarja abban a Nelson-Floyd-Brown-Fitzgerald kvartettet, akik a liga egyik legproduktívabb elkapóalakulata. Palmer pedig MVP formában játszik, bár Tom Brady és Cam Newton mellett viszonylag kevés szó esik róla – mondjuk mi sem beszéltünk sokkal többet róla heti podcastünkben. Persze nem véletlen, hogy Palmer így teljesít, egy remek támadófal védi meg hétről-hétre, mindössze 19 sacket tudnak felmutatni a Cardinals ellen. Ez pedig nagy fejlődés a tavalyi évhez képest, amikor össze-vissza verték az aktuális irányítót.

carson-palmer-nfl-arizona-cardinals-st.-louis-rams-850x560

 

Ráadásul nem csak Palmer passzai veszélyesek, hanem a futójáték is egész tisztességesen működik. Chris Johnson másodvirágzását éli a sivatag közepén, aki továbbra sem bevethető. A helyét az újonc David Johnson vette át, aki 9 TD-jével a legeredményesebb újonc idén és csatlakozott a Hall of Famer Gale Sayershez, abban a tekintetben, hogy legalább 4 elkapott, 4 futott és 1 visszahordott hatpontost szerzett első évében.

 

A Vikingsnak minden reménye a futójátékban van. Peterson a liga legeredményesebb futója, a Vikings top5-ös futójátéka rajta alapszik. A legtöbb futott yarddal rendelkezik és 8 touchdownjánál csak a Falcons tiszavirágéletű sztárja, Devonta Freeman szerzett többet. A passzjáték akkor mehet igazán és teljesedhet ki az NFC-ben a legtöbb elkapott yarddal rendelkező újonc, Stefon Diggs, ha Peterson futásai ülnek.

144970546882

 

A mérkőzés kulcsa tehát az lesz, hogy Adrian Peterson mennyire tudja meccsben tartani a Vikingst egyedül, ugyanis ha eddig nem nyitotta meg a passzcsapot támadásban a Minnesota, akkor nem valószínű, hogy pont most fognak ész nélkül hajigálni. Ha a futójáték működik, akkor egy szoros meccs is kialakulhat, ha nem, akkor a Seahawks után egy másik NFC West csapattól is nagy verésbe szaladhatnak bele.

 

Lebontva:

 

Passz elleni védekezés: Vikings@Cardinals 3-7

 

Futás elleni védekezés: Vikings@Cardinals 0-7

 

Passzjáték: Vikings@Cardinals 0-7

 

Futójáték: Vikings@Cardinals 7-3

 

Special team: Vikings@Cardinals 3-0 (Csak mert felülök a Cordarrelle Patterson-bandwagonra. Egyelőre úgy néz ki, én vagyok az egyetlen utas.)

 

Vendég oldalról bizakodásra leginkább az adhat okot, hogy mégegy ilyen rossz meccse feltehetőleg nem lesz idén Bridgewateréknek, mint volt a Seahawks ellen, illetve az, hogy az elmúlt 6 meccsből 5-öt a Vikings húzott be. Más érv nem nagyon szól mellettük. A fentebbi bonyolult matematikai formulák összeadása után kijön, hogy én egy 24-13-as hazai sikert várok. A szerkesztőség többi tagja eredményt nem tippelt (nem is kell, én is jól be fogok ezzel fürdeni), de a végkimenetelt hasonlóan látja.

 

vikingscards

 

 

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!