Connect with us

Beharangozó

Sheriff: A kezdetek

Múlt héten úgy kezdtem a beharangozómat, hogy nincs könnyű dolgom, mert csapatom látszólag esélytelenebb, mint ellenfele. Ezúttal azonban – többek között – a sérüléseknek köszönhetően, az én védencem a találkozó esélyese és a következő bekezdésekben ezt próbálom alátámasztani nektek. Az ellenfél csapata mellett ITT próbál halvány kapaszkodókat találni tszajko, a másik párosítás mérkőzéseiről pedig ITT (Seahawks) és ITT (Panthers) olvashattok. A két vasárnapi mérkőzést egyébként a Kandallóban is megtekinthetitek, ahol már csak további két hétvégén élvezhetitek a város legjobb hamburgereit és söreit NFL mérkőzések megtekintése mellett, így minél többeteket várunk szeretettel.

 

Öregember, nem vénember

 

Peyton Manning nem játssza élete szezonját. Peyton Manning nem a rájátszások legbiztosabb kezű irányítója. Peyton Manning nem örvend teljes egészségnek fizikailag, mint ahogy már nem is fog. Ezektől függetlenül ő még mindig Peyton Manning. És ha valamikor még tud villantani idén, akkor az ez a találkozó lehet. A Steelers leggyengébb pontja egyértelműen a secondary. Ahogy múlt héten is a Steelers elleni felvezető egyik vezérgondolata Blake és a borzasztó coverage teljesítménye volt, úgy most is meg kell ezt említenünk. Az idei évben sikerült összehoznia azt a bravúrt emberünknek, hogy a PFF fennállása óta róla szereztek a legtöbb yardot az elkapók. Az ő gyengeségeit, pedig egy olyan szintű irányító, mint Manning könyörtelenül ki fogja használni. A másik oldalon Gay szintén sebezhető, még ha nem olyan botrányos a teljesítménye, mint párjának. Igaz lehet, hogy Manning karerőssége már nem az igazi, lehet hogy fizikálisan nincs a toppon, de a játékintelligenciája még mindig meccseket dönthet el a Broncos irányába.

 

pre snap

 

Még mindig ő az egyik legjobb a snap előtti védelem olvasásban, a pillanatok törtrésze alatt fogja felmérni, mikor marad sebezhető a Steelers secondaryje annyira, hogy megfelelő játékhívással bevigye a fájdalmas döfést. A Broncos offense egyik feladata az lesz, hogy Manning tudja vezetni a saját tempójában a támadásokat, minél többször alakítson ki a mismatcheket elkapói és tight endjei számára.

 

Erre az egyik legjobb lehetőség a screen játékok hívása. Ez a koncepció nem követeli meg az irányító fizikai korlátainak feszegetését, ugyanakkor megfelelő kivitelezéssel sok yardot lehet szerezni belőlük. Ráadásul Thomas az egyik legjobb szélső elkapó ebben a kategóriában, a két csapat első meccsén is egy úgynevezett „now” screen játékot követően sétált be a célterületre. A Steelersnek ezekre a játékokra ráadásul nem igazán van válasza, mert ekkor –az amúgy is limitált képességű – a cornerek egyedül maradnak az elkapókkal.

 

scree12

 

 

Ha megy a passz, akkor megy a futás is

 

Ebben a szezonban, akkor volt igazán jó a denveri futóteljesítmény, ha mérkőzés elején a passzjáték ült. Ekkor nem tudták az ellenfelek feltölteni a boxot, egy-egy extra embert elküldeni a futókra, mert vigyázni kellett coverage feladatokra is. A mérkőzés elején a Broncos biztos, hogy megpróbálja ezt ismét elhinteni, hogy aztán a futók bevégezhessék a munkát. Manning, ahogy fentebb említettem, ha kell, át fogja hívni a játékot, amint látja, hogy tele a box és nem lehet erőltetni a futást, ugyanakkor át is adja a labdát, ha azt látja, hogy hiányosság fedezhető fel a védelemben futás ellen. A feljavuló Shazier kikerülése kiemelt feladat lesz az offense számára, mivel a dinamikus linebacker a Bengals ellen mindenhol ott volt, ahol csak lehetett. Párja, Timmons azonban koránt sem játszik élete formájában és az ő oldalát támadva érhet el előrehaladást okos playhívásokkal a futójáték.

 

cjanderson.0

 

Az offensive line, ahogy Triple Coverage podcastünk legutóbbi adása során is említettük nem a csapat erőssége, de futás ellen sikerült megtalálni a Paradis, Mathis, Vasquez szentháromságot, akik mögött eredményesen lehet játszatni játékokat. Mindemellett fontos, hogy ha nem megy a futás, vagy az irányító megvédése öt emberrel, akkor a tight endeket bátran állítsák be, hogy duplázzák meg a védőket.

 

Nem mindenki WR, aki tud elkapni

 

A Gary Kubiak vezette offense egyik legnagyobb fegyverének, idény előtt a tight end játékot gondoltam. Sajnos ez nem igazán valósult meg, de egy-két jó mérkőzése mindegyik TE-nek volt már. Ezúttal szintén kulcsszerep várhat az Daniels, Davis duóra, mivel Lawrence Timmons (és az Bengals elleni mérkőzést leszámítva Shazier is) idén coverage-ben sem a top linebackerek között szerepel. A sok crossing route-ot tartalmazó drive-okkal össze lehet zavarni a védelmeket, a Broncos TE-jei pedig kitűnően érzik ezeket a route-okat. Ráadásul ezek nem is igényelnek Manningtől se fizikai állapotát meghaladó skilleket. Ugyanez elmondható a futókra is, akik közül különösen Anderson kamatoztathatja elkapó játékát a mérkőzés folyamán.

 

Defense wins championship

 

Év elején beszéltünk itt arról, hogy a Broncos védelem olyan magasságokban jár, ahol kevés defense az elmúlt évtizedben. Nos, ha év végére – többek közt – a sérüléseknek köszönhetően kicsit leeresztettek, ettől még ez az egység továbbra is a liga legjobbja bizonyos mutatókban. A legkevesebb engedett yard (283.1), a legkevesebb engedett passzolt yard (199.6), a legtöbb sack (52) egyaránt a Broncos neve mellett feszül és ezek nem elhanyagolható statisztikák. Antonio Brown és DeAngelo Williams kiválásával pedig a Steelers két olyan fegyvert vesztett el, amelyekkel talán fogást lehetett volna találni rajtuk. Ráadásul Big Ben sem 100%-os állapotban fog pályára lépni, ez pedig a liga egyik top secondaryje ellen nem sok jót ígér. Chris Harris két év alatt egyetlen embernek engedett elkapott touchdownt maga mellett, ez az ember pedig nem fog tudni játszani, így továbbra is sebezhetetlen. Ben egyébként feltűnően szenved idegenbeli meccseken, amely főleg a touchdown/interception mutatóiban csúcsosodik ki. Ez a Broncos termékeny turnover defense-e ellen megbosszulhatja magát.

 

harris kép

 

Ha nem megy a passzolás, akkor majd megy a futás, gondolhatnák a Steelers szimpatizánsok, de a Broncos futás ellen is top3-ba került az alapszakasz folyamán (83.6 yard/game). A TNT páros jól helyt állt múlt héten, de ezúttal a kiemelkedő Derek Wolfe (10. legjobb DL idén), Malik Jackson (17.) párossal néznek farkasszemet, akik mindketten elit teljesítményt nyújtottak futás ellen a szezon folyamán. Jackson ráadásul belülről is képes pass rusht generálni, a hetedik legmagasabb grade-et érdemelte ki idei teljesítményével.

 

És akkor végül essen szó a linebacker sorról is. A két outside linebackert azt gondolom, senki számára nem kell bemutatni. Von Miller évek óta a liga legjobb passzsiettetői között foglal helyet (11 sack, 21 hit és 50 hurry idén), a mérkőzés egyik kulcspárharca lehet az ő és Marcus Gilbert párharca, aki ugyan passz rush ellen viszonylag jól szerepel, de a futást el lehet felejteni abba az irányba. A túloldalon pedig az a Ware foglal helyet, aki sérüléséig vezette a ligát irányítósiettetési mutatókban és a rengeteg kihagyott mérkőzés ellenére is a 13. legmagasabb passzsiettetési mutatót érte el.  Még akkor sincs baj, ha pihentetni kell a két úriember egyikét.

 

ware

 

Ugyanis az idén draftolt Shane Ray és a szinte semmiből feltűnő Barrett nagyszerűen pótolták őket, amikor nem voltak a pályán. Az inside linebacker duóról már jóval kevesebbet hallani. A mai meccs során azonban nagy feladat hárul rájuk. Heath Miller veszélyes fegyvere az ellenfélnek, de Trevathan (84.6 coverage grade) és Marshall (75.5) nem csak a futásmegállításban, de a coverage feladatokban is kitűnően szerepel. Miller egy-két alkalommal meg fogja kaparintani a labdát, de sokáig nem fog jutni vele. A Steelers gyakran vette elő tight endjét harmadik és rövid szituációkban, ahol aztán Miller megoldotta a 2-3-4 yardokat. Ennek a levédekezése kulcsfeladat lehet ezen a mérkőzésen is, de Trevathannál aligha találhatna méltóbb ellenfelet.

 

Összességében a Broncos helyzete viszonylag egyszerű. A defense az Antonio Brown és DeAngelo Williams nélküli offense-t könnyen fogja hatástalanítani. Az offense feladata csupán annyi lesz, hogy vigyázzon a labdára, okosan, lassan építse fel a támadásokat, melyeket Manning rutinjával be is fejezzen. Manningnek nem szabad túlvállalnia magát, sok screen játék, sok check down a futóknak, sok játékáthívás, melyekkel megtalálja az ellenfél gyengéit és közel a győzelem. Leszögezném, hogy én nem igazán örülök a Steelers sérüléseinek, de az a csapat, aki kiharcolta az első kiemelést az AFC-ben most kipihentebben és egészségesebben várhatja az összecsapást és begyűjtheti a győzelmet.

 

pitden

 

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!