Connect with us

Beharangozó

Miért a Panthers?

A hétvége – általam legalábbis – legjobban várt összecsapása a Seahawks carolinai vendégjátéka. Az e heti podcastünkben már beszéltünk a párosításról és említettem, hogy két nagyon hasonló identitású csapatról beszélhetünk, hiszen bivaly védelemmel rendelkeznek és egy-egy futkározni is tudó, mindenből kiszabaduló és minden lehetetlen szituációt megoldó irányító van a csapat élén, jó futókkal, alapvetően gyengébb elkapni tudó fegyverekkel, ami alól kivétel Baldwin és Olsen egyik, illetve másik oldalon. Ezért is lehet elképesztően érdekes ez a mérkőzés, most pedig jobban belemélyedünk, hogyan nyerhet az MVP által vezetett Carolina Panthers.

 

635857096023717020-USP-NFL-ATLANTA-FALCONS-AT-CAROLINA-PANTHERS-78271672

 

Már nem verhetetlen az ellenfél

 

Mióta Cam Newton a Panthers irányítója, a Panthers csak egyszer nyert a Seahawks ellen, méghozzá idén. Előtte négy vereségbe szaladtak bele, ebből hármat hazai pályán szenvedtek el. Idén végre megtört a jég és idegenben, a CenturyLink Fielden sikerült két vállra fektetni Wilsonékat. Így nem kell azzal a teherrel pályára lépniük, hogy még nem tudták megverni a Seahawks, ez nem elhanyagolható tényező, hiszen sikerült átszakítani egy gátat a játékosokban. Newton ráadásul ott az utolsó pillanatokban fordította meg a találkozót.

 

Hazai pálya

 

Azonban ami még fontosabb, az a hazai pálya. A Seahawksnak ez hatalmasat segített az utóbbi két évben, ezt is kihasználva tudtak eljutni kétszer egymás után a Super Bowlba, a Panthers pedig jelenleg egy hasonló hazai dominanciát alakít ki. Zsinórban 11-et nyertek már otthon, idén nem kaptak ki hazai pályán, ami persze nem meglepő, hiszen összesen egy vereség szerepel a nevük mellett. Az átlagos eredményük ezeken a találkozókon 33-17, tehát több, mint két touchdownnyi különbség, az utóbbi három találkozón pedig 40-8,6. Cam Newton passer ratingje is jobb otthon, 104,6 vs 94,5. A Seahawksnak azért is hátrány, hogy a meccs charlotte-ban van, mert így 3 héten belül három időzónában játszanak, ráadásul ez vasárnap 1 órás meccs, ami nekik Seattle-ben még délelőtt 10 órának felel meg, reggel pedig alapvetően kevésbé teljesít jól az emberi szervezet. Nyilván ez nüansznyi különbség, azonban ezen a meccsen nem fognak nagyobb dolgok dönteni.

 

Greg Olsen

 

 

A Seahawks szinte mindenben jó védőfronton, azonban a tight endek levédekezése nem tartozik ezek közé. A hatodik heti egymás elleni mérkőzésen Olsen 131 yardig jutott 7 elkapásból és ő nyerte meg a mérkőzést is a végén elkapott TD-vel. Ugyan sikerült javítaniuk ezen a bye week után, még mindig nem nevezhető erősnek a tight endek elleni védekezésük, azonban meg kell nézni, hogy azóta egy kiváló tight enddel sem találkoztak, akit sokat használna csapatuk (Gary Barnidge lehet a legjobb vagy Heath Miller).

CaMVP, nyilván

 

A jó játéka nélkül természetesen esélye se lenne a Panthersnek, Newton viszont brillírozik idén, de ezzel gondolom senkinek nem mondtam újat. Utóbbi 8 meccsén összesen 1 interceptiont dobott, jól vigyáz a labdára, nagy fejlődést mutatott a játék ezen aspektusában. Ezen felül azonban a futójátékban van még nagy szerepe, egyrészt az előre eltervezett QB-futásokban, másrészt pedig a read-option játékoknál. Newton remekül olvassa mindig a defensive endet és ezáltal az esetek döntő többségében jó döntést hoz, hogy átadja-e a labdát a futójának, vagy megtartsa azt. Sok futásra lesz szükség SuperCamtől ahhoz, hogy nyerhessen a Panthers.

 

image

 

A tackle-öknek fel kell lépnie

 

Michael Bennett és Cliff Avril hatalmas problémákat okozhat a Panthers támadófalának, amely alapvetően a széleken sebezhetőbb. Michael Oher-nak és Mike Rennersnek is jó meccset kell zárnia, hogy behúzhassák a találkozót. A fal közepével nem lesz probléma, hiszen egyrészt gyengébb ott a Hawks, másrészt erősebb ott a Panthers.

 

Cserék a secondaryben

 

A front7 a szokásos elit játékát fogja hozni, ehhez nem férhet szerintem kétség. Azonban ahol problémába ütközik a Panthers védelme, az a megtizedelt cornerback-állomány. Ugyanis év közben elvesztették Bene Benwikere-t, a liga egyik legjobb slot cornerét, akire hatalmas szükség lenne Doug Baldwin őrzésében, az utolsó alapszakasz-meccsen pedig a második számú szélső corner, Charles “Peanut” Tillman szezonja is véget ért. Benewikere helyét a balhés Cortland Finnegan vette át, aki egész jól teljesített, Tillman helyét egy fél meccs erejéig pedig Robert McClain. Érdekesség, hogy egyikük sem volt a csapat keretében hét (és fél) héttel ezelőtt. Mindkettejüknek oda kell tennie magát, különben bajban lehetnek a párducok. Legfőképpen Baldwin őrzése kritikus, akit ugyan ha a szélről indul, akkor biztosan Norman fog fogni, azonban ha slotból, akkor Finnegannek kell felkötnie az alsót.

 

josh-norman-092715-ftr-getty-2jpg_eklt05yjy0s51cvwcquy4pvt6

 

Brad Nortman, a punter

 

Reméljük ő fűzővel kifelé teszi le a labdát Ganónak, nem úgy mint Jeff Locke Blair Walshnak.

 

Összességében egy remek mérkőzést várok megjósolhatatlan kimenetellel, hiszen amikor a legjobbjukat nyújtják, mindketten verhetetlenek. Itt az fog dönteni, ki tudja kihasználni a másik egy-egy megingását. A Panthersnek érdemes lehet – ha már lezárni nem sikerült a harmadik negyed végére – hátrányban lenni a negyedik negyed elején, mert fordított esetben a Seahawks 5-2-es mérleget tud felmutatni a rájátszásban, ha legalább 9 pontos hátrányban vannak a negyedik negyedben, míg bármely más csapat a ligában összesen 6-41-es mérleget tud felmutatni. A szerkesztőség megosztott, ezek a tippjeink:

 

seacar

 

Rowi Seahawks-pozitív beharangozóját ITT találjátok, a késő esti találkozó felvezetőit pedig ITT és ITT. A Kandallóban pedig várunk mindenkit 7 órától. 

 

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!