Connect with us

Beharangozó

Sheriff: A sors visszaadja, amit érdemelsz

Minden NFL rajongó életében, évről-évre eljön az a pont, hogy egy Manning-Brady csatát kell átélnie. Ilyenkor akár akarjuk, akár nem (én már rosszul vagyok tőle), előjönnek a hangok, hogy Brady over Manning, sok gyűrű over kevés gyűrű, sok rekord over kevés rekord. Valójában a két irányító még sose volt egyszerre a pályán. A Manning vezette támadósor találkozott mindig a Patriots defense-ével vagy Brady találkozott előbb a Colts, majd a Broncos védelmével. Én épp ezért most nem a két legendás irányító párharcáról írok, hanem arról, hogy a Broncos hogyan győzheti le a Patriotsot vasárnap este. ITT pedig azt olvashatjátok, ahogy jimboy próbál érvelni a Patriots mellett. Ez már az alapszakaszban se vezetett eredményre (tudom bírók és sérülések). A beharangozók után, pedig ha a város legjobb hamburgerei és kézműves sörei elfogyasztása mellett szeretnétek megnézni, kinek lesz végül igaza, akkor irány a Kandalló.

 

Gondolkodjunk fordítva

 

A tapasztalt védelmi guruk tudják, hogy egy jó védelmet a front7 és az általuk generált nyomás határoz meg. A Broncos az alapszakasz során a legtöbb sacket szerezte (52) és ezt az átlagot a Steelers ellen is tudták tartani, 4 sacket begyűjtve. A denveri pass rush félelmetes és egyik másik csapatéhoz sem hasonlítható idén. Ez azonban most kevés lesz. Brady egyedülálló módon 2.35 másodperces átlaggal szabadul a labdától, ez pedig elég ahhoz, hogy bármilyen minőségű passzsiettetést elkerüljön. Nincs az az ember, aki ennyi idő alatt oda tud érni, még a Patriots nem túl acélos offensive line-ja ellen se. Így a kulcs kivételesen nem a nyomásgenerálás lesz, hanem a coverage. Amennyiben sikerül az elkapókat megfelelően megfogni és arra kényszeríteni Bradyt, hogy tartogassa a labdát a szokásosnál tovább, úgy a kiváló játékosállomány odaérhet hozzá. Az elkapók semlegesítésénél a legfontosabb láncszem Edelman lesz. A kiváló elkapóval a pályán Brady 2.2 másodpercre is le tudja szorítani labdatartását, miközben, amíg nem állt rendelkezésre, ez a szám 2.5 másodperc fölé kúszott. Márpedig Juliant a Chiefs elleni mérkőzés folyamán is 16szor vette célba irányítója, melyből 10 elkapást és 100 yardot jegyzett. Ezt a számot mindenképpen drasztikusan le kell csökkenteni.

 

Chris+Harris+Bradley+Roby+

 

Ehhez ideális esetben egy egészséges Chris Harris szükséges, azonban a kiváló corner kisebb sérüléssel bajlódik és amennyiben nem jön helyre teljesen, Edelman kísérése Roby feladata lehet. Roby ugyan szerényebb képességű játékos, mint csapattársa, de ő is kiválóan teljesít coverage-ben (79.4-es grade a PFF értékelése szerint) és ami még fontos lehet, hogy elkapások után sem enged sok yardot (átlagosan 4.32 yard elkapás után). Ez nagyon fontos lehet, hiszen a Chiefs ellen a Patriots rengeteg extra yardot szedett össze az elkapás megtörténte után. Én úgy gondolom, hogy Harris (akit összedrótoznak) és Roby felváltva fognak védekezni Edelmanen és az ő játékát fogják limitálni, amennyire csak lehet. Talib pedig a LaFell, Amendola páros egyik tagját fogja kivenni a játékból. Ha a coverage jó lesz, márpedig miért ne lenne az, a liga legjobb passz elleni védelménél, akkor Bradyhez odaérhet a denveri pass rush, amely kibillenti a komfortzónájából. Az elkapókat a line of scrimmage-en meg kell próbálni jammelni, ezzel csökkenteni a gyors elszakadás esélyét és hibára késztetni őket. Ez azért is jó lehet, mert Brady elkapói is hajlamosak a droppokra, az elmúlt mérkőzés folyamán csak Edelman három kulcsfontosságú droppot mutatott be, de Amendola, Martin és LaFell is ejtett el labdát.

 

Nem csak onnan jön nyomás, ahonnan várnád

 

A Broncos pass rush kivívta magának a tiszteletet idén. Ez azonban nem csak a valós pass rushereknek köszönhető. A 3-4-es felállást általában a defensive line tagjai szenvedik meg. Ez a Broncosnál nem igaz. A Derek Wolfe, Malik Jackson páros csúcsszezont fut és elképesztő rombolást végeznek. Arról nem szeretnék szót ejteni, hogy futás ellen milyen jók, mivel az a hét futáskezdeményezés, amit a Patriots megeresztett a Chiefs ellen, nem nevezhető túl komolynak. Az igazán megsüvegelendő a D-line-tól, az a passzsiettetés. Wolfe a Steelers elleni mérkőzésen egymaga 7 nyomásgyakorlást produkált, ebből kétszer vitte földre Big Bent, ötször menekülésre kényszerítette.

 

Bills Broncos Football

 

Malik Jackson pedig a legtöbb leütött passzal rendelkezik a 3-4-et játszó csapatok védőfalemberei között. Ez azért lehetséges, mert olyan szinten az irányító képébe tolja az emberét, hogy könnyedén beleteszi a kezét a dobókísérletbe. A feladatuk tehát az, amit idén a legjobban csináltak. A csírájában elfojtani, ha a Patriots valami váratlan folytán mégis futással próbálkozna, a passzszituációknál pedig minél jobban rátolni Bradyre a nem klasszis támadófalembereket. Ezzel olyan helyről is jönni fog a nyomás, ahonnan még Brady számára is kellemetlen lesz.

 

Megpróbálni a lehetetlent

 

Nem ringatok hamis álmokat. A Broncos sem fogja tudni semlegesíteni Gronkot. Ahogy egyik csapatnak a ligában, úgy a Denvernek sincs fegyvere a kiváló tight end ellen. Azonban ha van alkalmas inside linebacker duó, kiegészítve egy kőkemény safetyvel aki képes lehet limitálni Gronkot, akkor az Denverben van. Marshallról (75.5 coverage) és Trevathanról (86.1) már év eleje óta ódákat zengek. Egyszerűen a legjobb coverage ILB duó az NFL-ben jelenleg. Ward (82.1) pedig nagyszerűen egészíti ki őket és segít be nekik.

 

Rakd össze egy teljes egésszé

 

A Broncos defense – ahogy már az év elején írtam róla – azért is működik fantasztikusan, mert a kiváló csapatrészek együtt élnek, kiegészítik egymást. Wade Phillips jól összerakta az egységet és nagyon tud harapni a csapat. A Steelers ellen nem ment az alapszakaszban, ezért a rájátszásra az egész éves emberezés helyett elkezdett zónázni a csapat. Ez csak részben jött össze. Harris sérülése miatt nem tudta maradéktalanul ellátni a feladatát és a zóna pont azt nem tudta megvalósítani, amit szeretett volna. A nagy játékok megakadályozását. A Patriots azonban nem a nagy játékokra, hanem a kis, rövid passzos, gyors előrehaladásra épít. Ez ellen a Broncos visszatérhet az emberezésre, ami nagyszerűen ment nekik egész évben. Egy egészséges Harrisszel, egy harapni tudó Robyval, a fal közepét uraló Wolfe-fal és Jacksonnal zavarba hozható ez a Patriots is. Edelman semlegesítése a legnagyobb kulcs, valamint hogy Gronk elkapás után ne tudjon sokat haladni. Ez az emberanyag maximálisan erre van kitalálva. Már csak az a kérdés, hogy megtudják-e valósítani, ami bennük van. De miért ne tudnák?

 

broncos D

 

Most hogy leírtam a védelem hol verheti a Patriotsot, térjünk rá a bonyolultabb dolgokra. Manning csillaga leáldozóban, a Patriots pedig szokásához híven jól összerakta a védelmét, nem a legnagyobb nevekből, így a Broncos offense útja nem lesz sétagalopp.

 

A Broncos támadásainak három fő irányvonala lehet. Az első és legfontosabb természetesen az eredményes futójáték. Az idei első találkozás alkalmával a két Broncos futó 173 yardot és 3 touchdownt szorgoskodott össze. A Patriots védelméből akkor kulcsemberek hiányoztak, de a denveri O-line is fejlődött. Főleg futásblokkolásban. Az egész fal az év végére átlagos vagy átlagnál jobb teljesítménnyel zárt, Mathis pedig a liga legjobb guardja lett futásblokkolásban (97.3-es futásblokkolási grade). A futás igazán a tackle-ök között megy, de a Patriots defense ellen inkább a külső futások lehetnek a sikeresek. Anderson az első meccset is egy Outside Zone futásból kivágva az oldalvonal mellett nyerte meg és erre most is jó esélye lehet. A mérkőzés elején Mathis és Vasquez mögött eredményes középső futásokat kell indítani, hogy aztán mire a linebackerek a belső lyukakra koncentrálnak, lehetőség legyen a fal szélét támadva futásokat hívni. Collins és Hightower nagyszerű LB-k, de mögöttük – Mayo kiesésével (előtte se volt jó szezonja) – nincs igazán kezdő szintű linebacker. Ezt a Broncosnak okos hívásokkal ki kell használnia. A legjobb elképzelés az az lenne, ha többször futnának Butler irányába, mivel a Pats cornere hiába fut jó szezont, futásmegállításhoz nem igazán ért (41.4-es grade). Ellenben Sanders (75.9) és Thomas (84.6) is a liga elitjéhez tartozik, ha a futók segítéséről van szó.

 

cjanderson.0

 

A támadás második pillére a tight end játék eredményes kihasználása lehet. A Patriots nagyon mélyen védekezik a safetyjeivel, így a középső, belső területek viszonylag nyitottak maradnak, főleg ha valamelyik linebacker netán fellépne futáshoz. Daniels és Davis is sok crossing route-ot fut, így az ő jó szereplésük kulcsfontosságú lehet. Természetesen arról sem szabad megfeledkezni, hogy a csapat (és a liga) egyik legjobb keresztbemozgó embere Sanders, akivel szemben a jó idényt kifogó Logan Ryan könnyen bajba kerülhet. Főleg úgy, hogy a Patriots második számú cornere elég megilletődötten kezdte a rájátszást. A Chiefs nem túl acélos WR sora ellen 8 elkapást engedett 101 yardért és 142.1-es passer ratinggel dobtak rá 10 próbálkozásból. Sanders pedig 2.1 yardot átlagol route-onként, így veszélyes fegyver lehet a Patriots ellen.

 

sanders

 

Végül pedig Manning kénytelen lesz olyan szerepkört vállalni, ami sose jellemezte. Egy game manager irányító szerepébe kell bújnia. A Steelers ellen már megtette a kezdő lépéseket. Lehet, hogy az 57%-os passzpontosság, az alig 220 yard és a dobott TD nélküli mutató nem néz ki jól, de sokkal fontosabb, hogy vigyázott a labdára. Egy olyan dobása volt, ami interception közelinek mondható, a többivel nem vállalt olyat, ami a csapatot hátrányosan érintette volna. Az 57%-os passzpontosság is megtévesztő mellesleg, ugyanis a dobókísérletek 74%-ban passzolt pontosan, de az elkapói nem segítették különösebben ki. A megoldás ezúttal is az lehet, ha nem kérnek sokat Manningtől. Egy jó game manager szerepébe még most is tökéletesen bele tud bújni és egy-egy villanás elég lehet neki. Demaryius Thomas a két csapat idei első mérkőzésén nem jutott sok yardig, de ez nem feltétlenül az őt őrző cornerek érdeme. Azon a meccsen rengeteg dropja volt, elsősorban mentális problémái miatt. Ezen az időszakon azonban túllépett és most újra a régi Thomast láthatjuk.

 

Manning ugyan élete legrosszabb szezonját futja, a Denver győzelmének kulcsa nem az ő kezében van. Ezúttal nem is neki kell győzelemre vezetni a csapatát, megtette már azt annyiszor, a sors és csapattársai pedig most visszaadhatják, amit elvettek.

 

 (képekért köszönet a denverbroncos.com, denverpost.com és bleacherreport.com oldalaknak)

 

neden

 

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!