Connect with us

Minden ami NFL

Az 5 legrosszabb anyagi helyzetben lévő csapat

Szombaton már kezdetét veszi a rájátszás, de 20 csapat már csak a tévén keresztül követheti az eseményeket. Épp ezért sok franchise-nál már lázasan folyik az új edző vagy új játékosok felkutatása, vagy épp a saját keretének rendbe tétele. A 2016-os szezonkezdetre jelen állás szerint öt csapat van mínuszban vagy 10 millió alatt a fizetési sapkát tekintve: Baltimore Ravens, Buffalo Bills, New Orleans Saints, Miami Dolphins és New Engald Patriots. Megnézzük, hogy milyen úton-módon tud ez az öt csapat felkészülni a draftra és a szabadügynök piacra, kiket vághatnak ki szívfájdalom nélkül némi extra mozgástérért cserébe (a 2016-os sapkát 150 milliónak veszem és az overthecap adatait használom fel).

Drew Brees

 

1. New Orleans Saints, – 3.96 millió dollár

 

Sean Payton bejelentette, hogy marad New Orleansban és ott akarja befejezni a karrierjét. Ez mind szép és jó, kezdheti mindezt egy alapos nagytakarítással. Az első, akitől nyugodtan megválhat a csapat, az a linebacker Dannell Ellerbe. Ellerbe legutóbb még a Super Bowl győztes Ravensben játszott úgy ahogy jól, de sem Miamiban, sem pedig New Orleansban nem tudta megváltani a világot. Nem mintha játszott volna, az utóbbi két szezonban kerek hét meccsen volt képes pályára lépni. Elküldése esetén a Saints 1,4 millió dead money mellett 4,5 milliót szabadíthatna fel 2016-ra. A következő, akinek meg lehetne köszönni az eddigieket, az Marques Colston. Hiába klubikon, az utóbbi szezonok nyögve nyelése után idén már végképp nem mutatott semmit. 32 éves, az elküldésével 3,2 milliót lehetne spórolni 2,7 millió halott pénz mellett. Szóba jöhetne egy fizetéscsökkentés is, de jó eséllyel azt a 3 milliót így is úgy is le kellene engednie.

[ppp_patron_only level=”4″ silent=”no”]

 

Akin még lehetne spórolni, az a 30 éves linebacker, David Hawthorne. 11 meccsen lépett pályára, de csak 5 meccsen volt kezdő, 33 tackle-je nem eget verő, egy cuttal 2,2 milliót lehetne felszabadítani és ebből a védelemért nem sok játékosért lenne kár. Nagy valószínűséggel lapátra kerül a liga második legjobban fizetett puntere, Thomas Morstead is. Egy puntert bármikor lehet kukázni, az elküldésével 3,2 millió dollár szabadulna fel. Szóba jöhetne még Max Unger is, de a center 16 meccsen kezdett idén és aligha hoznak hasonló kvalitású játékost abból a 4,5 millióból, amit rajta keresnének. Ám az igazi kérdés, az Dreew Brees. Brees jelenleg nem kevesebb, mint 30 millió dollárt foglal a Saints sapkájából, mindössze 1 évig van élő szerződése és az elküldésével 20 milliót spórolhatna a csapat. Brees szokás szerint elit teljesítményt nyújtott idén is, de a 36 éves irányítóval már nem lehet olyan hosszú távra tervezni. A Saints szerencséjére a játékos nemrég azt nyilatkozta, hogy abszolút benne lenne a szerződése átalakításában. Vélhetőleg egy értelmes szinten állapodnak meg a felek, egy 10-12 milliónyi engedmény lenne reális 2016-ra.

 

150 milliós sapkával számolva, Unger szerződését nem bántva és Brees kontraktusát átalakítva bő 23 milliót tudna felszabadítani a Saints fájdalommentesen, ami körülbelül 20 millió dollárnyi költőpénzt jelentene a szabadügynök piac és az újoncok számára.

 

2. Buffalo Bills, -3.73 millió dollár

 

A Bills a másik olyan csapat a Saints mellett, akik túllépték azt a becsült kereteket. Ennek elsősorban a védők, ráadásul a nagyobb nevű védőjátékosok lehetnek az áldozatai, bár ahogy korábban írtam, messze nem ez a Bills legnagyobb baja. Az egyik játékos, aki szinte biztos, hogy repülni fog, az Mario Williams. Az egykori 1/1-es pass rushernek nagyon nem fekszik Rex Ryan sémája, az elküldésével pedig 7 millió halott pénz mellett 12,9 milliót spórolhatna a csapat. A másik nagy nevű védőfalember, akinek nem jött be Ryan rendszere, a 32 éves Kyle Williams. A 10 éve a Billst erősítő defensive tackle idén sérülés miatt csak 6 meccsen tudott pályára lépni, de nem tudta még csak mozzanataiban sem megközelíteni a tavalyi pro bowler formáját. Elküldése esetén csak 2016-ra 5 milliót szabadítani fel a fizetési sapkából. Akik veszélyben lehetnek még, az a 31 éves OLB Manny Lawson (2,65 millió) és a 30 éves DB Leodis McKelvin (3,9 millió). Kettejük elküldése 6,5 milliót szabadítana fel.

Nov 8, 2015; Orchard Park, NY, USA; Buffalo Bills head coach Rex Ryan celebrates a touchdown during the first half against the Miami Dolphins at Ralph Wilson Stadium. Mandatory Credit: Timothy T. Ludwig-USA TODAY Sports

El cseszek itt is mindent, el cseszek itt is mindent…

 

Ez összesen 24,4 millió dollárt  jelent és szüksége is lenne rá a csapatnak. A szabadügynököket majd később fogjuk tárgyalni, de például Richie Incognito szerződése is lejár, és nem valószínű, hogy a 26 éves Tyrod Taylor hajlandó lenne egy millióért játszani.

 

3. Miami Dolphins, + 2,4 millió

 

A Dolphinsnál Suh máris érezteti a hatását, 28,6 millió dollárt foglal el a 2016-os sapkából, ami majdnem annyi, mint Drew Breesé. Viszont a csapat szempontjából jó hír, hogy van pár idén borzalmasan teljesítő (Suh speciel pont nem volt az), de hatalmas fizetéssel rendelkező játékos, akiktől meg lehet válni. Az egyik potenciális jelölt az Cameron Wake lehet. A 33 éves defensive end elküldésével 8.4 millió dollár szabadulhatna fel, bár személy szerint az ő mentalitását és vezér szerepét tartom annyira, hogy akár ennyiért is megérje őt megtartani. A teljesítménye is rendben van, bár az idei szezon nagy részét sérülés miatt kénytelen volt kihagyni, e miatt pedig erősen el fognak gondolkozni a cuton. Jordan Cameront viszont nem tudom, mi menthetné meg. 386 yard és 3 TD nem sok, ráadásul benne mindig ott a veszély, hogy egy agyrázkódás után annyi a tight end karrierjének. Egy év maradt a szerződéséből, akár ki is lehetne bírni, de a 7,5 millió plusz pénzt lehetne mire költeni. Quinton Coplesről már írtunk, egykori első körös, akit összeszedett a Dolphins. Hogy miért, az teljes homály, játszani nem játszott, viszont a Jets lehívta az 5. éves opcióját, így 7,7 milliót keresne 2016-ban. Biztos, hogy ennyit nem fog neki a Dolphins fizetni és hacsak nem megy bele valami irgalmatlan fizetéscsökkentésbe, rövid úton kivágják.

Jó sokat fizettek egyetlen jó igazolásért

Jó sokat fizettek egyetlen jó igazolásért

 

Greg Jennings az újabb bizonyíték arra (19 elkapás, 1 TD 12 meccsen), hogy Packers elkapó semmire sem jó, hiába juttatja őket mennybe Aaron Rodgers. Cut esetén 4 millió dollár szabadul fel, egy olyan csapatban pedig, ahol Jarvis Landry, DeVante Parker és Kenny Stills is ott van olcsóért, biztos nem fogják marasztalni. Itt van még a lehetséges jelöltek között a 2013-as draft 1/3-asa, Dion Jordan, a teljesen bust defensive end, akit lassan örökre eltiltanak a játéktól és 3,2 milliót lehetne rajta spórolni. Ez így összesen 30,8 millió dollár és akár tovább is növelhető az idén viszonylag gyengén szereplő 32 éves cornerback, Brent Grimes kivágásával (6,5 millió).

 

4. New England Patriots, +4,1 millió dollár

 

A Patriots már kevésbé tud eredményesen pénzt felszabadítani, mint az előző három csapat, bár az eredmények tükrében annyira nem is kell megerőltetniük magukat. Akit kvázi biztos távozónak nevezhetünk, az Jarod Mayo, a linebacker messze van régi fényétől, 11 milliót foglal a sapkából, elküldése 7 millió dollárt szabadítana fel. Nagyot még Danny Amendola elküldésével lehetne spórolni, ő 4 milliót hozhatna a konyhára, de ha már elkapót küld el a Patriots, az inkább Brandon LaFell lesz, aki idén nagyon nem érzi sem Bradyt, sem a labdát (515 yard és 0 TD) és 2,5 millió dollárt szabadítana fel az elküldése. Rajtuk kívül még távozhat a futó Brandon Bolden (1,1 millió), a TE Scott Chandler (2 millió), esetleg a falember Marcus Cannon (3,6 millió). Egyik sem egy kifejezett húzó ember, ennek megfelelően nem is keresnek sokat, bár szerintem ár/érték arányban rendben vannak. Bill Belichicknél soha nem lehet tudni, bármikor bárki lapátra kerülhet, de reálisan nézve körül belül 10-15 milliós cap space-re lehet számítani.

 

5. Baltimore Ravens, +6 millió dollár

 

A Ravens elég nehéz helyzetben, Joe Flacco idén már 28,8 millió dollárt foglal el a fizetési sapkából és fizetés csökkentésbe aligha menne bele, így legfeljebb egy átstrukturálással lehetne kezdeni valamit (ami persze a későbbi évekre lenne probléma). Rajta kívül nem sok olyan név van, akinek az elküldése érdemben javítaná a kilátásokat. Kyle Arringtont kár lenne tovább fizetni, bár vele csak 1,4 milliót spórolnának. Idén kiderült, hogy Matt Elamnál is létezik rosszabb safety, ennek ellenére 1,3 milliót talán így is megérne az elbocsátása. A 33 éves Chris Canty lehet még opció, az utóbbi 4 évben egyszer sem bírta végig a szezont és 2,1 milliót lehetne rajta spórolni. Továbbá ott van a futó Justin Forsett (2,3 millió) és a LB Daryl Smith (2,6 millió), akivel komolyabb pénzösszegeket lehetne felszabadítani és relatíve pótolhatók, bár ahogy a Patriotsnál írtam, ár/érték arányban ők még bőven a jók közé tartoznak Baltimore-ban. Így hacsak Flacco nem varázsol valamit, akkor +5-7 millió dollár felszabadulása realizálható.

Egy Elit QB nem ad engedményt!

Egy Elit QB nem ad engedményt!

 

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!