Connect with us

Hír

Az NFL árnyoldala

Megatron után újabb nagyszerű játékosról derült ki, hogy játszadozott a visszavonulás gondolatával. Philip Rivers a San Diego Chargers irányítója a napokban beszélt róla, hogy megfordult a legutóbbi offseason folyamán a fejében, hogy nem lép többet pályára.

 

nfl-concussion

 

Rivers kijelentése nem olyan meglepő, hiszen már korábban is hallani lehetett hangokat, miszerint nem feltétlenül szeretné folytatni a játékot, esetleg csapatot cserél. Elmondása szerint a rengeteg sérülés és a folyamatos fájdalmak oda vezettek, hogy komolyan elgondolkodjon szeretné-e tovább rontani testi épségét. Megatron és Rivers előtt egyébként többen is abbahagyták fiatalon vagy idő előtt a játékot. Legutóbb például Chris Borland, aki akkor még a 25. életévét sem töltötte be és nagyszerű szezonon volt túl. A folyamatos testi és lelki igénybevétel gyorsan kikészít játékosokat és vannak akik nem tudnak már utána ugyanolyan életet élni.

 

A napokban pedig napvilágot látott egy hír, miszerint az egykori Giants safetynek, Tyler Sashnek súlyosabb agykárosodása volt halála előtt, mint az az ő korában (27 éves volt) természetes lenne. Sash még a középsuliban szedett össze két agyrázkódást, majd ehhez szedett össze az egyetemen és az NFL-ben is további kettőt-kettőt, de bőven nem játszott annyi mérkőzést (27 a profik között és 37 az egyetemen), amitől az eddigi tudásunk alapján azt gondolhatnánk, hogy ennyire előrehaladott krónikus traumatikus enkefalopátiája (CTE) lenne. A volt játékos tavaly szeptemberben gyógyszer-túladagolásban halt meg.

 

A hetekben mozikba kerülő Concussion című film például már foglalkozik ezekkel az agyrázkódások következtében bekövetkező agyi sérülésekkel és halálesetekkel. A hollywoodi csillogás mögött kemény emberéletekről van szó és egy-egy rosszul sikerült esés vagy ütközés komoly kihatással lehet az életre. A fejlődő technológia ugyan már kezd utat találni, miképp is lehet minél nagyobb biztonságot teremteni a játékosoknak, de az egyre nagyobb igénybevétel és a játék fejlődése miatt nem lehet annulálni a sérülések, agykárosodások számát. Ezúttal Riversről derült ki, hogy elgondolkozott a visszavonuláson, de meglepődnék ha hamarosan nem új névvel találkoznánk ilyen kontextusban.

 

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!